srom-otnik Opublikowano 3 Stycznia Autor Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia Gotowe, zapraszam do testów! - nadal cisza w zakresie wyników benchmarków z włączonym/wyłącznym trybem dedykowanym do gier... Nowe iso mniejsze o 0,8GB, szybsza instalacja, bezbłędna aktualizacja Windows Update, kompresja opcjonalna po ukazaniu się pulpitu. Andreas85, JanKo66, wislak00 i 3 innych lubią to Cytuj
kamilpl Opublikowano 3 Stycznia Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia Co ta daje kompresja jak ją wybierzemy ? edit: ok już wiem. swiniarobert69 lubi to Cytuj
srom-otnik Opublikowano 3 Stycznia Autor Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 11 minut temu, kamilpl napisał(a): Co ta daje kompresja jak ją wybierzemy ? edit: ok już wiem. Spadek wydajności, ale ok. 3 GB więcej miejsca na dysku - nic więcej. kamilpl i c666 lubią to Cytuj
Icogoo Opublikowano 3 Stycznia Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia NO no, Normalnie petardos ciusos demonos ! , SYSTEM TO SZKIC DIAMENTOWY, PREDKOSC W GRACH MIAZDZY! swiniarobert69 i srom-otnik lubią to Cytuj
Achon Opublikowano 3 Stycznia Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia Nie nadążam z testami. A czemu nowsza wersja, to starsza wersja? Cytat Win JG11 24H2 IoT LTSC 31.12.25.iso ---> Windows 11 loTEnterpriseS 24H2 x64 - 10.0.26100.6584 Win JG11 24H2 IoT LTSC 03.01.26.iso ---> Windows 11 loTEnterpriseS 24H2 x64 - 10.0.26100.560 Się domyślam. że chodzi o to mniejsze 0,8GB ? Cytuj
srom-otnik Opublikowano 3 Stycznia Autor Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 11 minut temu, Achon napisał(a): Nie nadążam z testami. A czemu nowsza wersja, to starsza wersja? Się domyślam. że chodzi o to mniejsze 0,8GB ? Podstawa, czyli build dla mnie nie ma żadnego znaczenia- przecież pierwsze, co się robi po instalacji to aktualizację, a jeśli działa bezbłędnie to żaden problem - tak, wziąłem starsze moje iso że stycznia 25 i m. in. po to, by dostarczyć mniejszy obraz i przez to też przyspieszyć instalację. Przeorałem go od podstaw i chyba wyszło ok... 23 minuty temu, Icogoo napisał(a): NO no, Normalnie petardos ciusos demonos ! , SYSTEM TO SZKIC DIAMENTOWY, PREDKOSC W GRACH MIAZDZY! Jakieś detale? Porównania z wł/wył trybem dla gier? swiniarobert69 i c666 lubią to Cytuj
kamilpl Opublikowano 3 Stycznia Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia Godzinę temu, srom-otnik napisał(a): Spadek wydajności, ale ok. 3 GB więcej miejsca na dysku - nic więcej. Czyli tylko dla tych co mają mały dysk. Ok dobrze wiedzieć mam 1tb to nie włączam. Lepsza wydajność swiniarobert69 lubi to Cytuj
juh Opublikowano 3 Stycznia Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 3 minuty temu, kamilpl napisał(a): Czyli tylko dla tych co mają mały dysk. Albo dla tych co często wykonują i przywracają kopię sytemu po WiFi. Każdy GB się wtedy liczy. swiniarobert69 lubi to Cytuj
srom-otnik Opublikowano 3 Stycznia Autor Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 3 minuty temu, kamilpl napisał(a): Czyli tylko dla tych co mają mały dysk. Ok dobrze wiedzieć mam 1tb to nie włączam. Lepsza wydajność No cóż, są i tacy co jarają się, że system po instalacji ma 5-6 GB... Też bym tak chciał, ale to niestety nie czasy XP, Seven c666 i swiniarobert69 lubią to Cytuj
Andreas85 Opublikowano 3 Stycznia Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia Witaj mistrzuniu jutro zabieram się za instalację, więc i kilka gier przetestuję to do poniedziałku dam znać jak hula, ale bankowo będzie "SZTOS" Pozdrawiam srom-otnik i swiniarobert69 lubią to Cytuj
Achon Opublikowano 3 Stycznia Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia A więc tak: Po instalacji wybór systemów operacyjnych w rozruchu czas mi się ustawił na 1 sekundę No ja nie zdążę nic nacisnąć, tak szybko mi ten wybór mignie. - Minimum 3 sekundy jest u mnie. Wyskoczył mi stary panel kontroli głośności (pionowy) z windowsa 7 - Naprawdę? ------------------------------------------------ Dobra oto moje testy Cyberpunka 2077 Cytat "gameVersion": "2.31", "benchmarkName": "base\\streaming\\test\\benchmark\\benchmark.gamedef", "gpuDriverVersion": "Nvidia v 59144 [r591_37]", "presetName": "Custom", Bez dopalaczy Cytat "averageFps": 243.99826049804688, "minFps": 227.33213806152345, "maxFps": 261.13409423828127, Po włączeniu w Performance dopalacza gier i restarcie: Cytat "averageFps": 241.5204315185547, "minFps": 224.8593292236328, "maxFps": 258.5616149902344, Tak, zgadza się. po włączeniu tego niby przyśpieszacza, u mnie zrobiło się mniej klatek w grze. 244 ---> 241,5 System świeży, bez żadnych programów. Tylko Steam. Pozdrawiam. srom-otnik, wislak00 i boniek lubią to Cytuj
srom-otnik Opublikowano 3 Stycznia Autor Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 36 minut temu, Achon napisał(a): A więc tak: Po instalacji wybór systemów operacyjnych w rozruchu czas mi się ustawił na 1 sekundę No ja nie zdążę nic nacisnąć, tak szybko mi ten wybór mignie. - Minimum 3 sekundy jest u mnie. Wyskoczył mi stary panel kontroli głośności (pionowy) z windowsa 7 - Naprawdę? ------------------------------------------------ Dobra oto moje testy Cyberpunka 2077 Bez dopalaczy Po włączeniu w Performance dopalacza gier i restarcie: Tak, zgadza się. po włączeniu tego niby przyśpieszacza, u mnie zrobiło się mniej klatek w grze. 244 ---> 241,5 System świeży, bez żadnych programów. Tylko Steam. Pozdrawiam. Dziękuję, o to mi chodziło, o rzetelne testy! Chyba mi się wyzwalacz boostera odwrotnie przypisał do checkboxa. Bo efekt jest mierzalny, tylko na opak P.S. Regulator głośności - zaplątał mi się przypadkiem, gdy robiłem preset pod StartAllBacka - aby przywrócić ten z 11stki, należy we właściwościach tego programu przejść do zakładki "Ikony Paska Zadań" i w górnym menu "Wybierz styl wysuwanego okna - zaznaczamy pierwszą ikonę, opisaną obok Rozwijalne menu systemu Windows 11. - naprawię w kolejnym, mam nadzieję zamykającym testy wydaniu. swiniarobert69 lubi to Cytuj
kamilpl Opublikowano 4 Stycznia Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia Czyli jak ktoś niema dwóch systemów może śmiało instalować bo to bez znaczenia ? swiniarobert69 lubi to Cytuj
stens Opublikowano 4 Stycznia Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 49 minut temu, kamilpl napisał(a): Czyli jak ktoś niema dwóch systemów może śmiało instalować bo to bez znaczenia ? A co za problem sobie zwiększyc ilość sekund? swiniarobert69 lubi to Cytuj
kamilpl Opublikowano 4 Stycznia Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia No w sumie tak , ale i tak dużo użytkowników ma jeden system. No i mistrz nie musi robić na nowo systemu bo wystarczy tylko samemu wklepać jak ktoś ma jeden system: Wpisz w wyszukiwarkę Windows: Wyświetl zaawansowane ustawienia systemu. W sekcji Uruchamianie i odzyskiwanie kliknij Ustawienia. Odznacz (usuń ptaszka) przy opcji: Czas wyświetlania listy systemów operacyjnych. Kliknij OK [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] swiniarobert69 lubi to Cytuj
Icogoo Opublikowano 4 Stycznia Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia wlasnie zapomnialem testowac tryb dla gier ale jednak spadki fpsow sa z trybem, bez tego nie ma spadkow i jakies 10 fps do przodu mam swiniarobert69 lubi to Cytuj
srom-otnik Opublikowano 4 Stycznia Autor Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 1 godzinę temu, Icogoo napisał(a): wlasnie zapomnialem testowac tryb dla gier ale jednak spadki fpsow sa z trybem, bez tego nie ma spadkow i jakies 10 fps do przodu mam Czyli tryb gier pięknie działa, tylko muszę zmienić działanie checkboxa - drobiazg. Więc do porawy: - zwiększyć czas do 3 sekund na wybór systemu - regulator głośności - checkbox trybu gier. Coś przeoczyłem? Sechusk, swiniarobert69, kamilpl i 1 inny lubią to Cytuj
kamilpl Opublikowano 4 Stycznia Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia Na to wygląda że wszystko ok. Ja i tak tego trybu gier i starback nie używam to już finalnie ta wersja pozostaje u mnie Dzięki! Cytuj
c666 Opublikowano 4 Stycznia Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 1 godzinę temu, srom-otnik napisał(a): Czyli tryb gier pięknie działa, tylko muszę zmienić działanie checkboxa - drobiazg. Więc do porawy: - zwiększyć czas do 3 sekund na wybór systemu - regulator głośności - checkbox trybu gier. Coś przeoczyłem? Witaj mistrzu, Akurat musiałem zmienić system, bo poprzedniemu "dałem rady"... padło na Ten z tego tematu... Obserwacje: a) system jest niesamowicie szybki (w stosunku do Twojego 25H2 ma duuużo więcej senteksu w d.... , z jakimkoliwiek Win 10 wydaje mi się, że nie ma sensu porównywać, gdyż każda jedna 11-tka (nawet 23H2) ma inną i dużo lepszą dynamikę we-wy... z tym, że z tego trzeba umieć skorzystać i umieć to wyeksponować - Bravo TY!) b) opcja optymalizacji usług: - nie wiem, czy poza co każdy widzi po wywołaniu tej opcji, jest jakaś różnica między "Lekkim" a "Ekstremalnym"... jeżeli nie ma to w moim odczuciu wystarczy sam tryb "Lekki", gdyż można w lekkim ustawić "Ekstremalny" - ustawiając w "Lekkim" (Windows Update - sterowniki --> Pobieraj sterowniki) i przesuwając suwak na "Ekstremalny", pole Windows Update - sterowniki zostaje wprawdzie "wyszarzone", ale w tle widnieje nadal "Pobieraj sterowniki" - może być mylące - gdy wybierzemy "Ekstremalny" i zrobimy restart, to po ponownym wywołaniu okna "Optymalizatora", z racji autokonfiguracji tego panelu przy wywołaniu, mamy tryb "Lekki" z aktywną opcją "Windows Update -sterowniki" ustawioną na "Bez steroników" + reszta wg wyboru przed restartem... co pokazuje to co napisałem wyżej... opcja "Ekstremalny" jest równa "Lekki" + wybór Windows Update - sterowniki --> Bez steroników... Będziesz miał chwile, to zerknij na to... Więcej narazie nic, bo jestem bardziej skoncentrowany na swoich testach... :browar :browar :browar srom-otnik, boniek i swiniarobert69 lubią to Cytuj
magg Opublikowano 4 Stycznia Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2 godziny temu, srom-otnik napisał(a): Czyli tryb gier pięknie działa, tylko muszę zmienić działanie checkboxa - drobiazg. Więc do porawy: - zwiększyć czas do 3 sekund na wybór systemu - regulator głośności - checkbox trybu gier. Coś przeoczyłem? Tak. Znowu nie zapamiętuje ustawień pokrywy klapy czy przycisku power. Podobnie było w win10 z rok temu. swiniarobert69 lubi to Cytuj
Achon Opublikowano 4 Stycznia Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2 godziny temu, srom-otnik napisał(a): Coś przeoczyłem? Mała rzecz, ale trochę upierdliwa. U mnie nie aktywował się automatycznie, bo ma w sobie nieaktualny Generic Key. Dopiero zmiana na właściwy aktywowała system. Nie piszę o aktywatorach massgrave, ale o tym, że aktywowałem kiedyś legalnym kluczem i serwery mają cyfrowe hwid. Rozpoznają sku systemu po każdorazowej instalacji i z automatu wtedy jest system aktywowany. Generic Key, na podstawie którego jest rozpoznany SKU systemu: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] swiniarobert69 i srom-otnik lubią to Cytuj
Szymszel Opublikowano 4 Stycznia Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia Od tylu już lat na modach sromotnikowych a nigdy się Was nie pytałem o pracę z narzędziem Autoruns. Zakładki "Logon" i "Services". Jak się do tego zabrać? Czy zostawiać tylko te pozycje, które pojawiły zaraz po instalacji systemu a wszystkie kolejne odhaczać jak tylko skończymy ze sterownikami i dodatkowym oprogramowaniem? Jak sobie ogarniacie temat Autorunsów w swoich maszynach? Pozdrawiam. swiniarobert69 lubi to Cytuj
larrymk Opublikowano 4 Stycznia Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia system super śmiga aż miło, jednak mam problem z połączeniem się z drukarką poprzez Wi-Fi -w przypadku wyboru opcji "zopytmalizowane" w zakładce Narzędzia/Optymalizator usług. Aby dokonać wydruku, muszę wybrać fabryczne ustawienia. swiniarobert69 lubi to Cytuj
srom-otnik Opublikowano 4 Stycznia Autor Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 35 minut temu, c666 napisał(a): Będziesz miał chwile, to zerknij na to.. Obecny Optymalizator to jest etap przejściowy, badam obecnie jak zachowuje się u Was profil Lekki, gdyż mam zamiar usunąć w ogóle Fabryczny i pozostawić do wyboru właśnie - Lekki, który jest na prawdę bardzo uniwersalny i wszystko na nim działa oraz Extremalny, który z definicji musi mieć maksymalnie wszystko powyłączane, zwłaszcza Windows Update. Chce za jakiś nieodległy czas spróbować scalić Optymalizator z panelem Performance - nie wiem, czy uda mi się to przedsięwzięcie, bo jest dość trudne od strony programistycznej - każde z tych narzędzi jest mocno rozbudowane, po około 200 linii kodu, działa w oparciu o nieco inne filozofie. zobaczymy... juh, wislak00, swiniarobert69 i 4 innych lubią to Cytuj
srom-otnik Opublikowano 4 Stycznia Autor Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia Dostępna nowa testowa wersja, w której usunąłem zgłoszone mikrobugi. Zmieniłem nieco działanie trybu dla gier, obecnie podstawą jest maksymalne podkręcenie i wykorzystanie CPU. Zatem teraz tryb dla gier: - nie powinien obniżać wyników w benchmarkach; - może zwiększyć nieco wyniki w grach zależnych od CPU. Część optymalizacji pod GPU przeniosłem do normalnego trybu działania systemu, tak żeby nawet nie dotykając panelu Performance mieć radochę z grania. Icogoo, Sechusk, boniek i 3 innych lubią to Cytuj
kamilpl Opublikowano 4 Stycznia Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2 godziny temu, magg napisał(a): Tak. Znowu nie zapamiętuje ustawień pokrywy klapy czy przycisku power. Podobnie było w win10 z rok temu. U mnie zapamiętuje. Dałem żeby nic nie robił podczas zamknięcia klapy i hula. swiniarobert69 lubi to Cytuj
Kalafiorek X Opublikowano 4 Stycznia Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia i gdzię są te wyniki z benchamrków ? ktoś coś ? swiniarobert69 lubi to Cytuj
srom-otnik Opublikowano 4 Stycznia Autor Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 5 godzin temu, c666 napisał(a): opcja optymalizacji usług: - nie wiem, czy poza co każdy widzi po wywołaniu tej opcji, jest jakaś różnica między "Lekkim" a "Ekstremalnym"... jeżeli nie ma to w moim odczuciu wystarczy sam tryb "Lekki", gdyż można w lekkim ustawić "Ekstremalny" - ustawiając w "Lekkim" (Windows Update - sterowniki --> Pobieraj sterowniki) i przesuwając suwak na "Ekstremalny", pole Windows Update - sterowniki zostaje wprawdzie "wyszarzone", ale w tle widnieje nadal "Pobieraj sterowniki" - może być mylące - gdy wybierzemy "Ekstremalny" i zrobimy restart, to po ponownym wywołaniu okna "Optymalizatora", z racji autokonfiguracji tego panelu przy wywołaniu, mamy tryb "Lekki" z aktywną opcją "Windows Update -sterowniki" ustawioną na "Bez steroników" + reszta wg wyboru przed restartem... co pokazuje to co napisałem wyżej... opcja "Ekstremalny" jest równa "Lekki" + wybór Windows Update - sterowniki --> Bez steroników... Będziesz miał chwile, to zerknij na to... ...pobawiłem się dziś i uprościłem Optymalizator, ma teraz tylko dwa ustawienia: 1. Profil lekki, bardzo uniwersalny, delikatnie zoptymalizowany, raczej wszystko na nim działa, WU też z możliwością wyboru sterowników 2. Profil Extremalny - WU już nie działa, więc znika po przesunięciu suwaka w prawo i do wyboru są tylko widoczne elementy na panelu. Będzie dostępny przy kolejnych wydaniach. A może spróbuje dziś scalić to z panelem Performance, ale była by fajna sprawa! Dzięki za - jak zwykle doskonałą sugestię @c666 stens, c666, keri38 i 1 inny lubią to Cytuj
c666 Opublikowano 4 Stycznia Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia nie ma za co... robisz fajną robotę, wiec i zainteresowanie jest :)) P.S. 1. jak się Tobie chce to zamiast suwaka pobaw się komponentem Radiogroup (wykluczające się wzajemnie opcje w formie listy / kolumn)... da ciekawe i bardziej kompaktowe możliwości prezentowanych opcji w oknach modalnych, które tworzysz 2. co myślisz o jakimś bardziej dostępnym rozwiązaniu odnośnie "Sieci i Internetu" ... - to co jest zastosowane w orginale to jakaś tragedia.... moim zdaniem 1 klik na ikonę sieci w zasobniku powinien prowadzić do bardziej sensownych informacji a nie zmuszać do szukania kolejnego guzika przykład: używając netu mobilnego po kliknięciu na ikonę sieci w zasobniku, zostaje wywolane okno detali "wifi", które ma z tym tyle wspólnego, co pieron z wiatrakiem... ...no chyba, że ogólnie jest tutaj zastosowane wywołanie kolejnego okna na podstawie ikony, co w przypadku (ogólnie mówiąc) łącza radiowego wrzuca ,bez dalszej analizy typu połączenia, konfiguracje wifi... :)) jeżeli tak jest to może prościej byłoby dodać kolejną (unikatową) ikonkę radiową i obsłużyć w poprawny sposób całą resztę ... nwm... to jedynie jedno z rozwiązań... :browar :browar :browar srom-otnik i swiniarobert69 lubią to Cytuj
boniek Opublikowano 4 Stycznia Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia Nie wiem co tu się wydarzyło, ale wczorajszej wersji wszystko co trzeba weszło gładko i sam system też śmigał gładko, nawet jeszcze przed optymalizacją i czyszczeniem. A na tej wersji z dziś: jakiś błąd przy instalacji sterów grafiki integry, chwilowe ścinki, nie ma tej responsywności. Czy coś tu u mnie nie pykło? Nie wiem. Robię reinstall, albo czekam na kolejną wersję i zobaczymy. Średnio co 3-4 prawoklik, obojętnie gdzie jest ścina na ułamek sekundy (pojawia się z opóźnieniem) i taki widok jak na załączonym obrazku przykładowo na pulpicie. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] srom-otnik i swiniarobert69 lubią to Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi