Skocz do zawartości

Windows 11 i dysk HDD

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W komputerze mam oddzielny dysk HDD SATA 2TB i dziś zauważyłem,że dysk jest jakby odłączany i za chwile pojawia się okno z zawartością tego dysku.Dysk jest sprawny,ale w Windows jest to co piałem i wyświetla mi autoodtwarzanie dla tego dysku.Może jest to spowodowane tym,że po instalacji systemu na dysku m.2,zainstalowałem program do instalacji sterowników monitora i przy okazji zainstalowałem też inne sterowniki jakie program wykrył.

Czy reinstalacja Windows 11 na dysku m.2 może pomóc odnośnie opisanego problemu z dyskiem HDD,bo w CMD jako admin po wykonaniu polecenia sfc /scannnow  wykryło mi błędy na dysku systemowym (C:) i może warto zrobić reinstalację systemu?

Opublikowano

To polecenie potrafi wykrywać błędy po każdej aktualizacji...za drugim razem jak zapuszczasz to błędów już nie ma? Instalacja sterowników nie ma nic do tego, za to może mieć jak pominąłeś jakieś od płyty głównej.

Opublikowano

Zrobiłem reinstalację systemu na dysku m.2.Po  instalacji systemu,zainstalowałem sterowniki chipsetu AMD.Ze strony producenta płyty głównej zainstaluję jeszcze sterowniki Sata i może to rozwiąże problem,bo dodatkowo w komputerze zmieniłem kabel Sata do tego dysku HDD.Zobaczymy czy po instalacji sterowników Sata problem o jakim piszę się nie pojawi.

Opublikowano

O jakich ty sterownikach SATA na platformie AMD mówisz, i to jeszcze na Win11??!! Chyba nie o AMD_SATA_1.2.001.0402? W każdym razie od wieków na AMD używa się wyłącznie sterów SATA MS, które są w windowsie, żadnych innych!

Druga sprawa - ten efekt to nie jest po prostu zwykłe uśpienie dysku w trybie bezczynności? Ustawia się to w planach zasilania.

Trzecia sprawa - poczytaj o AMP w dyskach, to tzw. parkowanie głowic przy bezczynności. Ale to by ci raczej nie wzbudzało autoodtwarzania.

P.S. Kabelek SATA lub luz we wtyczce zasilającej  jak najbardziej może być też winny.

Opublikowano

W Panel sterowania/Opcje zasilania/Plany preferowane mam aktywny AMD Ryzen Balanced i zmieniłem sobie  ustawienia tego planu.W  Zmień ustawienia zaawansowne  dla  Wyłącz dysk twardy/Ustawienie minut ustawiłem na  Nigdy i to samo zaawnsowane ustawienie ustawiłem w planie Oszczędzanie energii. Czy ustawienie  zaawansowane Wyłącz dysk twardy/Ustawienie minut ustawione na Nigdy  dotyczy wszystkich dysków w komputerze dla wybranego planu zasilania (mam dysk m.2,SSD i HDD), dyski nie będą wyłączane i to  może rozwiązać problem o jakim piszę?

Dodatkowo odnośnie sterowników SATA na stronie producenta dla posiadanej płyty głównej dla Windows 11  mam dostępne sterowniki SATA RAID/AHCI,ale ich nie będę pobierał i instalował.

Opublikowano

Odkąd pamiętam to ten błąd integralności niby plików występuje nawet po świeżej instalacji windowsa więc tego typu naprawianie systemu poprzez SFC można sobie w buty wsadzić 

Ustawienia planu zasilania zawansowane i tam w opcjach trzeba zmienić plan działania żeby nie wyłączał dysku musisz tam poszukać przestawić najlepiej na wysoka wydajność