Skocz do zawartości

Wybór monitora

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zastanawiam się nad tymi dwoma modelami:

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Który będzie lepszy do zastosowań domowych czyli jakaś gierka, przeglądanie internetu, jakiś film ?

Budżet to 400zł.

Opublikowano

Bez różnicy w zasadzie, chociaż mi się bardzo podoba obraz wyświetlany na Philips'ach. Brat ma podobny, ostatnio kolega Radzior z forum też kupił takiego budżetowego, i obaj zadowoleni. Patrz też na szczegóły, czy ma złącza jakich potrzebujesz, wbudowane głośniki itd. Ja np. lubię mieć zasilacz wbudowany (chyba Philips ma), wkurza mnie czarna skrzynka na biurku :) Najważniejsze, żeby był FullHD, a nie HD Ready, miał matrycę IPS, a nie TN, FlickerFree (brak migotania i męczenia oczy) i redukcję niebieskiego światła. Aha, no w wg specyfikacji, Philips bierze prawie 2x mniej prądu, choć to trochę dziwne, żeby brał tylko 13,8W.

Opublikowano

Ja zakupiłem tego: Philips 243V7QDSB/00. Użytkuję od dwóch miesięcy i nie narzekam. Posiada osiem różnych trybów wyświetlania obrazu m.in Film, Gry, Biuro, Ekonomiczny, Tryb LowBlue.
Posiada złącza HDMI, DVI i VGA. Matowa matryca, FullHD IPS oraz FlickerFree oraz redukcja niebieskiego światła. Zasilacz wbudowany. 

Opublikowano

Minimalna różnica ceny a widzę że ma więcej złącz między innymi HDMI czas reakcji matrycy też jest inny.  I to też jest IPS ?

A co do matrycy to nie wiem która lepsza matowa czy błyszcząca niby w błyszczącej wszystko się odbija ale obraz wydaje mi się taki ładniejszy.

Opublikowano

Kupiłem synowi 243V7QDAB/00

Obraz dużo lepszy niż na jego starym TN, ale to to akurat oczywista oczywistość.

Nie mam bezpośredniego porównania z innym na matrycy IPS więc się nie wypowiem.

3 godziny temu, Widzior napisał:

Philips bierze prawie 2x mniej prądu, choć to trochę dziwne, żeby brał tylko 13,8W.

Nie wiem skąd oni biorą te cyferki.

W instrukcji jest już jak byk - 21W.

Może w trybie Ekonomicznym.

Pewno kwestia metodologi i przyjętych norm.

Zastrzeżenie "test EnergyStar 7.0" pewno coś wyjaśnia.

5 minut temu, Bogdan75 napisał:

Minimalna różnica ceny a widzę że ma więcej złącz między innymi HDMI.  I to też jest IPS

Model oczko wyżej Philipsa też ma HDMI plus DVI.

10 minut temu, Bogdan75 napisał:

A co do matrycy to nie wiem która lepsza matowa czy błyszcząca

To chyba jakieś przekłamanie.

Wydaje mi się, że wszystkie z tej serii mają matryce matowe.