Skocz do zawartości

Windows 10 Home Pro RS6 v.1909 {x64} by KoNuSS (esd) PL] 2020] - 09.07.2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

To jak masz "skopana" instalke (jak twierdzisz) to pobierz sobie jeszcze raz. 3 GB to chyba nie jest az taki wielki problem. Wczoraj pobralem przez foxa, zaistalowalem i hula. Wiec o co robisz "halo" to nie wiem. Bład lezy po twojej stronie (albo w pobiearniu obrazu albo w wykonaniu bootowalnego pena .etc) i nikt ci w tym nie pomoze.

A co do czytania, to ie ja wydzieram sie ze nie ma Chrome (jakby to mialo jakies znaczenie). IE dziala bez problemu i jest w pakiecie.

Poza tym czy ty w ogole siebie czasami czytasz?

no i dupa system wazy ponad 11 gb znowu brak chrome i 7z, a podczas instalacji WIN 10 HOME data modyfikacji 9.07.2019 to jest ok czy powinien być 22?

Bo jak widze to zainstalowales i nawet odpaliles skoro twierdzisz ze nie ma 2 skladnikow, wiec nie wiem co tu masz skopane? Brak chrome i 7z? Rece opadaja.

Opublikowano
17 godzin temu, kubulwg napisał:

Wersję pro tzn? ntfs i gpt zrobiłem tego rs6 i nic to nie dało. może mi ktoś potwierdzić ze data modyfikacji jest 22.07 w trakcie instalaacji czy 09.07?

U niekturych występują problemy po nagraniu systemu rufusem a po nagraniu ultraiso problemy znikają więc może spróbuj ultraiso

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Opublikowano

@kubulwg

Ja bym Ci radził zrobić to tak:
1. tworzysz na pulpicie folder/katalog np. o nazwie tralalala (lub jakieś innej - nie ma ona większego znaczenia)
2. ściągasz do tego katalogu program Rufus (w sumie to obojętnie jaka wersja, ja robiłem '3.5 portable' i było ok)
3. ściągasz do tego katalogu od nowa .iso instalki Windowsa z pierwszego posta
4. wchodzisz do ww. katalogu i odpalasz Rufusa
5. przyciskiem 'wybierz' wskazujesz przed chwilą pobrane .iso z twojego katalogu
6. ustawiasz schemat partycjonowania na 'GPT', schemat plików 'NTFS', w zaawansowanych opcjach 'szybkie formatowanie'; nic innego nie musisz zmieniać
7. ustaw/wpisz 'nazwę woluminu' na jakąś charakterystyczną (tak, żeby było wiadomo, że na pewno stworzyła się teraz)
8. klikasz 'Start' i czekasz na stworzenie pena
9. odpalasz kompa i bootujesz z tego pena
10. jeśli na żadnej partycji nie masz ważnych danych, które chcesz zachować, wywal wszystkie partycje, tak żeby został obszar nieprzydzielony na całym dysku, a następnie stwórz od nowa partycje
11. instalujesz Win (dziwne, że na Twoich screenach nie było do wyboru obu wersji Home i Pro - powinny być)
12. po instalacji sprawdź jaką wielkość mają pliki ukryte 'swapfile.sys' i 'pagefile.sys' - są w głównym katalogu na partycji, w której zainstalowałeś Windowsa (domyślnie c:)

Odpowiadając jeszcze na pytanie o partycję UEFI_NTFS - to jest druga partycja na pendrive, która musi być przy schemacie GPT/UEFI. Wyciągnij Pena i jej nie będzie ;)

Opublikowano

U mnie tez była jedna wersja. Tylko home. Ale to pewnie dlatego ze klucz do home mam wpisany w system/bios, wiec wybiera tylko to do czego przypisany jest klucz, ale moge  sie mylic. :)

Opublikowano

@Rooff_

Dziękuję za tak szczegółową instrukcję :) Wrócę do domu to z niej skorzystam, co do pkt. 10 muszę tworzyć nowe partycje? Mam tylko 64 GB eMMC i w sumie zawsze używam tylko 1, ma to jakieś znaczenie? Partycja UEFI_NTFS po ponownym włożeniu pendrive nadal jest, po restarcie w boot menu również są 2 partycje na pendrive

Opublikowano

Partycja na pendrive zostanie, dopóki go nie sformatujesz - chodziło mi, że nie będzie widoczna w komputerze jeśli wyjmiesz pena ;)

Co do liczby partycji to chodziło mi o to, że jeśli będziesz instalował Windowsa przygotowanego dla GPT/UEFI, to instalator zawsze stworzy 3 partycje (z czego dwie ukryte, systemowe). Lub oczywiście użyje istniejących, jeśli dysk już wcześniej był sformatowany w schemacie GPT/UEFI. Te partycje niestety muszą zostać (w sumie to ok. 600 MB). Jeśli chcesz to miejsce użytkować, to musisz użyć schematu MBR. Moim zdaniem dla Twojego zastosowania byłby lepszy MBR, tylko jeśli wcześniej robiłeś pendrive dla GPT, to w trakcie instalacji będziesz musiał usunąć wszystkie partycje, żeby zainstalować system ze schematem MBR (później ocywiście stworzysz jedną na system i ewentualnie kolejne na dane). Pamiętaj, żeby zrobić BACKUP (kopię) potrzebnych/ważnych danych przed ewentualnym usunięciem partycji lub zmianą GPT/UEFI na MBR!

Opublikowano

Jak na razie to stworzyłem jednego pena programem Windows 7 USB DVD Download Tool, a drugiego UltraISO. Aktualnie wgrywa się system z tego pierwszego, ale już widzę, że nie ma opcji wyboru między Home, a Pro - jest tylko Windows 10 Home data modyfikacji 09.07.2019. Te dwa peny stworzyłem już na innym laptopie, a nie tak jak wcześniej na docelowym. Wiesz może jaki domyślnie system plików i styl te programy robią? Jeśli dobrze rozumiem, to po prostu mam w instalce wszystkie partycje usunąć i dać dalej (może w tym jest problem, bo zawsze wszystkie partycje usuwam czy to MBR czy GPT)? Zaraz nagram Twoim sposobem, aczkolwiek rufusa i .iso nie pobrałem bezpośrednio do folderu na pulpicie, mogę je tam po prostu skopiować?

Opublikowano

Pisalem ostatnio o nowej aktualizacji.  Małe info Oraz wyjaśnienie z racji tego. Ostatnie wydanie mojego modu ma numerek .263 Później zostało wydane zbiorcze do .266 gdyby tego było mało parę dni później do .267. Które właśnie miałem wydać ale wstrzymuje to ponieważ firma Microsoft oficjalnie wycofuje się z ostatnich trzech wydań. Które podobno wywołują poważne błędy w wersjach klienckich jak i serwerowych. Odsyłam was do znanych branżowych stron lub oczywiście do źródła. Zatem wstrzymanie  Do czasu nowej aktualizacji zbiorczej.

manikcs i eidur lubią to
Opublikowano
3 godziny temu, konuss napisał:

Pisalem ostatnio o nowej aktualizacji.  Małe info Oraz wyjaśnienie z racji tego. Ostatnie wydanie mojego modu ma numerek .263 Później zostało wydane zbiorcze do .266 gdyby tego było mało parę dni później do .267. Które właśnie miałem wydać ale wstrzymuje to ponieważ firma Microsoft oficjalnie wycofuje się z ostatnich trzech wydań. Które podobno wywołują poważne błędy w wersjach klienckich jak i serwerowych. Odsyłam was do znanych branżowych stron lub oczywiście do źródła. Zatem wstrzymanie  Do czasu nowej aktualizacji zbiorczej.

Witam. Czy  instalować .263? Jest możliwość udostępnienia wersji sprzed. 263 jeśli lepiej nie?

Opublikowano

@konuss  - jesli wersja jaka miales wydac 267  ma jakies istotne zmiany (nie kosmetyczne w stylu dodane chrome LOL) to uwazam osobiscie ze warto ja wstawic po prostu w odzielnym linku, zeby mozna bylo przetestowac. Bo zanim Msoft poparwi te swoje "cuda" to troche minie. Na razie wszyscy "pracuja" na tym co jest, wiec kazda wersja bardziej stabilna (moze troche jeszcze okrojona) jest mile widziana. Ale ty decydujesz :)

BTW. I własnie, szkoda ze nie udostepniasz starszych, swoich wersji. Wtedy kazdy by mogl ocenic jaka wersja mu bardziej "pasuje" Pozdrawiam

Opublikowano
18 godzin temu, konuss napisał:

Jeśli tak, to dlaczego jest ona udostępniona do pobrania w poniższym linku :g:

Opublikowano
21 hours ago, kubulwg said:

Jak na razie to stworzyłem jednego pena programem Windows 7 USB DVD Download Tool, a drugiego UltraISO. Aktualnie wgrywa się system z tego pierwszego, ale już widzę, że nie ma opcji wyboru między Home, a Pro - jest tylko Windows 10 Home data modyfikacji 09.07.2019. Te dwa peny stworzyłem już na innym laptopie, a nie tak jak wcześniej na docelowym. Wiesz może jaki domyślnie system plików i styl te programy robią? Jeśli dobrze rozumiem, to po prostu mam w instalce wszystkie partycje usunąć i dać dalej (może w tym jest problem, bo zawsze wszystkie partycje usuwam czy to MBR czy GPT)? Zaraz nagram Twoim sposobem, aczkolwiek rufusa i .iso nie pobrałem bezpośrednio do folderu na pulpicie, mogę je tam po prostu skopiować?

Możesz je skopiować. Jeśli chodzi o rufusa to skopiuj tylko plik .exe.

Co do .iso Windowsa to też możesz, ale specjalnie pisałem o pobraniu jeszcze raz od nowa, żebyś był pewien, że masz odpowiedni plik z systemem ;)

Jaka powinna być data modyfikacji to nie pamiętam.

Nie bardzo też rozumiem po co używasz tych dwóch programów?

Co do samej instalki to tak, masz wszystkie usunąć, tak żeby zostało miejsce nieprzydzielone na całym dysku, żeby później stworzyć partycje od nowa (nie kojarzę, czy instalator stworzy je sam jak dasz dalej, czy trzeba stworzyć przyciskiem 'nowa').

Opublikowano
5 godzin temu, nexxus1 napisał:

Jeśli tak, to dlaczego jest ona udostępniona do pobrania w poniższym linku :g:

A mnie się pytaj o ten cyrk ale osobiście natknąłem się na POWAŻNE błędy Windows Update wywalajace błędy SFC. Też pewnie dlatego takie komunikaty. Dwa ogólnie to były aktualizacje Insider tzw próbne. 

eidur lubi to
Opublikowano

@konuss   jedyne iso ( Win_10_Home_Pro_1903_x64_18362.263_22.07.2019.iso ) ze wszystkich na forum które poprawnie się zainstalowało na moim Acer V5-571 obecnie będzie wykorzystywany do komunikacji z moim Galaxy A70  ( a i mały rodzynek poprawnie zainstalowały się stery do grafiki :D ) co na reszcie iso powodowało błędy...

Wreszcie będę miał na czym się bawić z aktualizacjami etc. itp. ze smartphone :D

Opublikowano

Windows 10 Home & Pro RS6 v.1903 TEST - 1 - build 18362.267 - 31.07.2019

Cytat

Google Drive: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Mega: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Rozmiar: 2.91GB

Zmiany w stosunku do poprzedniego modu:

- aplikacje takie jak - Chrome - 7-zip -Old Calculator - są już zintegrowane w systemie

- nowy modul dodawania tweak-ów rejestru

- usuniety Windows Recovery

- dodane ciekawe opcje pod prawym przyciskiem myszy - aka Contex Menu

- najnowsza aktualizacja .267

Po instalacji wersja Pro zajmuje u mnie 6.7gb a wersja Home 6.2 gb- Wyłaczona hibernacja system jest w trybie CompactOS. Zapraszam do testowania

Małe wyjasnienie - czemu ten build nie jest na 1 stronie- to jest testowa wersja nowej kompilacji. Pisałem o niej wczesniej wstrzymałem sie z upublicznieniem ale chcieliscie abym to robił. Więc od teraz buildy testowe bedą w postach. Buildy oficialne wyłacznie 1 - strona.

Poll300, Stiff993 i eidur lubią to
Opublikowano

czyli wersja 263 również została wycofana przez Microsoft , czy ona jest dobra ?, gdyż chciałbym wgrać system szwagrowi i teraz nie wiem która wersja będzie dobra, proszę o odpowiedź z góry dziękuje 

Opublikowano
Godzinę temu, giginski napisał:

czyli wersja 263 również została wycofana przez Microsoft , czy ona jest dobra ?, gdyż chciałbym wgrać system szwagrowi i teraz nie wiem która wersja będzie dobra, proszę o odpowiedź z góry dziękuje 

Najnowszy wygraj jest ok

Opublikowano

Wielkie dzięki za kolejny system Mr. Konuss robisz od dłuższego czasu świetną robotę jadę na twoich ( modach ) od pewnego czasu i jestem zadowolony :) zainstaluję tą najnowszą czy można dać jako aktualizacja systemu czy tylko czysta instalacja ?

Opublikowano
W dniu 1.08.2019 o 01:49, konuss napisał:

- aplikacje takie jak - Chrome - 7-zip -Old Calculator - są już zintegrowane w systemie

Po instalacji wersja Pro zajmuje u mnie 6.7gb a wersja Home 6.2 gb- Wyłaczona hibernacja system jest w trybie CompactOS. Zapraszam do testowania

Małe wyjasnienie - czemu ten build nie jest na 1 stronie- to jest testowa wersja nowej kompilacji. Pisałem o niej wczesniej wstrzymałem sie z upublicznieniem ale chcieliscie abym to robił. Więc od teraz buildy testowe bedą w postach. Buildy oficialne wyłacznie 1 - strona.

Ok wydaje mi się takie rozwiązanie świetnym pomysłem. A kiedy najbliższe kolejne wydanie ? i czy to mogę zainstalować jako aktualizację czy tylko nowa instalacja ?

Opublikowano
W dniu 1.08.2019 o 01:49, konuss napisał:

Witam Konuss. Nie działa net framework 3.5. Czy tak miało być? Próbuje zainstalować ale wywala błąd jak poniżej:
image.png.59b543430a5674c71e016893fa4b5b5a.png

Opublikowano

Witam, pobrałem najnowsze wydanie build 18362.267 wszystko ładnie śmiga, tylko mam pytanko bo pobierają mi się normalnie aktualizacje windowsa, a doczytałem się na pierwszej stronie żę WU miał nie działać? Chyba że się mylę :) 

Opublikowano
4 godziny temu, Tomii napisał:

Witam Konuss. Nie działa net framework 3.5. Czy tak miało być? Próbuje zainstalować ale wywala błąd jak poniżej:

Dziwne bo u mnie się instaluje bez problemu. 

3 godziny temu, Stiff993 napisał:

Witam, pobrałem najnowsze wydanie build 18362.267 wszystko ładnie śmiga, tylko mam pytanko bo pobierają mi się normalnie aktualizacje windowsa, a doczytałem się na pierwszej stronie żę WU miał nie działać? Chyba że się mylę :) 

Jeśli chodzi o Windows Update. To chodziło o fakt że przy głównych aktualizacjach zbiorczych które Microsoft wydaje co miesiąc powracają komponenty fizycznie usunięte typu. SmartScreen, telemetria i inne podobne. Windows Update działa i tak ma być to jest ogólnie mój główny cel. 

eidur lubi to
Opublikowano

Ludzie po co instalujecie jakieś przeróbki, przecież można pobrać legalnie ISO od Microsoftu i wszystko pięknie chodzi, można też usunąć jak ktoś chce zbędne aplikacje w programie Ccleaner lub używać Winaero Tweaker.