KaciPL Opublikowano 2 Września 2018 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2018 Pomoże ktoś w wykonaniu secure erease Crucial MX200 250gb? Parted magic wyskakuje unsupported (mam odpiąć kabel sata albo power?) a w programie od producenta: Cytuj
renatan Opublikowano 2 Września 2018 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2018 a masz w biosie ,w systemie poustawiane ahci ? [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
KaciPL Opublikowano 2 Września 2018 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2018 11 minut temu, renatan napisał: a masz w biosie ,w systemie poustawiane ahci ? [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Tak mam dodam jeszcze że próbowałem z programem AOMEI Partition Assistant Standard Edition 7.0. Musiałem odłączyć power sata, operacja secure erease trwała może z 10 sekund. Dysk był pusty. Cytuj
KaciPL Opublikowano 2 Września 2018 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2018 5 godzin temu, renatan napisał: a system oryginał ? Nie, w sumie nie pomyślałem że to może być wina systemu. Sprawdzę jak stawie system od nowa. Dzięki Cytuj
Mr.T Opublikowano 13 Października 2018 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2018 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] RemixPL1994 lubi to Cytuj
renatan Opublikowano 20 Października 2018 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2018 no i chciałem wypróbować sanitize na moim mx200 ..i wyskakuje sanitize failed ..:( Cytuj
Nieobecny Opublikowano 20 Października 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Października 2018 12 godzin temu, renatan napisał: wyskakuje sanitize failed Coś więcej? Jak podłączony dysk? Jaka wersja Crucial Storage Executive? PSID Revert wyłączone? Dysk z najnowszym firmware? Spod jakiego systemu uruchamiasz? Cytuj
renatan Opublikowano 21 Października 2018 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2018 w sumie to skorzystałem z Partition Magic..zaorałem wsio,nadpisując zerami i postawiłem windę na nowo Cytuj
Nieobecny Opublikowano 21 Października 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Października 2018 9 godzin temu, renatan napisał: nadpisując zerami Czyli jeszcze pogorszyłeś - dodatkowe zapełnienie komórek. Pytam się, bo dobrze znam dyski Crucial/Micron i ich program do zarządzania, więc mogę pomóc. Ogólnie program jest bardzo dobry - ma nieliczne kaprysy, zwłaszcza funkcja Sanitize w najnowszej wersji programu, jeśli dysk podłączony jest przez USB. Cytuj
Portalnet Opublikowano 6 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2018 czy secure działa gdy dysk SSD jest w kieszeni na USB ? (czy kasuje dyski SSD zewnętrzne) czy tylko musi byc koniecznie pod kontroler na płycie głównej ? Cytuj
Dziadek13 Opublikowano 6 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2018 Mi działa na pendrive i ssd w kieszeni. Portalnet lubi to Cytuj
Nieobecny Opublikowano 6 Listopada 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2018 4 godziny temu, Portalnet napisał: czy secure działa gdy dysk SSD jest w kieszeni na USB ? (czy kasuje dyski SSD zewnętrzne) czy tylko musi byc koniecznie pod kontroler na płycie głównej ? Tak, działa, ale nie wszystkie softy od producentów działają na dyskach zewnętrznych albo nie wszystkie kontrolery dysków to tolerują. Parted Magic ma opcję obsługi dysków zewnętrznych. P.S. Nowa wersja Parted Magic np stąd: ma nową opcję Sanitize. Teraz można wybrać wiele opcji: - Secure Erase - Secure Erase Enhanced - Sanitize - zamazywanie danych - tu 5 albo 6 opcji do wyboru Cytuj
Portalnet Opublikowano 7 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2018 a co ta opcja Sanitize robi ? w porównaniu ze zwykłą Secure Erase ? Cytuj
Dziadek13 Opublikowano 7 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2018 7 godzin temu, Portalnet napisał: a co ta opcja Sanitize robi ? w porównaniu ze zwykłą Secure Erase ? Troszke info tu [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] zatrudnij googla tłumacza. Cytuj
Nieobecny Opublikowano 7 Listopada 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2018 Sanitize opróżni wszystkie komórki/bloki dysku SSD. Jest to proces dokładniejszy od Secure Erase. Czyści do zera - przywraca dysk do pierwotnej wydajności. Nie przywraca żywotności komórek - liczba zapisów jest ograniczona. Dysk SSD działa na zupełnie innej zasadzie jak HDD. Dysk SSD wraz z kolejnymi zapisami zapycha się coraz bardziej i przez to z czasem zwalnia. Dokładne formatowanie, zerowanie, czyszczenie diskpartem, zamazywanie dysku SSD jest kompletnie bez sensu - niczego nie usunie, a tylko pogorszy kondycję dysku. Na szybko dyskom SSD wystarcza szybkie formatowanie lub szybkie zerowanie. Całkowite uwolnienie z danych można uzyskać tylko i wyłącznie w procesie Secure Erase lub Sanitize. Nie każdy dysk poddaje się procesowi Sanitize. Jest to zależne od kontrolera i firmware. Secure Erase i Sanitize nie zwiększa ilości zapisów. Z popularnych dysków podatna jest większość Cruciali i SanDisków oraz niektóre Intele. Z przeciwnej strony, czyli dyski nie poddające się Sanitize, to GoodRam czy Kingston. Portalnet lubi to Cytuj
Portalnet Opublikowano 7 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2018 a gdzie sprawdzić jaki dysk poddaje się Sanitize ? jest jakiś spis itp ? np samsung 970 evo Pcie NVme ? Cytuj
Nieobecny Opublikowano 8 Listopada 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2018 Odpal, kliknij Sanitize i się dowiesz. Cytuj
renatan Opublikowano 8 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2018 i się dowie że pod win 10 nie działa Cytuj
Portalnet Opublikowano 8 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2018 a kto będzie odpalał to pod win 10 ? Cytuj
renatan Opublikowano 8 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2018 no ja np. a mówie tu w odpowiedzi na post wyżej z linkiem [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników][Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] po kiego cytujesz mój post jak pod nim na niego odpowiadasz ? Cytuj
franekfranek Opublikowano 19 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2018 Od kilku lat w menu bios (Hp, Dell) jest dostępna opcja Sanityzacji i Erase... zdecydowanie bardzo przydatna. Myślicie, że chodzi tylko o SSD ? Czy może producenci dla ułatwienia tak nazwali usuwanie danych dla obu rodzajów dysków ? Wymieniona opcja sanityzacji działa z dyskiem HDD... ale nie wiem czy rzeczywiście go odświeźy jak dysk SSD lub nadpisanie HDD typowym do tego programem np MHDD. Cytuj
Portalnet Opublikowano 19 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2018 no wlasnie w DELL jest "Data wipe" jak ona dokładnie i co robi to wie tylko Dell. Na pewno kasuje dane ale czy odświeża komórki czy tylko zapisuje zerami, czy moze tylko kasuje informacje gdzie jaki plik się znajduje Cytuj
Nieobecny Opublikowano 19 Listopada 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2018 Zdecydowanie używać w pierwszej kolejności oprogramowania od producenta dysku, a jeśli nie ma to coś sprawdzonego typu Parted Magic. Cytuj
Portalnet Opublikowano 20 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2018 no właśnie w Parted Magic po wybraniu erase dysku NVMe pojawia się okienko a na dole jest do zaznaczenia opcja weryfikacji ? czy przy takim odświeżaniu komórek ową opcje należy zaznaczać czy bez tego robić erase ? co ta opcja tak naprawdę robi i czy jest potrzebna przy erase ? Cytuj
Portalnet Opublikowano 20 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2018 ale w tym filmiku nie ma wyboru dla dyskow NVMe i opcji veryfikacja przy odświeżaniu komórek, a ja wlasnie pytam co to za weryfikacja ? Cytuj
renatan Opublikowano 20 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2018 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
Portalnet Opublikowano 20 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2018 czy pod tym linkiem, w zamieszczonym opisie widzisz aby w którymś okienku na dole byla opcja weryfikacji ? bo ja nie a mam taka opcje jak chce kasować dysk nvme samsunga 970 evo i nie wiem czy ja zaznaczać czy tez nie, co ona daje itp Cytuj
RemixPL1994 Opublikowano 20 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2018 11 minut temu, Portalnet napisał: czy pod tym linkiem, w zamieszczonym opisie widzisz aby w którymś okienku na dole byla opcja weryfikacji ? bo ja nie a mam taka opcje jak chce kasować dysk nvme samsunga 970 evo i nie wiem czy ja zaznaczać czy tez nie, co ona daje itp Weryfikacja to po prostu sprawdzenie czy zerowanie powiodło się i każdy sektor został wyzerowany lub tez nie. Służyć może też do np. statystyk i potwierdzenia dla klienta gdzie pokazujemy mu certyfikat z wyzerowania dysku jako dowód naszej rzetelności iż to zrobiliśmy, a nie tylko powiedzieliśmy, że zrobiliśmy. Portalnet i derob lubią to Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi