dudus2072 Posted November 29 Report Posted November 29 laptop ACER ASPIRE 3 A315-23-R7Z7 RYZEN 5 3500U ma aktualnie 12 gb ram. Pytanie brzmi... czy w tym laptopie jest możliwe odlutowanie kości o pojemności 4gb,> ram wlutowany fabrycznie przez producenta< i w to miejsce wlutowanie kości ramu o pojemności 8 gb? drugie gniazdo oczywiście jest wymienne i siedzi tam aktualnie 8 gb, a chce zwiększyć pamieć do 16gb ramu lecz nie wiem czy w ogóle ta płyta odczyta 16gb ram Quote
Widzior Posted November 29 Report Posted November 29 Godzinę temu, dudus2072 napisał(a): czy w tym laptopie jest możliwe odlutowanie kości o pojemności 4gb,> ram wlutowany fabrycznie przez producenta< i w to miejsce wlutowanie kości ramu o pojemności 8 gb? Ty chyba sam nie wiesz co ty piszesz Widziałeś jak taki ram wlutowany wygląda? Poza tym lap i tak ma blokadę na max 12GB. Takie uroki nowoczesnych paździerzy. Quote
dudus2072 Posted November 29 Author Report Posted November 29 24 minuty temu, Widzior napisał(a): Takie uroki nowoczesnych paździerzy. co Ty gadasz to już jest stary i mało wydajny paździerz Quote
BartAcid Posted November 30 Report Posted November 30 To zwiększ do 20, wymieniając 8 na 16. Innej opcji nie ma. To co ty chcesz zrobić, jeśli by się udało, to kosztowało by cię więcej niż ten laptop jest wart. Quote
Widzior Posted November 30 Report Posted November 30 42 minuty temu, BartAcid napisał(a): To co ty chcesz zrobić, jeśli by się udało, to kosztowało by cię więcej niż ten laptop jest wart. No on pewnie chciał wlutować na "pająka" zwykłą kostkę so-dimm Quote
dudus2072 Posted November 30 Author Report Posted November 30 4 godziny temu, BartAcid napisał(a): To zwiększ do 20, wymieniając 8 na 16. Innej opcji nie ma. To co ty chcesz zrobić, jeśli by się udało, to kosztowało by cię więcej niż ten laptop jest wart. tak się nie da raczej bo chyba jednak ten laptop ma blokadę max 12gb ramu chociaż aida pokazuje że płyta główna może obsłużyć 36 gb ramu to producent taką możliwość tu zablokował heh Quote
Addos Posted December 1 Report Posted December 1 @DanielRakowiecki chyba tylko coś poradzi w tej kwestii BartAcid likes this Quote
dudus2072 Posted December 2 Author Report Posted December 2 Zaryzykowałem i z ciekawości kupiłem kość 16 gb ram i ku mojemu zdziwieniu działa to i jest kompatybilne z tym wlutowanym ramem. Widzor jednak źle piszą w opisie tego laptopa bo jednak nie ma on kagańca na max 12 gb ram Quote
Widzior Posted December 2 Report Posted December 2 Godzinę temu, dudus2072 napisał(a): Widzor jednak źle piszą w opisie tego laptopa bo jednak nie ma on kagańca na max 12 gb ram A to ciekawe, dobrze wiedzieć. I dobrze, że zaryzykowałeś i kupiłeś kostkę16GB. Szacun dla Acera Quote
Recommended Posts