Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie nadążam z testami.

A czemu nowsza wersja, to starsza wersja?

Cytat

Win JG11 24H2 IoT LTSC 31.12.25.iso  ---> Windows 11 loTEnterpriseS 24H2 x64 - 10.0.26100.6584
Win JG11 24H2 IoT LTSC 03.01.26.iso  ---> Windows 11 loTEnterpriseS 24H2 x64 - 10.0.26100.560

Się domyślam. że chodzi o to mniejsze  0,8GB ?

Opublikowano
11 minut temu, Achon napisał(a):

Nie nadążam z testami.

A czemu nowsza wersja, to starsza wersja?

Się domyślam. że chodzi o to mniejsze  0,8GB ?

Podstawa, czyli build dla mnie nie ma żadnego znaczenia- przecież pierwsze, co się robi po instalacji to aktualizację, a jeśli działa bezbłędnie to żaden problem 🙂

- tak, wziąłem starsze  moje iso że stycznia 25 i m. in. po to, by dostarczyć mniejszy obraz i przez to też przyspieszyć instalację. Przeorałem go od podstaw i chyba wyszło ok...

23 minuty temu, Icogoo napisał(a):

NO no, Normalnie petardos ciusos demonos ! , SYSTEM TO SZKIC DIAMENTOWY, PREDKOSC W GRACH MIAZDZY!

Jakieś detale? Porównania z wł/wył trybem dla gier? 

swiniarobert69 i c666 lubią to
Opublikowano
3 minuty temu, kamilpl napisał(a):

Czyli tylko dla tych co mają mały dysk. 
Ok dobrze wiedzieć mam 1tb to nie włączam.

Lepsza wydajność :)

No cóż, są i tacy co jarają się, że system po instalacji ma 5-6 GB...

Też bym tak chciał, ale to niestety nie czasy XP, Seven 🫤

c666 i swiniarobert69 lubią to
Opublikowano

A więc tak:

Po instalacji wybór systemów operacyjnych w rozruchu czas mi się ustawił na 1 sekundę

No ja nie zdążę nic nacisnąć, tak szybko mi ten wybór mignie. - Minimum 3 sekundy jest u mnie.

Wyskoczył mi stary panel kontroli głośności (pionowy) z windowsa 7 - Naprawdę?

------------------------------------------------

Dobra oto moje testy Cyberpunka 2077

Cytat

"gameVersion": "2.31",
        "benchmarkName": "base\\streaming\\test\\benchmark\\benchmark.gamedef",
        "gpuDriverVersion": "Nvidia v 59144 [r591_37]",
        "presetName": "Custom",

Bez dopalaczy

Cytat

"averageFps": 243.99826049804688,
        "minFps": 227.33213806152345,
        "maxFps": 261.13409423828127,

Po włączeniu w Performance dopalacza gier i restarcie: 

Cytat

"averageFps": 241.5204315185547,
        "minFps": 224.8593292236328,
        "maxFps": 258.5616149902344,

Tak, zgadza się. po włączeniu tego niby przyśpieszacza, u mnie zrobiło się mniej klatek w grze.

244 ---> 241,5 

System świeży, bez żadnych programów. Tylko Steam.

Pozdrawiam.

Opublikowano
36 minut temu, Achon napisał(a):

A więc tak:

Po instalacji wybór systemów operacyjnych w rozruchu czas mi się ustawił na 1 sekundę

No ja nie zdążę nic nacisnąć, tak szybko mi ten wybór mignie. - Minimum 3 sekundy jest u mnie.

Wyskoczył mi stary panel kontroli głośności (pionowy) z windowsa 7 - Naprawdę?

------------------------------------------------

Dobra oto moje testy Cyberpunka 2077

Bez dopalaczy

Po włączeniu w Performance dopalacza gier i restarcie: 

Tak, zgadza się. po włączeniu tego niby przyśpieszacza, u mnie zrobiło się mniej klatek w grze.

244 ---> 241,5 

System świeży, bez żadnych programów. Tylko Steam.

Pozdrawiam.

Dziękuję, o to mi chodziło, o rzetelne testy! Chyba mi się wyzwalacz boostera odwrotnie przypisał do checkboxa. Bo efekt jest mierzalny, tylko na opak 😁
P.S.  Regulator głośności - zaplątał mi się przypadkiem, gdy robiłem preset pod StartAllBacka - aby przywrócić ten z 11stki, należy we właściwościach tego programu przejść do zakładki "Ikony Paska Zadań" i w górnym menu "Wybierz styl wysuwanego okna - zaznaczamy pierwszą ikonę, opisaną obok Rozwijalne menu systemu Windows 11. 
- naprawię w kolejnym, mam nadzieję zamykającym testy wydaniu.

Opublikowano

No w sumie tak 🙂, ale i tak dużo użytkowników ma jeden system.

No i mistrz nie musi robić na nowo systemu bo wystarczy tylko samemu wklepać jak ktoś ma jeden system:

• Wpisz w wyszukiwarkę Windows: Wyświetl zaawansowane ustawienia systemu.

• W sekcji Uruchamianie i odzyskiwanie kliknij Ustawienia.

• Odznacz (usuń ptaszka) przy opcji: Czas wyświetlania listy systemów operacyjnych.

• Kliknij OK

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Opublikowano
1 godzinę temu, Icogoo napisał(a):

wlasnie zapomnialem testowac tryb dla gier ale jednak spadki fpsow sa z trybem, bez tego nie ma spadkow i jakies 10 fps do przodu mam

Czyli tryb gier pięknie działa, tylko muszę zmienić działanie checkboxa - drobiazg.

Więc do porawy:

- zwiększyć czas do 3 sekund  na wybór systemu 

- regulator głośności 

- checkbox trybu gier.

Coś przeoczyłem? 

Opublikowano
1 godzinę temu, srom-otnik napisał(a):

Czyli tryb gier pięknie działa, tylko muszę zmienić działanie checkboxa - drobiazg.

Więc do porawy:

- regulator głośności 

- checkbox trybu gier.

Coś przeoczyłem? 

Witaj mistrzu,

Akurat musiałem zmienić system, bo poprzedniemu "dałem rady"... padło na Ten z tego tematu...

Obserwacje:

a) system jest niesamowicie szybki (w stosunku do Twojego 25H2 ma duuużo więcej senteksu w d.... , z jakimkoliwiek Win 10 wydaje mi się, że nie ma sensu porównywać, gdyż każda jedna 11-tka (nawet 23H2) ma inną i dużo lepszą dynamikę we-wy... z tym, że z tego trzeba umieć skorzystać i umieć to wyeksponować - Bravo TY!)

b)  opcja optymalizacji usług:

- nie wiem, czy poza co każdy widzi po wywołaniu tej opcji, jest jakaś różnica między "Lekkim" a "Ekstremalnym"... jeżeli nie ma to w moim odczuciu wystarczy sam tryb "Lekki", gdyż można w lekkim ustawić "Ekstremalny"

- ustawiając w "Lekkim" (Windows Update - sterowniki --> Pobieraj sterowniki) i przesuwając suwak na "Ekstremalny", pole Windows Update - sterowniki zostaje wprawdzie "wyszarzone", ale w tle widnieje nadal "Pobieraj sterowniki" - może być mylące

- gdy wybierzemy "Ekstremalny" i zrobimy restart, to po ponownym wywołaniu okna "Optymalizatora", z racji autokonfiguracji tego panelu przy wywołaniu, mamy tryb "Lekki" z aktywną opcją "Windows Update -sterowniki" ustawioną na "Bez steroników" + reszta wg wyboru przed restartem...

co pokazuje to co napisałem wyżej... opcja "Ekstremalny" jest równa "Lekki" + wybór Windows Update - sterowniki --> Bez steroników...

Będziesz miał chwile, to zerknij na to...

Więcej narazie nic, bo jestem bardziej skoncentrowany na swoich testach...

:browar :browar :browar

Opublikowano
2 godziny temu, srom-otnik napisał(a):

Więc do porawy:

- regulator głośności 

- checkbox trybu gier.

Coś przeoczyłem? 

Tak. Znowu nie zapamiętuje ustawień pokrywy klapy czy przycisku power. Podobnie było w win10 z rok temu. 

Opublikowano
2 godziny temu, srom-otnik napisał(a):

Coś przeoczyłem? 

Mała rzecz, ale trochę upierdliwa. U mnie nie aktywował się automatycznie, bo ma w sobie nieaktualny Generic Key.

Dopiero zmiana na właściwy aktywowała system.

Nie piszę o aktywatorach massgrave, ale o tym, że aktywowałem kiedyś legalnym kluczem i serwery  mają cyfrowe hwid.

Rozpoznają sku systemu po każdorazowej instalacji i z automatu wtedy jest system aktywowany.

Generic Key, na podstawie którego jest rozpoznany SKU systemu:

Opublikowano

Od tylu już lat na modach sromotnikowych a nigdy się Was nie pytałem o pracę z narzędziem Autoruns.

Zakładki "Logon" i "Services". Jak się do tego zabrać? Czy zostawiać tylko te pozycje, które pojawiły zaraz po instalacji systemu a wszystkie kolejne odhaczać jak tylko skończymy ze sterownikami i dodatkowym oprogramowaniem?

Jak sobie ogarniacie temat Autorunsów w swoich maszynach?

Pozdrawiam.

Opublikowano

system super śmiga aż miło, jednak mam problem z połączeniem się z drukarką poprzez Wi-Fi -w przypadku wyboru opcji "zopytmalizowane" w zakładce Narzędzia/Optymalizator usług. Aby dokonać wydruku, muszę wybrać fabryczne ustawienia.

Opublikowano
35 minut temu, c666 napisał(a):

Będziesz miał chwile, to zerknij na to..

Obecny Optymalizator to jest etap przejściowy, badam obecnie jak zachowuje się u Was profil Lekki, gdyż mam zamiar usunąć w ogóle Fabryczny i pozostawić do wyboru właśnie - Lekki, który jest na prawdę bardzo uniwersalny i wszystko na nim działa oraz Extremalny, który z definicji musi mieć maksymalnie wszystko powyłączane, zwłaszcza Windows Update. Chce za jakiś nieodległy czas spróbować scalić Optymalizator z panelem Performance - nie wiem, czy uda mi się to przedsięwzięcie, bo jest dość trudne od strony programistycznej - każde z tych narzędzi jest mocno rozbudowane, po około 200 linii kodu, działa w oparciu o nieco inne filozofie. zobaczymy...

Opublikowano

Dostępna nowa testowa wersja, w której usunąłem zgłoszone mikrobugi.
Zmieniłem nieco działanie trybu dla gier, obecnie podstawą jest maksymalne podkręcenie i wykorzystanie CPU. Zatem teraz tryb dla gier:
- nie powinien obniżać wyników w benchmarkach;
- może zwiększyć nieco wyniki w grach zależnych od CPU.

Część optymalizacji pod GPU przeniosłem do normalnego trybu działania systemu, tak żeby nawet nie dotykając panelu Performance mieć radochę z grania.

Opublikowano
5 godzin temu, c666 napisał(a):

opcja optymalizacji usług:

- nie wiem, czy poza co każdy widzi po wywołaniu tej opcji, jest jakaś różnica między "Lekkim" a "Ekstremalnym"... jeżeli nie ma to w moim odczuciu wystarczy sam tryb "Lekki", gdyż można w lekkim ustawić "Ekstremalny"

- ustawiając w "Lekkim" (Windows Update - sterowniki --> Pobieraj sterowniki) i przesuwając suwak na "Ekstremalny", pole Windows Update - sterowniki zostaje wprawdzie "wyszarzone", ale w tle widnieje nadal "Pobieraj sterowniki" - może być mylące

- gdy wybierzemy "Ekstremalny" i zrobimy restart, to po ponownym wywołaniu okna "Optymalizatora", z racji autokonfiguracji tego panelu przy wywołaniu, mamy tryb "Lekki" z aktywną opcją "Windows Update -sterowniki" ustawioną na "Bez steroników" + reszta wg wyboru przed restartem...

co pokazuje to co napisałem wyżej... opcja "Ekstremalny" jest równa "Lekki" + wybór Windows Update - sterowniki --> Bez steroników...

Będziesz miał chwile, to zerknij na to...

...pobawiłem się dziś i uprościłem Optymalizator, ma teraz tylko dwa ustawienia:
1. Profil lekki, bardzo uniwersalny, delikatnie zoptymalizowany, raczej wszystko na nim działa, WU też z możliwością wyboru sterowników
wJQUWn1.png 

2. Profil Extremalny - WU już nie działa, więc znika po przesunięciu suwaka w prawo i do wyboru są tylko widoczne elementy na panelu.
 2qU6vB8.png

Będzie dostępny przy kolejnych wydaniach. A może spróbuje dziś scalić to z panelem Performance, ale była by fajna sprawa!

Dzięki za - jak zwykle doskonałą sugestię @c666

stens, c666, keri38 i 1 inny lubią to
Opublikowano

nie ma za co... robisz fajną robotę, wiec i zainteresowanie jest :))

P.S. 1. jak się Tobie chce to zamiast suwaka pobaw się komponentem Radiogroup (wykluczające się wzajemnie opcje w formie listy / kolumn)... da ciekawe i bardziej kompaktowe możliwości prezentowanych opcji w oknach modalnych, które tworzysz

2. co myślisz o jakimś bardziej dostępnym rozwiązaniu odnośnie "Sieci i Internetu" ... - to co jest zastosowane w orginale to jakaś tragedia.... moim zdaniem 1 klik na ikonę sieci w zasobniku powinien prowadzić do bardziej sensownych informacji a nie zmuszać do szukania kolejnego guzika

przykład: 

używając netu mobilnego po kliknięciu na ikonę sieci w zasobniku, zostaje wywolane okno  detali "wifi", które ma z tym tyle wspólnego, co pieron z wiatrakiem... 

...no chyba, że ogólnie jest tutaj zastosowane wywołanie kolejnego okna na podstawie ikony, co w przypadku (ogólnie mówiąc) łącza radiowego wrzuca ,bez dalszej analizy typu połączenia, konfiguracje wifi... :))

jeżeli tak jest to może prościej byłoby dodać kolejną (unikatową) ikonkę radiową i obsłużyć w poprawny sposób całą resztę ... nwm... to jedynie jedno z rozwiązań...

:browar :browar :browar

Opublikowano

Nie wiem co tu się wydarzyło, ale wczorajszej wersji wszystko co trzeba weszło gładko i sam system też śmigał gładko, nawet jeszcze przed optymalizacją i czyszczeniem. A na tej wersji z dziś: jakiś błąd przy instalacji sterów grafiki integry, chwilowe ścinki, nie ma tej responsywności. Czy coś tu u mnie nie pykło? Nie wiem. Robię reinstall, albo czekam na kolejną wersję i zobaczymy.

Średnio co 3-4 prawoklik, obojętnie gdzie jest ścina na ułamek sekundy (pojawia się z opóźnieniem) i taki widok jak na załączonym obrazku przykładowo na pulpicie.