Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

X meters pro 1.0.103

Dzien dobry 

Od razu przepraszam za brak polskiej czcionki - sluzbowy komputer EN

jestem po instalacji tej edycji, niestety nie dziala mi konfiguracja xmeters: program zainstalowany z domyslnymi ustawieniami, natomiast proba otworzenia ustawien recznie, konczy sie na otwarciu okienka po srodku ekranu i znikniecia po 2 sekundach; i tak wkolo. 

Dodam, ze na lapku mam pierwsza wersje IOT i tam wszystko dziala: moge edytowac ustawienia domyslne.

Co moze byc przyczyna? 

Dzieki i pozdrawiam

Opublikowano

Wszstko fajne tylko, że jest problem : Jest takie oprogramowanie MT 5  do niego jest  dodatek mt5 apps.   MT 5 instaluje się bez problemu ale mt5 apps podczas instalacji każe mi znaleźć katalog z plikiem mt5.exe . No to mu pokazuje, a on mi pisze ,  nie może znaleźć i się zamyka.  W normalnym Windowsie nawet nie pyta , po prostu instaluje się i już. 

Idzie na to coś poradzić? 

Opublikowano

Śmiga pięknie, ale jak to jest z Windows Update w wersji Extreme? Miałem domyślne usługi włączone oraz instalowałem aplikacje sklepu i Xbox. Aktualnie widze, że w Ustawieniach w panelu głównym pisze Windows Update "Attention needed" . Wcześniej było, że wszystko zaaktualizowane mam. Czy już coś WU nagrzebał w systemie? Da rade coś zmienić,  żeby się nie doszukiwał aktualizacji?

Opublikowano
Godzinę temu, wazelina napisał(a):

Śmiga pięknie, ale jak to jest z Windows Update w wersji Extreme? Miałem domyślne usługi włączone oraz instalowałem aplikacje sklepu i Xbox. Aktualnie widze, że w Ustawieniach w panelu głównym pisze Windows Update "Attention needed" . Wcześniej było, że wszystko zaaktualizowane mam. Czy już coś WU nagrzebał w systemie? Da rade coś zmienić,  żeby się nie doszukiwał aktualizacji?

R.T.F.M. - czyli przeczytaj dokładnie i ze zrozumieniem opis modu z pierwszej strony.

srom-otnik lubi to
Opublikowano
18 godzin temu, wislak00 napisał(a):

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

jak to pobrać .. zapomniałem jak się wyłączało blokowanie niebezpiecznych plików , w przeglądarce wyłączone a nadal widzi jako wirus i nie zezwala na pobranie

... ok już mam jeszcze w Windows trzeba odznaczyć 

Opublikowano
7 minut temu, pawdem81 napisał(a):

jak to pobrać .. zapomniałem jak się wyłączało blokowanie niebezpiecznych plików , w przeglądarce wyłączone a nadal widzi jako wirus i nie zezwala na pobranie

Prawym przyciskiem myszy kliknij 🙂 

image.png.235f5a7a7f16747f58d1736c1577718f.png

Opublikowano
W dniu 14.04.2025 o 18:39, nowator81 napisał(a):

Ktoś kto sam siebie sromem opisuje nie wymaga komentarza. Tyle. i aż nadto...  I takj dziecko - wstawiłem czysty systemik prosto z MS - śmiga aż miło... 

Jak nie rozróżniasz sromu od sromotnika to możesz srogo się zdziwić.

A tak dla rozluźnienia.

- Wiesz, czym się różni kibel od szafy?

- No..., nie...

- To nie przychodź do mnie.

Opublikowano
W dniu 12.04.2025 o 11:47, nowator81 napisał(a):

przez to gów.o tak mi sie laptop zagotował że się spalił PRZESTRZEGAM PRZED TYMI WYTWORAMI na moje koleś dodaje  ścierwo co mu krypto kopie 

O... i trolisko się w wątku pojawiło. I przyjęło formę psa ogrodnika. Ale za zbitek słów "... zagotował że się spalił ..." - należy Ci się medal z kartofla.

boniek lubi to
Opublikowano

Hejka, w ciągu tygodnia powinno ukazać się nowe wydanie - udoskonalone wzorem mojego ostatniego W10 LTSC 21H2. Wprowadziłem analogicznie wszystkie rozwiązania, które mogliście tam przetestować, a więc skrócony rozruch bez fazy logowania, DISM++ Expert z możliwością znacznie głębszego oczyszczania niż dotychczas, wstępnie skompresowany WinSxS w fazie instalacji, usunięte napisy powitalne i końcowe, 2 ładne kompozycje z 4 tapetami, działający wreszcie AeroGlass dający szklaną powłokę ramek eksploratora plików. Znacznie skrócona końcowa faza instalacji systemu względem obecnie dostępnego wydania.

Prawdopodobnie skasuję wersję Extreme, bo słyszałem wiele opinii, że jest wolniejszy od Lite.

Praktycznie wszystko gotowe, ale jeszcze testy.

Opublikowano

Primebook p14... Mam taki sprzęt  co polecacie żeby śmigał 

Chce żeby działały aktualizacje bo jest problem ze sterownikami żeby w necie znaleźć. Chyba ze jakiś soft jeszcze żeby ściągnął stery. 😎 

Primebook P14 – Dane techniczneProcesor:Model: Intel® Celeron® N3350Architektura: Apollo Lake (14 nm)Rdzenie/Wątki: 2/2Częstotliwość bazowa: 1,1 GHzCzęstotliwość Turbo: 2,4 GHzCache L3: 2 MBTDP: 6WGrafika: Intel® HD Graphics 500 (200-650 MHz, 1920x1080@60Hz, DirectX 12, OpenGL 4.4)Instrukcje: 64-bit, SSE4.1, SSE4.2Technologie: Intel VT-x, Intel Speed ShiftPamięć RAM:Pojemność: 4 GBTyp: Wlutowana LPDDR3, 1866 MHzRozbudowa: BrakDysk:Główny: 64 GB eMMC 5.1 (150-300 MB/s)Dodatkowy: 256 GB SSD SATA III (M.2 2242, 500-550 MB/s)Wyświetlacz:Rozmiar: 14,1" (35,81 cm)Rozdzielczość: 1920x1080Matryca: IPSProporcje: 16:9Ekran dotykowy: Brak (wyłączony w BIOS-ie)Czujnik światła: WyłączonyPorty i interfejsy:USB: 2x USB 3.0, 1x USB-C (Power Delivery 12V/3A)HDMI: 1x micro-HDMI (1080p@60Hz)Audio: Gniazdo 3,5 mmWi-Fi: 802.11ac (2,4/5 GHz)Ethernet: BrakBluetooth: 4.2 (wyłączony w BIOS-ie)Czytnik kart: MicroSD

Opublikowano
23 minuty temu, Eraptor napisał(a):

Primebook p14... Mam taki sprzęt  co polecacie żeby śmigał 

Chce żeby działały aktualizacje bo jest problem ze sterownikami żeby w necie znaleźć. Chyba ze jakiś soft jeszcze żeby ściągnął stery. 😎 

Primebook P14 – Dane techniczneProcesor:Model: Intel® Celeron® N3350Architektura: Apollo Lake (14 nm)Rdzenie/Wątki: 2/2Częstotliwość bazowa: 1,1 GHzCzęstotliwość Turbo: 2,4 GHzCache L3: 2 MBTDP: 6WGrafika: Intel® HD Graphics 500 (200-650 MHz, 1920x1080@60Hz, DirectX 12, OpenGL 4.4)Instrukcje: 64-bit, SSE4.1, SSE4.2Technologie: Intel VT-x, Intel Speed ShiftPamięć RAM:Pojemność: 4 GBTyp: Wlutowana LPDDR3, 1866 MHzRozbudowa: BrakDysk:Główny: 64 GB eMMC 5.1 (150-300 MB/s)Dodatkowy: 256 GB SSD SATA III (M.2 2242, 500-550 MB/s)Wyświetlacz:Rozmiar: 14,1" (35,81 cm)Rozdzielczość: 1920x1080Matryca: IPSProporcje: 16:9Ekran dotykowy: Brak (wyłączony w BIOS-ie)Czujnik światła: WyłączonyPorty i interfejsy:USB: 2x USB 3.0, 1x USB-C (Power Delivery 12V/3A)HDMI: 1x micro-HDMI (1080p@60Hz)Audio: Gniazdo 3,5 mmWi-Fi: 802.11ac (2,4/5 GHz)Ethernet: BrakBluetooth: 4.2 (wyłączony w BIOS-ie)Czytnik kart: MicroSD

Z moich modów instalowałbym W10 LTSC 21H2 Lite lub W10 LTSB Lite

Opublikowano
3 godziny temu, srom-otnik napisał(a):

Hejka, w ciągu tygodnia powinno ukazać się nowe wydanie - udoskonalone wzorem mojego ostatniego W10 LTSC 21H2. Wprowadziłem analogicznie wszystkie rozwiązania, które mogliście tam przetestować, a więc skrócony rozruch bez fazy logowania, DISM++ Expert z możliwością znacznie głębszego oczyszczania niż dotychczas, wstępnie skompresowany WinSxS w fazie instalacji, usunięte napisy powitalne i końcowe, 2 ładne kompozycje z 4 tapetami, działający wreszcie AeroGlass dający szklaną powłokę ramek eksploratora plików. Znacznie skrócona końcowa faza instalacji systemu względem obecnie dostępnego wydania.

Prawdopodobnie skasuję wersję Extreme, bo słyszałem wiele opinii, że jest wolniejszy od Lite.

Praktycznie wszystko gotowe, ale jeszcze testy.

Sztos, czekam :)

srom-otnik i ziloth lubią to
Opublikowano

Hej, wrzucam link do najnowszego wydania. Nie ma w nim wersji Extreme i chyba z niej już zrezygnuję w W11stkach - na tej platformie megakastrat słabo się sprawdza. Mam nadzieję, że nic nie skopałem przy montażu iso. System podobnie jak JG10 LTSC jest obrzydliwie szybki, niestety testowałem go tylko na wirtualce, więc mogłem czegoś nie dopatrzyć - proszę więc o wyrozumiałość.

Traktujemy to iso jako TESTOWE.

PZDR!

Opublikowano

(JG11 24H2 IoT LTSC 31.05.2025)

W sekcji Ustawienia -> Bluetooth i  urządzenia -> Urządzenia przenośne nadal jest zastrzeżenie, że "Niektórymi z tych ustawień zarządza Twoja organizacja" i suwaki do funkcji w tej sekcji są nieaktywne (szare).

Taki sam  problem jest w przedmiotowym modzie ze stycznia jak i 23H2 lite. Sprawdziłem bezpośrednio po czystej instalacji, bez wprowadzania jakichkolwiek zmian w ustawieniach.

Optymalizator ustawiony na full.

Opublikowano
10 godzin temu, srom-otnik napisał(a):

Hej, wrzucam link do najnowszego wydania. Nie ma w nim wersji Extreme i chyba z niej już zrezygnuję w W11stkach - na tej platformie megakastrat słabo się sprawdza. Mam nadzieję, że nic nie skopałem przy montażu iso. System podobnie jak JG10 LTSC jest obrzydliwie szybki, niestety testowałem go tylko na wirtualce, więc mogłem czegoś nie dopatrzyć - proszę więc o wyrozumiałość.

Traktujemy to iso jako TESTOWE.

PZDR!

Super. Jeszcze dorzucona w nazwie data 😉  Tak z ciekawości, to będziesz siedział na 10 czy 11 Iot LTSC ( Laptop AMD Ryzen™ 7 8840HS)? Wiadomo zawsze można przetestować, lecz zdaję się na Ciebie jak moja matka, aby przypadkiem sutenera nie zaznaczyć dzisiaj. Miłej niedzieli wszystkim (zwłaszcza już testującym 😉 ).

Opublikowano
59 minut temu, Grzegorz83 napisał(a):

Super. Jeszcze dorzucona w nazwie data 😉  Tak z ciekawości, to będziesz siedział na 10 czy 11 Iot LTSC ( Laptop AMD Ryzen™ 7 8840HS)? Wiadomo zawsze można przetestować, lecz zdaję się na Ciebie jak moja matka, aby przypadkiem sutenera nie zaznaczyć dzisiaj. Miłej niedzieli wszystkim (zwłaszcza już testującym 😉 ).

Ja na razie pozostaje na w10 LTSC Extreme, bo to prawdziwa rakieta - mniejsza zasobożerność, lepsza responsywność itp. Drugi powód to możliwość wlaczenia pieknej powłoki AeroGlass, która w przypadku dziesiątki zdecydowanie ładniej niż na jedynastce upiększa interfejs.

59 minut temu, wujenta napisał(a):

(JG11 24H2 IoT LTSC 31.05.2025)

W sekcji Ustawienia -> Bluetooth i  urządzenia -> Urządzenia przenośne nadal jest zastrzeżenie, że "Niektórymi z tych ustawień zarządza Twoja organizacja" i suwaki do funkcji w tej sekcji są nieaktywne (szare).

Taki sam  problem jest w przedmiotowym modzie ze stycznia jak i 23H2 lite. Sprawdziłem bezpośrednio po czystej instalacji, bez wprowadzania jakichkolwiek zmian w ustawieniach.

Optymalizator ustawiony na full.

To efekt wyłączenia telemetrii - coś, za coś...

Popatrzę co da się zrobić w tym zakresie.

A czy bluetooth jest w pełni funkcjonalny?

Grzegorz83 lubi to
Opublikowano
Godzinę temu, srom-otnik napisał(a):

"Niektórymi z tych ustawień zarządza Twoja organizacja"

Spróbuj  ten wpis  [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

skrypt dla Windows do naprawy „Niektóre ustawienia są zarządzane przez Twoją organizację”. Działa w Windows 10 i Windows 11.

Opublikowano
33 minuty temu, stens napisał(a):

Spróbuj  ten wpis  [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Niestety, porady z powyższych linków również nie pomogły. Dodatkowo przywróciłem do ustawień fabrycznych ustawienia w O&O Shutup. Również bez spodziewanego efektu. Reset tych ustawień pozwolił  pozbyć się tekstu "Niektórymi z tych ustawień zarządza Twoja organizacja"  z sekcji Ustawienia->Prywatność i zabezpieczenia->Diagnostyka i opinie, gdzie również po czystej instalacji występował, ale to wprost jest związane z telemetrią.

Opublikowano
6 godzin temu, Grzegorz83 napisał(a):

Radzę nie pomawiać 

Opublikowano
W dniu 10.05.2025 o 10:21, reotem napisał(a):

Wszstko fajne tylko, że jest problem : Jest takie oprogramowanie MT 5  do niego jest  dodatek mt5 apps.   MT 5 instaluje się bez problemu ale mt5 apps podczas instalacji każe mi znaleźć katalog z plikiem mt5.exe . No to mu pokazuje, a on mi pisze ,  nie może znaleźć i się zamyka.  W normalnym Windowsie nawet nie pyta , po prostu instaluje się i już. 

Idzie na to coś poradzić? 

Ja znowu swoje tylko inaczej - Gdzie znajdę komunikat błędu czy braku jakiegoś komponentu w Windows czy co? Tylko nie piszcie dziennik zdarzeń, bo to jakiś labirynt. W jakim konkretnym miejscu w tym dzienniku? A czy instalacja z wingeta coś pomoże ? może tam się wyświetli komunikat?

Opublikowano
W dniu 24.05.2025 o 18:43, wislak00 napisał(a):

W tym patchu jest robaczek dlatego po spaczowaniu natychmiast antywir bo będą się cuda działy atakuje wszystkie pliki exe .

Opublikowano
1 godzinę temu, Miodek napisał(a):

W tym patchu jest robaczek dlatego po spaczowaniu natychmiast antywir bo będą się cuda działy atakuje wszystkie pliki exe .

Nie ma. Przecież to jest crack, więc nic nadzwyczajnego, że przeglądarka, czy antywir ci ten pilk wywali. Używam od 2 lat.