Skocz do zawartości

Windows 7 2020 koniec wsparcia ! Co wtedy? Jaki system wybrać?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, Mr.Straight napisał:

Nie nie i jeszcze raz nie. Każdego kto próbuje upodobnić Linuxa do Windowsa powinni wieszać za jajka na galerze przy krawędzi prawej burty żeby go falę sięgały jak będzie sztorm.

BAJKI DLA ZGŁODNIAŁYCH DZIECI ...   :L

2 minuty temu, kamiloxf napisał:

Robolinux to zwykłe wyciąganie kasy od ludzi 

JEST 'FRRE', poszukaj z "WUJKIEM" GOOGLE ...    :clown

Opublikowano
20 godzin temu, m4s napisał:

Przez 3 lata dostanie tzw. ESU ale płatne.
Ale jest już obejście:)

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

podasz link bo kiedyś gdzieś co czytałem a przydało by się :)

Opublikowano
28 minut temu, wiktorynek napisał:

Tu jest, ale jeszcze nie instaluj. Poczekaj, zobaczymy co będzie po zakończeniu. Jeszcze MS może nas zaskoczyć.

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

dzięki :)

Opublikowano
5 godzin temu, kamiloxf napisał:

Za takie cuda ja podziękuje 

Odpowiem Ci tak, zamiast filmików z 'YouTube' ... >

Opublikowano

Nie ma co dramatyzować. ;) Nie bez powodu rzucane są hasła w stylu "microsoft nie długo uśmierci win 7"  itd. Machina marketingowa się kręci. Poza tym win 7 nie umniraaa tylko kończy mu się wsparcie szczególnie dot. zabezpieczeń i aż tyle i tylko tyle.

Od siebie mogę polecić aby do przeglądarki chrome czy firefox doinstalować wtyczki:

*adguard,

*I don't care about cookies,

*WOT: Web of Trust, oceny reputacji witryn.

*własny rozum.

Z darmowych antywirusów które testowałem dobrze się sprawuje  kaspersky free. Posiada funkcję leczenia i nie obciąża systemu. Bardzo często aktualizowana baza danych raptem co kilka-kilkanaście minut.Sam sprawdzałem update. Dodaje on  wtyczkę do przeglądarki " Kaspersky Protection ".

Ponadto jest możliwość przedłużenia aktualizacji win 7 do 2023r. Niestety nie wiem jak długo ta metoda będzie działać.

Strona z której trzeba pobrać plik wymaga rejestracji. Dlatego macie ode mnie linka do paczki tam wszystko opisane.

Opublikowano

Już nie. :)

Doczytałem, że ten bypass nie sprawi, że dalsze aktualizacje pojawią się magicznie w WU. To tylko sposób na odblokowanie aktualizacji ESU, dający możliwość ręcznej instalacji aktualizacji pobranych np. z Windows Update Catalog. Co nie zmienia faktu, że pomysł ciekawy i będę chłopakom kibicować. 

Opublikowano
14 minut temu, Mr.Straight napisał:

jeśli używasz mózgu i nie masz włączonego automatycznego pobierania aktualizacji

Nie ma nic do rzeczy. Microsoft przemycił w aktualizacji zbiorczej z grudnia plik EOSNotify.exe, który będzie na pełnym ekranie informował o zakończeniu wsparcia dla Win 7 i zachęcał do aktualizacji systemu do Win 10. Bez interakcji użytkownika nie zniknie. Trzeba to wywalić ręcznie lub użyć skryptu UUAWU kolegi @m4s (na razie w wersji testowej 28.xx - działa!). Podobnie jak z tym trickiem ESU, tak i z EOSNotify ze spokojem poczekajcie jeszcze na ostateczną rozgrywkę. Na pewno EOSNotify będzie jeszcze w ostatniej oficjalnej zbiorczej styczniowej - MS może jeszcze coś tam zmienić. A może wypuścili wcześniej te aktualizacje, aby zobaczyć co przebiegli użytkownicy zrobią, aby to zablokować lub odblokować? A może MS wcale nie będzie na siłę przeciwdziałał takim praktykom i rozsądnie po cichu pozwoli na łatanie Win 7 jeszcze przez 3 lata aktualizacjami bezpieczeństwa?

P.S. Przecież trick z bypassem ESU zadziała najwcześniej dopiero w lutym. :D

jnm lubi to
Opublikowano
2 godziny temu, m4s napisał:

Jak to nie?
Czyli z automatu się nie pojawią?

Przeleć przez podlinkowany temat. Piszą o tym. Dlatego do zestawu dodana jest testowa aktualizacja ESU, która - jeśli się zainstaluje - ma potwierdzić, czy hack się powiódł. Ta metoda odblokowuje możliwość samej tylko instalacji aktualizacji dla VIPów. Nie zmienia niczego w WU, czy rejestrze (jak trick POS). 

Opublikowano

Ale nie jest jeszcze potwierdzone w jaki sposób będą dostarczane aktualizacje. Systemy zakwalifikowane "z urzędu" nie potrzebują hacka - przyjmą aktualizację ESU bez problemu. W wielu źródłach wspominają o ewentualnych różnych metodach:

- tradycyjnie z WU

- ręcznie z MUC

- w paczkach wydawanych co jakiś czas, niekoniecznie co miesiąc - nieznany sposób dystrybucji.

Dlatego należy jeszcze ze spokojem poczekać. Społeczność Win 7 jest tak liczna na świecie, że nic nas nie minie. Będzie o tym głośno, a same poprawki trafią do dystrybucji wieloma kanałami nieoficjalnymi oprócz oficjalnych. :E

Na marginesie przypomnę, że istotne aktualizacje zabezpieczeń będą i tak się ukazywać jeszcze przez te 3-4 lata (Win 7 Embedded wsparcie do 2024) dla zwykłych posiadaczy Win 7 podobnie jak to było z XP i Vistą po zakończeniu oficjalnego wsparcia.

Office 2007 otrzymywał łatki z oficjalnego kanału, jeszcze ponad pół roku dłużej niż oficjalny termin zakończenia wsparcia.

P.S. Microsoft przez pierwsze pół roku/rok będzie się przyglądał ilu użytkowników pozostało na Win 7, a ilu dało się nakłonić do przejścia na Win 10. Przecież gdyby chcieli, to jednym ruchem wyłączyliby wszystkie pirackie wersje Win 7 i minimum 50% obecnych Win 7 przestałoby istnieć. :biggrin3:

Opublikowano
2 godziny temu, wiktorynek napisał:

Microsoft przez pierwsze pół roku/rok będzie się przyglądał ilu użytkowników pozostało na Win 7, a ilu dało się nakłonić do przejścia na Win 10.

Od siebie dodam jedynie, iż w rzeczywistości W 10 - to jedynie samodzielne aplikacje systemowe -

w kilku wariantach,  co chwilę poprawianych (aktualizowanych) i nigdy NIE będą stabilne,

(podobnie jak kiedyś tam - 'Google OS')  (cwl)

Opublikowano
3 godziny temu, wiktorynek napisał:

Systemy zakwalifikowane "z urzędu" nie potrzebują hacka - przyjmą aktualizację ESU bez problemu.

Zatem mogą mieć też cechy, dzięki którym dalsze aktualizacje będą pojawiać się dla nich w WU tak, jak dotychczas. 

Opublikowano

Bez paniki. Ja zamierzam następne 6 lat używać windows 7, ale czystego, z wyłączonymi funkcjami multimedialnymi, a od czego są lepsze programy niż od MS? Po aktywacji, ustawieniach, okrojeniu usług, koniecznie wyłączeniu WU i wszystkich jego aspektów, po zainstalowaniu sterowników i potrzebnych programów - nieaktualizowany windows 7 będzie lekki, szybki i sprawny. Gdy nic złego nie wpuszczę, to nic nie wlezie do systemu.

Mam tak na laptopie z acerem i optiplexie 780.

Mam też staruszka pc z XP - śmiga czyścioch bez aktualizacji, aż miło i na przykładzie stron fanów tego starego systemu - z github i msfn dostaję modyfikacje przeglądarek i innych programów - żeby po 6 latach zakończenia wsparcia być zadowolonym użytkownikiem.

Przewiduję, że gdy Mozil inni gracze zejdą z pokładu windows 7  - wtedy dostanę takie modyfikacje przeglądarek i programów, że będę uchachany.

Dla mnie ten świat aktualizacji, to zawszone zjawisko - kilka usprawnień kosztem ograniczeń, szykan, szpiegostwa i wpuszczenie MS, żeby bebeszył nieustannie system.

Windows 7 po wszystkich aktualizacjach nie stał się odrobinę bezpieczniejszy, lżejszy - stał się konstrukcją żyrafy na krowie.

Dziwne - fonty mam niezłe - a były aktualizacje, co to psuły.

Świat się nie skończył i nawet mam plany na nowy sprzęt - zestaw - płyta z socketem 1151, procesor z hd ultra, ssd, ddr4 - ale do czystego windows 7 - bez zamiaru aktualizacji. Potem... będę już za stary.