Slovian Opublikowano 15 Września 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Września 2019 1 godzinę temu, wiktorynek napisał: Tak i na dodatek znajdź mi jeszcze taki transfer w praktyce. W praktyce dyski SATA przez USB 3.0 (3.1 gen 1) osiągają 450MB/s. Oczywiście tragedii nie ma z tego powodu. USB 3.1 gen 2 w praktyce zamiast teoretycznych 1,25Gb/s osiąga we współpracy z dyskami NVMe transfery rzędu 800-900MB/s. Też dobry wynik. W każdym przypadku dużo szybciej niż zewnętrzne HDD. Tak są nawet takie obudowy, ale w kwestii transferów maksymalnych nic się nie zmieni, gdyż szybszy transfer nie przejdzie przez porty USB 3.0/3.1 Ludzie częściej używają takich obudów do ustawienia RAID 1, czyli kopii bezpieczeństwa. @Slovian - generalnie napisz co chcesz osiągnąć? Interesuje cię najszybszy możliwy transfer z dysku zewnętrznego? Jeśli posiadasz port USB 3.0, to max 450MB/s, czyli kup dysk M.2 na SATA i obudowę typu: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] P.S. Najszybszy transfer uzyskasz obecnie przez port Thunderbolt 3 - teoretycznie do 40Gb/s. Nie masz takiego portu? - nic nie stoi na przeszkodzie, aby mieć: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Witaj przyjacielu wiktorynek. Chcę osiągnąć wzrost prędkości po RAID 0. Nie jestem pewien dokładnie w tym temacie, ale po prostu domyślam się że dla systemów macOS - nawet na hackintosh można osiągnąć RAID 0 - już x2 transfer. Wstawiam linka do tego filmu który ja oglądałem na YouTube. Cytuj
razor1995 Opublikowano 15 Września 2019 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2019 4 godziny temu, Slovian napisał: Witaj przyjacielu razor1995 - daj w odpowiedzi zrzuty z ekranu z testów - tak jak kolega zrobił. Pytasz o dysk NVME. Przyślij mi dysk NVME to ci wrzucę screeny z testów. Screeny od @M4T są z dysku SATA3, na każdym innym rezultaty będą podobne - zależnie od syku i przejściówki. Slovian lubi to Cytuj
Slovian Opublikowano 15 Września 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Września 2019 2 godziny temu, wiktorynek napisał: Tak i na dodatek znajdź mi jeszcze taki transfer w praktyce. W praktyce dyski SATA przez USB 3.0 (3.1 gen 1) osiągają 450MB/s. Oczywiście tragedii nie ma z tego powodu. USB 3.1 gen 2 w praktyce zamiast teoretycznych 1,25Gb/s osiąga we współpracy z dyskami NVMe transfery rzędu 800-900MB/s. Też dobry wynik. W każdym przypadku dużo szybciej niż zewnętrzne HDD. Tak są nawet takie obudowy, ale w kwestii transferów maksymalnych nic się nie zmieni, gdyż szybszy transfer nie przejdzie przez porty USB 3.0/3.1 Ludzie częściej używają takich obudów do ustawienia RAID 1, czyli kopii bezpieczeństwa. @Slovian - generalnie napisz co chcesz osiągnąć? Interesuje cię najszybszy możliwy transfer z dysku zewnętrznego? Jeśli posiadasz port USB 3.0, to max 450MB/s, czyli kup dysk M.2 na SATA i obudowę typu: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] P.S. Najszybszy transfer uzyskasz obecnie przez port Thunderbolt 3 - teoretycznie do 40Gb/s. Nie masz takiego portu? - nic nie stoi na przeszkodzie, aby mieć: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Zwykły USB PenDrive 3.0 SanDisk a macOS ogarnia podwojony transfer. Proszę o wsparcie. Czy jest to kwestia systemu, czy czego innego? Cytuj
Slovian Opublikowano 15 Września 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Września 2019 1 minutę temu, razor1995 napisał: Pytasz o dysk NVME. Przyślij mi dysk NVME to ci wrzucę screeny z testów. Screeny od @M4T są z dysku SATA3, na każdym innym rezultaty będą podobne - zależnie od syku i przejściówki. Nie mam w domu nVME ani obudowy zewnętrzej. A czy Ty możesz pożyczyć od Kogoś nVME na 24 godziny i zamontować w obudowie zewnętrznej na USB 3.0 ? Jak nie masz jak to ja poproszę w komputerowym aby zrobili testy i wysłali screeny. Cytuj
razor1995 Opublikowano 15 Września 2019 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2019 6 minut temu, Slovian napisał: A czy Ty możesz pożyczyć od Kogoś nVME na 24 godziny i zamontować w obudowie zewnętrznej na USB 3.0 ? Zadam to samo pytanie. Slovian lubi to Cytuj
Slovian Opublikowano 15 Września 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Września 2019 1 minutę temu, razor1995 napisał: Zadam to samo pytanie. Ok a masz obudowę pod nVME - na USB 3.0 ? Cytuj
razor1995 Opublikowano 15 Września 2019 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2019 Teraz, Slovian napisał: Ok a masz obudowę pod nVME - na USB 3.0 ? Wyglądam jakbym miał? Ciężko poszukać w Google: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Tutaj na USB 3.1: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Slovian lubi to Cytuj
Slovian Opublikowano 15 Września 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Września 2019 5 minut temu, razor1995 napisał: Wyglądam jakbym miał? Ciężko poszukać w Google: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Tutaj na USB 3.1: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Czy w teorii każda obudowa będzie dawać inny transfer ? Chodzi mi o USB 3.0. Cytuj
razor1995 Opublikowano 15 Września 2019 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2019 20 minut temu, Slovian napisał: Czy w teorii każda obudowa będzie dawać inny transfer ? Zależnie od zastosowanego w niej kontrolera czy dysku. To chyba logiczne. Slovian lubi to Cytuj
Slovian Opublikowano 15 Września 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Września 2019 1 minutę temu, razor1995 napisał: Zależnie od zastosowanego w niej kontrolera czy dysku. To chyba logiczne. Ok a więc jaki jest najleprzy kontroler w tej chwili dostępny dla obudowy zewnętrznej na USB 3.0 ? Proszę o wsparcie. Cytuj
razor1995 Opublikowano 15 Września 2019 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2019 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] - wersja najszybsza na USB 3.1 Nie pytaj o prędkości, masz tam filmik - obejrzyj sobie. Chcesz testu - nie każ mi kupować tej obudowy, żebym wysłał ci screeny. Zakładam, ze potrafisz używać Google, więc skorzystaj z tej umiejętności. Slovian lubi to Cytuj
Nieobecny Opublikowano 15 Września 2019 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2019 3 godziny temu, Slovian napisał: Chcę osiągnąć wzrost prędkości po RAID 0. Nie jestem pewien dokładnie w tym temacie, ale po prostu domyślam się że dla systemów macOS - nawet na hackintosh można osiągnąć RAID 0 - już x2 transfer. Wstawiam linka do tego filmu który ja oglądałem na YouTube. Kolego @Slovian - czy Ty rozumiesz co pokazałeś i co ma wspólnego RAID 0 stworzony z pendrive z RAID 0 z dysków SSD i to wszystko w kontekście wykorzystania portów USB 3.0 i 3.1? - chyba nie. Przed dalszą dyskusją zapraszam najpierw do pobrania kilku lekcji o portach, transferach, ograniczeniach itp. Zajrzyj też do specyfikacji nośników oraz kontrolerów. Slovian lubi to Cytuj
FxJerzy Opublikowano 1 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2019 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] @razor1995 są i tańsze od Uniteka Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi