Skocz do zawartości

Dysk HDD - brak możliwości zmiany układu partycji

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dostałem od kolegi wiekowy już dysk Seagate ST9160821AS, wyciągnięty z laptopa HP (Tak sądzę po napisie na etykiecie). Podział na 3 partycje, jedna recocery. Kolega chciał, bym stworzył tylko jedną, dysk ma służyć jako przenośny. Jednak ani w Win10, ani w Partition Magic nie mogę usunąć żadnej z tych partycji. Mam pytanie, czy dysk może być jakoś zablokowany i czy jestem w stanie w domu z pomocą jakiegoś narzędzia zrobić tylko jedną partycję?

Opublikowano

A ja bym jednak zgłosił chęć obejrzenia zrzutu układu i rodzaju partycji na tym dysku (i od tego zaczął). Może wtedy da radę coś zrobić bez wytaczania ciężkiej artylerii.

PS

Jeśli Partition Magic, to jest to co pierwsze na myśl przychodzi, to proszę sobie darować używanie tego programu w i z systemami nowszymi niż Windows XP. Więcej to może szkód przynieść niż pożytku. 

Opublikowano

Sprawdzałem Parted Magic i nie można było nic zrobić. Acronis także. Dysk musiałem chwilowo zwrócić, ale zbieram wszystkie Wasze propozycje. Z tego co wyczytałem, taki dysk z laptopa prawdopodobnie ma założone hasło i będzie ciężko.

Sprawdzę ten llformat, jak dostanę dysk

Opublikowano

Dysk  ma już swoje lata  i małą pojemność  co nie znaczy o ile jest sprawny  ( a sprawdziłeś ten dysk ?  )  sformatować go i używać jako  " dyskietki " .

Pod Windowsem  możesz to zrobić tak :

Uruchomić  CMD z prawami administratora
diskpart
list disk
select disk #   za miast #  wpisać nr  drive,HD.
clean
create partition primary
format fs=ntfs quick   lub  format fs=fat32 quick  
active
assign
exit
exit

albo  ściągasz  sobie  gparted-live  robisz płytę , paluszka  jak wolisz  i jeżeli dysk sprawny to nie ma bata żeby  go  nie sformatować.

Opublikowano
22 godziny temu, muminusio1976 napisał:

Partition Magic

To nie z 10-siątką.

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]