Skocz do zawartości

Problem z ramem w laptopie.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam w domu 4 kości pamięci do laptopa ddr3, 2X4GB i 2X8GB i dwa sloty w laptopie. Problem polega na tym że laptop niemiłosiernie muli gdy ma wsadzone więcej niż 8gb. próbowałem już wszystkich kombinacji. Każda z 8GB działa OK, dwie 4GB razem i każda z osobna dziłają OK. Nie działa natomiast 4GB+8GB oraz 8GB+8GB. Są to takie same pamięci tylko innych producentów. W czym może być tu problem?

Opublikowano

W tych Lenovo czasem jest problem ze zwykłymi RAMami DDR3 - albo są dziwnie wykrywane albo Windows się sypie itp. - miałem taki problem na Z580 i na Y580 kumpli. Pomogła wymiana RAM na DDR3L. U siebie w niemal bliźniaczym Y580 mam 2x8GB DDR3L Kingstona i hula elegancko.

Opublikowano

Lenovo z580, w niektórych miejscach piszą że max obsłuży 8gb, w innych że 16gb. W tej Aidzie nie mogę znaleźć tej informacji. Widziałem też kiedyś ten laptop na ebayu sprzedawany z 16gb.

w Aidzie szukaj danych o ram tu.zaznaczyłem strzałką.[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Opublikowano

Miałem kiedyś Z580. Wchodzi 16GB(2x8) DDR3 lub DDR3L 1600MHz. Te laptopy nie wychodziły z chipsetem innym niż HM76. Kolega ma problem z niekompatybilnością pamięci lub biosem. Proponuję wypiąć wszystko co można i zrobić twardy reset - odłączyć zasilacz i baterię i przyciskać kilkanaście sekund klawisz włączania.

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Opublikowano

W tej Aidzie to nawet do max 32gb pokazuje. Trzeba będzie zrobić ten reset, Na forum lenovo znalazłem dużo o problemie tego laptopa z więcej niż 8gb ram. Jednym działa, innym nie, nikt nie znalazł w pełni działającego rozwiązania.

Opublikowano

Tak to już jest z obsługą pamięci w laptopach, często się z tym spotykam, gdy zainstalowana jest max ilość RAM, którą niby lapek obsłuży. Dwa dni temu ładowałem 2x2GB DDR2 667MHz do zabytku na C2D, niby powinien obsłużyć wg specyfikacji (chipset Intel 945GM), a powyżej 3GB totalne wariactwo. Na forum masa wątków, podobno to iGPU głupieje od nadmiaru RAMu i nie potrafi właściwie zaadresować sobie potrzebnej pamięci z takiego obszaru. Life is brutal. Musiałem zostawić 3GB i system x86, i jest OK.

Opublikowano

Możliwości chipsetu, możliwościami, ale producenci potrafią uprzykrzyć nam życie i zmniejszyć obsługę maksymalnej ilości pamięci. Bywają też pozytywne przypadki, gdzie laptopy działają z większą ilością pamięci niż producent deklaruje.

W każdym razie ten laptop, z tym chipsetem powinien działać z 16GB RAM. Bios masz najnowszy? [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Opublikowano

Bios nie najnowszy, numerek niżej, ten najnowszy nie chciał się u mnie zainstalować, a poza tym były opinie że jest mniej stabilny.

Jednak na forum lenovo chyba znalazłem rozwiązanie [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Trzeba w zaawansowanych opcjach rozruchu systemu zaznaczyć okienko ''maksymalna pamięć'' i stawić tam 16gb. Dziwne, nigdy bym na to nie wpadł. Jak na razie mam zamontowane 2X8gb i jest okej, system nie muli, zauważyłem tylko że trochę głośniej pracuje chłodzenie.