Skocz do zawartości

Czy po USB 3.0 da się wykorzystać pełny potencjał szybkości dysku nvme SSD ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, wiktorynek napisał:

Tak i na dodatek znajdź mi jeszcze taki transfer w praktyce. W praktyce dyski SATA przez USB 3.0 (3.1 gen 1) osiągają 450MB/s. Oczywiście tragedii nie ma z tego powodu.

USB 3.1 gen 2 w praktyce zamiast teoretycznych 1,25Gb/s osiąga we współpracy z dyskami NVMe transfery rzędu 800-900MB/s. Też dobry wynik.

W każdym przypadku dużo szybciej niż zewnętrzne HDD.

Tak są nawet takie obudowy, ale w kwestii transferów maksymalnych nic się nie zmieni, gdyż szybszy transfer nie przejdzie przez porty USB 3.0/3.1

Ludzie częściej używają takich obudów do ustawienia RAID 1, czyli kopii bezpieczeństwa.

@Slovian - generalnie napisz co chcesz osiągnąć? Interesuje cię najszybszy możliwy transfer z dysku zewnętrznego? Jeśli posiadasz port USB 3.0, to max 450MB/s, czyli kup dysk M.2 na SATA i obudowę typu: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

P.S. Najszybszy transfer uzyskasz obecnie przez port Thunderbolt 3 - teoretycznie do 40Gb/s. Nie masz takiego portu? - nic nie stoi na przeszkodzie, aby mieć:

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Witaj przyjacielu wiktorynek.

Chcę osiągnąć wzrost prędkości po RAID 0.

Nie jestem pewien dokładnie w tym temacie, ale po prostu domyślam się że dla systemów macOS - nawet na hackintosh można osiągnąć RAID 0 - już x2 transfer. 

Wstawiam linka do tego filmu który ja oglądałem na YouTube.

Opublikowano
4 godziny temu, Slovian napisał:

Witaj przyjacielu razor1995 - daj w odpowiedzi zrzuty z ekranu z testów - tak jak kolega zrobił.

Pytasz o dysk NVME. Przyślij mi dysk NVME to ci wrzucę screeny z testów.

Screeny od @M4T  są z dysku SATA3, na każdym innym rezultaty będą podobne - zależnie od syku i przejściówki.

Slovian lubi to
Opublikowano
2 godziny temu, wiktorynek napisał:

Tak i na dodatek znajdź mi jeszcze taki transfer w praktyce. W praktyce dyski SATA przez USB 3.0 (3.1 gen 1) osiągają 450MB/s. Oczywiście tragedii nie ma z tego powodu.

USB 3.1 gen 2 w praktyce zamiast teoretycznych 1,25Gb/s osiąga we współpracy z dyskami NVMe transfery rzędu 800-900MB/s. Też dobry wynik.

W każdym przypadku dużo szybciej niż zewnętrzne HDD.

Tak są nawet takie obudowy, ale w kwestii transferów maksymalnych nic się nie zmieni, gdyż szybszy transfer nie przejdzie przez porty USB 3.0/3.1

Ludzie częściej używają takich obudów do ustawienia RAID 1, czyli kopii bezpieczeństwa.

@Slovian - generalnie napisz co chcesz osiągnąć? Interesuje cię najszybszy możliwy transfer z dysku zewnętrznego? Jeśli posiadasz port USB 3.0, to max 450MB/s, czyli kup dysk M.2 na SATA i obudowę typu: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

P.S. Najszybszy transfer uzyskasz obecnie przez port Thunderbolt 3 - teoretycznie do 40Gb/s. Nie masz takiego portu? - nic nie stoi na przeszkodzie, aby mieć:

Zwykły USB PenDrive 3.0 SanDisk a macOS ogarnia podwojony transfer. 

Proszę o wsparcie.

Czy jest to kwestia systemu, czy czego innego?

Opublikowano
1 minutę temu, razor1995 napisał:

Pytasz o dysk NVME. Przyślij mi dysk NVME to ci wrzucę screeny z testów.

Screeny od @M4T  są z dysku SATA3, na każdym innym rezultaty będą podobne - zależnie od syku i przejściówki.

Nie mam w domu nVME ani obudowy zewnętrzej. A czy Ty możesz pożyczyć od Kogoś nVME na 24 godziny i zamontować w obudowie zewnętrznej na USB 3.0 ?

Jak nie masz jak to ja poproszę w komputerowym aby zrobili testy i wysłali screeny.

Opublikowano
Teraz, Slovian napisał:

Ok a masz obudowę pod nVME - na USB 3.0 ?

Wyglądam jakbym miał?

Ciężko poszukać w Google:

Tutaj na USB 3.1:

Slovian lubi to
Opublikowano
5 minut temu, razor1995 napisał:

Wyglądam jakbym miał?

Ciężko poszukać w Google:

Tutaj na USB 3.1:

Czy w teorii każda obudowa będzie dawać inny transfer ? Chodzi mi o USB 3.0.

Opublikowano
1 minutę temu, razor1995 napisał:

Zależnie od zastosowanego w niej kontrolera czy dysku. To chyba logiczne.

Ok a więc jaki jest najleprzy kontroler w tej chwili dostępny dla obudowy zewnętrznej na USB 3.0 ? Proszę o wsparcie.

Opublikowano

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] - wersja najszybsza na USB 3.1

Nie pytaj o prędkości, masz tam filmik - obejrzyj sobie. Chcesz testu - nie każ mi kupować tej obudowy, żebym wysłał ci screeny. Zakładam, ze potrafisz używać Google, więc skorzystaj z tej umiejętności.

Slovian lubi to
Opublikowano
3 godziny temu, Slovian napisał:

Chcę osiągnąć wzrost prędkości po RAID 0.

Nie jestem pewien dokładnie w tym temacie, ale po prostu domyślam się że dla systemów macOS - nawet na hackintosh można osiągnąć RAID 0 - już x2 transfer. 

Wstawiam linka do tego filmu który ja oglądałem na YouTube.

Kolego @Slovian - czy Ty rozumiesz co pokazałeś i co ma wspólnego RAID 0 stworzony z pendrive z RAID 0 z dysków SSD i to wszystko w kontekście wykorzystania portów USB 3.0 i 3.1? - chyba nie. Przed dalszą dyskusją zapraszam najpierw do pobrania kilku lekcji o portach, transferach, ograniczeniach itp. Zajrzyj też do specyfikacji nośników oraz kontrolerów.

Slovian lubi to