Skocz do zawartości

Jak uzyskać lepsze brzmienie muzyki?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy można w jakikolwiek sposób, nie wykraczający poza software, uzyskać lepsze brzmienie muzyki, na sprzęcie z androidem?

Chodzi mi o np. instalację jakiś lib'ów od muzyki, czy jakieś tam inne oprogramowanie.

Mój Samsung Galaxy Tab A 9.7 dostarcza wraz z systemem takie efekty dźwięku:

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Rzeczywiście po personalizacji w/w efektów jest ogromna różnica na plus. Generalnie wynika ona z tego adapt sound, bo reszta to jakiś tam tryb sceny/pokoju i podbicie basu.

Znacie jakieś inne oprogramowanie?

Opublikowano

Miałem to kiedyś na SGS3. Pamiętam że, strasznie baterię zjadało. Zobaczę jak to teraz wygląda.

Albo i nie zobaczę. Nie mam roota, a nie chciałbym flagi nabijać. 

Opublikowano

Co do zżerania bateri - zależy to tylko i wyłącznie od tego jaki wybierzesz kodek na początku :) Zgodzę się żę na tym największym jest mega battery drain, na innych tego nie dostrzegłem.

Opublikowano

Ja się podepnę ;) Macie jakiś tweak do Androida 4.4.4, który programowo może zwiększyć maksymalną głośność dźwięku na słuchawkach ?

Czekam na nowego jacka, a słuchawki od Huaweia cicho grają trochę.

@Obuch, flagę flashowań w Samsunach można wyzerować ;)

Ja w Huaweiu po 2 dniach odblokowałem bootloader, niby tracąc gwarancję.

Wysłane z mojego Y635-L01 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

@Obuch, flagę flashowań w Samsunach można wyzerować

Oh, ja nie piszę o Samsungu Galaxy s3, bo tam to wiem że, wystarczy odpalić apke Triangle Away i licznik jest czysty przy custom romie, kernelu i recovery. 

Mowa tu o Samsungu Galaxy Tab A SM-T550, a ten ma KNOXa.

Czym jest w ogóle Knox? Jest to rodzaj zabezpieczenia, które producent wprowadził dla naszego dobra. Ma ono na celu zabezpieczyć nasze urządzenia przed inwazją z zewnątrz. Głównym celem jest zabezpieczenie naszych aplikacji i danych znajdujących się wewnątrz systemu. Lecz to nie wszystko, są również tego wady. Najistotniejszą jest wprowadzenie licznika – flagi która domyślnie jest w pozycji 0x0, a po ingerencji w system widnieje jako 0x1. Co to zmienia skoro istnieje licznik flashowań, który również wychwyci takie zmiany w systemie? Licznik flashowań da się wyzerować, natomiast sposobu na przywrócenie licznika flag do pierwotnego stanu jak na razie nie ma.

Naruszenie flagi skutkuje utratą gwarancji.

Opublikowano

Witam,

W odtwarzaczach muzyki  jest opcja " Efekty dźwiękowe ( sound effects ) " (equalizer)  można spróbować pozmieniać .

Lub apk'a :

MXplayer Pro jest opcja zwiększenie głośności o 200%  .   Muzykę chyba też odtworzy   bo ja tylko filmy oglądam  :) 

Opublikowano

Witam,

W odtwarzaczach muzyki  jest opcja " Efekty dźwiękowe ( sound effects ) " (equalizer)  można spróbować pozmieniać .

Lub apk'a :

MXplayer Pro jest opcja zwiększenie głośności o 200%  .   Muzykę chyba też odtworzy   bo ja tylko filmy oglądam   :)

Zgadza się,

Tylko mi gra tak samo głośno jak w AIMPie, mimo zaznaczonych opcji od zwiększenia głośności. Testowałem na właściwych dekoderach.

Opublikowano

OK wiem że źle robię ale na innym forum.android.com.pl  :(  jest temat o zwiększenie głośności .

Hhmm  znam trzy  aplikacje  , które możesz sprawdzić może dźwięk będzie lepszy :

1. Poweramp Music Player  ( tu jest haczyk wersja free  trial  ) 

2. n7player Odtwarzacz Muzyki.

3. Shuttle Music Player

Opublikowano

Hhmm  znam trzy  aplikacje  , które możesz sprawdzić może dźwięk będzie lepszy :

1. Poweramp Music Player  ( tu jest haczyk wersja free  trial  ) 

2. n7player Odtwarzacz Muzyki.

3. Shuttle Music Player

Zaraz sprawdzę, ale zastanówmy się, co takiego może zmieniać odtwarzacz? 

Nie chodzi mi o mniej, czy bardziej zaawansowany eqalizer, bo chodzi mi o uzyskanie lepszego brzmienia przy wyłączonym EQ.

Więc? Wydaje mi się że, podobnie jak MX player ma kodeki z osobna do pobrania, tak odtwarzacze, typowe pod audio, mają je wbudowane, ale to przecież tylko obsługa formatów, dojdźmy do sedna, wydaje mi się że, za brzmienie odpowiada dekoder, czyli sam sposób, w jaki przetwarzany jest dźwięk. Pytanie mi się nasuwa, czy odtwarzacze mogą to w ogóle robić lepiej i gorzej? No, ja się na tym nie znam.

Jest coś jeszcze, viper audio chce podmieniać jakieś lib'y od dźwięku, rozumiem że, to jakby zmiana sterowników?

Chciałbym, aby ktoś bardziej obeznany dał mi znać, czy dobrze myślę? Oraz wypowiedział się, w sprawie dekoderów w odtwarzaczach, bo być może, tylko zmiana bibliotek może coś zmienić.

Opublikowano

SGS3 to pierwszy fon, który grał naprawdę dobrze, wolfson robi swoje. Szkoda że, mi się jack w SGS3 uszkodził :(

W tym Galaxy Tabie A SM-T550 nie wiem co mam.  

Edit

W tym S3 udało mi się posłuchać muzyki i...

Jest zupełnie inne brzmienie niż w tabie, które mi się bardziej podoba.

Tylko S3 ma custom kernel i może dlatego, załaduję viper audio i zobaczę. Jak będzie różnica na plus, to zaraz będę miał flagę 0x1 w tablecie ... .

Opublikowano

A próbowaliście panowie za pomocą PowerAMPa ? On też w korektorze ma funkcje zwiększenia głośności :)

Opublikowano

To już pytanie do razora :)

Porównałem brzmienie muzyki na SGS3 przed i po instalacji viper audio i nie słyszę różnicy.

Tylko na s3 mam archikernel, a ten ma boeffla audio. Dla pewności musiałbym zainstalować stock kernel i wtedy próbować.

Tylko mi się nie chce. Tak więc ładuję tego roota na tabie.

Na tablecie z kolei różnicy też nie słyszę żadnej.

Opublikowano

Sama instalacja bibliotek z viper audio nie polepsza brzmienia muzyki, a jedynie daje możliwość korzystania z efektów dostarczanych przez aplikację. 

Tutaj pojawia się mały problem. Gdy odtwarzacze mają wbudowane EQ, to izolują się od vipera i ten nie działa.

Czy znacie jakieś odtwarzacze bez equalizera?  

@Edit

U mnie coś viper nie działa, będę musiał z tym pokombinować.

@razor1995 pobierz sobie odtwarzacz muzyki XenoAmp. W kreatorze wybierz 64 poziomy głośności i nie przeginaj z tą głośnością, żeby nie ogłuchnąć ;)

Opublikowano

Podsumujmy.

Jedyna godna polecenia modyfikacja wpływająca na dźwięk to viper audio (?), który jest mocno rozbudowanym equalizerem. 

Ten niestety u mnie nie działa - żadna z czterech wersji. 

Więc? Wydaje mi się że, podobnie jak MX player ma kodeki z osobna do pobrania, tak odtwarzacze, typowe pod audio, mają je wbudowane, ale to przecież tylko obsługa formatów, dojdźmy do sedna, wydaje mi się że, za brzmienie odpowiada dekoder, czyli sam sposób, w jaki przetwarzany jest dźwięk. Pytanie mi się nasuwa, czy odtwarzacze mogą to w ogóle robić lepiej i gorzej?

Testując różne odtwarzacze odpowiedziałem sobie na wcześniej postawione pytanie. Tak, mogą. Udało mi się trafić na jeden taki odtwarzacz - Neutron. Oczywiście trzeba zaznaczyć odpowiednie opcje w ustawieniach.

Niestety nie współdziała on z adapt sound, które jest mi dostarczane wraz z systemem od samsunga, przez co wypada znacznie gorzej od typowych, zwykłych odtwarzaczy, które z tym współdziałają. Jest właśnie tak, ponieważ mam kiepskie słuchawki, gdybym miał w miarę dobre, to adapt sound nie wprowadzał by żadnej różnicy.

Tak więc mogę jedynie cieszyć się tym co mam i czekać na odpowiednio zmodyfikowane kernele pod mój sprzęt.  

Opublikowano

Z grajków na antka liczą się tylko dwa : PowerAmp i PlayerPro i nic więcej.

Oba po odpowiednim skonfigurowaniu grają o 100% lepiej od każdego stockowego odtwarzacza.

Jesteś tego pewny? Sprawdzałem wiele odtwarzaczy i niemal wszystkie grają tak samo, przy wyłączonym EQ. PowerAmp gra płasko, tzn. w porównaniu do Playera Pro i Black Playera słychać chociaż by że, bass jest słabszy (właśnie to sprawdziłem). Pro, Black i taki Apollo grają tak samo, oczywiście przy wyłączonych efektach dźwiękowych. Ponad to PowerAmp nie oferuje jakiś powalających efektów, już go gniecie chociaż by Black pod tym względem. Po włączeniu efektów, z pominięciem EQ, niemal każdy odtwarzacz gra inaczej. Nie zgodzę się że, dwa w/w przez Cb. są najlepsze. Zapoznaj się z Neutron'em, a dowiesz się o co mi chodzi.

Dodam coś od siebie, moim zdaniem to nie ma nic lepszego na androida do poprawy dźwięku, no i oczywiście PowerAmp do odtwarzania.[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Zaraz próbuję to załadować u siebie.

@Edit: 

Nie ma custom recovery na mój sprzęt, to nie dam rady.

Opublikowano

Nie jestem pewny ale przez Flashfire powinno pójść ale musisz mieć roota.

@Obuch

Jaki soft? Pomyślimy coś i wszystko będzie działać.

Mam w domu też swoją poczciwą s3, mam AK i rom od Archiego i V4A działa bez zarzutu.

Opublikowano

Jesteś tego pewny? Sprawdzałem wiele odtwarzaczy i niemal wszystkie grają tak samo, przy wyłączonym EQ.

Obuch jestem tego pewny...ale nie wiem czy mam rację  :D .

Zainstalowałem tego BlackPlayera i PlayerPro u mnie...podkreślam u mnie gra lepiej.Natomiast ten XenoAmp...uuu faktycznie po odpowiednim ustawieniu bajka.Z tym,że niestety jak dla mnie gra za cicho.

Nie jestem żadnym audiofilem ale muzy na słuchawce słucham nałogowo.Ostatnie półtora roku :  Huawei Ascend P7 + PowerAmp + NuForce NE-600X a od dwóch tygodni Huawei Mate S + PlayerPro + NuForce NE-700X.

Opublikowano

Nie jestem pewny ale przez Flashfire powinno pójść ale musisz mieć roota.

@Obuch
Jaki soft? Pomyślimy coś i wszystko będzie działać.
Mam w domu też swoją poczciwą s3, mam AK i rom od Archiego i V4A działa bez zarzutu.

Na s3 nie było by problemu. Na Samsungu Galaxy Tabie A SM-T550 problem jest, bo nie ma recovery do niego i nie mogę zipa zainstalować.

Soft Samsung stock 5.0.1, mam roota i mogę SElinux zmienić na permissive.

Obuch jestem tego pewny...ale nie wiem czy mam rację  .
Zainstalowałem tego BlackPlayera i PlayerPro u mnie...podkreślam u mnie gra lepiej.

Polecam przetestować Neutrona, Takich opcji, jak tam, nie widziałem jeszcze w żadnym odtwarzaczu audio.

Opublikowano

Już wiem dlaczego viper audio mi nie chciało działać, mimo zainstalowanych bibliotek. Wszystko przez tryb SElinux, po zmianie na permissive działa! :) 

Opublikowano

U mnie ten mod podany przez @sansejstg nie działa, aplikacja Muzyka wywala się. Musiałem przywrócić backup ROMu przez CWM.

Wersja androida?

Pobrałeś odpowiednią paczkę pod swoją wersję androida?

Są dwie paczki jedna dla androida 6 i 5.x, a druga dla reszty.

Po instalacji zrobiłeś wipe cache i wipe dalvik cache?

Selinux musi być permissive jeśli masz Lollipopa.

Opublikowano

Wersja androida?

Pobrałeś odpowiednią paczkę pod swoją wersję androida?

Są dwie paczki jedna dla androida 6 i 5.x, a druga dla reszty.

Po instalacji zrobiłeś wipe cache i wipe dalvik cache?

Selinux musi być permissive jeśli masz Lollipopa.

Android 4.4.4, paczka dobra bo dla others, ekipę zrobiłem.

Tel. to Huawei Y635 LTE.

Wysłane z mojego Y635-L01 przy użyciu Tapatalka

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie