zdzisiek24 Posted January 22 Report Posted January 22 @stentsk i inni spragnieni: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] FILAGOL, swiniarobert69, srom-otnik and 2 others like this Quote
balusiek Posted January 22 Report Posted January 22 Taka moja pierwsza uwaga. Jak próbuję uruchomić funkcję, jak na zrzucie, system na chwilę się zamraża i wyłącza się panel ustawień. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Groszek1962 and swiniarobert69 like this Quote
srom-otnik Posted January 22 Author Report Posted January 22 1 minutę temu, balusiek napisał(a): Taka moja pierwsza uwaga. Jak próbuję uruchomić funkcję, jak na zrzucie, system na chwilę się zamraża i wyłącza się panel ustawień. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Sprawdzę swiniarobert69 likes this Quote
srom-otnik Posted January 22 Author Report Posted January 22 Godzinę temu, srom-otnik napisał(a): Sprawdzę U mnie działa w każdej konfiguracji panelu Performance Dany1337 and swiniarobert69 like this Quote
c666 Posted January 22 Report Posted January 22 12 godzin temu, srom-otnik napisał(a): Hejka. Dodając do starego panelu sterowania Windows Update Manager - chcę tylko bardziej świadomym Userom dać wygodne panowanie nad aktualizacjami, ale na pewno nie chcę zmuszać wszystkich do używania tylko tej opcji. Musi zostać standardowy sposób aktualizacji w Ustawieniach. Zrobię, tak żeby nie było z tym bałaganu. z pewnością wiesz co robisz... :)) :browar swiniarobert69 likes this Quote
Dzidzia Posted January 23 Report Posted January 23 W dniu 20.01.2026 o 21:54, wislak00 napisał(a): To [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] +to [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Witam dalej nie działa .Prosiłbym o poradnik krok po kroku jesli to działac powinno. Quote
c666 Posted January 23 Report Posted January 23 Mistrzu, czy jesteś w stanie, bez specjalnych modyfikacji, wychwycić i odróżnić pierwsze wywołanie panelu Performance?? Quote
mateuszk_2006 Posted January 23 Report Posted January 23 2 godziny temu, Dzidzia napisał(a): Witam dalej nie działa .Prosiłbym o poradnik krok po kroku jesli to działac powinno. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Wszystko działa prawidlowo. Najwidoczeniej ty cos namieszales. Modyfikacja systemu to ta gdzie Sromo tnik dodal panel optymalizacyjny klikany swiniarobert69 likes this Quote
srom-otnik Posted January 23 Author Report Posted January 23 Godzinę temu, c666 napisał(a): Mistrzu, czy jesteś w stanie, bez specjalnych modyfikacji, wychwycić i odróżnić pierwsze wywołanie panelu Performance?? Hej, nie kumam - to znaczy co i jak? swiniarobert69 likes this Quote
c666 Posted January 23 Report Posted January 23 Godzinę temu, srom-otnik napisał(a): Hej, nie kumam - to znaczy co i jak? witaj...:)) pomijając narazie szczegóły, po co? na co?... pytałem, czy w jakiś sposób w tym momencie odróżniasz (w kodzie) wywołanie okna performance z menu prawokliku na ekranie od tego, które pojawia się przy pierwszej konfiguracji systemu?? swiniarobert69 likes this Quote
srom-otnik Posted January 23 Author Report Posted January 23 26 minut temu, c666 napisał(a): witaj...:)) pomijając narazie szczegóły, po co? na co?... pytałem, czy w jakiś sposób w tym momencie odróżniasz (w kodzie) wywołanie okna performance z menu prawokliku na ekranie od tego, które pojawia się przy pierwszej konfiguracji systemu?? Wywołanie panelu przy pierwszym uruchomieniu i to z prawokliku odbywa się tak samo przez luncher vbs, ukrywający konsolę powershella. No ale o co chodzi, co wylapaleś? Coś nie działa za pierwszym razem? swiniarobert69 likes this Quote
c666 Posted January 23 Report Posted January 23 9 godzin temu, srom-otnik napisał(a): Wywołanie panelu przy pierwszym uruchomieniu i to z prawokliku odbywa się tak samo przez luncher vbs, ukrywający konsolę powershella. No ale o co chodzi, co wylapaleś? Coś nie działa za pierwszym razem? Hej, Krótko mówiąc chodzi o WU (stery/bez sterów)... Wstawiłeś domyślnie aktywnego checkboxa na sterach przy pierwszym uruchomieniu panela... jeżeli tej opcji nikt nie zmieni (nie odhaczy) i kliknie "Zastosuj" - wszystko jest OK, ale... jeżeli zostanie odhaczona i panel "Zatwierdzony", to dalej mamy misz-masz o którym była mowa wcześniej... pytałem o "rozpoznawanie" 1-go uruchomienia, ponieważ można byłoby zaznaczyć tego checkboxa i zablokować ("wyszarzyć") tak żeby taka sytuacja miała miejsce tylko i wyłącznie przy 1 wywołaniu Performance ...należy pamiętać, że mamy suwak lekki <--> ekstremalny, który ustawia min. opcje WU+checkboxa sterowników... jeżeli nie rozróżnimy 1-go panelu od każdego kolejnego, to bawiąc się suwakiem L <--> E, przy ww założeniu będziemy za każdym razem mieć zablokowany checkbox odpowiadającego za stery całość możnaby rozwiązać np. tak ...czystko teoretycznie, dla lepszej przejrzystości, przyjmijmy zmienną, którą nazwiemy "PRAWOKLIK" i ustawmy jej wartość na 0 - domyślna wartość przy ładowaniu systemu przyed każdym uruchomieniem Performance oraz zabawą suwakiem, sprawdzamy wartość tej zmiennej i jeżeli ma wartość 0 to checkbox zostaje zablokowany ("wyszarzony") jeżeli wywołamy menu z prawokliku to ustawiamy zmienną "PRAWOKLIK" na 1 i całą resztę tak jak działa obecnie... ...zakładam, że nie ma potrzeby wprowadzania żadnych dodatkowych zmiennych... można przeanalizować jakąkolwiek zmienną/bit/wpis, która jest "ustawiana" przy wywołaniu menu z prawokliku i ją wykorzystać... wiem, że to jedna z bzdur jakich pełno w systemie...zrobisz z tym co zechcesz... z tym hotspotem też do końca nie jest tak jak trzeba... ta opcja "Dowolne coś tam" działa tylko na oba pasma przy 1-ym uruchomieniu... po rozłączeniu i ponownym uruchomieniu obsługuje tylko pasmo 5GHz :browar srom-otnik and swiniarobert69 like this Quote
Groszek1962 Posted January 23 Report Posted January 23 Potwierdzam to co napisał [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Wszystko w ustawieniach z wyjątkiem --- Aplikacje -- Akcje brak reakcji ! dokładnie jak wskazał [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] ( wybór, cisza, i panel przepada, tyle tylko że nie system tylko panel ustawień zamraża i po chwili znika do pulpitu ) A tak ogólnie szybko sprawnie, wifi. bluetooh, instal drukarki wszystko śmiga. Instalacja systemu pierońsko szybka, i było by jeszcze szybciej gdyby sterowniki instalowały się jak zawsze -- wskazanie folderu, przeszukuje wsio w folderze i instaluje, no ale tak nie jest każdy folder do sterownika trzeba wskazywać kolejno Pozdrawiam swiniarobert69 and srom-otnik like this Quote
Groszek1962 Posted January 23 Report Posted January 23 Pierwsze testy AIDA w wer-- 8.20 PRZECHODZI IDEALNIE -- Testy OCCT -- IDEALNIE Cinebentch Bardzo dobrze Całościowo Supcio, nie patrząc na te małe tyknięcia. System Daje Radę swiniarobert69 and srom-otnik like this Quote
arko67 Posted January 23 Report Posted January 23 Witam wszystkich, małe info dla testerów ... przy częstej instalacji systemu na tej samej maszynie fajnie jest zrobić kopie działających aktualnych sterowników w katalogu, którego podczas ponownej czystej instalacji się nie usunie np. na dysku D lub Pendrive. Pliczek .bat 3kb zawiera wszystko by zrobić kopie sterowników/przywrócić sterowniki z kopi i trwa to ok 1 minuty. Również Potwierdzam to co napisał [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] i Groszek1962 System na moje odczucia jest bardzo responsywny, szybki i lekki i wielki SZACUN dla twórcy. Ale 1 problem pojawia się po przełączeniu na profil Extremalny. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] swiniarobert69, Groszek1962 and srom-otnik like this Quote
srom-otnik Posted January 23 Author Report Posted January 23 Dziękuję Wam za info zwrotne - teraz czas na moje dłubanie. Pozdrawiam JanKo66, Groszek1962, swiniarobert69 and 1 other like this Quote
balusiek Posted January 24 Report Posted January 24 Ja tylko wspomnę, że ten problem o którym pisałem wyżej, nie występuje na świeżej instalce, tylko po instalacji aktualizacji i sterowników (sprawdziłem po ponownej instalacji systemu). srom-otnik, c666 and swiniarobert69 like this Quote
srom-otnik Posted January 24 Author Report Posted January 24 3 minuty temu, balusiek napisał(a): Ja tylko wspomnę, że ten problem o którym pisałem wyżej, nie występuje na świeżej instalce, tylko po instalacji aktualizacji i sterowników. Super, dzięki za doprecyzowanie. Właśnie sam to teraz zauważyłem swiniarobert69 likes this Quote
srom-otnik Posted January 24 Author Report Posted January 24 9 godzin temu, arko67 napisał(a): Ale 1 problem pojawia się po przełączeniu na profil Extremalny. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Musisz podać więcej szczegółów wystąpienia togo komunikatu - jeśli chcesz, żebym go namierzył i zlikwidował. U mnie nie występuję. Co instalowałeś, jakie funkcje w starym panelu sterownia zaznaczałeś w oknie "Włącz lub wyłącz funkcje systemu Windows" (czy nie czasem => Serwer kolejek komunikatów firmy Microsoft (MSQM)), a może jakieś oprogramowanie? swiniarobert69 likes this Quote
c666 Posted January 24 Report Posted January 24 stery z tym wspólnego nic nie mają ... po tej zbiorczej jest zwiecha ... arko67... wrzuc sobie na "złoma" vc++ redistributable... swiniarobert69 likes this Quote
srom-otnik Posted January 24 Author Report Posted January 24 11 godzin temu, Groszek1962 napisał(a): było by jeszcze szybciej gdyby sterowniki instalowały się jak zawsze -- wskazanie folderu, przeszukuje wsio w folderze i instaluje, no ale tak nie jest każdy folder do sterownika trzeba wskazywać kolejno Pozdrawiam Hej, ale u mnie tak to działa - jak Ty to postulujesz, zobacz: - mam pobrane wszystkie stery do lapka (5,44GB) w jednym folderze D:\Sterowniki, tam każdy rozpakowany do osobnego folderu (35 folderów). Wchodzę w menedżer urządzeń, klikam prawym przyciskiem myszy na każdą pozycję na liście "Inne urządzenia" i postępuje jak na obrazku. System sam wynajduje odpowiedni sterownik wśród tego gąszczu plików. Najlepsze jest to, że po takiej procedurze - rozmiar systemu jest niemal IDENTYCZNY jak przed nią, zdumiewające - widocznie dodawane są tylko jakieś krytycznie niezbędne wpisy, a nie całe gigabajty balastu. Czy tak jest źle? to jak inaczej powinno być? Nie wiem jak jest w innych systemach - nawet w oryginale, bo pracuję tylko na swoich modach. 37 minut temu, c666 napisał(a): stery z tym wspólnego nic nie mają ... po tej zbiorczej jest zwiecha ... arko67... wrzuc sobie na "złoma" vc++ redistributable... - dokładnie, nie ująłem tego precyzyjnie - stery nic z tym nie mają. Właśnie testuję całą procedurę od instalacji systemu -> sterowniki -> aktualizacje. Łatka coś skopała... ChatGPT napisał: Microsoft już to ma w Known Issues dla 24H2 LTSC: Fix jest w lutowej aktualizacji (Preview / February CU). Czyli: albo czekasz na kolejną łatkę, albo instalujesz preview CU ręcznie z Windows Update Catalog. Najważniejsze To NIE jest: błąd twojej instalacji problem z LTSC problem z rejestrem To jest konkretny bug styczniowego patcha w 24H2. Idealnie pasuje do objawu „działało przed, po aktualizacji martwe”. swiniarobert69, c666 and starcraft2fan like this Quote
c666 Posted January 24 Report Posted January 24 Panowie... jest dużo prostszy sposób niż klikanie na każdy "pytajnik"... robimy sobie baze seterów na dysku i wybieramy Menager urządzeń --> Akcja --> Dodaj sterowniki... i leci sobie kabarecik a my pijemy browara zamiast klikać... P.S. polecam w pierwszej kolejności wskazać sam katalog do sterów chipsetu i zainstalować... sam wymusi restart... później reszta... :browar swiniarobert69, juh, mateuszk_2006 and 3 others like this Quote
srom-otnik Posted January 24 Author Report Posted January 24 1 minutę temu, c666 napisał(a): Panowie... jest dużo prostszy sposób niż klikanie na każdy "pytajnik"... robimy sobie baze seterów na dysku i wybieramy Menager urządzeń --> Akcja --> Dodaj sterowniki... i leci sobie kabarecik a my pijemy browara zamiast klikać... P.S. polecam w pierwszej kolejności wskazać katalog do sterów chipsetu i zainstalować... sam wymusi restart... później reszta... :browar - faktycznie, zdecydowanie szybciej, wstyd się przyznać - nie korzystałem z tego swiniarobert69, c666 and starcraft2fan like this Quote
c666 Posted January 24 Report Posted January 24 18 minut temu, srom-otnik napisał(a): - faktycznie, zdecydowanie szybciej, wstyd się przyznać - nie korzystałem z tego :)) witaj online :)) pisałem Tobie o tym przy okazji "puchnięcia" DriverStore... od tamtego czasu nie sprawdzałem różnicy w instalacji pomiędzy tymi sposobami, a była znacząca... ... sprawdzę w wolnej chwili :)) :browar a propos "komunikatu"... Mistrzu... to już nie pierwszy raz kiedy dali d... ...może znajdzie się tam jakiś mooondry i przekona innych żeby zmienili dellera... :)) srom-otnik likes this Quote
potrzebuje Posted January 24 Report Posted January 24 Czy jest możliwość na W11 wgrania start który chociaż trochę przypomina ten z win10? bez jakichś płatnym metod swiniarobert69 likes this Quote
sebio Posted January 24 Report Posted January 24 46 minut temu, c666 napisał(a): Panowie... jest dużo prostszy sposób niż klikanie na każdy "pytajnik"... robimy sobie baze seterów na dysku i wybieramy Menager urządzeń --> Akcja --> Dodaj sterowniki... i leci sobie kabarecik a my pijemy browara zamiast klikać... P.S. polecam w pierwszej kolejności wskazać sam katalog do sterów chipsetu i zainstalować... sam wymusi restart... później reszta... :browar A ja instaluje programem driver booster sterowniki Quote
c666 Posted January 24 Report Posted January 24 Teraz, sebio napisał(a): A ja instaluje programem driver booster sterowniki i super... :)) ... to niewątpliwie jest jedna ze skutecznych metod dla tych, którym nie do końca zależy na optymalizacji... aczkolwiek jest skuteczna i dosyć wygodna dla przeciętnych użytkowników :)) 9 minut temu, potrzebuje napisał(a): Czy jest możliwość na W11 wgrania start który chociaż trochę przypomina ten z win10? bez jakichś płatnym metod masz na myśli to rozwijane menu start w stylu windows7??, czy o coś innego pytasz?? swiniarobert69 likes this Quote
sebio Posted January 24 Report Posted January 24 7 minut temu, c666 napisał(a): i super... :)) ... to niewątpliwie jest jedna ze skutecznych metod dla tych, którym nie do końca zależy na optymalizacji... aczkolwiek jest skuteczna i dosyć wygodna dla przeciętnych użytkowników :)) masz na myśli to rozwijane menu start w stylu windows7??, czy o coś innego pytasz?? A co to gorzej niż twoim sposobem stery instalować? jozef.k likes this Quote
c666 Posted January 24 Report Posted January 24 39 minut temu, sebio napisał(a): A co to gorzej niż twoim sposobem stery instalować? nie ma żadnego "mojego" sposobu... W11 w przeciwieństwie do W10 oferuje taką możliwość jak opisałem wyżej i tyle... natomiast porównując sposób instalacji sterów z wykorzystaniem elementów które zawiera system a programów, które musisz doinstalować i nie masz pewności co do sposobu ich instalacji to już z samego założenia ten pierwszy sposób jest napewno bardziej optymalny systemowo, dużo bardziej elastyczny i przede wszystkim pod kontrolą... co wcale nie oznacza, że ten drugi jest błędny i kompletnie zły... wszystko zależy od tego co kto lubi :)) swiniarobert69, srom-otnik and wislak00 like this Quote
Groszek1962 Posted January 24 Report Posted January 24 Witam Wszystkich i zastanawiam się czy jestem na właściwym Forum ? Przecież po to tu jesteśmy , wybór jest Nasz !!! A Forum jest chyba po to by wskazać słabe słabsze itp itd strony wykonanego MODa, by Sobie nawzajem pomóc doradzić i znowu itp itd. CZYŻ NIE TAK ????? A jeśli chodzi o instalację tych sterowników to, nie jest to akurat dla mnie żaden problem. No ale przecież systemy instalują sobie osoby z znacznie mniejszą wiedzą, a przecież po to Widows ma w sobie proste w obsłudze instalowanie sterów ! ? Pragnę dodać że ten efekt zaczął występować w ostatnich MODach i nie tylko Sromotnika !!! A napiszę tak, Testując wykonywane czynności dokładnie jak powyżej opisał Sam Mistrz - i kicha Kolejna próba wskazanie pendraiwa zaznaczam ORYGINALNY ZAAKUPIONY Z PŁYTĄ Asus ROG Crosshair X670E Hero i też kicha No cóż skoro tak ma być to niech zostanie, jak dla mnie to -- No Problem -- Tyle że jednak pozostaje pytanie dlaczego ubiegło roczne MODy nie wykazywały takich chochlików ? ! ? ! ? ! No a może Sam Microsoft postanowił zlikwidować opcję prze Menadźera Urządzeń ???? Pozdrawiam swiniarobert69 likes this Quote
Recommended Posts