Skocz do zawartości

VirtualBox

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć z tej strony Jakub.

Witam Ciebie w moim poradniku, dotyczącym programu Acronis True Image

Postanowiłem, że napisze poradnik o tym programie. Ponieważ dużo osób może posiadać starszy sprzęt PC / laptopy, oraz bardzo powolny dostęp do internetu, postanowiłem, że zrobię poradnik w wersji tekstowej,  pdf i jako filmy multimedialne.

Poniżej zamieszczam wszystko co dotyczy mojej twórczości, oraz oczywiście tekstową wersję poradnika dla tego forum.

Przydatne linki

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Poradnik pdf VirtualBox

Poradnik word VirtualBox

Wszystko moje systemy w 1 miejscu

Opis programu:

Program VirtualBox to nic innego jak menadżer maszyn virtualnych. Dzięki niemu możliwe jest uruchamianie wielu systemów na komputerze bez konieczności instalacji na fizycznym dysku twardym naszego PC / Laptopa.  Mamy możliwość wyboru architektur 32 i 64 bitowych, a także różnej rodziny systemów takich jak Windows , Linux , MAC czy inne.

Najważniejsze funkcje

Łatwe i szybkie tworzenie nowych maszyn Virtualnych

Możliwość kopiowania i przeciągania z pulpitu do virtualbox i na odwrót

Możliwość montowania dysków USB , Partycji dyskowych i Całych dysków . Oczywiście po zainstalowaniu dodatków gościa.

Polski interfejs

Rodzaj licencji:

Licencja jest bezpłatna

Program można pobrać z:

Instalacja i konfiguracja programu

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Edytowane przez Jakub
Ukończenie tematu.
Opublikowano

Jaki emulator :L :L :L

Ja bym proponował - zanim napiszesz poradnik - dokształć się w temacie.

VirtualBox to żaden

emulator a hiperwizor.

Nie emuluje, a wirtualizuje. Dokładniej to parawirtualizacja - korzysta również z fizycznych urządzeń, nie wyłącznie z wirtualnych.

Emulatorem pod żadnym pozorem nie jest, bo nie odtwarza innej architektury - cały czas jest to x86-64. Nie odpalisz tam PowerPC czy ARM - nie ma potrzeby emulowania innej architektury. Tutaj operacje wykonywane są bezpośrednio na zasobach sprzętowych.

Poczytaj sobie o wirtualizacji, parawirtualizacji, zasadzie na jakiej działa VirtualBox, dopiero napisz, bo wprowadzasz mętlik i pięknie pokazujesz, że nie wiesz, o czym piszesz.

Wybacz krytykę, ale już taki jestem, nie lubię gdy ktoś na siłę próbuje zabłysnąć wiedzą, której nie ma, lub ma w ograniczonym zakresie :trollface:

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano

no bez przesady na ja Pentium 4 sie bawilem z pierwszymi modami na vbox 

Ok, ale potem wymagania Virtual Boxa się zmieniły na posiadanie procesora z wirtualizacją

Opublikowano

Ok ale potem wymagania Virtual Boxa się zmieniły na posiadania procesora z wirtualizacją

moja wina nie dopisałem Penium 2.8 HT :D

chciaz jak dobrze pamietam na duronie 800 mialem XP i tam tez Vbox stał 

Opublikowano

Używam na co dzień  Vmware ale postanowiłem  zobaczyć jak działa Virtualbox.Nie chcąc zagłębiać się w temat zapytam :co trzeba zrobić aby wirtualny system,który akurat mamy  uruchomiony na maszynie  wykrywał nam pendrive 2.0 lub 3.0

Opublikowano
W dniu 27.06.2017 o 23:01, Jakub napisał:

Cześć z tej strony Jakub.

Witam Ciebie w moim poradniku, dotyczącym programu Acronis True Image

Ja to tutaj tak zostawię :L 

@zibi505, zainstaluj Extension Pack. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Do tego Guest Additions na wirtualnej maszynie i będzie działać.