scarley jones Opublikowano 28 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2019 Witam, Podczas gdy karta ma jakies 50-60 stopni, zaczyna dziwnie buczyc, gdy przy 30 stopniach wlacze wentylatory na full to jest cicho, o co moze chodzic? Mam tak od nowości MSI RX 460 2 gb Cytuj
renatan Opublikowano 28 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2019 3 minuty temu, scarley jones napisał: Mam tak od nowości a kiedy ta nowość była ? Cytuj
scarley jones Opublikowano 28 Października 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Października 2019 2017 maj Cytuj
robert190880 Opublikowano 28 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2019 Wentylator do wymiany, pobierz HWMonitor pokaż screena temperatur. Cytuj
renatan Opublikowano 28 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2019 2.5 roku ? ja bym nawet jednego dnia z takim warczeniem nie wytrzymał Cytuj
scarley jones Opublikowano 28 Października 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Października 2019 26 minut temu, robert190880 napisał: Wentylator do wymiany, pobierz HWMonitor pokaż screena temperatur. Na pulpicie: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] W grze: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
Widzior Opublikowano 28 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2019 Ehh te radeony, dlatego z nich zrezygnowałem. Szajsowaty RX 460, a w grze 73 stopnie przy 3000 RPMów, tragedia A tak wygląda u mnie na GTX 1050ti w czasie gry - wentyl nie przekracza mi nigdy 1000 RPM, temp max 65 stopni. A tak poza tym, to coś źle ci HWMonitor pokazuje napięcie rdzenia GPU. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
robert190880 Opublikowano 28 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2019 Ta karta w stresie do cichych nie należy to wymiana wentylatora pomoże, czyli to nie dysk jak napisałeś w innym poście, tylko karta tak hałasuje ? Cytuj
scarley jones Opublikowano 28 Października 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Października 2019 6 minut temu, robert190880 napisał: Ta karta w stresie do cichych nie należy to wymiana wentylatora pomoże, czyli to nie dysk jak napisałeś w innym poście, tylko karta tak hałasuje ? Dysk swoją drogą tez pyka 7 minut temu, robert190880 napisał: Ta karta w stresie do cichych nie należy to wymiana wentylatora pomoże, czyli to nie dysk jak napisałeś w innym poście, tylko karta tak hałasuje ? Wentylatora w gpu? Cytuj
Widzior Opublikowano 28 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2019 Po prostu zatrzymaj palcem na chwilę wiatrak GPU jak zaczyna tak burczeć i będziesz mieć pewność, czy to on wydaje ten dźwięk, czy może jednak coś innego. A swoją drogą ten wentylatorek to jest kaplica, on chyba nie jest nawet na łożyskach, tylko na tulejce, i one często lubiły nawet od nowości wpadać w rezonans przy określonych obrotach i hałasować. Sam przez lata miałem do tego pecha i każda nowo kupiona karta graficzna z lipnym chłodzeniem po chwili zaczynała charczeć, pomagało rozebranie chłodzenia i obfite nasmarowanie tulejki, ale to też na ogól tylko na jakiś czas. Teraz w końcu zmądrzałem i wydałem kilka zł więcej na kartę z dobrym chłodzeniem i zero problemów, no i cisza. Cytuj
scarley jones Opublikowano 28 Października 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Października 2019 1 minutę temu, Widzior napisał: Po prostu zatrzymaj palcem na chwilę wiatrak GPU jak zaczyna tak burczeć i będziesz mieć pewność, czy to on wydaje ten dźwięk, czy może jednak coś innego. A swoją drogą ten wentylatorek to jest kaplica, on chyba nie jest nawet na łożyskach, tylko na tulejce, i one lubiły często nawet od nowości wpadać w rezonans przy określonych obrotach. Sam przez lata miałem do tego pecha i każda nowo kupiona karta graficzna z lipnym chłodzeniem po chwili zaczynała charczeć, pomagało rozebranie chłodzenia i obfite nasmarowanie tulejki, ale to też na ogól tylko na jakiś czas. Teraz w końcu zmądrzałem i wydałem kilka zł więcej na kartę z dobrym chłodzeniem i zero problemów, no i cisza. Tak to gpu na pewno. Miales od amd czy nvidie? Cytuj
Widzior Opublikowano 28 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2019 To nie ma znaczenia, i Radeony i NVidie mi rzęziły, bo miały po prostu lipne wiatraczki. Przed tym GTX miałem na przestrzeni 8lat 3 różne karty, 2x radeon i 1x NVidia, i z wszystkimi miałem problem z charczącym wentylem, dwie od nowości, jedna po czasie. Weź rozbierz to chłodzenie, ściągnij naklejkę spod wiatraczka (jeśli już gwarancji nie masz) i zobacz jak tam wygląda. Potem nawalić sporo smaru albo wazeliny technicznej i powinno pomóc. Cytuj
Nieobecny Opublikowano 28 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2019 28 minut temu, scarley jones napisał: Dysk swoją drogą tez pyka Ja widzę, że Ty masz poważny problem w zdiagnozowaniu co hałasuje. Generalnie, to Twój komp wydaje dźwięki jak zardzewiała sieczkarnia w połączeniu z kosiarką i dmuchawą do liści. Odłączaj kolejne komponenty i ustal w końcu co i kiedy ci hałasuje. scarley jones lubi to Cytuj
scarley jones Opublikowano 28 Października 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Października 2019 Teraz, wiktorynek napisał: Ja widzę, że Ty masz poważny problem w zdiagnozowaniu co hałasuje. Generalnie, to Twój komp wydaje dźwięki jak zardzewiała sieczkarnia w połączeniu z kosiarką i dmuchawą do liści. Odłączaj kolejne komponenty i ustal w końcu co i kiedy ci hałasuje. Dysk pierdzi i pyka Karta brzęczy Cytuj
Widzior Opublikowano 28 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2019 Ja kiedyś obwiniałem o hałasowanie wentyl od CPU, a się okazało, że to wentyl w zasilaczu, dlatego zawsze stosuję metodę zatrzymywania na chwilę wentyla paluchem Cytuj
robert190880 Opublikowano 28 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2019 Zasilacze też lubią hałasować. Cytuj
scarley jones Opublikowano 28 Października 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Października 2019 Teraz, robert190880 napisał: Zasilacze też lubią hałasować. Jak zmienie z np automatycznego wiatrakowania na manualny to jest cicho i nie pierdzi a po 3 minutach znowu pierdzi i znowu zmienie na automatyczny to jest dobrze wiec to na pewno gpu Cytuj
Widzior Opublikowano 28 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2019 No to wydygany jest na tulejce i tyle, zmiana obrotów na chwilę go uspokaja, a potem znów wpada w dygotki. Wcześniej pisałem co bym zrobił - rozbierz i zobacz jak już nie ma gwary. Cytuj
robert190880 Opublikowano 28 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2019 Już bym to sprzedał dołożył do Gtx 1050 z chłodzeniem windforce i zapominasz że karta hałasuje. Cytuj
scarley jones Opublikowano 29 Października 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Października 2019 13 godzin temu, robert190880 napisał: Już bym to sprzedał dołożył do Gtx 1050 z chłodzeniem windforce i zapominasz że karta hałasuje. ale wtedy komu innemu sie bedzie tłuc i sie będzie nerwować o to Cytuj
podlos Opublikowano 29 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2019 16 godzin temu, Widzior napisał: Ehh te radeony, dlatego z nich zrezygnowałem. Szajsowaty RX 460, a w grze 73 stopnie przy 3000 RPMów, tragedia A tak wygląda u mnie na GTX 1050ti w czasie gry - wentyl nie przekracza mi nigdy 1000 RPM, temp max 65 stopni. A tak poza tym, to coś źle ci HWMonitor pokazuje napięcie rdzenia GPU. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Szajsowate u ciebie w tym rx460 to było najwyżej chłodzenie i zarządzaniem prędkościami a nie sama karta. @[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Pobierz program MSI afterburner. Włącz kontrolowanie napięcia i przez ctrl+f obniż je o 100-200mv. Dodatkowo ustaw własną krzywą wentylatora na max 2000rpm, sprawdź czy temperatura nie przekracza 80 stopni. Kultura pracy powinna być lepsza. Co do buczenia może to być piszczenie cewek. Ustaw w msi afterburner krzywą wentylatorów na 0rpm odpal sobie furmarka i zobacz czy jest "buczenie". Cytuj
podlos Opublikowano 29 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2019 21 minut temu, Mr.Straight napisał: Wiem że wiele nie wniosę tym wpisem ale jednak jest on w temacie. @podlos Tu akurat masz racje, wydaje mi się z tego co czytam że on ma wersje karty z jednym wentylem. Sam mam GTX'a z takim i mam coś podobnego, różnica taka że u mnie nie piszczy ale wentylator potrafi się rozpędzić Każda karta piszczy nawet mało prądożerne typu gtx1050/1050ti tylko nie każdy o tym wie bo wentylatory zagłuszają. Cytuj
podlos Opublikowano 29 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2019 Teraz, Mr.Straight napisał: @podlos W sensie chodziło mi że nie piszczy nadmiernie Sam myślałem żeby wziąć jakiś większy wentyl i go zdrutować do mojego GTX'a bo ten fabryczny to jak rakieta. Nigdy więcej karty z jednym wentylem... U mnie na gtx 1070 palit super jet stream gdzie radiator jest naprawdę duży i można sobie pozwolić nawet na 700-1000rpm i 2k na rdzeniu piszczenie jest wyraźnie słyszalne. Ile masz teraz rpm max? Cytuj
podlos Opublikowano 29 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2019 29 minut temu, Mr.Straight napisał: W spoczynku 1100 pokazuje a pod obciążeniem to zależy powyżej 1600-1800 zaczyna już być denerwujące. Cytuj
Widzior Opublikowano 29 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2019 5 godzin temu, podlos napisał: Ustaw w msi afterburner krzywą wentylatorów na 0rpm odpal sobie furmarka i zobacz czy jest "buczenie". brawo, i karta spalona, za takie rady powinieneś mieć bana na komentowanie, bo są niebezpieczne dla sprzętu. 5 godzin temu, podlos napisał: Każda karta piszczy nawet mało prądożerne typu gtx1050/1050ti tylko nie każdy o tym wie bo wentylatory zagłuszają człowieku, moja karta większość czasu ma wyłączone wentylatory (półpasywne chłodzenie, do 60 stopni wentyle nie kręcą ), i jest kompletnie cicha, zero pisku cewek, więc weź już przestań się kompromitować. A jak kupiłeś sobie biednego Palita z lipną sekcją zasilania karty i ją kręcisz na maxa, to nie dziwne, że ci piszczą cewki. A poza tym udaj się do laryngologa, bo ten dźwięk, który słychać na dołączonym audio, to na pewno nie jest pisk cewek, tylko dźwięk wpadającego w wibracje wydyganego wentylatorka. Cytuj
robert190880 Opublikowano 29 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2019 8 godzin temu, scarley jones napisał: ale wtedy komu innemu sie bedzie tłuc i sie będzie nerwować o to A co ty się innym przejmujesz ? masz walnięty wentylator albo go wymieniasz i będzie troszkę ciszej lub szukamy nowej karty z wydajnym i cichym chłodzeniem Cytuj
scarley jones Opublikowano 30 Października 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Października 2019 13 godzin temu, robert190880 napisał: A co ty się innym przejmujesz ? masz walnięty wentylator albo go wymieniasz i będzie troszkę ciszej lub szukamy nowej karty z wydajnym i cichym chłodzeniem Tą chyba po prostu zostawie pod biurkiem, zamierzam kupić gtx 1070 Cytuj
robert190880 Opublikowano 30 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2019 22 minuty temu, scarley jones napisał: Tą chyba po prostu zostawie pod biurkiem, zamierzam kupić gtx 1070 Masz Intel Pentium G4560 troszke za słaby jak do gtx 1070 i pewnie zasilacz też będzie do wymiany , w twoim przypadku szukałbym gtx 1050 ti 4gb to i tak będziesz miał duży skok wydajności z tym rx 460. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi