Skocz do zawartości

Problem z gimagex 8.1

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema postanowiłem dodać tym razem film.

Problem polega na tym że próbuję zintegrować łaty użyciu GImagex i CMD na windowsie 8.1 Pro obraz RTM z SP1. Łaty od MR.T full paczka na marzec 2016.

Część jest po 100% a część albo po 33 % albo 90 procent. Od czego to zależy?

Zainstalowany na którym pracuje to :

Win Eight Pro One - Spring Project 2016 Extreme [x86-x64] wersja pro.

Proszę o pomoc ponieważ chcę zrobić materiał jak integrować ta metoda jak widzicie coś idzie nie tak. Zastanawiam się czy nie spróbować podzielić na paczki tych łat po kilka i w tedy dać do integry lub te co sie nie zrobiły poprzez setup complete?

Dodam że schemat mam :

Partycja D :/ a na niej

1.) katalog 8work ( tutaj najnowszy gimagex wypakowane wersje i odpalona jako admin wersja x64

a.)  8work/WIM ( tu zamontowany obraz )

b.)  8work/Drivers

c.) 8work/ Updates/MSU ( tu 154 łaty z marca od Mr.T ) 

d.) 8work/DVD ( tu iso mam wypakowane )

Uruchomiłem: Gimagex jako admin, potem CMD jako admin.

Robię według waszego starego poradnika konkretnie od MR.T 

Problem dotyczy łat:

KB2798041+
KB2993651+
KB3003743+
KB3004361+
KB2899871+
KB2900986+
KB2968296+
KB3021952+
KB3037576+
KB3040335+
KB3042058+
?KB3067505+
KB3072307+
KB3074553+
KB3075516+
KB3141092+

System operacyjny Win 8.1 Styczniowe łaty 2016 x 64 Pro PL - na takim pracuje

Opublikowano

KB2798041 jest zbędna dla obrazu Win 8.1 update 3.
KB3141092 to poprawka z lutego zastąpiona już.

Ja integruję zgodnie z tą listą(zwracam uwagę na kolejność) za pomocą WinToolkit i żadnych problemów(poprawki od update 3 do 16.03.2016):

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Opublikowano

Wiktorynek, nie wrzuciłbyś gdzieś swojej paczki aktualizacji, kiedyś miałeś je tak ładnie pogrupowane.....

Większość się ładnie integrowała...

Jeszcze gdybym znalazł pl_windows_8.1_pro_vl_with_update_x64_dvd_6050895 wraz ze zintegrowanymi frameworkami + directx 9, byłbym szczęśliwym człowiekiem.

Chociaż wczoraj zauważyłem, że ta wersja zawiera KB2976978 (nr 1 na liście łat prowadzących do Windowsa 10).

Opublikowano

bandicam%2B2016-03-26%2B20-48-09-480.png

Moich problemów z łatami ciag dalszy.  Tu akurat sa zielone ale sa też brazowe takie ptaszki fajki. Dodam ze pobrałem wersje ISO RTM od podlosia , 8.1  nie wiem o co biega , na tej liście od MR.T łat z marca nie ma tych co podałeś i napewno nie w takiej kolejności..........

Dodam że pobrałem paczkę full x64 a nie paczkę tylko marzec.

WIKI ja nie mam tych co ty wymieniłes z tej listy szukam ich ale ich nie ma w większości skad masz ty te łaty?

Opublikowano

pobierz sobie obrazy ISO wszystkie od wyjscia 8.1 przy dobrym necie to moment

powyciagaj od 8.1 usun szpiegujace bedzie komplet 

skąd skąd skąd? wszystko jest na stronie MS przeciez

Opublikowano

@alatomnieboli - specjalnie dla Ciebie zrobiłem nową wersję Win 8.1 aktualną na 28 marca 2016 i zweryfikowaną pod kątem aktualnych poprawek. Oto kompletna lista:

Wszystko masz pięknie opisane co w jakiej kolejności dodać do WinToolkit czy innego narzędzia oraz co trzeba integrować jako ciche instalki. WinToolkit 1.5.4.4 robi 100% poprawną integrację tych poprawek do obrazu Win 8.1 up 3 z uaktywnionym NET 3.5

Wszystkie poprawki znajdziesz tutaj: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

lub po prostu wpisując w Google np: KB3144756: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

albo tutaj(trzeba użyć przeglądarki IE): [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

wpisujesz dowolny numer KB.

Opublikowano

Co do łat myślę że sobie poradzę . Odkryłem tylko że integrowałem całe paczki full  do obrazu co ma SP1 z update 3 i chyba dla tego wintoolkit najnowszy pokazuje brazowe znaczki ( zielone sa ok ) że sa . ( chodzi mi obrazy kontretnie z tad : 

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] )

Takie przynajmniej mam przypuszczenia. :D

Czyli wynika to że :

1.) Update 8.1 marcowe :

Integruje do obrazu co nie ma update 3 w sobie ( opcja 1 od mr.T )

2.) Udpate 8.1 marcowe:

Integruje do obrazu z update 3 obecnym ( opcja ostatnia tylko update 3)

3.) no i  trzecia tylko marcowe raczej z niej nie skorzystam.

Opublikowano

Opcja nr 1 odpada ponieważ każda aktualna dostępna paczka poprawek do Win 8.1 przeznaczona jest do ostatniego oficjalnego wydania czyli z update 3 grudzień 2014. Brakowałoby ci wielu poprawek, a wielu byś w ogóle nie zainstalował/zintegrował ponieważ wymagają update 3. Sprawa jest definitywnie bezdyskusyjna - Win 8.1 bez update 3 nie da się zaktualizować - wymagania wstępne się kłaniają.

P.S. Dzisiaj jeszcze raz zrobiłem test - Win 8.1 up 3 + poprawki z mojego postu powyżej = 100% aktualny system, a systemowe narzędzie do oczyszczania nie usuwa nawet 1kB przestarzałych poprawek. ;)

Zostaje dodać jako ciche instalki DX, MRT, biblioteki VC/VB, Silverlight i ewentualnie inne wg potrzeb.

Opublikowano

Wszystko rozumiem itp. Ale nadal nie czaje dla czego pomimo tego że pobrałem łaty te:

oczywiście całe paczki. Niestety nawet zmiana obrazu między obrazami od podlosia a Mr.T nic nie wniosła.

Podczas aktualizacji ( zainstalowany najnowszy dism do wintoolkita 1.5.4.4 ) nie daje część jest na bronzowo ( znaczki nike ) Niby pisze że zainstalowane.

Spróbóje pobrać te co podałeś . Będę miał problem to napiszę dalej.

Opublikowano

Podczas aktualizacji ( zainstalowany najnowszy dism do wintoolkita 1.5.4.4 ) nie daje część jest na bronzowo ( znaczki nike ) Niby pisze że zainstalowane.

na próbe sprawdzilem na win x86

dodane do integracji 153 poprawki 

149 szt na zielono poprawinie zintegrowane

4 na brązowo :D  poprawki nieintegracyjne lub niezintegrowane z innego powodu

zadnych innych problemow nie zauwazylem

------------------------------------------------------------------

sprawdzilem na NTlite wersja darmowa

6.PNG

czyli jak podejrzewalem 2 sa w systemie dlatego nie zintergrowalo

pozostale jak przypuszczam nieintegracyjne

Opublikowano

Pobiorę nowe obrazy dzisiaj jeszcze tzn stare obrazy bo może coś jest z nimi nie tak . Odkryłem że NTlite wersji stabilnej nie beta pokazuje mi że ze 154 poprawek do x64 bitowych wersji od Admina Mr.T zintegrowało 94  reszte pisze że sa w obrazie :D

Opublikowano

Jeszcze coś przyszło mi do głowy:

- na jakim systemie robisz integrację? - masz uaktywniony NET 3.5 dla WinToolkit w wersji 1.5.x.x lub wbudowany/zainstalowany NET 4.5 wzwyż dla WinToolkit 2.x.x? - jest to system x64?

- czy poprawki dodajesz w odpowiedniej kolejności? - integrację do Win 8.1 należy rozpocząć od NET 4.6.1 + langpack(obie poprawki w wersji cab)

- później jest jedna zależność - KB3013769 musi być zintegrowana przed KB3004545

- obecnie są 3 poprawki nieintegrowalne: KB2990967, KB3053946, KB3063843

- w opcjach WinToolkit odznacz Backup i Compatibility Check

P.S. Uaktualniłem listę poprawek z postu wyżej.

Opublikowano

Po uaktualeniu tematu:

Pobrałem od nowa obrazy, widocznie coś musiało się zrypać.

Program NTlite Wersja beta integruje łaty do obrazu Grudniowego 2014 wersja z update 3 od Mr.T . ( 3 łaty z 154 łatek = 151 łatek zintegrowanych )

Program wintolkit 1.5.4.4 nie sprawdziłem przetestuje na nowym obrazie ( od zera pobranym )

Pozostałe GIMAGEX też przetestuje

Net framework 2.0 i 3.0 aktywny:D W windows

Opublikowano

Siema już ogarnałem problem:D problem okazał się po stronie obrazu:D

Pytanie mam inne . Chcę zintegrować  kilka aadonów silent plus  folder setupcoplete:

@echo off
cd %~dp0
START /WAIT %windir%\Setup\Scripts\VBCFJRedist_AIO_x86_x64.exe /y

START /WAIT %windir%\Setup\Scripts\Visual C++ 2012 Redistributable 11.0.61030 x32.exe /q
START /WAIT %windir%\Setup\Scripts\Visual C++ 2012 Redistributable 11.0.61030 x64.exe /q
START /WAIT %windir%\Setup\Scripts\Visual C++ 2013 Redistributable 12.0.30501 x32.exe /q
START /WAIT %windir%\Setup\Scripts\Visual C++ 2013 Redistributable 12.0.30501 x64.exe /q
START /WAIT %windir%\Setup\Scripts\Visual C++ 2015 Redistributable 14.0.23026 x32.exe /q
START /WAIT %windir%\Setup\Scripts\Visual C++ 2015 Redistributable 14.0.23026 x64.exe /q

START /WAIT %windir%\Setup\Scripts\DirectXJun2010redist_new.exe /q
START /WAIT %windir%\Setup\Scripts\NDP461-KB3102436-x86-x64-AllOS-ENU.exe /passive /norestart
START /WAIT %windir%\Setup\Scripts\NDP461-KB3102436-x86-x64-AllOS-PLK.exe /passive /norestart
START /WAIT %windir%\Setup\Scripts\msxml4-KB2758694-enu.exe /q /norestart
START /WAIT %windir%\Setup\Scripts\Silverlight_x64.exe /q /doNotRequireDRMPrompt /ignorewarnings /noupdate

START /WAIT %windir%\Setup\Scripts\Windows-KB890830-x64-V5.35.exe /quiet

START /WAIT wusa.exe Windows6.1-KB2533552-x64.msu /quiet /norestart
START /WAIT wusa.exe Windows6.1-KB2603229-x64.msu /quiet /norestart
START /WAIT wusa.exe Windows6.1-KB2685811-x64.msu /quiet /norestart
START /WAIT wusa.exe Windows6.1-KB2685813-x64.msu /quiet /norestart
START /WAIT wusa.exe Windows6.1-KB3046269-x64.msu /quiet /norestart
START /WAIT wusa.exe Windows6.1-KB2819745-x64-MultiPkg.msu /quiet /norestart
START /WAIT wusa.exe Windows6.1-KB3020369-x64.msu /quiet /norestart

START /WAIT %windir%\Setup\Scripts\7-Zip_x64.exe /q
START /WAIT %windir%\Setup\Scripts\Adobe AIR 21.0.0.198.exe /q
START /WAIT %windir%\Setup\Scripts\SFX_WinRAR_AIO_5.31-pl.exe /q

te co poniżej to są silent install :) od mr.T natomiast te exe to chcę dograć bo Visual basic jest nieaktualna paczka:D :D
Czy dobrze mam przełączniki?