Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, w tym temacie przedstawię wam spis custom romów na urządzenia z androidem

Najpierw Dodatki

SuperSU 2.82 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Gapps (OpenGapps) (Zalecane) >Android 8.1 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Gapps (MindTheGapps) Android 8.1  [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Gapps (UnofficialOpenGapps) Android 8.1 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

TWRP recovery (Do instalacji romu) [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Magisk (Możesz użyć zamiast SuperSU) [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Xposed (Rom Mokee go posiada) [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Substratum (silnik motywów) (dodany dlatego, ponieważ romy bazujące na Androidzie 7.1 i nowszym nie posiadają silnika znanego z Cyanogenmod/Lineageos 13) (Rom Mokee i Resseruction remix go posiadają) [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

1.LineageOS

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Jest najpopularniejszym custom romem, jest następcą Cyanogenmoda i posiada trzy wersje

LOS 13 (Android 6.0)

LOS 14.1 (Android 7.1)

LOS 15.1 (Android 8.1)

Nie posiada domyślnie uprawnień roota i należy zainstalować plik zip z SuperSU lub inny

2.Cyanogenmod (niewspierany)

Jest poprzednikiem LineageOS

Wersje

CM 3 (Android 1.5)

CM 4 (Android 1.6)

CM 5 (Android 2.0/2.1)

CM 6 (Android 2.2)

CM 7 (Android 2.3)

CM 9 (Android 4.0)

CM 10 (Android 4.1/4.2/4.3)

CM 11 (Android 4.4)

CM 12 (Android 5.0/5.1)

CM 13 (Android 6.0) (najpopularniejsza wersja)

CM 14.1 (Android 7.1) (mało urządzeń)

Posiada domyślnie uprawnienia roota (i tak zalecam zainstalować SuperSU)

Jakoż iż nie jest wspierany zmuszeni jesteśmy pobierać go z baz

1.[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] (zalecana baza)

2.[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników](w razie konieczności)

3.MoKee rom

Rom bazujący na CM/LOS

Posiada domyślnie uprawnienia roota (zalecam SuperSU) oraz Substratum i Xposed

Wersje chyba się zaczynają od Androida 4.1 ale nie jestem pewny

Najnowsza wersja to Android 8.1

4.Slimroms

Rom jest od wersji Androida 4.0 do 7.1 i posiada roota (zalecam SuperSU)

Wersje do Androida 4.4.4 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Od Androida 6.0 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

5.Resseruction Remix

Występuje wersja Androida 7.1 i 8.1, posiada roota (zalecam SuperSU) oraz Substratum

Android 8.1 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Android 6.0/7.1 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

6.Aosp Extended

Występuje wersja Androida 7.1 i 8.1, posiada roota (zalecam SuperSU)

7.AOKP (Android Open Kang Project)

Aktualna wersja to Android 7.1 

Nie wiem czy posiada roota w razie czego jest SuperSU

8.OmniROM

Aktualna wersja Android 8.1

9.Paranoid Android

Najnowsza wersja to Android 7.1

10.CrDroid

Najnowsza wersja to Android 8.1

Dostępny na nawet dużą liczbę urządzeń

Posiada roota (zalecam SuperSU)

11.Xiaomi.eu/Miuipolska.pl (tylko urządzenia Xiaomi)

Najnowsza wersja to Android 8.0 (zależy od urządzenia)

Brak roota (SuperSU)

12.PAC Rom

Niestety nie wiem czy posiada on roota i jaka jest najnowsza wersja (chyba Android 6.0 ale nie jestem pewny) bo nie mam możliwości sprawdzenia

Lista będzie poszerzana!!!

Czekam na informacje od Was!!!

Pomogli 

@k3vin

@C9S

Dzięki ;)

Opublikowano

Krótka, ale ładna lista, z większością rozpoznawalnych custom romów.

Chciałbym uprzedzić, że ostatnio sourceforge.net miewa problemy, czasami chwilowy albo jak teraz sprawdzam strona niedostępna.

Paczki Gapps można lekko pełniej opisać, jak Open Gapps, pierwszą wersję to z nazwy strony można wywnioskować, że Open, ale drugi możesz dopisać MindTheGapps.

Link do Unoficial Open Gapps [jak rano sprawdzałem były tylko ARM/ARM64]

Dodatkowo coraz częściej czytam, że do niektórych romów bardziej polecany jest Magisk, aktywnie rozwijany projekt z przydatnymi usługami do doinstalowania.

Dział Magisk na XDA i główny temat

Z innych dodatków to pewnie Xposed, BusyBox itp., ale za leniwy na pisanie, więc tylko wspominam :P

Opublikowano

Krótka, ale ładna lista, z większością rozpoznawalnych custom romów.

Chciałbym uprzedzić, że ostatnio sourceforge.net miewa problemy, czasami chwilowy albo jak teraz sprawdzam strona niedostępna.

Paczki Gapps można lekko pełniej opisać, jak Open Gapps, pierwszą wersję to z nazwy strony można wywnioskować, że Open, ale drugi możesz dopisać MindTheGapps.

Link do Unoficial Open Gapps [jak rano sprawdzałem były tylko ARM/ARM64]

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]Dodatkowo coraz częściej czytam, że do niektórych romów bardziej polecany jest Magisk, aktywnie rozwijany projekt z przydatnymi usługami do doinstalowania.

Dział Magisk na XDA i główny temat

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]Z innych dodatków to pewnie Xposed, BusyBox itp., ale za leniwy na pisanie, więc tylko wspominam :P
Później dodam ;)

Wysłane z mojego Redmi Note 4X przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Resseruction Remix występuje również w wersji androida 6.0.1 

to jest wersja na snapdragona? 

Opublikowano

Resseruction Remix występuje również w wersji androida 6.0.1 

to jest wersja na snapdragona? 

Dzięki za uwagę a co do romu to tak jest to wersja na snapdragona bo sam mam redmi Note 4 (do note 4x jest ten sam rom)

Opublikowano

i co lepsze miui czy lineage os?

Zależy. Pod względem użytkowania miui ale pod względem wydajności zdecydowanie LOS

Właśnie wydali OpenGapps na androida 8.1

Opublikowano (edytowane)

miui czy lineage os?

Kupiłem xiaomi 4x32 z miui, natychmiast zainstalowałem rom Resurrection Remix-5.8.5 zbudowany na Nougat 7.1.2

W tym pierwszym niemal nic nie można było zmienić - jedno wielkie nieporozumienie i nie wiem o co tyle hałasu z MIUI :)

Aktualnie mam dostęp do wszystkich możliwych chyba ustawień i mogę spasować urządzenie pod swoje potrzeby.

Edytowane przez franekfranek
Opublikowano

Kupiłem xiaomi 4x32 z miui, natychmiast zainstalowałem rom REMIX.

W tym pierwszym niemal nic nie można było zmienić - jedno wielkie nieporozumienie i nie wiem o co tyle hałasu z MIUI :)

Aktualnie mam dostęp do wszystkich możliwych chyba ustawień i mogę spasować urządzenie pod swoje potrzeby.

Rom remix najlepszy jednak miewa problemy ze stabilnością na Androidzie 8.1

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

MARCIN_ZIOMEK  do xaomi  dodaj ten link  [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Opublikowano

mam na drugim fonie resurection remix (android 6.0.1) nawet spoko rom dodatkowo zainstalowałem nowa launcher do większej możliwości personalizacji 

Opublikowano

Co do RR to jest mega rom, z wieloma dodatkami upiększającymi/ulepszającymi i rozbudowane ustawienia.

Sam jestem bardzo zadowolony z tego romu 5.8.5 [na 1+2], nie wykorzystuje nawet 1/3 ustawień/możliwości tego cuda, ale trafił w moje możliwości i chęci zmian systemu.

Sprawdzałem wersję 6.0 zrobionej na Oreo 8.1 [tel 1+2 i tablet Z2 WiFi], ale niektóre rzeczy działały słabiej bądź brakowało ich.

Na tablecie miałem problemy z grami, często się zawieszał, dodatkowo z telefonem opcja DisplayLive od zarządzania jasnością ekranu nie działała poprawnie.

Parę jeszcze ustawień znikło, ale to raczej mój mały problem, a nie potrzeba większości.

Najnowszą wersję RR 6.0 poleciłbym na razie osobom lubiącym testowanie/nowe funkcje, a reszcie co chcą, co najwyżej najnowsze łatki bezpieczeństwa, bez zbędnych bajerów [bądź nie pewnych] to Lineage, bądź AOSP.

Opublikowano

Co do RR to jest mega rom, z wieloma dodatkami upiększającymi/ulepszającymi i rozbudowane ustawienia.

Sam jestem bardzo zadowolony z tego romu 5.8.5 [na 1+2], nie wykorzystuje nawet 1/3 ustawień/możliwości tego cuda, ale trafił w moje możliwości i chęci zmian systemu.

Sprawdzałem wersję 6.0 zrobionej na Oreo 8.1 [tel 1+2 i tablet Z2 WiFi], ale niektóre rzeczy działały słabiej bądź brakowało ich.

Na tablecie miałem problemy z grami, często się zawieszał, dodatkowo z telefonem opcja DisplayLive od zarządzania jasnością ekranu nie działała poprawnie.

Parę jeszcze ustawień znikło, ale to raczej mój mały problem, a nie potrzeba większości.

Najnowszą wersję RR 6.0 poleciłbym na razie osobom lubiącym testowanie/nowe funkcje, a reszcie co chcą, co najwyżej najnowsze łatki bezpieczeństwa, bez zbędnych bajerów [bądź nie pewnych] to Lineage, bądź AOSP.

Mi na rr 6.0 nie działał czytnik linii papilarnych podczas gdy na wyświetlaczu wyświetlała się godzina ( jak był ściemniony)
Opublikowano

co do ROM-u Remix 5.8.5 u mnie występują poniższe problemy:

1 dosyć trudno trafić na obszar ekranu (jest chyba zbyt "niski" i obejmuje jakby kilka pikseli), z którego można rozsunąć w dół na

ekran tzw górną belkę z powiadomieniami i skróconym personalizowanym menu ustawień (2-3 razy zadziała, a kolejne razy już

nie...).. jakby lepiej działało na dotyk i przytrzymanie niż od razu przesunięcie palcem. w każdym innym urządzeniu z android obszar

ten ma wyraźną wysokość co najmniej ok 7-10 mm !

2 sam dotyk i jakby wrażliwość ekranu jest nieco osłabiona...

3 zdjęcia z aparatu są pozbawione kolorów.. w sieci pełno tutoriali, stworzyoncyh przez "dzieci" z indii, które nie zmieniają nic

opróćz dodadtkowych funkcji.. mi zależy na zmianie parametrów ewnt podbiciu/ożywieniu kolorów..

Co wybrać w twrp  do back-upu żeby, po reinstalacji zachować jak najwięcej aktualnych ustawień a zarazem wyczyścić jak najskuteczniej telefon ? Zależy mi też na skrótach z puplitu do kilkunastu stron przeglądarki Brave

wszystko porównuje do acer liquid E2... bo z MIUI na redi 4x wytrzymałem dosłownie kilka godzin.

Opublikowano

co do ROM-u Remix 5.8.5 u mnie występują poniższe problemy:

1 dosyć trudno trafić na obszar ekranu (jest chyba zbyt "niski" i obejmuje jakby kilka pikseli), z którego można rozsunąć w dół na

ekran tzw górną belkę z powiadomieniami i skróconym personalizowanym menu ustawień (2-3 razy zadziała, a kolejne razy już

nie...).. jakby lepiej działało na dotyk i przytrzymanie niż od razu przesunięcie palcem. w każdym innym urządzeniu z android obszar

ten ma wyraźną wysokość co najmniej ok 7-10 mm !

2 sam dotyk i jakby wrażliwość ekranu jest nieco osłabiona...

3 zdjęcia z aparatu są pozbawione kolorów.. w sieci pełno tutoriali, stworzyoncyh przez "dzieci" z indii, które nie zmieniają nic

opróćz dodadtkowych funkcji.. mi zależy na zmianie parametrów ewnt podbiciu/ożywieniu kolorów..

Co wybrać w twrp  do back-upu żeby, po reinstalacji zachować jak najwięcej aktualnych ustawień a zarazem wyczyścić jak najskuteczniej telefon ? Zależy mi też na skrótach z puplitu do kilkunastu stron przeglądarki Brave

wszystko porównuje do acer liquid E2... bo z MIUI na redi 4x wytrzymałem dosłownie kilka godzin.

Backup data ale to zachowuje wszystko tj. apki, wiadomości, skróty pulpitu. Możesz ew. czyścić dalvik cache i cache

Opublikowano

google camera do urządzeń ze snapdragonem [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Już zapomniałem o tej kamerze, kiedyś użytkowałem, a teraz myślałem, że znikła.

Sam korzystam z [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników], bardzo dobra aplikacja z multum opcji, wg mnie jedyny minus to mocniejsze zużycie baterii.

Opublikowano

do tego open kamera trzeba modyfikować build prop tak jak do google kamera czy nie?

wiecie może jak wyrzucić apki od googla (filmy play, zdjęcia, muzyka play, duo, chrome, hangouts)?

Opublikowano

Open Camera normalnie z Sklepu Play można zainstalować, choć nie pamiętam, czy do czegoś roota potrzebuje [chyba nie].

Co do aplikacji od Google, to sam ciągle jeżdżę na Custom Romach z najmniejszą paczką Pico Gapps i nie mam tego problemu.

Opublikowano

do tego open kamera trzeba modyfikować build prop tak jak do google kamera czy nie?

wiecie może jak wyrzucić apki od googla (filmy play, zdjęcia, muzyka play, duo, chrome, hangouts)?

Pobierz ze sklepu apke root essentials tam jest taka opcja

Opublikowano

Lepiej niech nie usuwa aplikacji od Google tylko je "ukryje" w systemie. 90% niepowodzenia po usunięciu, wtedy Android się buntuje.

A gdyby przyszło komuś mnie pouczać, że gadam bzdury - pierw zrób i wywal x aplikacji Google z wielu telefonów, wtedy pogadamy. :)

Opublikowano (edytowane)

najmniejszą paczką Pico Gapps

Czym w zasadzie różnią się te paczki ? Twórcy modów dość często zalecają konkretną wersję do swoich produktów. Niekiedy tą największą pojemnością ,a mi sklep z badziewiem nie potrzebny. Od wieków pobieram co potrzeba z Pureapk itp Niby niektóre aplikacje, nie powinny się zaisntalować, ale w rzecywistośći działają.

Przy okazji czy Open Camera zrobi bardziej podbite temperaturowo zdjęcia, niż ta stockowa w Redmi 4x ? Ewent może gdzieś można zmienić temepratury kolorów itp .Zdjęcia wychodzą w miarę ostre, ale zimne, praktycznie bez kolorów.

Opublikowano

Lepiej niech nie usuwa aplikacji od Google tylko je "ukryje" w systemie. 90% niepowodzenia po usunięciu, wtedy Android się buntuje.

A gdyby przyszło komuś mnie pouczać, że gadam bzdury - pierw zrób i wywal x aplikacji Google z wielu telefonów, wtedy pogadamy. :)

zgadzam się

Czym w zasadzie różnią się te paczki ? Twórcy modów dość często zalecają konkretną wersję do swoich produktów. Niekiedy tą największą pojemnością ,a mi sklep z badziewiem nie potrzebny. Od wieków pobieram co potrzeba z Pureapk itp

Przy okazji czy Open Camera zrobi bardziej podbite temperaturowo zdjęcia, niż ta stockowa w Redmi 4x ? Ewent może gdzieś można zmienić temepratury kolorów itp .Zdjęcia wychodzą w miarę ostre, ale zimne, praktycznie bez kolorów.

pico zawiera tylko sklep i usługi a te większe np hangouts, yt itp.

Opublikowano

j/w

Pico najmniej 'zaśmiecona', gdzie nie ma nawet YT, czy Map Google.

Jeśli potrzebujesz moduł rozpoznawania twarzy to trzeba 'wyższą' paczkę wybrać z tego co pamiętam.

Kiedyś były z tym duże problemy, teraz już chyba tak nie jest [chyba ryba].

Opublikowano (edytowane)

pico zawiera tylko sklep i usługi a te większe np hangouts, yt itp.

Pico najmniej 'zaśmiecona',

Bo to i wg mnie śmieci.

Na witrynie [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] po trosze opisali, która wersja co zawiera ,ale trzeba klikać ikony...

Aroma ma możliwość późniejszego wyboru składników. Myślicie, że pójdzie z Remixem ?

aroma 1150 MB !!!!

pico ino 118 MB :)

Mapy google chyba powinny pójść bezpośrednio w przeglądarce ? Zależy mi jedynie na natężeniu ruchu do przeglądania a nie nawigowania. Pewnie i lokalizacja nie zadziała w taki układzie. No ale przecie sa inne nawigacje :)

Opublikowano

usunołem i się nie zbuntował :D

a nie jednak się zbuntował zamiast systemu ładuje się recovery XD

Opublikowano

Słuchajcie, jestem kompletnie zielony w androidach, ale może wiecie, co mógłbym wrzucić na Modecom FreeTab 7.4.ips x4 (android 4.2.2), bo tego g...a się używać nie da w związku z tym, jak debilny producent podzielił tu pamięć, masa ludzi z tym walczy. Otóż tablet ma niby 8GB, ale do dyspozycji na zainstalowane apki jest tylko 1GB, resztę tej pamięci widzi osobno, jako kartę. Nie mam pojęcia po jaki grzyb to robią. Znalazłem tylko zmodowany system do FreeTab 7.5 na chomiku, koleś jakoś powiększył tą partycję systemową. Do 7.4 nic nie ma. Nie wiem czy mogę ten mod wrzucić, te tablety różnią się m.in. procesorem (7.4 na allwinner, a 7.5 MediaTek).