Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,
Jestem posiadaczem poczciwego PC Dell XPS 8700, który prosi się o upgrade. Osobiście chciałem zacząć od wymiany ssd na większy, mój wybór padł na Intel 760p 256GB, jednak mam pewne obawy co do kompatybilności, proszę piszcie propozycje co do ogólnego upgrade jak i wyboru/kompatybilnośći dysku.
Pozdrawiam.

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Opublikowano

Nie masz M.2 tylko starsze mSata, więc ten Intel jest niekompatybilny. Można zastosować adapter PCIe (np. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]), ale wtedy chyba nie da się zainstalować na SSD systemu operacyjnego.

Opublikowano

Bez problemu NVME można startować od Z97, u Ciebie (Z87) wymagany jest zmodowany BIOS i teoretycznie mogło by to działać.  Jest faktycznie coś co wypełni moce przerobowe NVME czy tak sztuka dla sztuki? Jak masz coś takiego, nic nie stoi na przeszkodzie by startować z macierzy SSD, a na PCI-ex x4 wstawić kartę z ultra szybkim SSD gdzie będzie się odbywała sama praca na danych.

Może wrzuć dwa SSD SATA porządne i ustaw je w RAID 0.

Opublikowano

Możliwości rozbudowy tego komputera:

- procesor max to i7 4790K - jakoś nie widzę głębszego sensu w stosunku do obecnego i7 4770

- RAM max to 32GB DDR3 pewnie wyżej taktowanego i o niższych opóźnieniach do obecnych, ale przy posiadanych 16GB też jakoś nie widzę sensu

- LAN 1Gb/s - bez zastrzeżeń

- WLAN AC 867MHz - bez zastrzeżeń

- HDD obecnie 2TB 7200rpm SATA III - można jedynie dokładać kolejne dyski

- SSD obecnie mSATA 32GB - do wymiany i tu jest największy sens upgrade - kup dowolny SSD SATA III o żądanej pojemności - wybór jest pomiędzy ekonomicznym TLC, a drogim, topowym MLC

- karta graficzna obecnie AMD R9 270 - da się jeszcze pograć, ale zawsze można wymienić na dowolną PCI-E - jeśli cię stać to możesz nawet kupić RTX 2080

Opublikowano

Nie baw się w NVMe i jakieś przejściówki, jeśli naprawdę tego nie potrzebujesz do jakichś profesjonalnych zadań. Dobry SSD SATA-3 w zupełności wystarczy, a może i będzie lepszy (system na ogół szybciej startuje).

Opublikowano

Silnie zależy co robisz na tym sprzęcie. NVME, macierz na SSD, czy rozbudowa ram tylko gdy ma to sens do pracy (filmy, rendering, tego typu rzeczy w których można zobaczyć skrócenie czasu i zystki z tym związane). Jak takie rzeczy amatorsko tylko i granie to duży SSD na SATA zupełnie ci wystarczy, tak >500GB. MX500 czy coś lepszego na MLC.

Opublikowano

Myślę, że 500 nie jest mi potrzebna, aktualnie system mam 32gb i dane na talerzówce 2TB i daję radę, także wydaje mi się że 500GB i tak nie wykirzystam. Komputer głównie wykorzystuje do internetu, programowania i gierek. Co do nvme przemawiały do mnie prędkości

Opublikowano

To znaczy że 500GB SSD będzie jak znalazł do tego co robisz. Uwierz mi. Kilka gierek, programy, puchnące systemy, pliki poczty i zaraz się przekracza 200GB. Zabawa jak z czasów średniowiecza, czyli system na SSD reszta na HDD to szkoda w ogóle SSD brać. Czyli to co masz ty obecnie. Jak masz ok.300zł weź sobie MX500 500GB i nie będziesz żałował i bawił się gdzie co zainstalować i wszystko nagle ci przyspieszy. Na HDD to kopia danych, czy jakieś archiwum.

A dysk będzie z tobą zapewne dłużej niż komp, więc to zakup przyszłościowy.  Różnica w cenach jest taka, że nawet się nie ma co nad 250 zastanawiać jak dla mnie.

Opublikowano

nvme strasznie kusi mnie tym, że przy nie wielkiej różnicy w cenie mam 2 razy takie transfery, aczkolwiek nie mam porównania także kieruje się wg waszych uwag. Dyski nad którymi się zastanawiam:

Opublikowano

Z NVMe są różne problemy, przegrzewają się przy mocnym obciążeniu, przez co szybciej padają itd I nie jaraj się cyferkami, bo i tak w realnym użyciu tego kompletnie nie wyczujesz, tym bardziej, że ty nie masz złącza M.2 NVMe, a przez adapter to lipa.

Opublikowano

Polecany wyżej Goodram MLC 240GB - solidne dyski na rewelacyjnych pamięciach.
W pracy mam ich chyba że 12-13 sztuk.

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Na MLC - Goodram IRDM Pro 240GB (ewentualnie ADATA SU900, choć jest gorsza, ale sporo tańsza)

Na TLC - Crucial MX500 250GB

I nawet nie pytaj o Partiot Burst, ADATA SU650/800, czy Goodram CX300/400

Lektura -

Opublikowano

Kup sobie ten :  250GB TLC - Crucial MX500    ostatnio taki montowałem  ( 199 zł )   - bardzo dobrze się sprawuje.

Opublikowano
3 minuty temu, daniel10123 napisał:

wolałbym coś na MLC

to już masz daną odpowiedź, wersja lepsza i gorsza, nic innego sensownego nie ma, no chyba że chcesz Samsunga 960/970 Pro i zapłacić x2.

Opublikowano
17 minut temu, daniel10123 napisał:

Problem jest taki, że ciężko znaleźć IRDM Pro

Kup  ten co   Widzior   ci podał -  zanim to Ty  zjedziesz  to kupisz o połowę taniej ,albo  nowy całkowicie  sprzęt  , a w Twoim wypadku  nie  zobaczysz gołym okiem tych różnic  .

Opublikowano
4 minuty temu, daniel10123 napisał:

czy mogę w jakiś sposób wykorzystać malutkiego ssd 32gb na msata do cache lub w jakiś inny logiczny sposób ?

Można go użyć do trzymania na nim wszystkich programów typu portable + przeglądarki portable, jak ktoś ma schizy na oszczędzanie zapisów komórek SSDka jak ja :) Jako cache to nie ma sensu przy dobrym SSD, bo jaki on może mieć transfer?

Opublikowano
35 minut temu, Widzior napisał:

czy mogę w jakiś sposób wykorzystać malutkiego ssd 32gb na msata do cache lub w jakiś inny logiczny sposób ?

Zrobić sobie ultra wydajny pendrive. Wystarczy kupić obudowę zewnętrzną na USB 3.0 :good3:

Opublikowano

Zbędne. Lepiej uruchomić sobie tryb turbo w dysku SSD oferującym takie przyspieszenie. Jest to bufor w pamięci RAM, działa na zasadzie podobnej do RAM dysku i dodatkowo oprócz przyspieszenia oszczędza zapisy dysku, co nie jest zbytnio istotne.