Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, srom-otnik napisał(a):

Extreme czy Lite z defenderem a może bez bez niego.?

Wersja Lite, odpalałem na dell 5070, również nie działa. Zdążyłem tylko zaakceptować ssd, restart i bluescreen.

Extreme  działa ok

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

srom-otnik lubi to
Opublikowano
Godzinę temu, leoncio napisał(a):

Wersja Lite, odpalałem na dell 5070, również nie działa. Zdążyłem tylko zaakceptować ssd, restart i bluescreen.

Extreme  działa ok

Dzięki, zobaczę co go boli

Opublikowano

Witam ooo, widzę, że nowa wersja. Czymś się różni od poprzedniej? Ale i tak pewnie sprawdzę. Ps. Obecnie siedzę na poprzedniej i jest ( Mega Subcio ) Tylko zaobserwowałem, że po aktualizacji ( Windowsa ) w zakładce oczyszczanie ( DISM++ ) za każdym razem wywala błąd o braku aktualnego folderu ( $WinREAgent ) więc za każdym razem trzeba go aktualizować. Gorąco Pozdrawiam :)

Opublikowano

U mnie również to samo.

Instalowałem na lapku Dell i na stacjonarnym kompie, w obu przypadkach to samo.

Próbowałem Lite z defenderem i bez defendera, nie ma różnicy w obu przypadkach jest blue screen.

Po wybraniu opcji bez/z defenderem komputer się restaruje i system normalnie działa.

Problem pojawia się w momencie włączenia Optymalizatora usług żeby aktywować system, po restarcie mamy już tylko blue screen po odpaleniu systemu.

Szkoda że nie doczytałem komentarzy przed instalacją bo zostałem bez systemu na komputerze stacjonarnym.

Ma ktoś wersję z 22.07.25 i może udostępnić?

Opublikowano

Dzięki za info zwrotne, chyba mam już jasność w jakiej sytuacji dochodzi to tego bluescreena. Winę za to prawdopodobnie ponosi dodane w tym wydaniu w wersji Lite polecenie reagentc /disable, które jest inicjowane właśnie w optymalizatorze przy wybraniu pełnego zestawu uruchomionych usług, nazwanego przeze mnie Trybem Serwisowym. U mnie na stacjonarce przy rzeczywistej instalacji nigdy nie wystąpił niebieski ekran, więc uznałem, że systemem mogę się podzielić. Jak się okazuje - doczytałem, że na niektórych laptopach OEM producenci powiązali WinRE z własnymi procedurami bootowania i recovery – jego wyłączenie może namieszać w BCD.

W mojej wersji Pro też są te bluescreeny na Lite?

Extreme nie ma tego wpisu reagentc /disable, więc na niego nie ma skarg. Cóż, trzeba będzie z tej opcji zrezygnować.

marcinwally i Kocurek lubią to
Opublikowano

U mnie poza instalacją na laptopie problem wystąpił również na stacjonarnym komputerze w takiej konfiguracji:

Gigabyte z790 elite ax / intel 14700k / RTX 4080 / ddr5 6800 

W wersji Exterme faktycznie nie było tego problemu, a na Lite występował zarówno z defenderem i bez

Przed chwilą ściągnąłem i zainstalowałem wersje z 22.07.25 w wersji Lite i tam nie ma tego problemu

srom-otnik lubi to
Opublikowano

Panie Sromotniku. Mam pytanie.

Czy decyzja o usunięciu pomijania ekranu logowania jest ostateczna?

Z mojej strony przesyłam pochwały, bo zdążyłem pobrać wydanie eksperymentalne JG, które je zawierało,

przetestowałem i działa to bardzo dobrze - niekoniecznie trzeba to oferować w standardzie włączone (ponieważ jak się okazało były zgłoszone problemy), natomiast możliwość opcjonalnego włączenia przez skrypt w katalogu TUNING\EKRAN LOGOWANIA zachęcam ponownie rozważyć.

Niezależnie od tego czy decyzja zostanie podtrzymana - dobra robota!

Opublikowano
3 godziny temu, Kocurek napisał(a):

Panie Sromotniku. Mam pytanie.

Czy decyzja o usunięciu pomijania ekranu logowania jest ostateczna?

Z mojej strony przesyłam pochwały, bo zdążyłem pobrać wydanie eksperymentalne JG, które je zawierało,

przetestowałem i działa to bardzo dobrze - niekoniecznie trzeba to oferować w standardzie włączone (ponieważ jak się okazało były zgłoszone problemy), natomiast możliwość opcjonalnego włączenia przez skrypt w katalogu TUNING\EKRAN LOGOWANIA zachęcam ponownie rozważyć.

Niezależnie od tego czy decyzja zostanie podtrzymana - dobra robota!

Dzięki szanowny Kocurku, przemyśle ponowne temat. Jak dopadnę odrobinę wolnego czasu to zabiorę się za to.

Pzdr!

Opublikowano
4 godziny temu, srom-otnik napisał(a):

Nie wiem, zwyczajnie - nie wiem 😁

Do niedzieli jestem poza kompem (urlop) a później coś podłubię 

Dzięki za info w takim układzie poczekam 😀

Opublikowano

Hejka, pracuję nad nowym Optymalizatorem, który będzie łączył dotychczasową jego funkcjonalność z tym, co oferuje katalog TUNING na pulpicie, więc oprócz sekwencyjnego wyłączania/włączania całych bloków usługowych, będzie można w jednym oknie dialogowym przejść do ustawień prywatności, wyglądu interfejsu, oraz wyczyścić system skryptem. Z pulpitu zniknie folder TUNING, pozostaną tylko INSTALKI =>

XrB9J01.jpeg

- na razie to wersja poglądowa, ale ogólny zamysł pozostanie mniej więcej taki. Pracuję jeszcze nad oknami z checkboxami. 
Projekt bardzo młody i ujrzy światło dzienne nie tak szybko. Nie pytajcie kiedy, na pewno kiedyś!

P.S. Finalizuję wersję anglojęzyczną,  może w ciągu tygodnia-dwóch dostaniecie do testów.

Pzdr!

Opublikowano

Witam,  pierwszy raz korzystam. Mam kilka uwag:
Zapora Windows Defender jest nadal w panelu sterowania.

ECS w panelu sterowania wywala błąd, nie jest to potrzebne można usunąć.
Usługa  Zapora Windows Defender jest nadal obecna.
Windows Update nie działa. (Ale to na plus bo i tak to problemy tylko).
To tak z tego co na szybko znalazłem.

PS. Usuwasz używając manifestów? Coś takiego robi właśnie NTLite.
Napisałem skrypt w powershell który wywala elementy windows po "Assembly Identity", razem z zależnościami.

Każdy element zainstalowany w Windows posiada swoje "Assembly Identity".
Przykład listy "Assembly Identity" dla Windows Update:

$AssemblyIdentityList = @(
        "Microsoft-Windows-WindowsUpdateClient",
        "Microsoft-Windows-WindowsUpdateClient-API-Host",
        "Microsoft-Windows-WindowsUpdateClient-Aux",
        "Microsoft-Windows-WindowsUpdateClient-Aux.Resources",      
        "Microsoft-Windows-WindowsUpdateClient-Core",
        "Microsoft-Windows-WindowsUpdateClient-Core.Resources",     
        "Microsoft-Windows-WindowsUpdateClient-ExtUpdateSupport",   
        "Microsoft-Windows-WindowsUpdateClient-OSDeploymentSupport",
        "Microsoft-Windows-WindowsUpdateClient-PrintUISupport",     

"Microsoft-Windows-WaaSMedic",
        "Microsoft-Windows-WaaSMedic.Resources",  

"Microsoft-Windows-Update-MusNotificationBroker",
        "Microsoft-Windows-Update-MusNotificationUxExe",
        "Microsoft-Windows-Update-MusNotificationUxExe.Resources",
        "Microsoft-Windows-Update-MusNotifyIconExe",
        "Microsoft-Windows-Update-MusNotifyIconExe.Resources",
        "Microsoft-Windows-Update-OrchestratorApi",
        "Microsoft-Windows-Update-OrchestratorCore",
        "Microsoft-Windows-Update-OrchestratorCore-Service",
        "Microsoft-Windows-Update-OrchestratorCore.Resources",
        "Microsoft-Windows-Update-OrchestratorScheduler-UXTasks",
        "Microsoft-Windows-Update-OrchestratorSchedulerTasks",
        "Microsoft-Windows-Update-UpdateCsps",
        "Microsoft-Windows-Update-UPShared",
        "Microsoft-Windows-Update-UsoClient",
        "Microsoft-Windows-Update-UsoCorePS",
        "Microsoft-Windows-Update-Ux-MusScnHandlers",
        "Microsoft-Windows-Update-UX-MusUpdateHandlers",
        "Microsoft-Windows-Update-UX-MusUpdateHandlers.Resources",
        "Microsoft-Windows-Update-UX-UserPredictionModel",
        "Microsoft-Windows-Update-WindowsUpdateElevatedInstaller",

"Microsoft-Windows-Bits-Adm",
        "Microsoft-Windows-Bits-Adm.Resources",
        "Microsoft-Windows-Bits-Bitsadmin",
        "Microsoft-Windows-Bits-Bitsadmin.Resources",
        "Microsoft-Windows-Bits-Client-Core",
        "Microsoft-Windows-Bits-Client-Extras",
        "Microsoft-Windows-Bits-Client-Proxy",
        "Microsoft-Windows-Bits-Client.Resources",
        "Microsoft-Windows-Bits-IGDSearcher",
        "Microsoft-Windows-Bits-Perf",
        "Microsoft-Windows-Bits-Perf-V1-Counters",
        "Microsoft-Windows-Bits-Perf-V1-Counters.Resources"
    )

Mój skrypt czyta xml z manifestu którego dotyczy danego "Assembly Identity" i wywala czy to Sheduled Task, Plik, Skrót, Wpis Rejestru, Katalog,  Event Log, Usługi itp.
Jeszcze nie skończyłem. Bo mam mały problem, rozwiązałem go powiedzmy "nie do końca".

Może znasz algorytm jaki używa windows do generowania wpisów w rejestrze dla poszczególnych "Assembly Identity" w kluczach:
"HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\SideBySide\Winners"
dla przykładu:
amd64_presentationcore.resources_31bf3856ad364e35_pl-pl_ef5d73497405a3cb

chodzi o dokładnie ten "hash": "ef5d73497405a3cb" i jest on generowany z wielu zmiennych które znam z manifestu, ale algorytmu nie.

Pomożesz? :D

Opublikowano

Witajcie, mój premierowy post :D 

Wgrałem iso na pendraka za pomocą Rufusa 4.9 ale na początku pojawił się komunikat Boatloader "Uefi jest unieważniony" - kliknąłem OK, dysk został sformatowany i uwtorzony. 

Zadziała tak przygotowany pendrive czy mogę spodziewać się problemów?

Pozdr!

Opublikowano
W dniu 24.08.2025 o 19:37, LAGUNA napisał(a):

@Marksman jak coś to sprawdź sobie

może ten będzie lepszy  Ventoy

Hmm, dzięki ale mam wątpliwiości czy jeśli załaduję to samo ISO tylko na Ventoya to efekt będzie ten sam tylko, że wywali błąd typu "Uefi jest unieważniony" na etapie instalacji systemu...

Opublikowano
W dniu 24.08.2025 o 17:57, srom-otnik napisał(a):

Hejka, pracuję nad nowym Optymalizatorem, który będzie łączył dotychczasową jego funkcjonalność z tym, co oferuje katalog TUNING na pulpicie, więc oprócz sekwencyjnego wyłączania/włączania całych bloków usługowych, będzie można w jednym oknie dialogowym przejść do ustawień prywatności, wyglądu interfejsu, oraz wyczyścić system skryptem. Z pulpitu zniknie folder TUNING, pozostaną tylko INSTALKI =>

- na razie to wersja poglądowa, ale ogólny zamysł pozostanie mniej więcej taki. Pracuję jeszcze nad oknami z checkboxami. 
Projekt bardzo młody i ujrzy światło dzienne nie tak szybko. Nie pytajcie kiedy, na pewno kiedyś!

P.S. Finalizuję wersję anglojęzyczną,  może w ciągu tygodnia-dwóch dostaniecie do testów.

Pzdr!

Mistrzu pamiętaj o lokalizacji żeby dzialala drukarka po wifi  dzieki 

srom-otnik lubi to
Opublikowano

mam pytanko do guru sromotnika  ,testowalem kilka twoich modow ,najbardzej udane to 23h2 21h2 ,dzisiaj wpadl mi w lapska 25h2 i powiem ze jest moc ,moze po wakajkach jak odpoczniesz ogrodek skopiesz ,posiejesz ozimine to moze popracujesz nad 25h2 ,bo jezeli od innych tworcow jest dobrze to od ciebie powinno byc łał ,pozdrawiam i zycze milegowypoczynku 

srom-otnik i Miodek lubią to