Jump to content

Recommended Posts

Posted

Hej!

Teoretycznie na UEFI komputer działa szybciej i mam wyższy indeks wydajności systemu windows, grafika oceniana jest na 6,5-6,6 a w przypadku trybu Legacy 5,9. Jednak słyszałem też opinie, że tryb Legacy jest lepszy z tego względu, że jest bardziej stabilny (cokolwiek to znaczy) oraz jest dopracowany. Windows 7 podobno nie ma UEFI, tylko coś co symuluje jakby UEFI a o jego niedopracowaniu może świadczyć chociażby "starting windows" zamiast trwa uruchamianie systemu. Czy na trybie UEFI, mogę mieć jakieś problemy ze sterownikami itp?

Jaka wg Was jest lepsza opcja zainstalowania systemu Windows 7, UEFI czy Legacy?

Posted

Tak jasne, UEFI przyspiesza komputer i renderowanie grafiki, no ludzie, nie przeginajcie z takimi bredniami. Instaluj Win7 na Legacy (MBR) i nie kombinuj.

Posted
3 minuty temu, MateuszCOMPANY napisał(a):

Czy po instalacji Win7 można sobie przełączać bios pomiędzy Legacy/Uefi?  ,czy należy to zrobić przed instalacją systemu?,  czy nie ma to żadnego znaczenia?

Bez reinstalacji systemu się nie da.

Posted
1 hour ago, MateuszCOMPANY said:

Czy po instalacji Win7 można sobie przełączać bios pomiędzy Legacy/Uefi?  ,czy należy to zrobić przed instalacją systemu?,  czy nie ma to żadnego znaczenia?

przed instalacją trzeba

co do w7 to najlepiej wgrywać w mbr/legacy, ale u siebie na pc z ryzenem 2700 mam w7 wrzuconą w uefi i smiga bez żadnych właściwie problemów, jedynie boot manager jest po angielsku

Posted
8 minut temu, MateuszCOMPANY napisał(a):

Dziękuję za odpowiedzi 

A dla windowsa 10 najlepszymi ustawieniami będą GPT i UEFI ?

Tak.

Posted

To i ja zadam pytanie w temacie. Jak najlepiej zrobić, żeby mieć win 10 64bit i win 7 32bit na jednym dysku, dwóch partycjach? Win10 byłby systemem domyślnym i na jego wydajności zależy mi najbardziej. Win7 uruchamiałbym okazyjnie.

Z góry dziękuję za podpowiedzi.

kris85 likes this
Posted

Dzielisz dysk na 2 lub więcej partycji. Najpierw instalujesz Win 7 na pierwszej partycji,  a następnie Win 10 na drugiej partycji. Domyślnie ustawi się Win 10 jako bootujący pierwszy. Podczas uruchamiania masz możliwośc wyboru systemu. Zawsze można zmienić system, który ma bootować jako pierwszy.

Posted
W dniu 3.11.2022 o 21:02, wiktorynek napisał(a):

Dzielisz dysk na 2 lub więcej partycji. Najpierw instalujesz Win 7 na pierwszej partycji,  a następnie Win 10 na drugiej partycji. Domyślnie ustawi się Win 10 jako bootujący pierwszy. Podczas uruchamiania masz możliwośc wyboru systemu. Zawsze można zmienić system, który ma bootować jako pierwszy.

Dzięki za odpowiedź. Nie wygląda to na skomplikowaną procedurę. A co z ewentualnym uefi?

Posted

Instaluj na MBR po co sobie komplikować życie. UEFI nie daje żadnych korzyści w działaniu systemu.  GPT sprawdza się jeżeli chcesz podzielić dysk na więcej niż na 4 partycje podstawowe.

Posted
18 godzin temu, brygada69 napisał(a):

Instaluj na MBR po co sobie komplikować życie. UEFI nie daje żadnych korzyści w działaniu systemu.  GPT sprawdza się jeżeli chcesz podzielić dysk na więcej niż na 4 partycje podstawowe.

dzięki!!