Jakub Opublikowano 27 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2017 (edytowane) Cześć z tej strony Jakub. Witam Ciebie w moim poradniku, dotyczącym programu Acronis True Image Postanowiłem, że napisze poradnik o tym programie. Ponieważ dużo osób może posiadać starszy sprzęt PC / laptopy, oraz bardzo powolny dostęp do internetu, postanowiłem, że zrobię poradnik w wersji tekstowej, pdf i jako filmy multimedialne. Poniżej zamieszczam wszystko co dotyczy mojej twórczości, oraz oczywiście tekstową wersję poradnika dla tego forum. Przydatne linki [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Poradnik pdf VirtualBox Poradnik word VirtualBox [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Wszystko moje systemy w 1 miejscu Opis programu: Program VirtualBox to nic innego jak menadżer maszyn virtualnych. Dzięki niemu możliwe jest uruchamianie wielu systemów na komputerze bez konieczności instalacji na fizycznym dysku twardym naszego PC / Laptopa. Mamy możliwość wyboru architektur 32 i 64 bitowych, a także różnej rodziny systemów takich jak Windows , Linux , MAC czy inne. Najważniejsze funkcje Łatwe i szybkie tworzenie nowych maszyn Virtualnych Możliwość kopiowania i przeciągania z pulpitu do virtualbox i na odwrót Możliwość montowania dysków USB , Partycji dyskowych i Całych dysków . Oczywiście po zainstalowaniu dodatków gościa. Polski interfejs Rodzaj licencji: Licencja jest bezpłatna Program można pobrać z: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Instalacja i konfiguracja programu [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Edytowane 17 Czerwca 2018 przez Jakub Ukończenie tematu. Cytuj RemixPL1994 Opublikowano 27 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2017 Co to dokładnie ten Extension Pack i co daje? Cytuj adamkon Opublikowano 27 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2017 Co to dokładnie ten Extension Pack i co daje? Krótki filmik https: //www.youtube.com/watch?v=mwKmxxRbvws Cytuj razor1995 Opublikowano 27 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2017 Jaki emulator :L Ja bym proponował - zanim napiszesz poradnik - dokształć się w temacie. VirtualBox to żaden emulator a hiperwizor. Nie emuluje, a wirtualizuje. Dokładniej to parawirtualizacja - korzysta również z fizycznych urządzeń, nie wyłącznie z wirtualnych. Emulatorem pod żadnym pozorem nie jest, bo nie odtwarza innej architektury - cały czas jest to x86-64. Nie odpalisz tam PowerPC czy ARM - nie ma potrzeby emulowania innej architektury. Tutaj operacje wykonywane są bezpośrednio na zasobach sprzętowych. Poczytaj sobie o wirtualizacji, parawirtualizacji, zasadzie na jakiej działa VirtualBox, dopiero napisz, bo wprowadzasz mętlik i pięknie pokazujesz, że nie wiesz, o czym piszesz. Wybacz krytykę, ale już taki jestem, nie lubię gdy ktoś na siłę próbuje zabłysnąć wiedzą, której nie ma, lub ma w ograniczonym zakresie Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj RemixPL1994 Opublikowano 27 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2017 Emulator to np. to: Cytuj VACek Opublikowano 28 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2017 Ja mam dwa rdzenie czyli nie odpale virtualboxa? Cytuj RemixPL1994 Opublikowano 28 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2017 Nigdzie nie napisał, że wymagane 4 rdzenie, napisane tylko, że najlepiej 4... no chyba, że w filmie na YT jest o tym mowa iż wymagane 4 rdzenie. Cytuj VACek Opublikowano 28 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2017 Mam 2 rdzenie 4 wątki , i bez bólu pośladków odpalam z pod linuxa 4 maszyny wirtualne z w10 każda po 2gb ramu , z pod windowsa niestety nie jest już tak kolorowo Cytuj RemixPL1994 Opublikowano 28 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2017 Windows jest specyficzny i na 4 mocnych rdzeniach potrafi niekiedy mieć problemy na virtualu. Cytuj razor1995 Opublikowano 28 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2017 Najważniejsze nie zawarte Ważne żeby CPU obsługiwał sprzętową wirtualizację. P.S. Wirrualizowałem na słabym dwurdzeniowym Celeronie E1200 z 2GB RAM, dało się Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Mr.T Opublikowano 28 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2017 no bez przesady na ja Pentium 4 sie bawilem z pierwszymi modami na vbox Cytuj annonying_anoni Opublikowano 28 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2017 no chyba, no bez przesady na ja Pentium 4 sie bawilem z pierwszymi modami na vbox sempron 140 też daje rade Cytuj MARCIN_ZIOMEK Opublikowano 28 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2017 Co to dokładnie ten Extension Pack i co daje? Obsługę usb 2.0 i 3,0 w wirtualnej maszynie Cytuj m4s Opublikowano 28 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2017 no bez przesady na ja Pentium 4 sie bawilem z pierwszymi modami na vbox Ok, ale potem wymagania Virtual Boxa się zmieniły na posiadanie procesora z wirtualizacją Cytuj Mr.T Opublikowano 28 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2017 Ok ale potem wymagania Virtual Boxa się zmieniły na posiadania procesora z wirtualizacją moja wina nie dopisałem Penium 2.8 HT chciaz jak dobrze pamietam na duronie 800 mialem XP i tam tez Vbox stał Cytuj Jakub Opublikowano 28 Czerwca 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2017 Post poprawiony , pisany wieczorem przy piwie:D Cytuj zibi505 Opublikowano 3 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2019 Używam na co dzień Vmware ale postanowiłem zobaczyć jak działa Virtualbox.Nie chcąc zagłębiać się w temat zapytam :co trzeba zrobić aby wirtualny system,który akurat mamy uruchomiony na maszynie wykrywał nam pendrive 2.0 lub 3.0 Cytuj razor1995 Opublikowano 3 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2019 W dniu 27.06.2017 o 23:01, Jakub napisał: Cześć z tej strony Jakub. Witam Ciebie w moim poradniku, dotyczącym programu Acronis True Image Ja to tutaj tak zostawię @zibi505, zainstaluj Extension Pack. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Do tego Guest Additions na wirtualnej maszynie i będzie działać. Cytuj Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Ładowanie × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij https://winclub.pl/topic/11621-virtualbox/ Więcej opcji udostępniania... Obserwujący 1 Tematy Ostatnio przeglądający 0 użytkowników Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
RemixPL1994 Opublikowano 27 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2017 Co to dokładnie ten Extension Pack i co daje? Cytuj
adamkon Opublikowano 27 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2017 Co to dokładnie ten Extension Pack i co daje? Krótki filmik https: //www.youtube.com/watch?v=mwKmxxRbvws Cytuj
razor1995 Opublikowano 27 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2017 Jaki emulator :L Ja bym proponował - zanim napiszesz poradnik - dokształć się w temacie. VirtualBox to żaden emulator a hiperwizor. Nie emuluje, a wirtualizuje. Dokładniej to parawirtualizacja - korzysta również z fizycznych urządzeń, nie wyłącznie z wirtualnych. Emulatorem pod żadnym pozorem nie jest, bo nie odtwarza innej architektury - cały czas jest to x86-64. Nie odpalisz tam PowerPC czy ARM - nie ma potrzeby emulowania innej architektury. Tutaj operacje wykonywane są bezpośrednio na zasobach sprzętowych. Poczytaj sobie o wirtualizacji, parawirtualizacji, zasadzie na jakiej działa VirtualBox, dopiero napisz, bo wprowadzasz mętlik i pięknie pokazujesz, że nie wiesz, o czym piszesz. Wybacz krytykę, ale już taki jestem, nie lubię gdy ktoś na siłę próbuje zabłysnąć wiedzą, której nie ma, lub ma w ograniczonym zakresie Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj
RemixPL1994 Opublikowano 27 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2017 Emulator to np. to: Cytuj
VACek Opublikowano 28 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2017 Ja mam dwa rdzenie czyli nie odpale virtualboxa? Cytuj
RemixPL1994 Opublikowano 28 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2017 Nigdzie nie napisał, że wymagane 4 rdzenie, napisane tylko, że najlepiej 4... no chyba, że w filmie na YT jest o tym mowa iż wymagane 4 rdzenie. Cytuj
VACek Opublikowano 28 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2017 Mam 2 rdzenie 4 wątki , i bez bólu pośladków odpalam z pod linuxa 4 maszyny wirtualne z w10 każda po 2gb ramu , z pod windowsa niestety nie jest już tak kolorowo Cytuj
RemixPL1994 Opublikowano 28 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2017 Windows jest specyficzny i na 4 mocnych rdzeniach potrafi niekiedy mieć problemy na virtualu. Cytuj
razor1995 Opublikowano 28 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2017 Najważniejsze nie zawarte Ważne żeby CPU obsługiwał sprzętową wirtualizację. P.S. Wirrualizowałem na słabym dwurdzeniowym Celeronie E1200 z 2GB RAM, dało się Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj
Mr.T Opublikowano 28 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2017 no bez przesady na ja Pentium 4 sie bawilem z pierwszymi modami na vbox Cytuj
annonying_anoni Opublikowano 28 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2017 no chyba, no bez przesady na ja Pentium 4 sie bawilem z pierwszymi modami na vbox sempron 140 też daje rade Cytuj
MARCIN_ZIOMEK Opublikowano 28 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2017 Co to dokładnie ten Extension Pack i co daje? Obsługę usb 2.0 i 3,0 w wirtualnej maszynie Cytuj
m4s Opublikowano 28 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2017 no bez przesady na ja Pentium 4 sie bawilem z pierwszymi modami na vbox Ok, ale potem wymagania Virtual Boxa się zmieniły na posiadanie procesora z wirtualizacją Cytuj
Mr.T Opublikowano 28 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2017 Ok ale potem wymagania Virtual Boxa się zmieniły na posiadania procesora z wirtualizacją moja wina nie dopisałem Penium 2.8 HT chciaz jak dobrze pamietam na duronie 800 mialem XP i tam tez Vbox stał Cytuj
Jakub Opublikowano 28 Czerwca 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2017 Post poprawiony , pisany wieczorem przy piwie:D Cytuj
zibi505 Opublikowano 3 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2019 Używam na co dzień Vmware ale postanowiłem zobaczyć jak działa Virtualbox.Nie chcąc zagłębiać się w temat zapytam :co trzeba zrobić aby wirtualny system,który akurat mamy uruchomiony na maszynie wykrywał nam pendrive 2.0 lub 3.0 Cytuj
razor1995 Opublikowano 3 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2019 W dniu 27.06.2017 o 23:01, Jakub napisał: Cześć z tej strony Jakub. Witam Ciebie w moim poradniku, dotyczącym programu Acronis True Image Ja to tutaj tak zostawię @zibi505, zainstaluj Extension Pack. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Do tego Guest Additions na wirtualnej maszynie i będzie działać. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi