Jump to content

Windows 11 nie wykrywa karty sieciowej

Recommended Posts

Posted

Dziś 26.12.2024 spotkało mnie coś przykrego.Podczas przeglądania Internetu nagle na pasku zadań mam brak dostępu do Internetu,ale według routera mam dostęp do Internetu.Wszedłem w Menedżer urządzeń i na liście urządzeń w Karty sieciowe nie ma karty sieciowej jaką mam na płycie głównej Gigabyte B550 Aorus Elite V2.Instalowałem sterownik do karty sieciowej pobrany ze strony producenta dla posiadanej płyty głównej i Windows 11,ale nadal w Menedżer urządzeń nie wykrywa karty sieciowej,która w BIOS jest włączona. 

Co zrobić z opisanym problemem i czy reinstalacja Windows 11 pozwoli przywrócić kartę sieciową w Menedżer zadań tak by było połączenie z Internetem?

Liczę na pomoc i Wesołych Świąt

Do posta: Postanowiłem w Menedżer urządzeń zainstalować kartę sieciową jako starszy sprzęt i po tym w Menedżer urządzeń obok karty sieciowej mam wykrzyknik,tak jakby był problem ze sterownikami. Podjąłem próbę reinstalacji Windows 11 w nadziei,że to naprawi mój problem i nic to nie dało ☹️

Posted

A próbowałeś ją usunąć? Odinstaluj w menedżerze sterowniki i usuń kartę. Po ponownym uruchomieniu (jeśli jest sprawna) powinna zadziałać i wtedy instalujesz sterowniki.

Posted

Dzięki za odpowiedzi.

W  BIOS karta jest włączona. Po użyciu narzędzia do rozwiązywania problemów z kartą sieciową mam komunikat,że nie można zidentyfikować problemu w ramach rozwiązywania problemów. Sprawdziłem usługi systemowe odnośnie usługi Plug and play działa,typ uruchomienia był: Ręczny to zmieniłem na: Automatyczny. Na karcie sieciowej nie palą się diody informujące o działaniu karty sieciowej. Możliwe,że karta sieciowa na płycie głównej po roku czasu od zakupu uległa uszkodzeniu-płyta główna nie była tania,bo to płyta główna Gigabyte B550 Aorus Elite V2 rev.1.0. Sterowniki do płyty głównej instalowałem dla Windows 11 64-bit .

Chyba pozostaje mi zakup gigabitowej karty sieciowej na PCIe  z nadzieją ,że będzie dłużej działa.

Posted

Chyba pozostaje mi zakup gigabitowej karty sieciowej na PCIe lub USB.Zastanawia mnie czy jakbym kupił gigabitową kartę sieciową np: USB to czy po podłączeniu do niej kablem RJ45 routera Orange do światłowodu będę miał prędkość 600Mb/s,czy może lepiej kupić kartę sieciową na PCIe?

Posted

Tak wstępnie zastanawiam się nad zakupem karty sieciowej Asus XG-C100C,bo jest obsługa 2,5Gb,a to mi potrzebne,jest na PCIe,obsługuje prędkość do 10Gb,działa wstecznie,czy jakoś tak i ma coś odnośnie QoS.

Przepraszam wszystkich,ale jakoś nie przekonuje mnie karta sieciowa usb.Zastanawiam się nad kartą sieciową Asus XG-C100C,bo miałem router Asus DSL,który kilka lat działał dobrze z łączem VDSL o prędkości do 80Mb/s. Może karta sieciowa PCIe nie padnie odpukać po roku używania 

Zastanawia mnie tylko jedno czy do karty nad jakiej zakupem zastanawiam się podłączę router od światłowodu Orange i będę miał prędkość 600Mb/s 🤔

Posted
Godzinę temu, lukcio31 napisał(a):

Może karta sieciowa PCIe nie padnie odpukać po roku używania

I to jest najlepsza decyzja te inne to badziewie.

Godzinę temu, lukcio31 napisał(a):

Zastanawia mnie tylko jedno czy do karty nad jakiej zakupem zastanawiam się podłączę router od światłowodu Orange i będę miał prędkość 600Mb/s

Na PCIe tyle ile masz zapłacony abonament. Ja mam funboxa 3 i nie mam problemu na zwykłej karcie intela na PCIe.

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Posted (edited)

Dziwne to wszystko. Zrobię reinstalkę Windows 11 24H2 z formatem dysku.Może to coś pomoże. Warto spróbować. Jak to nic nie da,to ostatecznie zakupię kartę sieciową PCIe.

Edited by lukcio31
Posted

Po instalacji Windows 11 24H2 z formatem dysku w Menedżer urządzeń nie wyświetla się karta sieciowa jaka jest na płycie głównej. Mogę ją dodać jako starsze urządzenie,ale jest problem ze sterownikami-trójkąt z wykrzyknikiem obok karty sieciowej. Zainstalowanie sterowników nawet ze strony producenta dla Windows 11 nic nie daje.

Już nie wiem co robić 😔   W BIOS karta sieciowa na płycie głównej włączona-enabled

Zobaczę jeszcze co będzie po instalacji Windows 10 22H2. Niestety po instalacji Windows 10 karta sieciowa na płycie głównej nie jest wykrywana i nie mogę jej dodać jako starszy sprzęt.

Może coś jeszcze można zrobić,by karta sieciowa na płycie głównej zadziałała,jeśli mogę ją zainstalować jako starsze urządzenie w Windows 11 24H2,ale jest problem ze sterownikiem.

Jeśli naprawdę nic już nie da się zrobić z tym by karta sieciowa na płycie głównej działała,pozostaje zakup karty sieciowej usb i połączenie z nią routera kablem RJ45.

Posted

Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Ostatecznie chyba dam sobie spokój z tą zintegrowaną kartą  sieciową na płycie główne,nawet z jej naprawą  i zakupię kartę sieciową na usb.Może odpukać tak szybko nie padnie i to będzie lepsze niż zabawa w naprawę zintegrowanej karty sieciowej na płycie głównej.

Posted

Tam na poczatku gdzieś coś pisałeś (ale to już wykasowane) że sterowniki masz z 2017 r. 

a płyta kupiona w 2023 ,czy aby nie za stare.

Zadaj im tutaj pytanie jeszcze.

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Posted

Na moje to nie wina samej karty tylko skopanego systemu miałem taki przypadek.
Opcje :
- Reset ustawień bios, jeśli znajdzie ci kartę wgraj dostępne stery od producenta. Jeśli jej nie znajdzie weź sobie jakieś LiveCD z Linuxem chociażby i odpal go i sprawdź czy tu masz net. Jeśli pokaże się pod linuxem oznacza że system dał doopy.
Widzisz karte ale masz brak internetu to spróbuj ustawić adres IP bramkę i DNS'y ręcznie. Miałem dokładnie taki sam przypadek dwukrotnie pomogła zmiana sterów na najnowsze oraz przypisanie ręczne IP oraz DNS.

Posted

Odnowię temat

Niezłe jaja z komputerem i zintegrowaną kartą sieciową. Dziś 27.12.2024 o godzinie 21:13 sprawdziłem z ciekawości tył komputera. Okazało się że na pomarańczowo zaczęła mrugać jedna z diod-dolna,na zintegrowanej karcie sieciowej. Włączyłem komputer i na pasku zadań wyświetliła sie ikona informującą o połączeniu sieciowym-dostęp do Internetu. Jak zintegrowana karta sieciowa działa to nie wiem.Może mój brat coś zrobił,bo używał dziś mój komputer i teraz działa zintegrowana karta sieciowa, tylko nie wiem co zrobił, bo nie byłem przy tym obecny(nie było mnie w domu) i na tej karcie teraz na stałe na zielono pali się dioda-ta górna informująca o działaniu karty sieciowej. Karta na razie działa-odpukać,by nie zapeszyć.

Jeśli zintegrowana karta sieciowa ożyła i działa,to zainstaluję Windows 11 24H2 kompilacja 26100.2605 z formatem dysku i po instalacji,zainstaluję tylko sterowniki do chipsetu, karty graficznej, zintegrowanej karty audio, a sterowniki do zintegrowanej karty sieciowej zostawie te Windowsowe i co zrobić by ponownie nie powtórzyła się sytuacja z niedziałającą zintegrowaną kartą sieciową-diody się nie palą i jej nie wykrywaniem przez Windows w Menedżer urządzeń?

Chyba nie potrzebnie zakupiłem kartę sieciową USB.Może ją zostawię, bo kiedyś się przyda w razie poważnej awarii zintegrowanej karty sieciowej.

Posted

Zainstalowałem Windows 11 24H2 kompilacja 26100.2605 i jak na razie zintegrowana karta sieciowa działa,bo na pasku zadań mam ikonę połączenia sieciowego.Nie instalowałem żadnych sterowników do zintegrowanej karty sieciowej,tylko zainstalowałem sterowniki do: chipset,karta grafiki i zintegrowana karta audio. Zostawię tak jak jest i niech działa,a na przyszłość nigdy więcej nie użyję programu do aktualizacji sterowników,bo taki program potrafi namieszać ze sterownikami.Niech działa i by nie było ponownie takiej sytuacji,by nie zapeszyć.

Dzięki wszystkim za pomoc.  Szczęśliwego Nowego Roku 😀

Posted

Nie wiem dlaczego ludzie używają takich programów do aktualizacji sterowników, pewnie z czystego lenistwa bo strata czasu to żadna wejść na stronę intela (o ile takie się ma) i pobrać. Wiem że wszędzie pchają takie aktualizatory sterowników nawet do CCleanera a takie coś to kupa straszna.

Posted

Skoro zintegrowana karta sieciowa działa,że strony producenta-Realtek pobrałem coś takiego do zintegrowanej karty sieciowej: 

Win10/Win11 Auto Installation Program (NDIS) 10.73  z 2024/12/24

Zainstalowałem,bo to był sterownik do zintegrowanej karty sieciowej i teraz w Menedżer urządzeń dla zintegrowanej karty sieciowej mam sterownik z dnia 15.08.2024 wersja: 10.73.815.2024 i na razie zintegrowana karta sieciowa działa. Nic już nie będę robił.

Jak pisałem nigdy więcej nie zainstaluję żadnego programu do aktualizacji sterowników,bo to nic dobrego nie jest i więcej sprawia problemów.

Szczęśliwego Nowego Roku