Skocz do zawartości

Secure Erase/Sanitize czyli przywrócenie dysku SSD do pierwotnej wydajności

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pomoże ktoś w wykonaniu secure erease Crucial MX200 250gb? Parted magic wyskakuje unsupported (mam odpiąć kabel sata albo power?) a w programie od producenta: 0.png.c4c0191a60936b6b3c2defee06f538bc.png1.png.f86f3aa365ba147d4a92ec8f9876ffe9.png

Opublikowano
11 minut temu, renatan napisał:

a masz w biosie ,w systemie poustawiane ahci ?

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Tak mam

dodam jeszcze że próbowałem z programem AOMEI Partition Assistant Standard Edition 7.0. Musiałem odłączyć power sata, operacja secure erease trwała może z 10 sekund. Dysk był pusty. 

Opublikowano
9 godzin temu, renatan napisał:

nadpisując zerami

Czyli jeszcze pogorszyłeś - dodatkowe zapełnienie komórek. Pytam się, bo dobrze znam dyski Crucial/Micron i ich program do zarządzania, więc mogę pomóc. Ogólnie program jest bardzo dobry - ma nieliczne kaprysy, zwłaszcza funkcja Sanitize w najnowszej wersji programu, jeśli dysk podłączony jest przez USB.

Opublikowano
4 godziny temu, Portalnet napisał:

czy secure działa gdy dysk SSD jest w kieszeni na USB ? (czy kasuje dyski SSD zewnętrzne) czy tylko musi byc koniecznie pod kontroler na płycie głównej ?

Tak, działa, ale nie wszystkie softy od producentów działają na dyskach zewnętrznych albo nie wszystkie kontrolery dysków to tolerują. Parted Magic ma opcję obsługi dysków zewnętrznych.

P.S. Nowa wersja Parted Magic np stąd:

ma nową opcję Sanitize.

Teraz można wybrać wiele opcji:

- Secure Erase

- Secure Erase Enhanced

- Sanitize

- zamazywanie danych - tu 5 albo 6 opcji do wyboru

Opublikowano

Sanitize opróżni wszystkie komórki/bloki dysku SSD. Jest to proces dokładniejszy od Secure Erase. Czyści do zera - przywraca dysk do pierwotnej wydajności. Nie przywraca żywotności komórek - liczba zapisów jest ograniczona. Dysk SSD działa na zupełnie innej zasadzie jak HDD. Dysk SSD wraz z kolejnymi zapisami zapycha się coraz bardziej i przez to z czasem zwalnia. Dokładne formatowanie, zerowanie, czyszczenie diskpartem, zamazywanie dysku SSD jest kompletnie bez sensu - niczego nie usunie, a tylko pogorszy kondycję dysku. Na szybko dyskom SSD wystarcza szybkie formatowanie lub szybkie zerowanie. Całkowite uwolnienie z danych można uzyskać tylko i wyłącznie w procesie Secure Erase lub Sanitize.

Nie każdy dysk poddaje się procesowi Sanitize. Jest to zależne od kontrolera i firmware. Secure Erase i Sanitize nie zwiększa ilości zapisów.

Z popularnych dysków podatna jest większość Cruciali i SanDisków oraz niektóre Intele. Z przeciwnej strony, czyli dyski nie poddające się Sanitize, to GoodRam czy Kingston.

Portalnet lubi to
Opublikowano

no ja np. a mówie tu w odpowiedzi na post wyżej z linkiem [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników][Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

po kiego cytujesz mój post jak pod nim na niego odpowiadasz ?

Opublikowano

Od kilku lat w menu bios (Hp, Dell) jest dostępna opcja Sanityzacji i Erase... zdecydowanie bardzo przydatna.

Myślicie, że chodzi tylko o SSD ? Czy może producenci dla ułatwienia tak nazwali usuwanie danych dla obu rodzajów dysków ?

Wymieniona opcja sanityzacji działa z dyskiem HDD... ale nie wiem czy rzeczywiście go odświeźy jak dysk SSD lub nadpisanie HDD typowym do tego programem np MHDD.

Opublikowano

no wlasnie w DELL jest "Data wipe" jak ona dokładnie i co robi to wie tylko Dell. Na pewno kasuje dane ale czy odświeża komórki czy tylko zapisuje zerami, czy moze tylko kasuje informacje gdzie jaki plik się znajduje

Opublikowano

no właśnie w Parted Magic po wybraniu erase dysku NVMe pojawia się okienko a na dole jest do zaznaczenia opcja weryfikacji ? czy przy takim odświeżaniu komórek ową opcje należy zaznaczać czy bez tego robić erase ? co ta opcja tak naprawdę robi i czy jest potrzebna przy erase ?

Opublikowano

czy pod tym linkiem, w zamieszczonym opisie widzisz aby w którymś okienku na dole byla opcja weryfikacji ? bo ja nie  a mam taka opcje jak chce kasować dysk nvme samsunga 970 evo i nie wiem czy ja zaznaczać czy tez nie, co ona daje itp

Opublikowano
11 minut temu, Portalnet napisał:

czy pod tym linkiem, w zamieszczonym opisie widzisz aby w którymś okienku na dole byla opcja weryfikacji ? bo ja nie  a mam taka opcje jak chce kasować dysk nvme samsunga 970 evo i nie wiem czy ja zaznaczać czy tez nie, co ona daje itp

Weryfikacja to po prostu sprawdzenie czy zerowanie powiodło się i każdy sektor został wyzerowany lub tez nie.

Służyć może też do np. statystyk i potwierdzenia dla klienta gdzie pokazujemy mu certyfikat z wyzerowania dysku jako dowód naszej rzetelności iż to zrobiliśmy, a nie tylko powiedzieliśmy, że zrobiliśmy.

Portalnet i derob lubią to