Skocz do zawartości

Win A 10 Home & Pro x64 Classic & ModernUI - Version

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Instalował ktoś może ten system na HDD? Ciekawi mnie jak się sprawuje na tego rodzaju dysku. Nie posiadam obecnie żadnego SSD a szukam odpowiedniego systemu do przesiadki z 8.1 z myślą głównie do gier / filmów / muzyki. :)

Opublikowano

Każde hdd sprzed kilku lat będzie do bani kolego. Praktycznie wszystkie dyski HDD pracujące w sata3 przy 7200 obrotach mają niewięcej jak 100-120MB/s na początku talerzy.

Ostatnio miałem nową Toshibę P300 i ona śmigała z wynikiem około 190MB/s więc było to już takie 40% taniego ssd. 

Jeśli masz dysk laptopowy np. mający 5400 rpm i skromne cache (8-16M) to nie warto pchać sie w systemy od 8.1 w górę. Dotyczy to także maszyn które mają mało RAM (4-8GB) i muszą mieć SWAP na dysku. Prawdziwe sepuku idzie sobie wykręcić dzisiaj na HDD. 

Opublikowano

Od lat używam 8.1 na HDD, działa bez zarzutu - Nie mam najmniejszego problemu z płynnością czy responsywnością. Nie pytałem z resztą o różnicę między HDD a SSD tylko o to czy ten konkretny system dział by dobrze na HDD? Najlepiej od kogoś kto instalował na takim dysku owy system, nic więcej poza tym mnie nie interesuje. ;)

Opublikowano

witam jest w planach aktualizacja tego moda ? :) 

W dniu 4.10.2019 o 18:23, user1 napisał:

Każde hdd sprzed kilku lat będzie do bani kolego. Praktycznie wszystkie dyski HDD pracujące w sata3 przy 7200 obrotach mają niewięcej jak 100-120MB/s na początku talerzy.

Ostatnio miałem nową Toshibę P300 i ona śmigała z wynikiem około 190MB/s więc było to już takie 40% taniego ssd. 

Jeśli masz dysk laptopowy np. mający 5400 rpm i skromne cache (8-16M) to nie warto pchać sie w systemy od 8.1 w górę. Dotyczy to także maszyn które mają mało RAM (4-8GB) i muszą mieć SWAP na dysku. Prawdziwe sepuku idzie sobie wykręcić dzisiaj na HDD. 

40% ssd ? większej glupoty w życiu nie czytalem.
HDD może sobie mieć trasfery i 500 MB/s ale to i tak się nie będzie rownać ze wzgledu na czasy dostępu.

Windows 7 ogólnie działa ok na HDD szczegolnie okrojony ale nie dlugo traci wsparcie. Ogólnie jeżeli instaluje się zmodyfikowaną 10 powinna tak samo dobrze jak 7 działać tylko trzeba czasami sobie na własną rekę ogarnąć czy coś wam nie zamula HDD. Bo nie zawsze to jest wina tylko systemu.

W dniu 4.10.2019 o 20:56, -RKI- napisał:

Od lat używam 8.1 na HDD, działa bez zarzutu - Nie mam najmniejszego problemu z płynnością czy responsywnością. Nie pytałem z resztą o różnicę między HDD a SSD tylko o to czy ten konkretny system dział by dobrze na HDD? Najlepiej od kogoś kto instalował na takim dysku owy system, nic więcej poza tym mnie nie interesuje. ;)

jak najbardziej będzie działać ok. Szczególnie jak nie zainstalujesz żadnego AV typu avast avg itp.

Opublikowano
14 godzin temu, MrBeckham666 napisał:

40% ssd ? większej glupoty w życiu nie czytalem.

No to trzeba matmę powtórzyć...

Mój ssd = 480MB/s

50% = 240MB/s

40% = 192MB/s

192MB/s = Toshiba P300 wpięta w SATA3

Opublikowano
17 minut temu, user1 napisał:

No to trzeba matmę powtórzyć...

Mój ssd = 480MB/s

50% = 240MB/s

40% = 192MB/s

192MB/s = Toshiba P300 wpięta w SATA3

Ale różnica nie jest w transferach największa różnica jest w czasach dostępu do danych na dysku

Opublikowano

Nie ma znaczenia o czym tu mowa, HDD to dzisiaj SZIT i tyle, bez względu na to jaki najnowszy by niebył. HDD tylko do przechowywania plików ale nie do pracy. Każdy system bez względu na to jaki - staje się piekłem jeśli ma pracować na HDD. Dziwię się że ludzie w ogóle jeszcze coś takiego jako systemówki użytkują, trzeba miec anielską cierpliwość i tacy maja jedynie ci którzy na ssd nie pracowali. Dla mnie dalsza gadka na ten temat = off. 

Opublikowano

Mam problem tym systemie żeby połączyć po BT muszkę Logitech MX Master, sprawdzałem na innych modzie i ORI i tego objawu nie ma.

Mianowicie, zainstalowałem sterownik BT do karty i wszystko było ok potem przy parowaniu muszka jest wykrywana, niby połączona ale jest info o błędzie sterownika a w menadżerze urządzeń pojawia się urządzenie z wykrzyknikiem - Urządzenie z interfejsem HID "Zgodne z GATT urządzenie HID z funkcją Bluetooth Low Energy"