Jump to content

Recommended Posts

Posted

laptop ACER ASPIRE 3 A315-23-R7Z7 RYZEN 5 3500U ma aktualnie 12 gb ram. Pytanie brzmi... czy w tym laptopie jest możliwe odlutowanie kości o pojemności 4gb,> ram wlutowany fabrycznie przez producenta< i w to miejsce wlutowanie kości ramu o pojemności 8 gb?  drugie gniazdo oczywiście jest wymienne i siedzi tam aktualnie 8 gb, a chce zwiększyć pamieć do 16gb ramu lecz  nie wiem czy w ogóle ta płyta odczyta 16gb ram 

Posted
Godzinę temu, dudus2072 napisał(a):

czy w tym laptopie jest możliwe odlutowanie kości o pojemności 4gb,> ram wlutowany fabrycznie przez producenta< i w to miejsce wlutowanie kości ramu o pojemności 8 gb?

Ty chyba sam nie wiesz co ty piszesz :22 Widziałeś jak taki ram wlutowany wygląda? Poza tym lap i tak ma blokadę na max 12GB. Takie uroki nowoczesnych paździerzy.

Posted

To zwiększ do 20, wymieniając 8 na 16. Innej opcji nie ma.

To co ty chcesz zrobić, jeśli by się udało, to kosztowało by cię więcej niż ten laptop jest wart.

Posted
42 minuty temu, BartAcid napisał(a):

To co ty chcesz zrobić, jeśli by się udało, to kosztowało by cię więcej niż ten laptop jest wart.

No on pewnie chciał wlutować na "pająka" zwykłą kostkę so-dimm :E

Posted
4 godziny temu, BartAcid napisał(a):

To zwiększ do 20, wymieniając 8 na 16. Innej opcji nie ma.

tak się nie da raczej bo chyba jednak ten laptop ma blokadę max 12gb ramu chociaż aida pokazuje że płyta główna może obsłużyć 36 gb ramu to producent taką możliwość tu zablokował heh

Posted

Zaryzykowałem i z ciekawości kupiłem kość 16 gb ram i ku mojemu zdziwieniu działa to i jest kompatybilne z tym wlutowanym ramem. Widzor jednak źle piszą w opisie tego laptopa bo jednak nie ma on kagańca na max 12 gb ram :)

Posted
Godzinę temu, dudus2072 napisał(a):

Widzor jednak źle piszą w opisie tego laptopa bo jednak nie ma on kagańca na max 12 gb ram

A to ciekawe, dobrze wiedzieć. I dobrze, że zaryzykowałeś i kupiłeś kostkę16GB. Szacun dla Acera :good3: