Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Otóż dość niedawno odkryłem to forum. Mam pewien problem ponieważ mnogość systemów sprawia mi problem w wyborze. Na obecnym sprzęcie miałem system począwszy od XP na 10 skończywszy (gdzieś pomiędzy wymieniłem kartę graficzną). Sprzęt jest już dość stary.

i7 920 2.66 OC + DX58SO + 3x1GB GoodRam + ASUS R9 280 + WD500GB + Chieftec 650W

W zestawie od daty zakupu, czyli chyba 2009, nie zmieniałem nic poza grafiką. Komputer używam praktycznie tylko do przeglądania internetu, słuchania muzyki i grania. Ostatnio dość długo siedziałem na 10 ze względu na to że przez pewien czas sterowniki na ten system były najlepsze (nie wiem jak jest teraz). Po ostatnich aktualizacjach jednak znacząco zwolnił. Ostatnio zainstalowałem [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]. Systemik fajny bo czysty, działa żwawiej w podstawowych sytuacjach, jednak jego zapotrzebowanie na ram jest wciąż takie same jak oryginał. Oba na czysto zagospodarowują sobie 33% zasobów. Na oryginalnym zauważyłem że po dłuższej rozgrywce Far Cry 4 zaczynał klatkować, właśnie przez brak ramu. Na wersji od Mr. T dręczył mnie natomiast błąd pamięci, który wywalał do pulpitu. Teraz mam pytanie, jaki system będzie miał najmniejsze zapotrzebowanie na pamięć ram. Rozważam powrót do 7ki i zaraz chyba będę ściągał DreamOSa. 

1. Czy będę widział poprawę wydajności na tym systemie?

2. Czy jest on mniej zasobożerny?

3. Jak wygląda aktualnie sytuacja ze sterownikami, czy faktycznie ich wydajność na tym systemie jest niższa?

4. Jaką "edycję modyfikacji" polecacie?

5. A może jakaś edycja 10 lub 8?
Wiem, że powinienem dokupić RAM, ale na razie jeszcze działam na  tym co jest :P  Dodam, że obecna konfiguracja nie sprawiała problemów przy GTA V przy średnich, średnio wysokich więc jeszcze jest moc :D

Opublikowano

To chyba rozważę instalację siódemki x86 i dziesiątki x64 

Cześć,

Jeśli będziesz zastanawiał się który Win instalować, 7 czy 10 to tylko wchodzi w grę x86 .

Zapamiętaj : Jeśli masz mniej niż 4gb ram to tylko 32-bitowe systemy .

Opublikowano

Dokup do tego PC'ta ram z 8GB, do tego jakiś dysk SSD na system - chociaż 60GB choć 120GB już można nawet kupić tanio bo cena to około 180 złocisza - komp znacznie przyśpieszy, do tego czysty Win 7/10[zależy do jakiego systemu jesteś przyzwyczajony] a na aktualnej ilości ramu to tak jak przedmówcy pisali - Win 7/10 ale tylko 32 bity czyli x86

Opublikowano

Wiadomość wygenerowana automatycznie.
Ten temat został zamknięty..

Z powodu: Rozwiązany

Jeśli się z tym nie zgadzasz, możesz zgłosić ten post do administracji, używając opcji "Zgłoś".

Pozdrawiamy zespół Winclub.pl

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie