ampa Opublikowano 2 Lutego 2018 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2018 Witam...opiszę co mi się dziś przytrafiło....Grałem w assassin's origin i wyłączyło mi kompa,drugi raz to samo,trzeci (ustawienia w grze zmniejszone na średnie) to samo,za każdym razem system nie chciał wstać (wieszał się lub monitor się nie uruchamiał) wyskakiwała naprawa systemu i dopiero to pomagało.Grę już skończyłem jakiś czas temu na wysokich i nie było problemu ale skoro pojawił się dodatek to dociągnąłem,dociągnął się też jakiś patch plus dwie aktualizacje windy.Więc to się stało dziś bo wczoraj przez parę godzin grałem i problemu nie było...oczywiście pojawił się dump (niestety przez przypadek skasowałem),natomiast zapuściłem furmarka i CPU ok a GPU po piętnastu minutach i temp.77 stopni zrobił mi to samo co gra,OCCP po pół godzinie nie dał żadnych objawów i wyłączyłem...karta osiągnęła 75 stopni.Co sądzicie,karta siada,może nałożyć nową pastę na grafikę...Jakiś czas temu miałem zmrożenia systemu ale to się działo nawet podczas używania systemu,wtedy testowałem pamięć,dyski,procka,grafę i było ok,problemem okazały się stery ale teraz to co innego...przegrzewa mi się grafika i wyłącza kompa tak że trzeba system naprawiać?...fifa i FH3 grałem ponad godzinę i nic się nie stało a assassina po 10,15 minutach mi wywala...ten patch coś zepsuł a może aktualizacja systemu? [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
Gość Opublikowano 2 Lutego 2018 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2018 Skoro nie masz artefaktów to może jest to raczej coś innego niż grafika, obstawiałbym zasilacz ale karta też nie jest bez winy.Co do temperatury 77 stopni to nie jest dużo, dopiero przy 85 można się martwić, skoro wywala ci tylko AC spróbuj zmienić ustawienia na niskie i spróbować pograć. Cytuj
m4s Opublikowano 2 Lutego 2018 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2018 Zasilacz? Wysłane z mojego XT1562 przy użyciu Tapatalka Cytuj
ampa Opublikowano 2 Lutego 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2018 Zmienić na niskie...ale dlaczego?...grę skończyłem na wysokich z tydzień temu i nie miałem żadnych wywaleń,dopiero po dociągnięciu tych dodatków...może to one powodują takie obciążenie grafiki.Zasilacz? no cóż nie mam innego na wymianę ale czy to by się działo na jednej grze?Dociągnę nowe stery do grafiki i zobaczę...nie instalowałem gry na nowo tylko przeprowadziłem naprawę plików gry i pobrał się patch...może on coś zepsuł...OCCT stabilne i temp, nie wzrosła,w furmarku mogła bo nie przyuważyłem...tak ogólnie to pierwszy raz w życiu wywalił mnie w testach a przynajmniej nie pamiętam aby jakąś kartą miał taki problem podczas testów. Cytuj
ampa Opublikowano 2 Lutego 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2018 Dyski mam sprawne...HDTune sprawdzałem...test pamięci na noc zapuszczę ale to wszystko sprawdzałem jakiś miesiąc temu...teraz wgram stery od grafiki i zapuszczę furmarka jeszcze raz...wyczaję przy jakiej temp. się wysypie.Microsyf stwierdził że ta poprawka na dziury z prockiem powoduje losowe restarty kompa a mi się coś dociągnęło wczoraj więc może to? ale to by się działo we wszystkim a nie w jednej grze. Cytuj
Widzior Opublikowano 2 Lutego 2018 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2018 Tez pomyślałem o tych super hiper łatach na Meltdown i Spectre, skoro po aktualizacjach to się zaczęło dziać. Zaraz po nich jest zasilacz. Odpal jakiś HWmonitor i zobacz po jakimś czasie grania jakie są napięcia w kolumnie Minimum, szczególnie 12V. Cytuj
ampa Opublikowano 2 Lutego 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2018 Nawet jak odpalę to muszę nagrywać bo nie spamiętam co tam było,ale plan działania mam taki:uaktualniłem stery i zaraz włączam furmarka i postaram się nagrać parametry,następnie odinstaluję grę i ściągnę na nowo bo weryfikacja plików mogła coś namieszać a późnij memtest. Trwało to chwilę i bach,nagrałem filmik i daję zrzuty...może link do filmiku jak się prześle.[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
Widzior Opublikowano 2 Lutego 2018 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2018 Chyba zasilacz zdycha, na linii 12V powinno być ok. 12,3V w spoczynku, żeby pod obciążeniem nie spadło poniżej 12V. Ty masz na linii 12V GPU ok. 11,75V, to nie jest tragedia, bo mieści się w specyfikacji ATX, ale to świadczy o słabej wydajności prądowej albo o problemach ze stabilizacją napięcia. Ile lat masz ten zasilacz? Możliwe, że kondensator elektrolityczny na wyjściu stabilizatora napięcia +12V stracił pojemność lub się wybrzuszył, to właśnie najczęściej wymieniałem na tej linii. Dobrze by było zobaczyć na płytkę zasilacza. Wymienić pastę na GPU też nie zaszkodzi, jeśli karta pracuje kilka lat i nigdy tego nie robiłeś. P.S. AIDA jest dobra, ale HWmonitor ma kolumnę max i min, i nie musiałbyś nagrywać, żeby wiedzieć do ilu spadło napięcie. Programik prosty jak drut i jest wersja portable. Cytuj
m4s Opublikowano 2 Lutego 2018 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2018 Lepszy jest HWinfo , też jest portable. Wysłane z mojego XT1562 przy użyciu Tapatalka Cytuj
ampa Opublikowano 2 Lutego 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2018 Tak czy inaczej napięcia są jakie są a zrobione przed wyłączeniem więc wiarygodne.Zasilacz ma około dwóch lat (bo był wymieniony) w spoczynku jest 11,98V tak że pod obciążeniem nie wiele spadło...nie mam na podmianę zasilacza ale coś wykombinować muszę...karta się trochę dziwnie zachowuje albo mi się zadaje.Po tym jak się wyłączył,,,oczywiście naprawa aby zadziałał,jak zainstalowałem stery to zgasł monitor i na ślepo uruchomiłem ponownie,teraz działa,pograłem w Forzę z pół godziny i nic się nie wydarzyło ale i temp. nie przekroczyła 75 stopni.Albo przez temp. albo to napięcie...muszę wykombinować albo zasilacz,albo grafikę tylko nie mam od kogo bo wszyscy mają lapki albo słabe grafiki które nie uciągną tych gier. Cytuj
BartAcid Opublikowano 2 Lutego 2018 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2018 Te łatki franciwate odinstalowałeś? Bo nic o tym wiecej nie piszesz. Cytuj
Widzior Opublikowano 2 Lutego 2018 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2018 Wiesz, ten odczyt temperatur też nie zawsze jest właściwy. Musiałbyś zauważyć, czy nie jest czasem tak, że po przekroczeniu jakiejś temperatury się wysypuje. Wtedy miałbyś pewność, że problemem jest przegrzanie. Cytuj
BartAcid Opublikowano 2 Lutego 2018 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2018 Hwinfo czy tam hwmonitor ma opcje robienia loga wiec latwo wyczaic co i jak. Cytuj
ampa Opublikowano 2 Lutego 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2018 (edytowane) 77 stopni było jak się wysypało,nigdy nie monitorowałem temperatur bo się tym nie przejmowałem,przy wcześniejszym teście wyszedłem to nie wiem jaka była temp. w furmarku.W OCCT było 75 ale tam test nie obciążał na max tylko falami to temp. nie poszła dalej tak że można by przypuszczać że te +-77 to granica po której albo temp.wywala albo może zasilacz...zaraz zapuszczam memtesta na noc to przynajmniej wyeliminuję jedno.Dyski sprawdzałem,tylko na jednym z trzech mam crc ale to mi nabiło przez zły kabelek i nie rośnie...system oczyszczony,przetestowany na zgodność plików,błędów nie ma.Poprawki która łata te dziury nie odinstalowałem bo mam ją od 5.01 i pewnie to nie jej wina bo to się wczoraj stało a pograłem z osiem godzin na tej nowej wersji gry z patchem więc nagle się pojawiło,tej KB4078130 która ma ją odinstalować nie mam ale jest do pobrania...chyba że poprawka z wczoraj KB4058258 to zrobiła ale ona jest od czegoś innego. Pamięci po całonocnym testowaniu są ok. jak podejrzewałem...włączyłem grę i po 10 min wywaliło,system nie chce wystartować i monitor gaśnie (może karta przegrzana),niestety hwinfo które miałem włączone nie zrobiło loga pewnie dlatego że po tym zdarzeniu następuje naprawa systemu polegająca pewnie na przywróceniu do ostatniego punktu...ostatnie co zauważyłem to temp 76 stopni...czyżby 77 było tą magiczną po której wysyp następuje,tylko dlaczego naprawia po tym system....Zauważyłem że na dysku c powstał plik DUMP ciekawe że nie jak robi zrzut w windowc/minidump . Pasta zmieniona na grafie...furmark po piętnastu minutach (nie mam dziś za dużo czasu) działa dalej,poprzednio 3 min,temp. max jaka była to 75 stopni,trzeba później odpalić grę i sprawdzić a nuż to to... Może jednak nie umiera bo po tym zabiegu grałem ponad cztery godziny i nic się nie stało a temp. o 10 stopni niższa.Dzięki za pomoc i sugestie...odpukać mam nadzieję że to koniec problemów. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Edytowane 3 Lutego 2018 przez ampa Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi