Gość Opublikowano 5 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2019 50 minut temu, rudy178 napisał: Spróbuje WU wyłączyć jak wrócę z pracy i potestuję. Systemy zawsze wgrywam normalnie, czyli zostawiam partycje Zastrzeżone przez system i wrzucam winde na kolejnej partycji, nie robiłem nigdy tak jak podałeś. Jak wyłączenie WU nie pomoże, to zrobię tak jak poleciłeś. BTW, czym się różni wgranie systemu normalnie, a Twoją metodą? I źle robisz > dysk C: czy partycja C: włącznie z tą małą systemową ma być usunięta > tworzysz nową instalator sam sobie je ustawi > ręcznie jak chcesz zmniejszyć rozmiar partycji i nie ma bata żeby to nie działało jak trzeba . Tak jak opisuje M4T , moore też mam tego moda i instalowałem go i na " szrotach " , średniej klasy sprzęcie , jak i na " wypasach " na hdd , ssd i hdd usb ( ale tylko wer. pro ) i nigdy nie miałem problemów z niczym. WU mam ustawione tylko na info ( sprawdzam jak trzeba to trzeba jak nie to olewam to ) żadnych " zwiech " , zacięć itd.. tylko po instalacji trzeba go samemu jeszcze " dostroić " i nie ma problemów. Ja bym Ci poradził jeżeli masz dwa dyski to zostaw tylko na czas instalacji tylko ten gdzie będziesz instalował system > usuń wszystkie partycje z niego ( ma być golas ) utwórz nowe partycje - instalator sam je zrobi i zainstaluj system wyłączając po drodze bzdety - musi działać jak nie to masz problem ze sprzętem. Cytuj
rudy178 Opublikowano 5 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2019 16 minut temu, woj_ani217 napisał: I źle robisz > dysk C: czy partycja C: włącznie z tą małą systemową ma być usunięta > tworzysz nową instalator sam sobie je ustawi > ręcznie jak chcesz zmniejszyć rozmiar partycji i nie ma bata żeby to nie działało jak trzeba . Tak jak opisuje M4T , moore też mam tego moda i instalowałem go i na " szrotach " , średniej klasy sprzęcie , jak i na " wypasach " na hdd , ssd i hdd usb ( ale tylko wer. pro ) i nigdy nie miałem problemów z niczym. WU mam ustawione tylko na info ( sprawdzam jak trzeba to trzeba jak nie to olewam to ) żadnych " zwiech " , zacięć itd.. tylko po instalacji trzeba go samemu jeszcze " dostroić " i nie ma problemów. Ja bym Ci poradził jeżeli masz dwa dyski to zostaw tylko na czas instalacji tylko ten gdzie będziesz instalował system > usuń wszystkie partycje z niego ( ma być golas ) utwórz nowe partycje - instalator sam je zrobi i zainstaluj system wyłączając po drodze bzdety - musi działać jak nie to masz problem ze sprzętem. Nie wiedziałem tego, zawsze znajomym wgrywałem normalnie z pozostawioną ta partycja zastrzeżona, nigdy problemów nie bylo. Tak samo jak im wrzucilem tego moda to im póki co śmiga. Może u mnie tylko wyjątkowo taki problem. Wieczorkiem zrobie mu formata i zrobie tak jak radzicie. Dysk mam 1 ssd 128GB, hdd mam jako zapasowy na dane, ale go sformatowałem i wgralem jako 1 partycja, ale pozostawilem tez zastrzeozna, zeby zobaczyc czy to wina dysku, ale to samo było z odpalaniem.. Ma byc partycja 1 jako calosc czy moge zrobic 1 rozszerzoną np 50gb (jako ta zastrzezona) i na niej system, a druga 60gb na dane, czy typowo na 1? Cytuj
moore Opublikowano 5 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2019 Nie opłaca się dzielić takiego małego dysku według mnie. Zrób jedną partycję na SSD na MBR (wcześniej weź go sformatuj, co w przypadku SSD oznacza zrobienie procedury Secure Erase - jest na forum poradnik). Sam na SSD 240GB mam jedną partycję. Cytuj
Gość Opublikowano 5 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2019 20 minut temu, rudy178 napisał: Nie wiedziałem tego, zawsze znajomym wgrywałem normalnie z pozostawioną ta partycja zastrzeżona, nigdy problemów nie bylo. Tak samo jak im wrzucilem tego moda to im póki co śmiga. Może u mnie tylko wyjątkowo taki problem. Wieczorkiem zrobie mu formata i zrobie tak jak radzicie. Dysk mam 1 ssd 128GB, hdd mam jako zapasowy na dane, ale go sformatowałem i wgralem jako 1 partycja, ale pozostawilem tez zastrzeozna, zeby zobaczyc czy to wina dysku, ale to samo było z odpalaniem.. Ma byc partycja 1 jako calosc czy moge zrobic 1 rozszerzoną np 50gb (jako ta zastrzezona) i na niej system, a druga 60gb na dane, czy typowo na 1? Możesz na tym i na tamtym instalować w laptopie na czas instalacji ma siedzieć tylko jeden dysk ten na który instalujesz. Ja Ci polecam instalacje na ssd i jej nie dziel bo co tu dzielić !? Jeżeli masz system w tej chwili na hdd to przyszykuj sobie ssd tak : Uruchomić CMD z prawami administratora diskpart list disk select disk # za miast # wpisać nr ssd clean create partition primary format fs=ntfs quick active assign exit exit podpinasz ssd jako główny i instalujesz i musi być OK ( oczywiście pena masz dobrze zrobionego z systemem ? ) Cytuj
rudy178 Opublikowano 5 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2019 9 minut temu, woj_ani217 napisał: Możesz na tym i na tamtym instalować w laptopie na czas instalacji ma siedzieć tylko jeden dysk ten na który instalujesz. Ja Ci polecam instalacje na ssd i jej nie dziel bo co tu dzielić !? Jeżeli masz system w tej chwili na hdd to przyszykuj sobie ssd tak : Uruchomić CMD z prawami administratora diskpart list disk select disk # za miast # wpisać nr ssd clean create partition primary format fs=ntfs quick active assign exit exit podpinasz ssd jako główny i instalujesz i musi być OK ( oczywiście pena masz dobrze zrobionego z systemem ? ) Mam zamontowany SSD. Okej nie bede dzielił. Tak dobrze zrobiony, robię WinToBootic, na kilku lapkach wgralem tego moda z jednego pena. 26 minut temu, moore napisał: Nie opłaca się dzielić takiego małego dysku według mnie. Zrób jedną partycję na SSD na MBR (wcześniej weź go sformatuj, co w przypadku SSD oznacza zrobienie procedury Secure Erase - jest na forum poradnik). Sam na SSD 240GB mam jedną partycję. Konieczne jest zrobienie Secure Erase? I tak na marginesie bo nie dostałem odpowiedzi, jaka różnica miedzy MBR a zwyklym formatowaniem z zostawioną opcja zastrzeżoną? Cytuj
moore Opublikowano 5 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2019 Secure Erase przywraca pierwotną wydajność dysku SSD i jest to wskazane robić przed stawianiem nowego systemu. MBR to sposób zapisu informacji na dysku twardych, nowszym (co nie znaczy lepszym) jest GPT. -> Cytuj
Gość Opublikowano 5 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2019 4 minuty temu, rudy178 napisał: Mam zamontowany SSD. Okej nie bede dzielił. Konieczne jest zrobienie Secure Erase? I tak na marginesie bo nie dostałem odpowiedzi, jaka różnica miedzy MBR a zwyklym formatowaniem z zostawioną opcja zastrzeżoną? Jak mieszałeś w tym ssd jak w ruskim czołgu to wskazane. Kolego poradników w każdym poście nikt Ci nie będzie pisał - są już poradniki zrobione bo temat wałkowany już z 1000 razy, zobacz , przeczytaj i ok. Masz podłączony ssd usuń podczas instalacji wszystko wskaż nowa partycja > system sam ustawi co potrzeba dodatkowo ( nie jest konieczne ) wskaż format C: i install. Teraz, moore napisał: Secure Erase przywraca pierwotną wydajność dysku SSD i jest to wskazane robić przed stawianiem nowego systemu. MBR to sposób zapisu informacji na dysku twardych, nowszym (co nie znaczy lepszym) jest GPT. -> I tak i nie sprawa dyskusyjna Cytuj
k4far Opublikowano 7 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2019 Wszystkie screeny padły @Mr. T Cytuj
podkaracz Opublikowano 10 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2019 Czy da się kompletnie wyłączyć aero jak na podstawowej kompozycji windowsa 7 w tym modzie? Cytuj
jorgusek Opublikowano 11 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2019 W dniu 7.01.2019 o 14:14, k4far napisał: Wszystkie screeny padły @Mr. T Nieprawda uptobox.com działa. Cytuj
VACek Opublikowano 11 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2019 53 minuty temu, jorgusek napisał: Nieprawda uptobox.com działa. screen- zrzut ekranu Jemu nie chodziło o linki tylko zdjęcia podglądu moda Cytuj
japa12 Opublikowano 17 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2019 Cześć. Aktualnie siedzę na czystym Windowsie 10. Iii nigdy więcej Do końca wsparcia będę na 8.1 latał bo tylko na te 2 systemy mam licencję. Zaciekawiłem się tą modyfikacją. Jest ona w pełni bezpieczna? Logowanie do różnych witryn, bankowość itd? Już zasysam i będę instalował na maszynie wirtualnej. Czy to jest najlepsza modyfikacja? Będę korzystał tylko z przeglądarki internetowej Vivaldi (Spotify w niej, Netflix i ogólne przeglądanie internetu :D) i gry World of Tanks. Nic więcej. + sterowniki oczywiście. Ta 8,1 jest stabilna i bezpieczna? Jeśli tak to jutro stawiam u siebie na komputerze Nigdy nie korzystałem z modyfikacji dlatego pytam. Mam I3-4160, 860 Evo 250GB, GTX 1050 i 12GB RAMu. Będzie git? Z góry bardzo dziękuję za pomoc. Na Windowsie 10 szaleje zużycie CPU i RAMu oraz wentylator na procku. Pozdrawiam Cytuj
moore Opublikowano 17 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2019 Używam i polecam, jest bezpieczna. Ale najlepiej jak sam sprawdzisz i porównasz tę modyfikację z win 10 Cytuj
Gość Opublikowano 17 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2019 Godzinę temu, japa12 napisał: Cześć. Aktualnie siedzę na czystym Windowsie 10. Iii nigdy więcej Do końca wsparcia będę na 8.1 latał bo tylko na te 2 systemy mam licencję. Zaciekawiłem się tą modyfikacją. Jest ona w pełni bezpieczna? Logowanie do różnych witryn, bankowość itd? Już zasysam i będę instalował na maszynie wirtualnej. Czy to jest najlepsza modyfikacja? Będę korzystał tylko z przeglądarki internetowej Vivaldi (Spotify w niej, Netflix i ogólne przeglądanie internetu :D) i gry World of Tanks. Nic więcej. + sterowniki oczywiście. Ta 8,1 jest stabilna i bezpieczna? Jeśli tak to jutro stawiam u siebie na komputerze Nigdy nie korzystałem z modyfikacji dlatego pytam. Mam I3-4160, 860 Evo 250GB, GTX 1050 i 12GB RAMu. Będzie git? Z góry bardzo dziękuję za pomoc. Na Windowsie 10 szaleje zużycie CPU i RAMu oraz wentylator na procku. Pozdrawiam Możesz śmiało instalować tego moda od Prezesa ,używam go ja i sporo innych ( samemu musisz go sobie " dostroić " ) to Ci mówię ja i : Cytuj
Mario80 Opublikowano 20 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2019 Witam. Zachęcony bdb działaniem wersji x86 na starym lapku z 3GB postanowiłem na troche lepszym Dellu z I5 i 8GB zainstalować wersję x64. System po instalacji nie widział karty sieciowej i WiFi. Trzeba były wrzucać stery przez pendriva. W wersji x86 te urządzenia działały od razu. Po instalacji katalog win zajmuje ponad 13GB już z doinstalowanymi sterownikami lapka. Dziwne bo wersja x86 po instalacji wszystkich sterów i programów zajmowała ok 5GB. Najwięcej miejsca w x64 zżera u mnie winxsx, a miało być: Doczyszczono "winsxs" plus kompresja tego folderu w Windows 8.1 - działa to wyśmienicie: Problem z zapamiętaniem hasła na WiFi tym razem nie wystąpił. Cytuj
Widzior Opublikowano 20 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2019 ISO x86 ma 1,63GB, po instalacji piszesz że 5GB, ISO x64 ma 2,17GB, a po instalacji ponad 13GB tak? Nie widzisz, że to nie ma sensu i jest nierealne? Ty się lepiej zastanów, czy nie podajesz rozmiaru całej partycji z włączoną hibernacją i automatycznie ustawionym plikiem stronicowania, który dla 8GB RAMU będzie duuuuży. Cytuj
Mario80 Opublikowano 22 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2019 Wadzior, wiem co pisze i co bralem pod uwage zliczajac zajmowane miejsce na dysku. To może ktos napisze ile u niego zajmuje katalog windows po postawieniu systemu w wersji x86 i x64. Po odpaleniu oczyszczania winsxs i 1h pracy wielkosc tego katalogu spadla z ponad 6gb do ok 5.5gb. Cytuj
Mr.T Opublikowano 22 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2019 W dniu 20.01.2019 o 22:26, Mario80 napisał: Po instalacji katalog win zajmuje ponad 13GB już z doinstalowanymi sterownikami lapka. ciekawe ile przed sterownikami ja teraz mam praktycznie nie ciety z tego roku i Cytuj
nudzija Opublikowano 22 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2019 @Mr.T mi folder windows zajmuje 14,5 gb, system stawiałem około miesiąc temu Cytuj
Mario80 Opublikowano 22 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2019 Hmmm.. właśnie sprawdziłem wersje x86 po pół roku uzywania, ze wszystkimi moimi programami i katalog windows zajmuje 8.7gb, winsxs 3.7gb.. Cytuj
Mario80 Opublikowano 23 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2019 Mr.T, czyli widzę ze mam w normie. Zdziwiła mnie ta wielkosc w porównaniu do x86, gdzie instalka.nie jest duzo wieksza. Cytuj
senior38 Opublikowano 23 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2019 Mam pytanie.Do kiedy ma być wsparcie Microsoftu dla Win 8.1? Cytuj
m4s Opublikowano 23 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2019 1 minutę temu, senior38 napisał: Mam pytanie.Do kiedy ma być wsparcie Microsoftu dla Win 8.1? https://support.microsoft.com/pl-pl/help/13853/windows-lifecycle-fact-sheet Klienckie systemy operacyjne Koniec wsparcia podstawowego Koniec wsparcia dodatkowego Windows 8.1 9 stycznia 2018 r. 10 stycznia 2023 r. Windows 7, z dodatkiem Service Pack 1* 13 stycznia 2015 r. 14 stycznia 2020 r. Cytuj
grzesio764 Opublikowano 23 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2019 Witam, zainstalowałem tego moda i z racji tego że do jutra mam czas z oddaniem lapka to mam pytanie, nie chce czytać 22 strony bo szybciej by mi zajęło wgranie innego os-a , po połączeniu z routerem przez wifi jest komunikat "Połączenie jest ograniczone " , w czym jest problem? W sieci piszą że win 8.1 ma jakiś błąd z poprawkami czy coś. Stery mam wszystkie zainstalowane. Proszę o szybką podpowiedź. Dziękuję. Cytuj
TalRash Opublikowano 25 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2019 Jak właczyć na chwile Wu, bo potrzebuje framework, a on sie zainstalowac nie chce... Cytuj
m4s Opublikowano 25 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2019 Framework da się zainstalować bez Windows update. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
TalRash Opublikowano 25 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2019 Poszlo, ale teraz takie cos Cytuj
m4s Opublikowano 25 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2019 Podgląd zdarzeń systemu Windows ? Użyj komendy sfc /scannow Cytuj
TalRash Opublikowano 25 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2019 Nazwa dziennika:Application Źródło: .NET Runtime Data: 2019-01-25 13:56:22 Identyfikator zdarzenia:1026 Kategoria zadania:Brak Poziom: Błędy Słowa kluczowe:Klasyczny Użytkownik: Nie dotyczy Komputer: Computer Opis: Aplikacja: Launcher.exe Wersja architektury: v4.0.30319 Opis: proces został przerwany z powodu nieobsłużonego wyjątku. Informacje o wyjątku: System.NullReferenceException w WpfApplication1.VersionInfo.ReadXml(System.String) w WpfApplication1.ResourcesManager.onDownloadVersionFinish(System.String, Int64) w WpfApplication1.DownloadManager.downLoad(System.Object) w System.Threading.ThreadHelper.ThreadStart_Context(System.Object) w System.Threading.ExecutionContext.RunInternal(System.Threading.ExecutionContext, System.Threading.ContextCallback, System.Object, Boolean) w System.Threading.ExecutionContext.Run(System.Threading.ExecutionContext, System.Threading.ContextCallback, System.Object, Boolean) w System.Threading.ExecutionContext.Run(System.Threading.ExecutionContext, System.Threading.ContextCallback, System.Object) w System.Threading.ThreadHelper.ThreadStart(System.Object) Kod XML zdarzenia: <Event xmlns="http://schemas.microsoft.com/win/2004/08/events/event"> <System> <Provider Name=".NET Runtime" /> <EventID Qualifiers="0">1026</EventID> <Level>2</Level> <Task>0</Task> <Keywords>0x80000000000000</Keywords> <TimeCreated SystemTime="2019-01-25T12:56:22.000000000Z" /> <EventRecordID>6984</EventRecordID> <Channel>Application</Channel> <Computer>Computer</Computer> <Security /> </System> <EventData> <Data>Aplikacja: Launcher.exe Wersja architektury: v4.0.30319 Opis: proces został przerwany z powodu nieobsłużonego wyjątku. Informacje o wyjątku: System.NullReferenceException w WpfApplication1.VersionInfo.ReadXml(System.String) w WpfApplication1.ResourcesManager.onDownloadVersionFinish(System.String, Int64) w WpfApplication1.DownloadManager.downLoad(System.Object) w System.Threading.ThreadHelper.ThreadStart_Context(System.Object) w System.Threading.ExecutionContext.RunInternal(System.Threading.ExecutionContext, System.Threading.ContextCallback, System.Object, Boolean) w System.Threading.ExecutionContext.Run(System.Threading.ExecutionContext, System.Threading.ContextCallback, System.Object, Boolean) w System.Threading.ExecutionContext.Run(System.Threading.ExecutionContext, System.Threading.ContextCallback, System.Object) w System.Threading.ThreadHelper.ThreadStart(System.Object) </Data> </EventData> </Event> Cytuj
kamiloxf Opublikowano 25 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2019 W dniu 23.01.2019 o 19:16, grzesio764 napisał: Witam, zainstalowałem tego moda i z racji tego że do jutra mam czas z oddaniem lapka to mam pytanie, nie chce czytać 22 strony bo szybciej by mi zajęło wgranie innego os-a , po połączeniu z routerem przez wifi jest komunikat "Połączenie jest ograniczone " , w czym jest problem? W sieci piszą że win 8.1 ma jakiś błąd z poprawkami czy coś. Stery mam wszystkie zainstalowane. Proszę o szybką podpowiedź. Dziękuję. zobacz czy to zadziała Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi