Dziadek13 Opublikowano 11 Grudnia 2016 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2016 Mam taki problem padł dysk dokładnie tablice partycji i wszystko poszło w luft więc po naprawie tablic partycji i sprawdzeniu dysku na sprawność chciałem zainstalować system w8.1 x64 taki jaki był pobrałem obraz i instalacja poszła ok do momentu wpisania klucza miałem go spisanego wcześniej z biosu i na min nie poszło wpisałem klucz jakiś czasowy i poszło ale po zakończeniu nie chce się zaktualizować,klucz z biosu nie przyjmuje.Postanowiłem zainstalować w10 home 1511 i on od razu się zaktualizował pobrał klucz z biosu i jest aktualny, dalej wziołem bardziej aktualny w10 1607 a i on też nie chce pobrać klucza z biosu. Obrazy pobrałem z forum z tego tematu [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] i teraz mam pytanie który obraz systemu z dopiskiem home pobrać żeby sam się aktualizował pobierając klucz z biosu, lub zostać na tym systemie tylko go zaktualizować. Sprzęt to: acer E5-511 Procesor intel 2.16 GHz Ram 4 GB tylko do netu i czasami do diagnostyki. Cytuj
Nieobecny Opublikowano 11 Grudnia 2016 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2016 Win 10 ma zarezerwowany klucz/licencję na serwerach MS. Win 8/8.1 ma klucz w biosie. W obydwu przypadkach instalując pomijasz wpisywanie klucza, aktywuje się online. Cytuj
Dziadek13 Opublikowano 11 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2016 W w8.1 musze podać klucz lub sam powinien go z biosu pobrać, bo dalej nie pójdzie instalacja bo nie ma pomiń, chyba że jest jakiś inny z tym przyciskiem. Cytuj
Nieobecny Opublikowano 11 Grudnia 2016 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2016 Możliwe, ja juz sie tak przyzwyczaiłem do ei.cfg, że nie umiem inaczej. Cytuj
Tupak Amaru Opublikowano 11 Grudnia 2016 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2016 Maswz licecnję na oryginalny Windows to po co kombinujesz z systemami z innego źródła niż strona MS. Microsoft na swojej stronie udostępnia obrazy Windows 8.1 i 10 do pobrania. Pobierasz Windows 8.1 tylko musisz wybrać poprawną wersję do swojej licencji albo jeśli miałeś aktywowany na tym laptopie Windows 10 to od razu Windows 10. Instalujesz W8.1 instalator sam powinien odczytać klucz z BIOSU a że nie odczytał to pewnie wina złej wersji albo przeróbek systemu z Winclub. Cytuj
Dziadek13 Opublikowano 11 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2016 Żadnych przeróbek nie instaluje tylko takie jak powinny być czyli był na laptopie w8.1 bez nazwy bo one nie mają np home czyli podstawowy i on nie przyjoł klucza z biosu a w10 home bo on ma już nazwe ale starsza wersja przyjeła klucz bez problemu a nowsza wersja w10 home nie przyjmuje klucza. Cytuj
Nieobecny Opublikowano 11 Grudnia 2016 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2016 starsza wersja przyjeła klucz bez problemu a nowsza wersja w10 home nie przyjmuje klucza. Bardzo dziwne. A co do ei.cfg - mały pliczek dorzucasz do sources w obrazie - odblokowuje wersje i klucza nie trzeba wpisywać. Cytuj
Gość testowy1test Opublikowano 11 Grudnia 2016 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2016 Klucz z biosu do jakiej jest wersji windowsa 8 ? Zawsze mozesz manulanie zaaktualizowac do 10. Na stronie mikrosoftu przyjmuje ci klucz (w dziale download)? Jak zwykle wina microsoftu Cytuj
Tupak Amaru Opublikowano 12 Grudnia 2016 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2016 Windows 8.1 bez problemu akceptuje klucze z BIOS z W8 sprawdzone kilka razy a nawet wymieniłem dyski na SSD i zawsze zaakceptowało. Skąd masz laptopa może był inny język bazowy niż polski i to sprawia problem. Wiem można zainstalować potem polski langpack ale do instalacji powinna być wersja oryginalna. Cytuj
piosylant Opublikowano 12 Grudnia 2016 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2016 Wersja językowa nie powinna mieć znaczenia. Nigdy mi się to nie zdarzyło. Użyj aktualnego obrazu W10 1607 z forum (np. od Mr.T). Stawiam z niego Dziesiątki i bezproblemowo pobierają klucz W8 z BIOS. Nic nie trzeba wpisywać. Cytuj
m4s Opublikowano 12 Grudnia 2016 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2016 Jeżeli obraz ma wpisany klucz (generic) to nigdy nie zrobi z automatu. Cytuj
Tupak Amaru Opublikowano 12 Grudnia 2016 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2016 Jeżeli obraz ma wpisany klucz (generic) to nigdy nie zrobi z automatu. Dlatego pisałem żeby zainstalował czysty system od Microsoft ten nie ma klucza generic, nie jakieś przeróbki. Cytuj
Dziadek13 Opublikowano 12 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2016 Obrazy są pobierane z linku podanym wyżej i tam nie ma przeróbek, więc pobrałem przez MediaCreationTool 8.1 i 10 home i też nici zainstalowałem po tym 1607 od Mr.T jak radził @P10 i załapał klucz. Co do laptopa to jest on od znanej firmy telefonicznej w promocji z telefonem i był z językiem polskim. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi