MirekSerek Opublikowano 11 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2025 Nie było tego w internetach. Dzięki za info Cytuj
leoncio Opublikowano 12 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2025 Niestety, dell 3020, niebieski ekran po uaktywnieniu usług aktualizacji Cytuj
WiesioKa Opublikowano 12 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2025 3 godziny temu, leoncio napisał(a): Niestety, dell 3020, niebieski ekran po uaktywnieniu usług aktualizacji Też to miałem , dobrze że miałem wersje z 22.07.25 i ją zainstalowałem ,działa super. Cytuj
srom-otnik Opublikowano 12 Sierpnia 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2025 3 godziny temu, leoncio napisał(a): Niestety, dell 3020, niebieski ekran po uaktywnieniu usług aktualizacji Extreme czy Lite z defenderem a może bez bez niego.? Cytuj
WiesioKa Opublikowano 12 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2025 Wersja lite zdefenderem , w wersji 24H2 Pro tego nie było. srom-otnik lubi to Cytuj
leoncio Opublikowano 12 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2025 1 godzinę temu, srom-otnik napisał(a): Extreme czy Lite z defenderem a może bez bez niego.? Wersja Lite, odpalałem na dell 5070, również nie działa. Zdążyłem tylko zaakceptować ssd, restart i bluescreen. Extreme działa ok [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] srom-otnik lubi to Cytuj
srom-otnik Opublikowano 12 Sierpnia 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2025 Godzinę temu, leoncio napisał(a): Wersja Lite, odpalałem na dell 5070, również nie działa. Zdążyłem tylko zaakceptować ssd, restart i bluescreen. Extreme działa ok [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Dzięki, zobaczę co go boli Cytuj
sebio Opublikowano 18 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2025 również u mnie niebieski ekran acer gamingowy Cytuj
Andreas85 Opublikowano 18 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2025 Witam ooo, widzę, że nowa wersja. Czymś się różni od poprzedniej? Ale i tak pewnie sprawdzę. Ps. Obecnie siedzę na poprzedniej i jest ( Mega Subcio ) Tylko zaobserwowałem, że po aktualizacji ( Windowsa ) w zakładce oczyszczanie ( DISM++ ) za każdym razem wywala błąd o braku aktualnego folderu ( $WinREAgent ) więc za każdym razem trzeba go aktualizować. Gorąco Pozdrawiam Cytuj
marcinwally Opublikowano 18 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2025 U mnie również to samo. Instalowałem na lapku Dell i na stacjonarnym kompie, w obu przypadkach to samo. Próbowałem Lite z defenderem i bez defendera, nie ma różnicy w obu przypadkach jest blue screen. Po wybraniu opcji bez/z defenderem komputer się restaruje i system normalnie działa. Problem pojawia się w momencie włączenia Optymalizatora usług żeby aktywować system, po restarcie mamy już tylko blue screen po odpaleniu systemu. Szkoda że nie doczytałem komentarzy przed instalacją bo zostałem bez systemu na komputerze stacjonarnym. Ma ktoś wersję z 22.07.25 i może udostępnić? Cytuj
iskier Opublikowano 18 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2025 Wciąż dostępna na mega pod pierwotnym adresem - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] SHA1 c7e687de98b25bad96c5bb90adcabab274e1577b Cytuj
marcinwally Opublikowano 18 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2025 8 minut temu, iskier napisał(a): Wciąż dostępna na mega pod pierwotnym adresem - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Dzięki Cytuj
srom-otnik Opublikowano 18 Sierpnia 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2025 Dzięki za info zwrotne, chyba mam już jasność w jakiej sytuacji dochodzi to tego bluescreena. Winę za to prawdopodobnie ponosi dodane w tym wydaniu w wersji Lite polecenie reagentc /disable, które jest inicjowane właśnie w optymalizatorze przy wybraniu pełnego zestawu uruchomionych usług, nazwanego przeze mnie Trybem Serwisowym. U mnie na stacjonarce przy rzeczywistej instalacji nigdy nie wystąpił niebieski ekran, więc uznałem, że systemem mogę się podzielić. Jak się okazuje - doczytałem, że na niektórych laptopach OEM producenci powiązali WinRE z własnymi procedurami bootowania i recovery – jego wyłączenie może namieszać w BCD. W mojej wersji Pro też są te bluescreeny na Lite? Extreme nie ma tego wpisu reagentc /disable, więc na niego nie ma skarg. Cóż, trzeba będzie z tej opcji zrezygnować. marcinwally i Kocurek lubią to Cytuj
marcinwally Opublikowano 18 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2025 U mnie poza instalacją na laptopie problem wystąpił również na stacjonarnym komputerze w takiej konfiguracji: Gigabyte z790 elite ax / intel 14700k / RTX 4080 / ddr5 6800 W wersji Exterme faktycznie nie było tego problemu, a na Lite występował zarówno z defenderem i bez Przed chwilą ściągnąłem i zainstalowałem wersje z 22.07.25 w wersji Lite i tam nie ma tego problemu srom-otnik lubi to Cytuj
Kocurek Opublikowano 20 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2025 Panie Sromotniku. Mam pytanie. Czy decyzja o usunięciu pomijania ekranu logowania jest ostateczna? Z mojej strony przesyłam pochwały, bo zdążyłem pobrać wydanie eksperymentalne JG, które je zawierało, przetestowałem i działa to bardzo dobrze - niekoniecznie trzeba to oferować w standardzie włączone (ponieważ jak się okazało były zgłoszone problemy), natomiast możliwość opcjonalnego włączenia przez skrypt w katalogu TUNING\EKRAN LOGOWANIA zachęcam ponownie rozważyć. Niezależnie od tego czy decyzja zostanie podtrzymana - dobra robota! swiniarobert69 i starcraft2fan lubią to Cytuj
srom-otnik Opublikowano 20 Sierpnia 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2025 3 godziny temu, Kocurek napisał(a): Panie Sromotniku. Mam pytanie. Czy decyzja o usunięciu pomijania ekranu logowania jest ostateczna? Z mojej strony przesyłam pochwały, bo zdążyłem pobrać wydanie eksperymentalne JG, które je zawierało, przetestowałem i działa to bardzo dobrze - niekoniecznie trzeba to oferować w standardzie włączone (ponieważ jak się okazało były zgłoszone problemy), natomiast możliwość opcjonalnego włączenia przez skrypt w katalogu TUNING\EKRAN LOGOWANIA zachęcam ponownie rozważyć. Niezależnie od tego czy decyzja zostanie podtrzymana - dobra robota! Dzięki szanowny Kocurku, przemyśle ponowne temat. Jak dopadnę odrobinę wolnego czasu to zabiorę się za to. Pzdr! starcraft2fan i Kocurek lubią to Cytuj
sebio Opublikowano 20 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2025 Fajny mega system wersja extreme ale wyłączona lokalizacja i nie idzie zainstalować po wifi proszę o pomoc dzięki Cytuj
srom-otnik Opublikowano 21 Sierpnia 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2025 15 godzin temu, sebio napisał(a): Fajny mega system wersja extreme ale wyłączona lokalizacja i nie idzie zainstalować po wifi proszę o pomoc dzięki Zrobi się w nowszym wydaniu. Dzięki za info Cytuj
sebio Opublikowano 21 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2025 1 godzinę temu, srom-otnik napisał(a): Zrobi się w nowszym wydaniu. Dzięki za info A kiedy mniej więcej bo nie wiem czy mam czekać czy zapisać 23h2 ? Cytuj
srom-otnik Opublikowano 21 Sierpnia 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2025 Nie wiem, zwyczajnie - nie wiem Do niedzieli jestem poza kompem (urlop) a później coś podłubię stens lubi to Cytuj
sebio Opublikowano 21 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2025 4 godziny temu, srom-otnik napisał(a): Nie wiem, zwyczajnie - nie wiem Do niedzieli jestem poza kompem (urlop) a później coś podłubię Dzięki za info w takim układzie poczekam Cytuj
srom-otnik Opublikowano 24 Sierpnia 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2025 Hejka, pracuję nad nowym Optymalizatorem, który będzie łączył dotychczasową jego funkcjonalność z tym, co oferuje katalog TUNING na pulpicie, więc oprócz sekwencyjnego wyłączania/włączania całych bloków usługowych, będzie można w jednym oknie dialogowym przejść do ustawień prywatności, wyglądu interfejsu, oraz wyczyścić system skryptem. Z pulpitu zniknie folder TUNING, pozostaną tylko INSTALKI => - na razie to wersja poglądowa, ale ogólny zamysł pozostanie mniej więcej taki. Pracuję jeszcze nad oknami z checkboxami. Projekt bardzo młody i ujrzy światło dzienne nie tak szybko. Nie pytajcie kiedy, na pewno kiedyś! P.S. Finalizuję wersję anglojęzyczną, może w ciągu tygodnia-dwóch dostaniecie do testów. Pzdr! stens, Polszabox, Kocurek i 2 innych lubią to Cytuj
rafi2021 Opublikowano 24 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2025 Witam, pierwszy raz korzystam. Mam kilka uwag: Zapora Windows Defender jest nadal w panelu sterowania. ECS w panelu sterowania wywala błąd, nie jest to potrzebne można usunąć. Usługa Zapora Windows Defender jest nadal obecna. Windows Update nie działa. (Ale to na plus bo i tak to problemy tylko). To tak z tego co na szybko znalazłem. PS. Usuwasz używając manifestów? Coś takiego robi właśnie NTLite. Napisałem skrypt w powershell który wywala elementy windows po "Assembly Identity", razem z zależnościami. Każdy element zainstalowany w Windows posiada swoje "Assembly Identity". Przykład listy "Assembly Identity" dla Windows Update: $AssemblyIdentityList = @( "Microsoft-Windows-WindowsUpdateClient", "Microsoft-Windows-WindowsUpdateClient-API-Host", "Microsoft-Windows-WindowsUpdateClient-Aux", "Microsoft-Windows-WindowsUpdateClient-Aux.Resources", "Microsoft-Windows-WindowsUpdateClient-Core", "Microsoft-Windows-WindowsUpdateClient-Core.Resources", "Microsoft-Windows-WindowsUpdateClient-ExtUpdateSupport", "Microsoft-Windows-WindowsUpdateClient-OSDeploymentSupport", "Microsoft-Windows-WindowsUpdateClient-PrintUISupport", "Microsoft-Windows-WaaSMedic", "Microsoft-Windows-WaaSMedic.Resources", "Microsoft-Windows-Update-MusNotificationBroker", "Microsoft-Windows-Update-MusNotificationUxExe", "Microsoft-Windows-Update-MusNotificationUxExe.Resources", "Microsoft-Windows-Update-MusNotifyIconExe", "Microsoft-Windows-Update-MusNotifyIconExe.Resources", "Microsoft-Windows-Update-OrchestratorApi", "Microsoft-Windows-Update-OrchestratorCore", "Microsoft-Windows-Update-OrchestratorCore-Service", "Microsoft-Windows-Update-OrchestratorCore.Resources", "Microsoft-Windows-Update-OrchestratorScheduler-UXTasks", "Microsoft-Windows-Update-OrchestratorSchedulerTasks", "Microsoft-Windows-Update-UpdateCsps", "Microsoft-Windows-Update-UPShared", "Microsoft-Windows-Update-UsoClient", "Microsoft-Windows-Update-UsoCorePS", "Microsoft-Windows-Update-Ux-MusScnHandlers", "Microsoft-Windows-Update-UX-MusUpdateHandlers", "Microsoft-Windows-Update-UX-MusUpdateHandlers.Resources", "Microsoft-Windows-Update-UX-UserPredictionModel", "Microsoft-Windows-Update-WindowsUpdateElevatedInstaller", "Microsoft-Windows-Bits-Adm", "Microsoft-Windows-Bits-Adm.Resources", "Microsoft-Windows-Bits-Bitsadmin", "Microsoft-Windows-Bits-Bitsadmin.Resources", "Microsoft-Windows-Bits-Client-Core", "Microsoft-Windows-Bits-Client-Extras", "Microsoft-Windows-Bits-Client-Proxy", "Microsoft-Windows-Bits-Client.Resources", "Microsoft-Windows-Bits-IGDSearcher", "Microsoft-Windows-Bits-Perf", "Microsoft-Windows-Bits-Perf-V1-Counters", "Microsoft-Windows-Bits-Perf-V1-Counters.Resources" ) Mój skrypt czyta xml z manifestu którego dotyczy danego "Assembly Identity" i wywala czy to Sheduled Task, Plik, Skrót, Wpis Rejestru, Katalog, Event Log, Usługi itp. Jeszcze nie skończyłem. Bo mam mały problem, rozwiązałem go powiedzmy "nie do końca". Może znasz algorytm jaki używa windows do generowania wpisów w rejestrze dla poszczególnych "Assembly Identity" w kluczach: "HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\SideBySide\Winners" dla przykładu: amd64_presentationcore.resources_31bf3856ad364e35_pl-pl_ef5d73497405a3cb chodzi o dokładnie ten "hash": "ef5d73497405a3cb" i jest on generowany z wielu zmiennych które znam z manifestu, ale algorytmu nie. Pomożesz? Cytuj
Marksman Opublikowano 24 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2025 Witajcie, mój premierowy post Wgrałem iso na pendraka za pomocą Rufusa 4.9 ale na początku pojawił się komunikat Boatloader "Uefi jest unieważniony" - kliknąłem OK, dysk został sformatowany i uwtorzony. Zadziała tak przygotowany pendrive czy mogę spodziewać się problemów? Pozdr! [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
LAGUNA Opublikowano 24 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2025 @Marksman jak coś to sprawdź sobie może ten będzie lepszy Ventoy [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Marksman lubi to Cytuj
88jankowalski88 Opublikowano 24 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2025 Google Drive [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] qlimax20, nordof1 i starcraft2fan lubią to Cytuj
Marksman Opublikowano 25 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2025 W dniu 24.08.2025 o 19:37, LAGUNA napisał(a): @Marksman jak coś to sprawdź sobie może ten będzie lepszy Ventoy [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Hmm, dzięki ale mam wątpliwiości czy jeśli załaduję to samo ISO tylko na Ventoya to efekt będzie ten sam tylko, że wywali błąd typu "Uefi jest unieważniony" na etapie instalacji systemu... Cytuj
stens Opublikowano 25 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2025 15 minut temu, Marksman napisał(a): że wywali błąd typu "Uefi jest unieważniony" na etapie instalacji systemu... Nic Ci nie wywali, sprawdzone LAGUNA i Marksman lubią to Cytuj
sebio Opublikowano 26 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2025 W dniu 24.08.2025 o 17:57, srom-otnik napisał(a): Hejka, pracuję nad nowym Optymalizatorem, który będzie łączył dotychczasową jego funkcjonalność z tym, co oferuje katalog TUNING na pulpicie, więc oprócz sekwencyjnego wyłączania/włączania całych bloków usługowych, będzie można w jednym oknie dialogowym przejść do ustawień prywatności, wyglądu interfejsu, oraz wyczyścić system skryptem. Z pulpitu zniknie folder TUNING, pozostaną tylko INSTALKI => [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] - na razie to wersja poglądowa, ale ogólny zamysł pozostanie mniej więcej taki. Pracuję jeszcze nad oknami z checkboxami. Projekt bardzo młody i ujrzy światło dzienne nie tak szybko. Nie pytajcie kiedy, na pewno kiedyś! P.S. Finalizuję wersję anglojęzyczną, może w ciągu tygodnia-dwóch dostaniecie do testów. Pzdr! Mistrzu pamiętaj o lokalizacji żeby dzialala drukarka po wifi dzieki srom-otnik lubi to Cytuj
keri38 Opublikowano 28 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2025 mam pytanko do guru sromotnika ,testowalem kilka twoich modow ,najbardzej udane to 23h2 21h2 ,dzisiaj wpadl mi w lapska 25h2 i powiem ze jest moc ,moze po wakajkach jak odpoczniesz ogrodek skopiesz ,posiejesz ozimine to moze popracujesz nad 25h2 ,bo jezeli od innych tworcow jest dobrze to od ciebie powinno byc łał ,pozdrawiam i zycze milegowypoczynku srom-otnik i Miodek lubią to Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi