Kaki Opublikowano 4 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2025 Dzień dobry, Próbuję zainstalować Windowsa XP na wymienionym w tytule komputerze. Fabrycznie wychodził z Win XP Professional. Procesor to AMD Opteron 1210. Problem polega na tym że nie mam płyty instalacyjnej. Pobrałem dziś już kilkanaście różnych obrazów ISO, każdy kopiowałem na pendrive programem "WINSetupFromUSB". System bootuje się z pendrive, dochodzę do momentu instalacji sterownika SATA i na tym się kończy moja przygoda z Windows XP . W załączniku screen jak to wygląda (Na przykładzie ISO Windows XP SP3 9w1 [Kwiecień 2014] by NiKKA - PL). Dodam że pendrive robię na systemie Windows 11, sam w sobie pendrive jest na USB 3.2. Może w tym jest problem że jest za nowy? Jeśli chodzi o ustawienia w biosie - nie widzę możliwości zmiany AHCI na IDE itp. Proszę o pomoc. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
Kaki Opublikowano 4 Sierpnia 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2025 Wrzucam jeszcze zdjęcie komunikatu który wyskakuje gdy klikam opcje "First part of Windows XP" bez próby instalacji sterownika. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
C9S Opublikowano 4 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2025 pisze że "bios widzi pendrive jako stacje dyskietek" Cytuj
berthold61 Opublikowano 4 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2025 Może w biosie trzeba zmienić ide na ahci czy jakoś tak. Cytuj
dna111 Opublikowano 5 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2025 To może tak znajdź pendraka z 2.0. Użyj rufusa pokombinuj z ms-dos lub tradycyjnie z iso płyty i oczywiście mbr a nie gpt. A gdyby to nie pomogło to spróbuj z ventoy. Cytuj
37linx3 Opublikowano 5 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2025 (edytowane) Popatrz na to: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] lub [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Edytowane 5 Sierpnia 2025 przez 37linx3 dodanie linku Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi