Skocz do zawartości

Optymalizacja Andka 5.1.1

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Po aktualizacji antka powyłączałem/odinstalowałem zbędne moim zdaniem apki

Teraz mam All-In-One i mniej więcej raz na miesiąc robię czyszczenie - ale jakiegoś przyśpieszenie na A5 nie odczuwam

Opublikowano

Te wszystkie CleanMastery i inne "przyśpieszacze" nie mają najmniejszego sensu.

Root + Amplify + Greenify żeby telefon wchodził w tryb Doze i usypiał zasobożerne apki w tle, zależnie od telefonu można jeszcze wgrać np. Nova Launcher który jest dość mocno konfigurowalny i lekki 

Dodatkowo warto wrzucić custom kernel gdyż często są lepiej zoptymalizowane od stocka, no i okresowo wipe w TWRP.

W przypadku Samsungów jest jeszcze Package Disabler Pro gdzie można usuwać zbędne systemowe aplikacje.

Poza tym teraz podstawa to 2GB RAMu, chybaże nie korzystasz z Messengera, Facebooka czy Snapchata.

Mam obecnie LG G2 na czystym 7.1.1 + trochę własnych tweaków, telefon chodzi piekielnie szybko i mam 6-7 godzin pracy na ekranie więc temat trochę ogarniam.

Opublikowano

Jeżeli chcesz naprawdę przyżydzić na ramie to polecam tego lauchera Freaky Launcher  nie jest dostępny w google play i polecam Hacker's Keyboard nie ma pl słownika ale piszę się 1000 razy lepiej niż na jakiejkolwiek innej jak masz kolosalnie mało ramu to jak znalazł ale tak apropos android i tak to dziadostwo instaluje się te tweaki a w rzeczywistości nie wiadomo czy nie ma dosmarowanego jakiegoś bacdoora 

Opublikowano

miui od xiaomi ma fajną wbudowaną apke(Panel Sterowania) cleaner+antywir+optymalizacje bateri aplikacji itd.

ale nie wiem czy znajdziesz coś takiego all in one

Opublikowano

Ja popieram Daniel'a :) 
Greenify + Root + Xposed możesz jeśli chcesz pobrać sobie wersje z "Paczką donatorów" :) 

Opublikowano

Proponuje wspólnymi siłami przygotować jakąś listę zbędnych apek do wyrzucenia, użytecznych apek wartych zainstalowania  wraz z opisem do czego służą i jak skonfigurować. Oczywiście jakoś ogólnie aby pasowało do większości telefonów. Dla mniej doświadczonych się przyda, a może i Ci bardziej doświadczeni skorzystają.

Ja osobiście bo zrootowaniu zainstalowałem apke Amplify i praktycznie na tym zakończyłem :) Nie mogę się zebrać do większego czyszczenia z zbędnych apek, P9 Lite w tej chwili nie daje mi ku temu powodów.

Opublikowano

Root i wywalić nie potrzebne apki ;) Moja stara Xperia S po tym zabiegu odżyła :D

Ja na swojej Xperii SP dałem XOSP 6 rom Greenify + Xposed i śmiga jak nowa :)

Opublikowano

Dokładnie bez roota sie nic nie po mota :) Wywalić balast i już jest oki . Do modów znaleść odpowiedniego kernela i apke do dostrajania . Kernel auditor jest całkiem całkiem . Czyszczenie ja używam sd maid . Moza się pobawić wpisami do build.prop . Taka podstawa .