Marcel1 Opublikowano 17 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2019 Witam. Miałbym do was prośbę, abyście doradzili mi co robić w takiej oto sytuacji. Otóż w dniu 30.III.2018, zakupiłem w mojej miejscowości w sklepie stacjonarnym laptop Dell Inspiron 15 7577 zaś dziś zadzwoniłem do supportu Dell w pewnej niezwiązanej z tematem sprawie i po podaniu mojego kodu serwisowego konsultant poinformował mnie, że gwarancja na mój laptop skończyła się 26.XII.2018 roku. Moja reakcja to - opad szczenki - W trakcie wyjaśniania całej sytuacji, konsultant doradził mi abym przeniósł gwarancję na siebie i podał mi stronę gdzie mogę to zrobić. Ja że swojej strony chciałem wyjaśnić całą sprawę w sklepie w którym laptop został zakupiony i tam dowiedziałem się iż nic nie muszę robić a w razie problemów ze sprzętem odnoszę go do sklepu a oni już działają dalej. Pracownik sklepu z którym rozmawiałem zapewnił mnie, że nie mam się o co martwić, poradził mi nawet napisane na odwrocie skserowanego dowodu zakupu iż gwarancja jest dwuletnia - od 30.III.2018 do 30.III.2020 - następnie się tam podpisał i przystawił pieczątkę sklepu. Co wy sądzicie na ten temat ? Przenosić tą gwarancję czy zrobić tak ja poradzono mi w sklepie ? Będę wdzięczny za pomoc. Cytuj
m4s Opublikowano 17 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2019 Gwarantem jest sklep. Nie masz się co martwić Jak się popsuje to do sklepu Mógł to być jakiś że zwrotu bo gwarancja już biegła Cytuj
Marcel1 Opublikowano 17 Czerwca 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2019 2 minuty temu, m4s napisał: Mógł to być jakiś że zwrotu bo gwarancja już biegła Zwrot ? Kupiłem nowy, opakowanie nowe nienaruszone sam sprzęt też nie nosił żadnych śladów użytkowania Cytuj
m4s Opublikowano 17 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2019 Albo leżak magazynowyWysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj
Marcel1 Opublikowano 17 Czerwca 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2019 Czyli reasumując - w razie czego oddaje sprzęt do sklepu i oni działają dalej a ja o nic się nie martwię, czy tak ? Cytuj
m4s Opublikowano 17 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2019 Tak. Masz kartę i pieczątkę oraz datę sprzedaży na karcie gwarancyjnej.Mało tego podczas reklamacji masz dwie opcje: gwarancja lub rękojmia - wybór należy do Ciebie a nie do sprzedawcy! [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj
Marcel1 Opublikowano 17 Czerwca 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2019 14 minut temu, m4s napisał: Tak. Masz kartę i pieczątkę oraz datę sprzedaży na karcie gwarancyjnej. Mało tego podczas reklamacji masz dwie opcje: gwarancja lub rękojmia - wybór należy do Ciebie a nie do sprzedawcy! [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka Ok. Dzięki za pomoc Cytuj
Techlords Opublikowano 17 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2019 Zależy gdzie kupiłeś ten laptop, na allegro jest masa sprzedawców którzy sprzedają sprzęty odnawialne czy leżaki magazynowe bez gwarancji producenta. Cytuj
Marcel1 Opublikowano 17 Czerwca 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2019 11 minut temu, Techlords napisał: Zależy gdzie kupiłeś ten laptop, na allegro jest masa sprzedawców którzy sprzedają sprzęty odnawialne czy leżaki magazynowe bez gwarancji producenta. Kolego przeczytaj mój pierwszy post a w szczególności zdanie, Godzinę temu, Marcel1 napisał: Otóż w dniu 30.III.2018, zakupiłem w mojej miejscowości w sklepie stacjonarnym laptop Dell Inspiron 15 7577 a będziesz wiedział gdzie go kupiłem Cytuj
Techlords Opublikowano 17 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2019 Sklepów stacjonarnych jest masa, nie wiem nawet w jakim mieście mieszkasz. Wiec dalej żadnej informacji to nie daje. Cytuj
Marcel1 Opublikowano 17 Czerwca 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2019 1 minutę temu, Techlords napisał: Sklepów stacjonarnych jest masa, nie wiem nawet w jakim mieście mieszkasz. Wiec dalej żadnej informacji to nie daje. 1. Sklep stacjonarny więc nie Allegro 2. Nie podam Ci nazwy sklepu ani miasta bo to jest nieważne 3. Na dowodzie zakupu mam jak byk napisane, że gwarancja jest dwuletnie więc informacja otrzymana od konsultanta bardzo mnie zaskoczyła Cytuj
Techlords Opublikowano 17 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2019 1. Sklepy stacjonarne również sprzedają przez allegro. Tu nie chodzi o to gdzie tylko z jakiego źródła. 2. Może warto by było, staram się pomóc. 3. Na dowodzie zakupu gwarancja? Nie spotkałem się z tym. Cytuj
m4s Opublikowano 17 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2019 Ja się już od dawna nie spotkałem z .... Kartą gwarancyjną [emoji848]Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj
Marcel1 Opublikowano 17 Czerwca 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2019 4 minuty temu, Techlords napisał: 1. Sklepy stacjonarne również sprzedają przez allegro. Tu nie chodzi o to gdzie tylko z jakiego źródła. 2. Może warto by było, staram się pomóc. 3. Na dowodzie zakupu gwarancja? Nie spotkałem się z tym. 1. Sklep stacjonarny w moim mieście czyli inaczej kupiłem w sklepie i odebrałem towar w tym sklepie 2. Bardzo dziękuję za chęć pomocy 3. Tak na dowodzie zakupu jest podany okres gwarancyjny. P.S. Nie ma o co kruszyć kopii, nieważne gdzie ważne czy nie będzie problemów z gwarancją w razie czego a dzięki koledze m4s mogę spać spokojnie. Cytuj
m4s Opublikowano 17 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2019 A potem mnie rozstrzelasz bo coś będzie z gwarancją. Dowód zakupu masz - śpij spokojnie.Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj
R95K Opublikowano 17 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2019 Tak jak napisane wyżej. Gwarantem jest sklep u którego zakupiłeś produkt. Jeśli coś się stanie to zawsze oddajesz produkt nie do producenta, ale do podmiotu u którego nabyłeś daną rzecz. Nawet jeśli nie miałbyś karty gwarancyjnej to sam paragon jest gwarancją. Gwarancja na produkt zakupiony w sklepie stacjonarnym bądź przez Internet liczy się od daty sprzedaży, nie od momentu wyprodukowania. Także śpij spokojnie. Cytuj
LAGUNA Opublikowano 17 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2019 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytat Ja że swojej strony chciałem wyjaśnić całą sprawę w sklepie w którym laptop został zakupiony i tam dowiedziałem się iż nic nie muszę robić a w razie problemów ze sprzętem odnoszę go do sklepu a oni już działają dalej. I tutaj jest całe wyjaśnienie.Sklep Cytuj
jou300 Opublikowano 18 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2019 Wszystko fajnie, sklep odpowiada, ale dlaczego nie masz gwarancji dell? Kupiłeś używany? Kupiłeś powystawowy? Coś jest nie tak. Cytuj
LAGUNA Opublikowano 18 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2019 Nie kupił używany,tylko kupił w sklepie.Był na własnych nogach,odbierał własnymi rękami. Płacił przy ladzie w sklepie,więc ma gwarancję sklepową. Gwarantem może być producent, importer, dystrybutor lub sprzedawca. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] P.S. Zrób sobie kopię i zdjęcie tego paragonu,żeby w razie czego mieć dodatkowy dowód,bo często te paragony że tak powiem robią się zamazane,znika z nich wszystko co tam opisane. Cytuj
BartAcid Opublikowano 18 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2019 Gwarancja zaczyna lecieć u producenta od chwili wyjścia towaru z magazynu. Dodatkowo jest roczna tylko przepisy unijne nakazują dla "Kowalskiego" 2 lata rękojmi/gwarancji. Zanim towar trafi do klienta to często trochę czasu mija u różnych pośredników. Tak jak piszą chłopaki, sklep też ci dał podkładkę. Co tam dell sobie robi to ich sprawa. Może jak byś zarejestrował produkt na ich stronie to by ci gwarancja się pokazała prawidłowa od daty zakupu. Czyli to co usłyszałeś na infolinii Della. Cytuj
Marcel1 Opublikowano 18 Czerwca 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2019 6 godzin temu, LAGUNA napisał: P.S. Zrób sobie kopię i zdjęcie tego paragonu,żeby w razie czego mieć dodatkowy dowód,bo często te paragony że tak powiem robią się zamazane,znika z nich wszystko co tam opisane Tak też zrobiłem, chodzi nie musiałem bo mam i paragon czyli wydruk z kasy i paragon dużego formatu czyli jest to raczej faktura. Tam mam napisaną pełną nazwę sklepu,towaru,cenę,datę zakupu oraz okres gwarancji. Jednak mimo to dzieki za radę 2 godziny temu, BartAcid napisał: Gwarancja zaczyna lecieć u producenta od chwili wyjścia towaru z magazynu. Dodatkowo jest roczna tylko przepisy unijne nakazują dla "Kowalskiego" 2 lata rękojmi/gwarancji. Zanim towar trafi do klienta to często trochę czasu mija u różnych pośredników. Tak jak piszą chłopaki, sklep też ci dał podkładkę. Co tam dell sobie robi to ich sprawa. Może jak byś zarejestrował produkt na ich stronie to by ci gwarancja się pokazała prawidłowa od daty zakupu. Czyli to co usłyszałeś na infolinii Della. Mało tego na skserowanym paragonie mam napisane oświadczenie,że gwarancja rozpoczęła się 30.III.2018 a więc od daty zakupu osprzętu a kończy 30.III.2020, wraz z podpisem sprzedawcy i pieczątką sklepu. m4s lubi to Cytuj
LAGUNA Opublikowano 18 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2019 karta gwarancyjna nie jest już obowiązkowym dokumentem, bo podstawą do złożenia reklamacji może być faktura lub paragon. Ile trwa gwarancja? Zgodnie z nowymi przepisami są to dwa lata, jeżeli gwarant nie określił czasu jej obowiązywania. Czas, w którym gwarant musi naprawić lub wymienić towar, to czternaście dni. Masz wszystko co jest niezbędne do skorzystania(ewentualnie)z gwarancji. m4s lubi to Cytuj
BartAcid Opublikowano 19 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2019 Gdzie jest napisane, że na naprawę jest 14 dni? 14 dni jest na rozpatrzenie reklamacji czy ją sprzedawca uznaje czy nie. Nie ma podanego dokładnie czasu naprawy w przepisach. i 14 dni ma każdy kto jest w łańcuchu. Sklep-dystrybutor/importer-producent/jego_serwis. Cytuj
m4s Opublikowano 19 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2019 7 minut temu, BartAcid napisał: Gdzie jest napisane, że na naprawę jest 14 dni? 14 dni jest na rozpatrzenie reklamacji czy ją sprzedawca uznaje czy nie. Nie ma podanego dokładnie czasu naprawy w przepisach. i 14 dni ma każdy kto jest w łańcuchu. Sklep-dystrybutor/importer-producent/jego_serwis. Nope 14 dni dla klienta, co w tym czasie robi serwis/ dystrybutor/producent klientowi to wisi i powiewa. Ustawodawca w art. 561(5) k.c. w relacji pomiędzy przedsiębiorcą, a konsumentem ustalił wiążący dla przedsiębiorcy 14-dniowy termin rozpatrzenia reklamacji. Cytuj
BartAcid Opublikowano 19 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2019 Tak wisi i powiewa. W 14 dni ma ci dać odpowiedź czy uznaje twoje roszczenia czy nie. Nic więcej. Tak samo 14 dni ma hurtownia na odpowiedź czy ci przyjmuje reklamacje. Cytuj
m4s Opublikowano 19 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2019 Mylisz się. Dla konsumenta najważniejsze jest uznanie/ nie uznanie reklamacji. Hurtownia nie ma nic do rzeczy, umowa sprzedaży jest zawarta konsument - sklep a nie konsument -sklep-hurtownia-etc Cytuj
LAGUNA Opublikowano 19 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2019 Jeżeli serwis producenta/dystrybutora stwierdzi, że naprawa sprzętu wymaga dodatkowych ekspertyz, bądź wymiany ciężko dostępnych części, okres rozpatrywania zgłoszenia może zostać wydłużony do 28 dni roboczych. Ale to już jest poza tematem autora. Cytuj
BartAcid Opublikowano 19 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2019 3 minuty temu, m4s napisał: Dla konsumenta najważniejsze jest uznanie/ nie uznanie reklamacji. i na to jest 14 dni. Tyle i koniec. O ten łańcuch chodziło mi tylko w temacie że każdy do każdego ma 14 dni. Ale ciebie jako zgłaszającego to nie interesuje już. Czekasz na info jak się przedłuża strasznie bardzo to możesz coś tam interweniować, że ci się to nie podoba. To dostaniesz info o tym iż producent potrzebuje więcej czasu na rozpatrzenie zgłoszenia. Więc czekaj cierpliwie. Cytuj
Hermogenes Opublikowano 19 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2019 Dlatego towaru nie oddaje się na "gwarancję" tylko w ramach rękojmi żąda się od sprzedawcy wymiany na wolny od wad. Co zrobi z bublem strona po wewnętrznej stronie lady nie jest sprawą klienta. pozdrawiam Hermogenes Cytuj
BartAcid Opublikowano 19 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2019 Na dwoje babka wróżyła z tą rękojmią. Można się więcej uwalić i mieć figę niż przy gwarancji. Fajnie wyjasnione kwestie co kto ma zrobić by można było mówić o roszczeniach. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi