Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
50 minut temu, rudy178 napisał:

Spróbuje WU wyłączyć jak wrócę z pracy i potestuję. Systemy zawsze wgrywam normalnie, czyli zostawiam partycje Zastrzeżone przez system i wrzucam winde na kolejnej partycji, nie robiłem nigdy tak jak podałeś. Jak wyłączenie WU nie pomoże, to zrobię tak jak poleciłeś. BTW, czym się różni wgranie systemu normalnie, a Twoją metodą?

I źle robisz  >  dysk C:  czy partycja C:  włącznie z  tą małą  systemową ma być usunięta  > tworzysz  nową  instalator sam sobie  je ustawi  > ręcznie jak chcesz zmniejszyć rozmiar  partycji i nie ma bata żeby to nie działało jak trzeba .

Tak jak opisuje  M4T , moore   też  mam  tego moda i  instalowałem go  i na " szrotach " , średniej  klasy sprzęcie , jak i na " wypasach "  na hdd , ssd  i hdd usb  ( ale tylko wer. pro ) i nigdy nie miałem  problemów z niczym.

WU  mam ustawione tylko na info ( sprawdzam jak trzeba  to trzeba jak nie to olewam to ) żadnych  " zwiech " , zacięć  itd..  tylko po instalacji trzeba go samemu jeszcze " dostroić " i nie ma  problemów.

Ja bym Ci poradził  jeżeli masz dwa dyski  to zostaw tylko na czas instalacji  tylko ten gdzie będziesz instalował system > usuń  wszystkie partycje z niego ( ma być golas ) utwórz nowe partycje - instalator sam  je zrobi  i zainstaluj system wyłączając po drodze bzdety  - musi działać jak nie to masz problem ze sprzętem.

Opublikowano
16 minut temu, woj_ani217 napisał:

I źle robisz  >  dysk C:  czy partycja C:  włącznie z  tą małą  systemową ma być usunięta  > tworzysz  nową  instalator sam sobie  je ustawi  > ręcznie jak chcesz zmniejszyć rozmiar  partycji i nie ma bata żeby to nie działało jak trzeba .

Tak jak opisuje  M4T , moore   też  mam  tego moda i  instalowałem go  i na " szrotach " , średniej  klasy sprzęcie , jak i na " wypasach "  na hdd , ssd  i hdd usb  ( ale tylko wer. pro ) i nigdy nie miałem  problemów z niczym.

WU  mam ustawione tylko na info ( sprawdzam jak trzeba  to trzeba jak nie to olewam to ) żadnych  " zwiech " , zacięć  itd..  tylko po instalacji trzeba go samemu jeszcze " dostroić " i nie ma  problemów.

Ja bym Ci poradził  jeżeli masz dwa dyski  to zostaw tylko na czas instalacji  tylko ten gdzie będziesz instalował system > usuń  wszystkie partycje z niego ( ma być golas ) utwórz nowe partycje - instalator sam  je zrobi  i zainstaluj system wyłączając po drodze bzdety  - musi działać jak nie to masz problem ze sprzętem.

Nie wiedziałem tego, zawsze znajomym wgrywałem normalnie z pozostawioną ta partycja zastrzeżona, nigdy problemów nie bylo. Tak samo jak im wrzucilem tego moda to im póki co śmiga. Może u mnie tylko wyjątkowo taki problem. Wieczorkiem zrobie mu formata i zrobie tak jak radzicie.

Dysk mam 1 ssd 128GB, hdd mam jako zapasowy na dane, ale go sformatowałem i wgralem jako 1 partycja, ale pozostawilem tez zastrzeozna, zeby zobaczyc czy to wina dysku, ale to samo było z odpalaniem..

Ma byc partycja 1 jako calosc czy moge zrobic 1 rozszerzoną np 50gb (jako ta zastrzezona) i na niej system, a druga 60gb na dane, czy typowo na 1?

Opublikowano

Nie opłaca się dzielić takiego małego dysku według mnie.
Zrób jedną partycję na SSD na MBR (wcześniej weź go sformatuj, co w przypadku SSD oznacza zrobienie procedury Secure Erase - jest na forum poradnik).

Sam na SSD 240GB mam jedną partycję.

Opublikowano
20 minut temu, rudy178 napisał:

Nie wiedziałem tego, zawsze znajomym wgrywałem normalnie z pozostawioną ta partycja zastrzeżona, nigdy problemów nie bylo. Tak samo jak im wrzucilem tego moda to im póki co śmiga. Może u mnie tylko wyjątkowo taki problem. Wieczorkiem zrobie mu formata i zrobie tak jak radzicie.

Dysk mam 1 ssd 128GB, hdd mam jako zapasowy na dane, ale go sformatowałem i wgralem jako 1 partycja, ale pozostawilem tez zastrzeozna, zeby zobaczyc czy to wina dysku, ale to samo było z odpalaniem..

Ma byc partycja 1 jako calosc czy moge zrobic 1 rozszerzoną np 50gb (jako ta zastrzezona) i na niej system, a druga 60gb na dane, czy typowo na 1?

Możesz na tym i na tamtym instalować  w laptopie na czas instalacji ma siedzieć tylko jeden dysk ten na który  instalujesz.

Ja Ci polecam instalacje na ssd i jej nie dziel bo co tu dzielić !?

Jeżeli masz  system w tej chwili na hdd  to przyszykuj sobie ssd  tak :

Uruchomić  CMD z prawami administratora
diskpart
list disk
select disk #   za miast #  wpisać nr ssd
clean
create partition primary
format fs=ntfs quick  
active
assign
exit
exit

podpinasz  ssd jako główny i instalujesz  i musi być OK  ( oczywiście pena masz dobrze zrobionego z systemem ? )

Opublikowano
9 minut temu, woj_ani217 napisał:

Możesz na tym i na tamtym instalować  w laptopie na czas instalacji ma siedzieć tylko jeden dysk ten na który  instalujesz.

Ja Ci polecam instalacje na ssd i jej nie dziel bo co tu dzielić !?

Jeżeli masz  system w tej chwili na hdd  to przyszykuj sobie ssd  tak :

Uruchomić  CMD z prawami administratora
diskpart
list disk
select disk #   za miast #  wpisać nr ssd
clean
create partition primary
format fs=ntfs quick  
active
assign
exit
exit

podpinasz  ssd jako główny i instalujesz  i musi być OK  ( oczywiście pena masz dobrze zrobionego z systemem ? )

Mam zamontowany SSD. Okej nie bede dzielił. Tak dobrze zrobiony, robię WinToBootic, na kilku lapkach wgralem tego moda z jednego pena.

26 minut temu, moore napisał:

Nie opłaca się dzielić takiego małego dysku według mnie.
Zrób jedną partycję na SSD na MBR (wcześniej weź go sformatuj, co w przypadku SSD oznacza zrobienie procedury Secure Erase - jest na forum poradnik).

Sam na SSD 240GB mam jedną partycję.

Konieczne jest zrobienie Secure Erase?

I tak na marginesie bo nie dostałem odpowiedzi, jaka różnica miedzy MBR a zwyklym formatowaniem z zostawioną opcja zastrzeżoną?

Opublikowano

Secure Erase przywraca pierwotną wydajność dysku SSD i jest to wskazane robić przed stawianiem nowego systemu.
MBR to sposób zapisu informacji na dysku twardych, nowszym (co nie znaczy lepszym) jest GPT.  -> 

Opublikowano
4 minuty temu, rudy178 napisał:

Mam zamontowany SSD. Okej nie bede dzielił. 

Konieczne jest zrobienie Secure Erase?

I tak na marginesie bo nie dostałem odpowiedzi, jaka różnica miedzy MBR a zwyklym formatowaniem z zostawioną opcja zastrzeżoną?

Jak mieszałeś w tym ssd jak w ruskim czołgu  to wskazane.

Kolego poradników w każdym poście nikt Ci nie będzie pisał  - są już poradniki zrobione bo temat wałkowany już z 1000 razy, zobacz , przeczytaj i ok.

Masz podłączony ssd  usuń  podczas instalacji wszystko wskaż nowa partycja > system sam  ustawi co potrzeba dodatkowo ( nie jest konieczne ) wskaż format C: i install.

Teraz, moore napisał:

Secure Erase przywraca pierwotną wydajność dysku SSD i jest to wskazane robić przed stawianiem nowego systemu.
MBR to sposób zapisu informacji na dysku twardych, nowszym (co nie znaczy lepszym) jest GPT.  -> 

I tak i nie  sprawa dyskusyjna

Opublikowano

Cześć. Aktualnie siedzę na czystym Windowsie 10. Iii nigdy więcej :D Do końca wsparcia będę na 8.1 latał bo tylko na te 2 systemy mam licencję. Zaciekawiłem się tą modyfikacją. Jest ona w pełni bezpieczna? Logowanie do różnych witryn, bankowość itd? Już zasysam i będę instalował na maszynie wirtualnej. Czy to jest najlepsza modyfikacja? Będę korzystał tylko z przeglądarki internetowej Vivaldi (Spotify w niej, Netflix i ogólne przeglądanie internetu :D) i gry World of Tanks. Nic więcej. + sterowniki oczywiście. Ta 8,1 jest stabilna i bezpieczna? Jeśli tak to jutro stawiam u siebie na komputerze :D Nigdy nie korzystałem z modyfikacji dlatego pytam. Mam I3-4160, 860 Evo 250GB, GTX 1050 i 12GB RAMu. Będzie git? Z góry bardzo dziękuję za pomoc. Na Windowsie 10 szaleje zużycie CPU i RAMu oraz wentylator na procku.  Pozdrawiam

Opublikowano
Godzinę temu, japa12 napisał:

Cześć. Aktualnie siedzę na czystym Windowsie 10. Iii nigdy więcej :D Do końca wsparcia będę na 8.1 latał bo tylko na te 2 systemy mam licencję. Zaciekawiłem się tą modyfikacją. Jest ona w pełni bezpieczna? Logowanie do różnych witryn, bankowość itd? Już zasysam i będę instalował na maszynie wirtualnej. Czy to jest najlepsza modyfikacja? Będę korzystał tylko z przeglądarki internetowej Vivaldi (Spotify w niej, Netflix i ogólne przeglądanie internetu :D) i gry World of Tanks. Nic więcej. + sterowniki oczywiście. Ta 8,1 jest stabilna i bezpieczna? Jeśli tak to jutro stawiam u siebie na komputerze :D Nigdy nie korzystałem z modyfikacji dlatego pytam. Mam I3-4160, 860 Evo 250GB, GTX 1050 i 12GB RAMu. Będzie git? Z góry bardzo dziękuję za pomoc. Na Windowsie 10 szaleje zużycie CPU i RAMu oraz wentylator na procku.  Pozdrawiam

Możesz  śmiało instalować  tego moda od Prezesa ,używam go ja i sporo innych  (  samemu musisz go sobie  " dostroić " )

to Ci mówię ja i  :

Opublikowano

Witam. Zachęcony bdb działaniem wersji x86 na starym lapku z  3GB postanowiłem na troche lepszym Dellu z I5 i 8GB zainstalować wersję x64.

System po instalacji nie widział karty sieciowej i WiFi. Trzeba były wrzucać stery przez pendriva. W wersji x86 te urządzenia działały od razu.

Po instalacji katalog win zajmuje ponad 13GB już z doinstalowanymi sterownikami lapka. 

Dziwne bo wersja x86 po instalacji wszystkich sterów i programów zajmowała ok 5GB.

Najwięcej miejsca w x64 zżera u mnie winxsx, a miało być:

Doczyszczono "winsxs" plus kompresja tego folderu w Windows 8.1 - działa to wyśmienicie:

Problem z zapamiętaniem hasła na WiFi tym razem nie wystąpił.

Opublikowano

ISO x86 ma 1,63GB, po instalacji piszesz że 5GB, ISO x64 ma 2,17GB, a po instalacji ponad 13GB tak? Nie widzisz, że to nie ma sensu i jest nierealne? Ty się lepiej zastanów, czy nie podajesz rozmiaru całej partycji z włączoną hibernacją i automatycznie ustawionym plikiem stronicowania, który dla 8GB RAMU będzie duuuuży.

Opublikowano

Wadzior, wiem co pisze i co bralem pod uwage zliczajac zajmowane miejsce na dysku.

To może ktos napisze ile u niego zajmuje katalog windows po postawieniu systemu w wersji x86 i x64.

Po odpaleniu oczyszczania winsxs i 1h pracy wielkosc tego katalogu spadla z ponad 6gb do ok 5.5gb.

Opublikowano
W dniu 20.01.2019 o 22:26, Mario80 napisał:

Po instalacji katalog win zajmuje ponad 13GB już z doinstalowanymi sterownikami lapka. 

ciekawe ile przed sterownikami 

ja teraz mam praktycznie nie ciety z tego roku i 

55-VU63-M-1.jpg

Opublikowano
1 minutę temu, senior38 napisał:

Mam pytanie.Do kiedy ma być wsparcie Microsoftu dla Win 8.1?

https://support.microsoft.com/pl-pl/help/13853/windows-lifecycle-fact-sheet

Klienckie systemy operacyjne Koniec wsparcia podstawowego Koniec wsparcia dodatkowego
Windows 8.1 9 stycznia 2018 r. 10 stycznia 2023 r.
Windows 7, z dodatkiem Service Pack 1* 13 stycznia 2015 r. 14 stycznia 2020 r. 

Opublikowano

Witam, zainstalowałem tego moda i z racji tego że do jutra mam czas z oddaniem lapka to mam pytanie, nie chce czytać 22 strony bo szybciej by mi zajęło wgranie innego os-a , po połączeniu z routerem przez wifi jest komunikat "Połączenie jest ograniczone " , w czym jest problem? W sieci piszą że win 8.1 ma jakiś błąd z poprawkami czy coś. Stery mam wszystkie zainstalowane. Proszę o szybką podpowiedź.

Dziękuję.

Opublikowano

Nazwa dziennika:Application
Źródło:        .NET Runtime
Data:          2019-01-25 13:56:22
Identyfikator zdarzenia:1026
Kategoria zadania:Brak
Poziom:        Błędy
Słowa kluczowe:Klasyczny
Użytkownik:    Nie dotyczy
Komputer:      Computer
Opis:
Aplikacja: Launcher.exe
Wersja architektury: v4.0.30319
Opis: proces został przerwany z powodu nieobsłużonego wyjątku.
Informacje o wyjątku: System.NullReferenceException
   w WpfApplication1.VersionInfo.ReadXml(System.String)
   w WpfApplication1.ResourcesManager.onDownloadVersionFinish(System.String, Int64)
   w WpfApplication1.DownloadManager.downLoad(System.Object)
   w System.Threading.ThreadHelper.ThreadStart_Context(System.Object)
   w System.Threading.ExecutionContext.RunInternal(System.Threading.ExecutionContext, System.Threading.ContextCallback, System.Object, Boolean)
   w System.Threading.ExecutionContext.Run(System.Threading.ExecutionContext, System.Threading.ContextCallback, System.Object, Boolean)
   w System.Threading.ExecutionContext.Run(System.Threading.ExecutionContext, System.Threading.ContextCallback, System.Object)
   w System.Threading.ThreadHelper.ThreadStart(System.Object)

Kod XML zdarzenia:
<Event xmlns="http://schemas.microsoft.com/win/2004/08/events/event">
  <System>
    <Provider Name=".NET Runtime" />
    <EventID Qualifiers="0">1026</EventID>
    <Level>2</Level>
    <Task>0</Task>
    <Keywords>0x80000000000000</Keywords>
    <TimeCreated SystemTime="2019-01-25T12:56:22.000000000Z" />
    <EventRecordID>6984</EventRecordID>
    <Channel>Application</Channel>
    <Computer>Computer</Computer>
    <Security />
  </System>
  <EventData>
    <Data>Aplikacja: Launcher.exe
Wersja architektury: v4.0.30319
Opis: proces został przerwany z powodu nieobsłużonego wyjątku.
Informacje o wyjątku: System.NullReferenceException
   w WpfApplication1.VersionInfo.ReadXml(System.String)
   w WpfApplication1.ResourcesManager.onDownloadVersionFinish(System.String, Int64)
   w WpfApplication1.DownloadManager.downLoad(System.Object)
   w System.Threading.ThreadHelper.ThreadStart_Context(System.Object)
   w System.Threading.ExecutionContext.RunInternal(System.Threading.ExecutionContext, System.Threading.ContextCallback, System.Object, Boolean)
   w System.Threading.ExecutionContext.Run(System.Threading.ExecutionContext, System.Threading.ContextCallback, System.Object, Boolean)
   w System.Threading.ExecutionContext.Run(System.Threading.ExecutionContext, System.Threading.ContextCallback, System.Object)
   w System.Threading.ThreadHelper.ThreadStart(System.Object)

</Data>
  </EventData>
</Event>

Opublikowano
W dniu 23.01.2019 o 19:16, grzesio764 napisał:

Witam, zainstalowałem tego moda i z racji tego że do jutra mam czas z oddaniem lapka to mam pytanie, nie chce czytać 22 strony bo szybciej by mi zajęło wgranie innego os-a , po połączeniu z routerem przez wifi jest komunikat "Połączenie jest ograniczone " , w czym jest problem? W sieci piszą że win 8.1 ma jakiś błąd z poprawkami czy coś. Stery mam wszystkie zainstalowane. Proszę o szybką podpowiedź.

Dziękuję.

zobacz czy to zadziała