Skocz do zawartości

Głosna karta graficzna

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
26 minut temu, robert190880 napisał:

Wentylator do wymiany, pobierz HWMonitor pokaż screena temperatur.

Na pulpicie: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

W grze:

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Opublikowano

Ehh te radeony, dlatego z nich zrezygnowałem. Szajsowaty RX 460, a w grze 73 stopnie przy 3000 RPMów, tragedia :22 A tak wygląda u mnie na GTX 1050ti w czasie gry - wentyl nie przekracza mi nigdy 1000 RPM, temp max 65 stopni. A tak poza tym, to coś źle ci HWMonitor pokazuje napięcie rdzenia GPU.

Opublikowano
6 minut temu, robert190880 napisał:

Ta karta w stresie do cichych nie należy to wymiana wentylatora pomoże, czyli to nie dysk jak napisałeś w innym poście,  tylko karta tak hałasuje ? 

Dysk swoją drogą tez pyka

7 minut temu, robert190880 napisał:

Ta karta w stresie do cichych nie należy to wymiana wentylatora pomoże, czyli to nie dysk jak napisałeś w innym poście,  tylko karta tak hałasuje ? 

Wentylatora w gpu?

Opublikowano

Po prostu zatrzymaj palcem na chwilę wiatrak GPU jak zaczyna tak burczeć i będziesz mieć pewność, czy to on wydaje ten dźwięk, czy może jednak coś innego. A swoją drogą ten wentylatorek to jest kaplica, on chyba nie jest nawet na łożyskach, tylko na tulejce, i one często lubiły nawet od nowości wpadać w rezonans przy określonych obrotach i hałasować. Sam przez lata miałem do tego pecha i każda nowo kupiona karta graficzna z lipnym chłodzeniem po chwili zaczynała charczeć, pomagało rozebranie chłodzenia i obfite nasmarowanie tulejki, ale to też na ogól tylko na jakiś czas. Teraz w końcu zmądrzałem i wydałem kilka zł więcej na kartę z dobrym chłodzeniem i zero problemów, no i cisza.

Opublikowano
1 minutę temu, Widzior napisał:

Po prostu zatrzymaj palcem na chwilę wiatrak GPU jak zaczyna tak burczeć i będziesz mieć pewność, czy to on wydaje ten dźwięk, czy może jednak coś innego. A swoją drogą ten wentylatorek to jest kaplica, on chyba nie jest nawet na łożyskach, tylko na tulejce, i one lubiły często nawet od nowości wpadać w rezonans przy określonych obrotach. Sam przez lata miałem do tego pecha i każda nowo kupiona karta graficzna z lipnym chłodzeniem po chwili zaczynała charczeć, pomagało rozebranie chłodzenia i obfite nasmarowanie tulejki, ale to też na ogól tylko na jakiś czas. Teraz w końcu zmądrzałem i wydałem kilka zł więcej na kartę z dobrym chłodzeniem i zero problemów, no i cisza.

Tak to gpu na pewno. Miales od amd czy nvidie?

Opublikowano

To nie ma znaczenia, i Radeony i NVidie mi rzęziły, bo miały po prostu lipne wiatraczki. Przed tym GTX miałem na przestrzeni 8lat 3 różne karty, 2x radeon i 1x NVidia, i z wszystkimi miałem problem z charczącym wentylem, dwie od nowości, jedna po czasie. Weź rozbierz to chłodzenie, ściągnij naklejkę spod wiatraczka (jeśli już gwarancji nie masz) i zobacz jak tam wygląda. Potem nawalić sporo smaru albo wazeliny technicznej i powinno pomóc.

Opublikowano
28 minut temu, scarley jones napisał:

Dysk swoją drogą tez pyka

Ja widzę, że Ty masz poważny problem w zdiagnozowaniu co hałasuje. Generalnie, to Twój komp wydaje dźwięki jak zardzewiała sieczkarnia w połączeniu z kosiarką i dmuchawą do liści. :L

Odłączaj kolejne komponenty i ustal w końcu co i kiedy ci hałasuje.

Opublikowano
Teraz, wiktorynek napisał:

Ja widzę, że Ty masz poważny problem w zdiagnozowaniu co hałasuje. Generalnie, to Twój komp wydaje dźwięki jak zardzewiała sieczkarnia w połączeniu z kosiarką i dmuchawą do liści. :L

Odłączaj kolejne komponenty i ustal w końcu co i kiedy ci hałasuje.

Dysk pierdzi i pyka

Karta brzęczy

Opublikowano
Teraz, robert190880 napisał:

Zasilacze też lubią hałasować.

Jak zmienie z np automatycznego wiatrakowania na manualny to jest cicho i nie pierdzi a po 3 minutach znowu pierdzi i znowu zmienie na automatyczny to jest dobrze wiec to na pewno gpu

Opublikowano
13 godzin temu, robert190880 napisał:

Już bym to sprzedał  dołożył do Gtx 1050 z chłodzeniem windforce  i zapominasz że karta hałasuje.

ale wtedy komu innemu sie bedzie tłuc i sie będzie nerwować o to 

Opublikowano
16 godzin temu, Widzior napisał:

Ehh te radeony, dlatego z nich zrezygnowałem. Szajsowaty RX 460, a w grze 73 stopnie przy 3000 RPMów, tragedia :22 A tak wygląda u mnie na GTX 1050ti w czasie gry - wentyl nie przekracza mi nigdy 1000 RPM, temp max 65 stopni. A tak poza tym, to coś źle ci HWMonitor pokazuje napięcie rdzenia GPU.

Szajsowate u ciebie w tym rx460 to było najwyżej chłodzenie i zarządzaniem prędkościami a nie sama karta.

@[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Pobierz program MSI afterburner. Włącz kontrolowanie napięcia i przez ctrl+f obniż je o 100-200mv. Dodatkowo ustaw własną krzywą wentylatora na max 2000rpm, sprawdź czy temperatura nie przekracza 80 stopni. Kultura pracy powinna być lepsza.

Co do buczenia może to być piszczenie cewek. Ustaw w msi afterburner krzywą wentylatorów na 0rpm odpal sobie furmarka i zobacz czy jest "buczenie".

Opublikowano
21 minut temu, Mr.Straight napisał:

Wiem że wiele nie wniosę tym wpisem ale jednak jest on w temacie.
@podlos Tu akurat masz racje, wydaje mi się z tego co czytam że on ma wersje karty z jednym wentylem.
Sam mam GTX'a z takim i mam coś podobnego, różnica taka że u mnie nie piszczy ale wentylator potrafi się rozpędzić :)

Każda karta piszczy nawet mało prądożerne typu gtx1050/1050ti tylko nie każdy o tym wie bo wentylatory zagłuszają.

Opublikowano
Teraz, Mr.Straight napisał:

@podlos W sensie chodziło mi że nie piszczy nadmiernie :D
Sam myślałem żeby wziąć jakiś większy wentyl i go zdrutować do mojego GTX'a bo ten fabryczny to jak rakieta.
Nigdy więcej karty z jednym wentylem...

U mnie na gtx 1070 palit super jet stream gdzie radiator jest naprawdę duży i można sobie pozwolić nawet na 700-1000rpm i 2k na rdzeniu piszczenie jest wyraźnie słyszalne.

Ile masz teraz rpm max?

Opublikowano
5 godzin temu, podlos napisał:

Ustaw w msi afterburner krzywą wentylatorów na 0rpm odpal sobie furmarka i zobacz czy jest "buczenie".

:22 brawo, i karta spalona, za takie rady powinieneś mieć bana na komentowanie, bo są niebezpieczne dla sprzętu.

5 godzin temu, podlos napisał:

Każda karta piszczy nawet mało prądożerne typu gtx1050/1050ti tylko nie każdy o tym wie bo wentylatory zagłuszają

:22 :22 człowieku, moja karta większość czasu ma wyłączone wentylatory (półpasywne chłodzenie, do 60 stopni wentyle nie kręcą ), i jest kompletnie cicha, zero pisku cewek, więc weź już przestań się kompromitować. A jak kupiłeś sobie biednego Palita z lipną sekcją zasilania karty i ją kręcisz na maxa, to nie dziwne, że ci piszczą cewki. A poza tym udaj się do laryngologa, bo ten dźwięk, który słychać na dołączonym audio, to na pewno nie jest pisk cewek, tylko dźwięk wpadającego w wibracje wydyganego wentylatorka.

Opublikowano
8 godzin temu, scarley jones napisał:

ale wtedy komu innemu sie bedzie tłuc i sie będzie nerwować o to 

A co ty się innym przejmujesz ?  masz walnięty wentylator albo go wymieniasz i będzie troszkę ciszej lub szukamy nowej karty z wydajnym i cichym chłodzeniem 

Opublikowano
13 godzin temu, robert190880 napisał:

A co ty się innym przejmujesz ?  masz walnięty wentylator albo go wymieniasz i będzie troszkę ciszej lub szukamy nowej karty z wydajnym i cichym chłodzeniem 

Tą chyba po prostu zostawie pod biurkiem, zamierzam kupić gtx 1070

Opublikowano
22 minuty temu, scarley jones napisał:

Tą chyba po prostu zostawie pod biurkiem, zamierzam kupić gtx 1070

Masz Intel Pentium G4560   troszke  za słaby jak do gtx 1070  i pewnie zasilacz też będzie do wymiany , w twoim przypadku szukałbym  gtx 1050 ti 4gb  to i tak będziesz miał duży skok wydajności z tym rx 460.