Piesek64 Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Wiem, wiem Edit: Poddaje się... nie da się chyba pobrać wielkości pliku bez dopisku bytes Cytuj
robertnik Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Całego folderu Images w MB dodać 100MB i zastąpić tą wartością przykładowe 10000. Przykładowe, bo w moich wystawionych winpe tą wartość zmieniłem ręcznie, więc to zależy od skryptu. ten co wkleiłem jest oryginalny, bez modyfikacji. EDIT Tylko nie bazuj sztywno na wartości 10000 bo po pierwszym uzyciu instalatore ta wartość się zmieni i kolejne użycie będzie generowało błędy, bo ta wartość już będzie inna(wcześniej zmieniona). Cytuj
Piesek64 Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Jednak jest OK. Na PW za chwilę wyślę link Cytuj
robertnik Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2014 No i szlak trafił przesyłanie. Agent mega się zaktualizował i się zesrało... Wysyłam jeszcze raz na googla. Sory. Cytuj
Piesek64 Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2014 ... Wściekłem się jak nigdy... Przynajmniej zostało tylko winpe i install.wim (nie ma już update 1 do instalacji ). Ale nie będe już tego robił, wezme se czystą 8 (czystą a raczej zmodyfikowaną) Cytuj
robertnik Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2014 ale czego nie ma bo nie rozumiem? Wszystkie poprawki są(w nocy je ściągałem do x64). Napisz z czym dokładnie masz problem, bo mam "pochytane". Właśnie zrobiłem v003 z nowym skryptem ;P Biorę się za testy. Cytuj
Piesek64 Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2014 To że wysyłanie padło... Cytuj
robertnik Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Nie bangla. Teraz na tym samym sprzęcie dyskiem instalacyjnym był E. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
Piesek64 Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Pięknie. To trzeba nowe metody wykorzystać. Ja jednak poddaje się z WIMBootem, już mi i tak sformatował wiele danych. Cytuj
robertnik Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Mi notorycznie(dawno przestałem liczyć) tablet i laptop, tak to jest EDIT Poczekaj aż się upnie, to przynajmniej będziesz miał na czym testować. EDIT Sprawdziłem CreatePartitions-WIMBoot.txt z pendrive. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Jak widzisz ten skrypt nie mógł zadziałać. Cytuj
Piesek64 Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2014 To teraz jestem ciekawy, gdzie batch zapisał plik poprawny Cytuj
robertnik Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Nie znam się na skryptach, ale w 51 linii [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] a w 54 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Z czego mi nie znającego się wpadł w oko fragment [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] %InstallationDisk% to dysk wybierany przy instalacji. Leżą tam skrypty i pliki do instalacji. Po co wprowadzasz nową składnie %IDISK% dla tego samego dysku? No nie ważne ;P Ale jeśli nie zrobiłeś kopii tego skryptu(w innym folderze, albo z inną nazwą) to ten skrypt jest wogóle nie potrzebny, bo tworzysz go na nowo zamiast zastąpić jedną wartość. nie można znaleźć konkretnej linii w dokumencie i ją zastąpić wyliczoną wartością? Na końcu przecież nie musi być [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] a przecież może np [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Zresztą na czas testów można skończyć na tej linii i sprawdzać czy utworzył prawidłowy skrypt do formatowania, który zostanie na pendrive. nie trzeba orać systemu, bo dalej działa jak trzeba. EDIT Skończyć przed tą linią ;P a nie po, bo będzie po partycjach EDIT Żeby było prościej można zrobić 2 skrypty CreatePartitions-WIMBoot.txt 1_CreatePartitions-WIMBoot.txt [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Tu trzeba dodać wartość [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] i dopisać wyliczoną wielkość. 2_CreatePartitions-WIMBoot.txt [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Na końcu scalić to w jeden plik o dowolnej nazwie, którą poda się w ścieżce diskpart. Cytuj
Piesek64 Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2014 OK. %IDISK% to druga zmienna INSTALLATIONDISK, która dopisuje do litery dysku dwukropek Dwa skrypty nie zadziałają gdyż nie masz czego zaznaczyć Cytuj
robertnik Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2014 aaaaaaaa no widzisz jak interpretuje składnie Cytuj
Piesek64 Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Pozwól że tu dam: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Nowy install.bat. Cytuj
robertnik Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2014 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] nie działa. Błędy są 2. Brakuje na początku [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] i źle wyliczył wielkość folderu Images Sądząc z wyniku prawidłowo dodał 100MB, ale 4GB zinterpretował jako 4MB Cytuj
Piesek64 Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Dałem zmianę na MB, później specjalne dzielenie, które jak widać nie przynosi mu dobrych zmian EDIT: %_size%/1024/1024/1024 %_size% przyjmijmy że będzie to 4,10GB. Dzielone są bajty na kilobajty, potem na megabajty...a tu błąd. Cytuj
Piesek64 Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Powinno działać. Plik ze skryptem dla diskparta zawiera brakującą linię select disk 0 i enter, gdyż batch błędnie interpretuje ją i działa jak REM/komentarz Zauważyłem że skrypt chyba pobiera tylko jedną liczbę z całej. Stworzyć by trzeba było nowy plik do przeliczenia. Cytuj
robertnik Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2014 W linii 56 dodałem spacje po 0 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] i skrypt zaczął się wykonywać. Chłopski rozum podpowiedział mi żeby usunąć z 55 linni /1024/1024 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Niestety nic to nie dało, nadal jest 204MB. Cytuj
Piesek64 Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2014 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Plik readyinstall musi pozostać przy swojej nazwie! Cytuj
robertnik Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2014 A gdzie readyinstall mogę umieścić? Gdzie winboot.bat będzie go szukał? EDIT I jeszcze jedno, czy ponowna instalacja bez czyszczenia CreatePartitions-WIMBoot.txt będzie możliwa. Po mojemu wystarczy dać spacje, gdzie to pokazałem. Cytuj
Piesek64 Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Ja mam przerobiony skrypt, wystarczy że w ready install dasz na początku po @ECHO OFF echo select disk 0 >%IDISK%\Scripts\CreatePartitions-WIMBoot.txt wimboot wywoła skrypt znajdujący się w tym samym katalogu (czyli readyinstall). Np. gdy masz wimboot.bat w X:\Windows\System32 musisz tam dać readyinstall, inaczej nie będzie działać Cytuj
robertnik Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2014 no nie wywołał. Skopiowałem te dwa pliki do głównego katalogu. Z konsoli: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
robertnik Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Proszę bardzo. Obiecana, testowa wersja WimBOOT x64 OEM. Nie miałem jak sprawdzić, bo nie mam na czym. Powinno pytać przy instalacji co zainstalować, ale jak by nie to robione było z PRO. WinPE_5.1_x64_OEM_v002.iso [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Wesołych Świąt. EDIT Po zabootowaniu direm sprawdzamy na którym dysku wyskoczy lista plików z katalogiem Images i Scripts poleceniem: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] i tak dalej... Instalujemy wpisując start.bat i grzecznie czekamy na koniec. Cytuj
Piesek64 Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Wiem, wiem. Ja muszę chyba se wyedytować plik, albo wyjąć dysk 1TB na czas instalacji Cytuj
robertnik Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Napisz czy pyta jaką wersję instalować. Cytuj
Piesek64 Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Najpierw niech się pobierze Cytuj
Piesek64 Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Wesołych świąt. Odpalasz skrypt z X:\Windows\System32, mimo że skrypt jest na D:\. Jest to śmieszny błąd, tak więc daj readyinstall do System32 i na dysk D:\ [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Te trzy pliki mają znaleźć się (oprócz wimboot.bat) na D:\ (lub innym dysku instalacyjnym, nawet ShowVolumes.txt ma być na D:\ nie w scripts) i w X:\Windows\System32 Cytuj
Piesek64 Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Google Drive czyści co 3 godz katalog tymczasowy z plikiem (wyeksportowanym). Jeśli można prosze o wrzucenie do mega lub innego serwisu. Cytuj
robertnik Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Odpalasz skrypt z X:\Windows\System32, mimo że skrypt jest na D:\. Jest to śmieszny błąd Na x dam jak skrypt będzie gotów, bo nie wymienia się go tak łatwo jak na D. Na czas testów i częstych zmian dałem go na D bo tam jest o wiele prościej o dostęp(nie muszę montować w dism). Nie rozumiem co z dyskiem google. Dodaj go sobie do dysku a u siebie włącz synchronizacje. Plik sam się ściągnie gdzie go dodałeś, w Mega jest identycznie, w dropboxie równiez... Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi