Widzior Opublikowano 8 Lipca 2019 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2019 Witam, temat dotyczy działania Ryzenów serii 3000 (3gen, czyli Zen2) na Win7 i wszelkich związanych z tym problemów. Z tego co wiadomo, nowe płyty główne serii 500 nie mają oficjalnych sterowników do Win7 i pewnie ich nie dostaną, ale sporo osób sobie z tym poradziło używając zmodyfikowanych sterowników. Stare płyty serii 300/400, o ile dostały aktualizację BIOSu dla nowych Ryzenów (zdecydowana większość dostała), mają sterowniki do Win7, ale tu pojawia się kolejny problem. Otóż nowe platformy AMD mają porty USB 3.0/3.1 wychodzące z dwóch miejsc - z chipsetu i z procesora. Cztery gniazda USB 3.0 na tylnym panelu mobo (na tańszych płytach czasem tylko dwa) wychodzą z procesora i nie dostały one od AMD sterowników do Win7 (foto poniżej na przykładzie MSI B450m Mortar). Porty USB 3.1 wychodzące z chipsetu, czy to jako złącza na płycie do wyprowadzenia na przedni panel, czy jako wyjścia na tylnym panelu, będą działać, bo do nich są sterowniki. Rozwiązania problemu są dwa - można poświęcić te cztery USB z CPU i ich po prostu nie używać albo użyć sterowników modyfikowanych, których wyszło już kilka wersji (link w następnym poście). Niestety, jak to z modyfikacjami bywa, mogą działać idealnie, ale mogą też być z nimi mniejsze lub większe problemy. Dodam tylko, że w opisie AMD Chipset Drivers nowe Ryzeny 3gen figurują w zakładce "for Win10 only", a nie jak poprzednicy 1 i 2-ej generacji w zakładce "for Win7/10". Prawdopodobnie jest tak właśnie ze względu na brak sterów do tych USB z CPU, bo poza tym nie ma żadnych innych problemów z działaniem Ryzena 3gen na Win7. Link do AMD Chipset Drivers - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Tak wygląda lista kontrolerów USB na Ryzenie w Menedżerze urządzeń: Dwa górne kontrolery to USB 3.0 (z procesora), dwa kolejne to USB 3.1 (z chipsetu). marcin23imk lubi to Cytuj
Widzior Opublikowano 8 Lipca 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2019 Tu jest temat i zmodowane sterowniki do pobrania - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
R95K Opublikowano 8 Lipca 2019 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2019 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Tutaj ktoś też ma podobne rozterki do Twoich. Nic innego nie znalazłem, jedynie tematy z 2018 roku i wcześniej. Ale one już nie dotyczą Ryzen 3 generacji. Osobiście nie wiem czy będzie możliwość zainstalowania 7-mki na nowych Ryzenach. Myślę, że duże znaczenie też będzie miała płyta główna w której taki Ryzen będzie pracował. A jeśli już Ryzen zadziała pod Win7 no to zachodzi pytanie czy porty USB wychodzące z CPU będą działać pod Win7. Moim skromnym zdaniem należy poczekać aż nowe Ryzeny trafią do sprzedaży oraz ktoś podejmie się instalacji 7-mki na nowym Ryzenie. Oraz jakie rezultaty przyniesie taka "operacja". Na razie można tylko gdybać czy wszystko będzie działało jak należy pod Win7 czy jest to po prostu uśmiercanie starszych systemów oraz zmuszanie do przesiadki na Windows 10 na nowych sprzętach. Cytuj
Nieobecny Opublikowano 8 Lipca 2019 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2019 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Czekać, czekać, czekać... O Win 7 na płytach 5xx bym zapomniał, chyba, że modyfikowane sterowniki. Na płytach 4xx i 3xx powinny działać zgodnie z domysłami o braku USB 3.0 wyprowadzonych z procesora. A rozpakowywał ktoś najnowsze sterowniki AMD, sprawdzając czy nie ma ukrytych sterowników pod Win 7? Cytuj
P4VL0 Opublikowano 8 Lipca 2019 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2019 Dajcie spokój z tym w7. Stare to, traci wsparcie w styczniu. Nie warto Cytuj
piosylant Opublikowano 9 Lipca 2019 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2019 Nie ma szans na "spokój". Ludzie będą bronić, klepać i przybijać W7 tak samo, jak robili to z XP i Passatami TDI z 2001 r. Cytuj
m4s Opublikowano 9 Lipca 2019 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2019 8 godzin temu, P4VL0 napisał: Dajcie spokój z tym w7. Stare to, traci wsparcie w styczniu. Nie warto Czytając takie wypowiedzi obawiam się ze w styczniu 2020 będzie wielka tragedia- pół świata nagle przestanie działać. Ciekawe co z tą resztą świata która dalej działa na XP A może by tak te wszystkie stare komputery z XP i Win 7 wziąć i zrzucić z krawędzi ziemi ? Hermogenes lubi to Cytuj
Hermogenes Opublikowano 9 Lipca 2019 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2019 Nie dasz rady krawędź ziemi jest przecież pilnowana przez specjalne oddziały wyszkolonych żołnierzy. pozdrawiam Hermogenes piosylant i Sayidov lubią to Cytuj
Widzior Opublikowano 13 Lipca 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2019 Zbyt proste, żeby było prawdziwe...a jednak ludziom działa [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
Nieobecny Opublikowano 1 Sierpnia 2019 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2019 sorry - dziwny ten link wyżej, myślałem ze to coś innego Cytuj
peex Opublikowano 14 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2021 Wiem, że temat już stary, ale niedawno nabyłem Ryzen 5 3400G i o ile z zainstalowaniem systemu i sterownikami poszło to nie znalazłem sterowników do Vega 11. Próbowałem ręcznie rozpakowane z W10, ale niestety. Poratuje ktoś? Cytuj
podlos Opublikowano 14 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2021 5 minut temu, peex napisał: Wiem, że temat już stary, ale niedawno nabyłem Ryzen 5 3400G i o ile z zainstalowaniem systemu i sterownikami poszło to nie znalazłem sterowników do Vega 11. Próbowałem ręcznie rozpakowane z W10, ale niestety. Poratuje ktoś? Nie ma sterów dla ryzenów z vegą dla 7/8. Musisz wgrywać win10. Cytuj
bison616 Opublikowano 14 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2021 34 minuty temu, peex napisał: Wiem, że temat już stary, ale niedawno nabyłem Ryzen 5 3400G i o ile z zainstalowaniem systemu i sterownikami poszło to nie znalazłem sterowników do Vega 11. Próbowałem ręcznie rozpakowane z W10, ale niestety. Poratuje ktoś? Jakieś ruskie czy chińczyki zrobili stery do apu z ryzen do win7 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Dałbym ci z oficjalnego linku ale nie mam. Na szczęście zachomikowałem w razie potrzeby. Daj info czy działają prawidłowo. PS. Znalazłem oficjalne TU wiecej info (i nowsze stery) [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
Nieobecny Opublikowano 14 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2021 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
peex Opublikowano 15 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2021 Bardzo dziękuję za pomoc @[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] i @[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] . Zainstalowałem i działa . Teraz już tylko instalacja na m2 i gotowe. Bardzo dziękuję Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi