Skocz do zawartości

karta graficzna a procesor fx8300

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, planuje zakup nowej grafiki, obecnie mam NVIDIA GeForce  GTX 750. komp ma procesor fx8300, 12 gb ram i dysk ssd jaką grafike  wybrać, żeby nie przepłacać do tych parametrów, głównie bede grał w fife i pro evolution pozdro 

Opublikowano

Do Fx 8300 max to gtx1060 6gb lub RX570/580

Wszystko powyżej tych GPU bedzie ograniczane w sposób znaczny

Te 12gb do oczywiście Dual channel ?? Inaczej jeszcze mocniej ograniczy wydajność.

Opublikowano
W dniu 14.07.2019 o 14:52, bison616 napisał:

Do Fx 8300 max to gtx1060 6gb lub RX570/580

Wszystko powyżej tych GPU bedzie ograniczane w sposób znaczny

Te 12gb do oczywiście Dual channel ?? Inaczej jeszcze mocniej ograniczy wydajność.

mam jeszce 1 pytanko czy zasilacz 500w chieftec do takiej grafiki styknie? 

Opublikowano

Pod combo fx8300 i rx580 bezpieczniej bedzie kupić

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Opublikowano

zastanawiam sie nad karta Karta graficzna Sapphire Pulse Radeon RX 570 4GB GDDR5 (256 bit) HDMI bo to tylko do fify co myślicie, no i ma obsługe AMD FreeSync, i tu chyba póki co wystarczy zasilacz 500W

Opublikowano
49 minut temu, podlos napisał:

Zasilacz spokojnie styknie 500w chieftec taki zestaw nawet z rx580 będzie brał myślę max 300-350w. Dodatkowo można zrobić undervolting i będzie jeszcze mniejszy pobór energii.

Karta tak ,ale niekoniecznie z tym prądożernym fx8300 500W da rade

Opublikowano
2 minuty temu, podlos napisał:

a co to ma do rzeczy? i tak różnica w grach będzie ogromna w porównaniu do gtx750.

Nie zrozumiałeś mnie. Sam fx 8300 jest strasznie prądożerny i nawet byle jaki markowy zasialcz 500W może być za słaby jak go połaczy z karta o mocy 180W

Opublikowano
6 minut temu, bison616 napisał:

Nie zrozumiałeś mnie. Sam fx 8300 jest strasznie prądożerny i nawet byle jaki markowy zasialcz 500W może być za słaby jak go połaczy z karta o mocy 180W

Max obciążenie procesora 154.2W według testu którego podałeś. Rx570 to ile 150-200W? Więc pobór będzie w granicach 300-350w. Zasilacze Chieftec to nie są chyba jakieś noname więc 500w tej marki powinno dać spokojnie radę.

Opublikowano
37 minut temu, bison616 napisał:

nawet byle jaki markowy zasialcz 500W może być za słaby jak go połaczy z karta o mocy 180W 

Ja mam zasilacz FEEL2 400W i karta grafika MSI GTX760 . Wystarczy ten zasilacz chodzi  mi juz prawie 3 miesiące. Zasilacz działa bez zarzutu

cdYoFGI.jpg

4bSqqhe.jpg

Opublikowano
1 godzinę temu, sebio napisał:

no i chyba wybiore tą Karta graficzna ASUS Radeon RX 570 4GB GDDR5 OC skoro mam płyte asusa , myśle , że póki co zasilacz 500w chieftec styknie 

Jakby to miało jakieś znaczenie. Patrz lepiej na kulturę pracy i cenę danego rx570

Opublikowano
3 minuty temu, podlos napisał:

Jakby to miało jakieś znaczenie. Patrz lepiej na kulturę pracy i cenę danego rx570

tak ale ma 3 lata gwaracji  ew.Karta graficzna Sapphire Pulse Radeon RX 570 tylko ten zasilacz sie obawiam wprawdzie chieftec ale ma on juz z 10 lat jak nic lepiej nowy co?

4 minuty temu, podlos napisał:

ewentualnie jakby kolega doradził , którą wybrać? 

Opublikowano
27 minut temu, podlos napisał:

Ten asus może być. Ewentualnie możesz kupić sapphire pulse rx580 za 600zł. Sprzedają ludzie co kiedyś kupili na promocji w amazonie.

ok, ale ten zasilacz ponad 10 lat chieftec 500W  może być 

Opublikowano

Ty się nie martw o Waty, tylko o to, czy będziesz miał odpowiednią wtyczkę PCI-E w tym zasilaczu do podłączenia GPU, żeby ewentualnie od razu kupić przejściówkę z molexa. I bierz kartę z przynajmniej 2 wentylatorami i chłodzeniem koniecznie półpasywnym. Ja osobiście lubię karty Gigabyte i ich program do zarządzania Xtreme Engine. Mój WindForce jest praktycznie bezgłośny.

Opublikowano
15 godzin temu, Widzior napisał:

Ty się nie martw o Waty, tylko o to, czy będziesz miał odpowiednią wtyczkę PCI-E w tym zasilaczu do podłączenia GPU, żeby ewentualnie od razu kupić przejściówkę z molexa. I bierz kartę z przynajmniej 2 wentylatorami i chłodzeniem koniecznie półpasywnym. Ja osobiście lubię karty Gigabyte i ich program do zarządzania Xtreme Engine. Mój WindForce jest praktycznie bezgłośny.

ok czyli ten zasilacz chieftec 500w może być  tak ? to jaką karte polecasz ?

Opublikowano
27 minut temu, sebio napisał:

ok czyli ten zasilacz chieftec 500w może być  tak ? to jaką karte polecasz ?

Jednak okazuje się, że mam zasilacz 450 w czyli jednak nowy trza bedzie 

Opublikowano

ok i jakbys mi dal linka do przejsciowki  molex model GPS-450AA-101A

2 minuty temu, sebio napisał:

ok i jakbys mi dal linka do przejsciowki  molex model GPS-450AA-101A

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] taki własnie

Opublikowano

Dzielona linia 12V, trochę lipa, ale do RX 570 styknie o ile zasilacz jest w pełni sprawny, z RX 580 może być problem.

Przejściówka 2x molex -> PCI-E 6-pin  -  [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Przejściówka 2x molex -> PCI-E 8-pin  -  [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Opublikowano
57 minut temu, Widzior napisał:

Dzielona linia 12V, trochę lipa, ale do RX 570 styknie o ile zasilacz jest w pełni sprawny, z RX 580 może być problem.

Przejściówka 2x molex -> PCI-E 6-pin  -  [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Przejściówka 2x molex -> PCI-E 8-pin  -  [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

a więz zamówiłem zasilacz [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] najtaniej 239 zeta bede zadowolony, a kartę w przyszłym miesiącu zamówie :) dzięki za okazaną pomoc, szczerze lepszego forum jak winclub nie znalazłem, pozdrawiam 

Opublikowano
W dniu 15.08.2019 o 20:58, podlos napisał:

Zależy za ile ta karta.

taka karta niekoniecznie u tego sprzedawcy [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników], tylko teraz mam pytanie czy ona wejdzie mi do mojej płyty [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] , zastanawiam sie 

Opublikowano
18 minut temu, sebio napisał:

taka karta niekoniecznie u tego sprzedawcy [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników], tylko teraz mam pytanie czy ona wejdzie mi do mojej płyty [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] , zastanawiam sie 

Z ciekawości zacząłem szukać, ale nigdzie nie pisze żeby RX570 był kompatybilny. Za to RX460 już tak.  Podobnie R9 270X.
Z NVidii za to kompatybilny jest np. GTX 960, GTX 970, GTX 1050 Ti, GTX 1060.

EDIT: Znalazłem coś jeszcze.