Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Jestem użytkownikiem, który potrafi zasypać szybko czymś dysk. Dodatkowo jestem programistą na Windowsa, Linuxa i Androida, więc miejsca szybko zabraknie (już sam ADK zajmuje 6GB). Potrzebuję więc link do WimBOOT x64 lub przynajmniej poradnika tworzenia go.

Opublikowano

O co ja prosiłem? O 32 bitową wersję raczej nie.

Dokładnie to:

Potrzebuję więc link do WimBOOT x64 lub przynajmniej poradnika tworzenia go.

Widocznie naiwny jestem.

W linku który podałem, autor wyraźnie pisze:

Na bazie [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] opisu stworzyłem gotowy do instalacji obraz ISO.

Opublikowano

I po co się wściekasz i cwaniakujesz? Wyluzuj.

Pisałeś prośbę o ilnka i jak ktoś znajdzie to pewnie wstawi, a jak nie w Twoim poście to gdzieś na forum.

Cierpliwość jest cnotą. Popracuj nad nią, bo nie jesteś pępkiem świata...

Edit

Napisałeś że jesteś programistą, więc odszczekuję wszystko.

Proponuję układ. Ty przygotujesz skrypt start.bat(albo cmd, czy cokolwiek innego co zadziała w winPE), a ja specjalnie Dla Ciebie zrobię wersję x64.

Myślę że to uczciwy układ.

Opublikowano

No super, wielkie brawa. Trzeba poprawić to i tamto, ale prawie już działa :)

Uwagi:

1 Trzeba wybrać D:, jak napisze się z małej litery to nie działa, jak bez dwukropkato też nie działa.

2 Drugi skrypt się nie wykonuje.

erg5fd.jpg

Jaka jest tego przyczyna oczywiście nie wiem, ale drugi skrypt odpala się w nowej konsoli, a tak wpisując ręcznie oczywiście nie jest. Może to jest problem...

Tak czy inaczej gratulacje.

Jaki ma być ten Windows(muszę go ściągnąć) OEM, PRO...

Opublikowano

@ robertnik @Piesek64

Dogadanie się, piękna sprawa. Miód w w starym sercu.

Info o tym że skraca to żywotność dysków SDD, trzeba chyba traktować jako narzekanie malkontentów, bo jest to na tyle świeże że potwierdzonych, wiarygodnych, testów nie ma?

Jest jakieś obniżenie wydajności?

Opublikowano

Zrobiłeś błąd i skrypt wybierał:

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Usunąłem pierwszy wybór dysków i poszło.

@[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Testuje to na tablecie z kiepskim Atomem ;P Zasadniczo różnic nie ma, nie w systemie. Winrar jak by dziwnie działał i chrome z ponad 10zakładkami przydługo się otwierał, ale to trzeba dopiero wybadać, porobić porządne testy....

Narazie chyba udało nam sie uprościć instalację na tyle by kowalski sobie poradził. Będę jeszcze nad tym pracował, tymczasem biorę się za WinBOOT x64 Pro :)

Opublikowano

To super.

Fajna sprawa. Szczególnie dla posiadaczy dysków SDD o wielkości 60GB, choć nie tylko oczywiście.

Praktycznie dla każdego. Świeże to wszystko, w miarę upływu czasu temat się przegryzie, ciekawy jestem jak zareagują producenci sprzętu.

Nie myślę o producentach dysków, tylko laptopów. Np sposób robienia recovery.

Pzdr serdecznie.

Edit:

nie będe edytował posta, ale nie wiedziałem że w trakcie pisania odpowiedzi pojawiły się nowe posty. Chyba plugin nie działa.

Opublikowano

Tak. Do rana zrobię a na wieczór się upnie(takie łacze...).

EDIT

Acha i na koniec nie wyświetla sie kto zrobił ten skrypt i ze trzeba zrestartować urządzenie :)

Ale to w tej procedurze jest najmniej istotne. Mi na rozgłosie nie zależy, ale jeśli chcesz by uzytkownicy wiedzieli że to Twój skrypt będziesz musiał to poprawić.

Nie wiem przed echo z informacjami dodac:

?

Opublikowano

Skoro już jesteśmy przy skryptach, może mógłbyś udoskonalić te domyślne.

CreatePartitions-WIMBoot.txt

ResetWIMBootDriveLetters.txt

ResetWIMBootImage.cmd

ApplyWIMBootImage.cmd

Co konkretnie otóż:

Obraz systemu znajduje się na jakiejś partycji:

%InstallationDisk% w folderze Images.

Po wyborze dysku w skrypcie startowym powinien zmierzyć ilość zajmowanego miejsca na dysku przez folder Images, dodać 100MB(dokładną wielkość jeszcze trzeba oszacować, 100 to z zapasem) i wkleić ją do skryptu:

CreatePartitions-WIMBoot.txt

Oczywiście za przykładową wartość 10000(albo nadpisać cały ten sktypt) i dopiero wykonać skrypt CreatePartitions-WIMBoot.txt.

Sorki że tak próbuję Cie wykorzystać, ale kto wie kiedy trafię na kogoś kto radzi sobie z skryptami...

Pozdrawiam.

EDIT

Folder tymczasowy może być na partycji x: Nie trzeba go kasować, bo i tak się nie zapisze i będzie istniał do restartu.

Ale po przemyśleniu tempy nie są potrzebne, może na żywca zmieniać tą wartość w skrypcie. Przy kolejnej zmianie w folderze Images i tak ją nadpisze aktualną.

Edit.

Gotowe. Skrypt działa(trzeba tylko wpisać start.bat), system kopiuje się na C, ale żaden mój sprzęt nie spełnia wymagań i tego już sprawdzić nie mogę. Powinno wszystko być dobrze, ale to dopiero w praniu wyjdzie...

2pph24h.png

Opublikowano

Hmmmmm. W BAT jest problem, bo nadpisywanie plików może być nie za łatwe... Już sam operator > zapisuje ECHO w plik od nowa, a >> na końcu pliku, bez niszczenia go

Coś zobaczę co do sprawdzania rozmiaru partycji. A dodawanie dodatkowego miejsca nie będzie łatwe...zwłaszcza jak diskpart usuwa pliki z dysku.

Zrzut już mnie przeraził :lol:

Ale poczekam.

EDIT:

Pobieram już z Rapideo czysty obraz 8.1, jakby coś nie wypaliło lub do modów i z 25GB transferu premium mam już 22GB więc przynajmniej jakoś to wykorzystam. Oczywiście na WIMBoot też czekam

Opublikowano

To nie musi byc bat, tylko cokolwiek co zadziała na winpe. Może być nawet exe z dll.

Skrypt start włożyłem do winpe, po odpaleniu jest w x:\windows\system32\start.bat.

Co do badania rozmiaru to nie zrozumiałeś. Nie ma badać pojemności dysku C, tylko katalog instalacyjny na dysku(w większości przypadków D:) %InstallationDisk%\Images\ tu są już pliki instalacyjne.

To dla moderów, ale i bezpieczeństwa(ja notorycznie zapominam zmienić ta wartość, dla tego nr jest 002, a nie 001 ;) ).

Po wsadzeniu go w x(razem z start) byłby uniwersalny i nie było by potrzeby grzebania przy skryptach wogóle.

Zresztą zastanawiam się nad zmianą nazwy start. Wpisanie start bez ".bat" skutkuje otwarciem nowej konsoli, więc... install, albo run, go etc. :P

sw30go.png

W lanie nie jestem sam, jak coś robią...

Opublikowano

Uzywa go dopiero pierwszy oryginalny skrypt, to przed nim trzeba to zrobić. W Twoim skrypcie start zaraz po wybraniu litery dysku przez użytkownika.

By zakończyć program konsolowy(np ping -t) na klawiaturze wciskam ctrl+c(tekstowo w komendach nie wiem jak to będzie).

Opublikowano

Wcześniej pisałem, że nadpisywanie w BATCH jest dość ograniczone. Musi wtedy skrypt napisać cały skrypt od nowa. Jedyne operatory w BATCHu do nadpisania/pisania plików to > (tworzy od nowa plik) i >> (dodaje tekst z ECHO na koniec pliku). Ale postaram się coś zrobić.

EDIT: zostało od nowa zapisanie pliku przez skrypt