Jump to content

Ocena i Porównanie Najlepszych Projektów Modyfikacji Windows: Srom-otnik vs Ghost Spectre vs Windows X-Lite.

Recommended Posts

Posted

Cześć Wszystkim!

Chciałbym zaprosić Was do dyskusji na temat trzech popularnych projektów modyfikacji systemu Windows:

Srom-otnik, Ghost Spectre oraz Windows X-Lite.

Każdy z tych projektów ma na celu optymalizację i poprawę wydajności systemu,

ale różnią się podejściem, funkcjonalnością i zakresem wprowadzanych zmian.

Jestem mocno zdezorientowany w tym bogactwie propozycji

a większość z Was ma swoje doświadczenia i przemyślenia.  🙂

W tym wątku postarajmy się ocenić te modyfikacje pod kilkoma kluczowymi względami, takimi jak:

1. Wydajność - Która modyfikacja oferuje najlepsze przyspieszenie działania systemu?
  2. Stabilność - Jak wygląda stabilność systemu po zastosowaniu każdej z tych modyfikacji?
  3. Funkcjonalność - Jakie dodatkowe funkcje lub usprawnienia oferują poszczególne projekty?
  4. Łatwość instalacji - Który z tych projektów jest najprostszy do zainstalowania i konfiguracji?
  5. Wsparcie i aktualizacje - Jak wygląda wsparcie ze strony twórców oraz dostępność aktualizacji?

Chciałbym poznać Wasze doświadczenia i opinie na temat każdego z tych projektów.

Który z nich uważacie za najlepszy i dlaczego?

Jakie są Wasze wrażenia po dłuższym korzystaniu z nich?

Zapraszam do dzielenia się swoimi przemyśleniami i uwagami.

Mam nadzieję, że nasza dyskusja pomoże innym użytkownikom forum

w wyborze najlepszej modyfikacji systemu Windows dostosowanej do ich potrzeb.

Do dzieła!

Posted

Sam musisz poświęcić trochę czasu, potestować każdy mod u siebie i wybrać ten, który najbardziej Ci pasuje. Każdy z nas ma inne sprzęty, używa innych programów, każdy zwraca uwagę na inne aspekty modyfikacji itd. Wątpię, byś uzyskał jednoznaczną odpowiedź na Swoje pytanie.

Sam swego czasu "testowałem" mody Ghost Spectre, Phrankie, FBConan, Nexus LiteOS, TeamOS, Grizzly i kilka innych - jedne dłuzej, inne krócej (niektórych kompozycji i zestawów ikon nie mogłem znieść do tego stopnia, że wywalałem moda po kilku godzinach, nie patrząc na inne aspekty modyfikacji), najbardziej przypadły mi do gustu mody FBConan - Windows X-Lite, mam je na trzech sprzętach. Nowych modów Sromotnika nie testowałem na razie, mimo że dawniej to był mój faworyt nr 1 (nawał pracy, może w sierpniu po urlopie zainstaluję wersję Lite na stacjonarnym).

Może znajdziesz entuzjastę który sprawdza każdy mod pod względem ilości FPS w grach czy wydajności w programach czy benchmarkach ale wątpię w to, jak się pojawi takie porównanie to chętnie poczytam

Posted

po co ten post nudzisz sie facet? nie mam zamiaru porównywac modow, zajmnij sie czyms pozytecznym a nie porownój jakiegoś ghost spectre do Mistrza Srom-otnika żenada z Twojej strony

Posted

witaj

wybrałeś chyba 3 najbardziej popularne mody

Osobiście je testowałem - w sensie używałem przez jakiś czas i badałem który najbardziej mi pasuje.

Od jakiegoś czasu instaluję tylko FBConan - Windows X-Lite.

Dlaczego? Szybkość, stabilność i brak bzdurnych bajerów - a jak są, to można wyłączyć.

Swego czasu używałem jeszcze mody wojaniego, ale niestety gość założył jakąś swoją stronę i jakieś logowania, kody dostępu, zaproszenia - nie pamiętam co tam było, ale totalnie "odjechał" i tym samym zrezygnowałem.

Innych typu:  Phrankie, Atlas,  NTDEV, Nexus LiteOS, TeamOS, Grizzly nie używałem, tak, że nie wiem jak się sprawują.

Pozdrawiam.

FILAGOL likes this
Posted
2 godziny temu, Franc napisał(a):

Sam musisz poświęcić trochę czasu, potestować każdy mod u siebie i wybrać ten, który najbardziej Ci pasuje. Każdy z nas ma inne sprzęty, używa innych programów, każdy zwraca uwagę na inne aspekty modyfikacji itd. Wątpię, byś uzyskał jednoznaczną odpowiedź na Swoje pytanie.

Sam swego czasu "testowałem" mody Ghost Spectre, Phrankie, FBConan, Nexus LiteOS, TeamOS, Grizzly i kilka innych - jedne dłuzej, inne krócej (niektórych kompozycji i zestawów ikon nie mogłem znieść do tego stopnia, że wywalałem moda po kilku godzinach, nie patrząc na inne aspekty modyfikacji), najbardziej przypadły mi do gustu mody FBConan - Windows X-Lite, mam je na trzech sprzętach. Nowych modów Sromotnika nie testowałem na razie, mimo że dawniej to był mój faworyt nr 1 (nawał pracy, może w sierpniu po urlopie zainstaluję wersję Lite na stacjonarnym).

Może znajdziesz entuzjastę który sprawdza każdy mod pod względem ilości FPS w grach czy wydajności w programach czy benchmarkach ale wątpię w to, jak się pojawi takie porównanie to chętnie poczytam

dokładnie

Posted

Wydajność - Która modyfikacja oferuje najlepsze przyspieszenie działania systemu? -> Stosując program antywirusowy widzę, że jak mam wgrany system Sromotnika to antywirus szybciej mi przeskanuje cały komputer, niż od GhostSpectre. Tak samo jest z programem AdwCleaner po odpaleniu skan trwa 4 sekundy kiedy na systemie od Ghosta skanowanie trwało z 5s (ale to zapewne zależy od tego, że wersja Iso od Ghosta ma więcej GB, a Sromotnika wersja Extreme mniej)

Stabilność - Jak wygląda stabilność systemu po zastosowaniu każdej z tych modyfikacji? -> Ostatnio testowałem mody od GhostSpectre i był Ok tzn stabilne, sprzęt mi wykrywało po podłączeniu jak zainstalowałem sterowniki, żadnych bluescreenów/błędów w gierkach nie miałem. Aktualnie posiadam mod Sromotnika i jak do tej pory jest wszystko również oki, więc nie ma co narzekać 🙂W poprzednich modach Sromotnika też było ok - czas pokaże jak sprawdzi się Win 11 JG Extreme.

Funkcjonalność - Jakie dodatkowe funkcje lub usprawnienia oferują poszczególne projekty? -> Tutaj jak wyżej, zależy czego oczekujesz i jaką wgrasz wersje Sromotnika. Każda z jego wersji jest trochę inaczej wycięta jedna ma np: Defendera a druga nie ma itd....

Łatwość instalacji - Który z tych projektów jest najprostszy do zainstalowania i konfiguracji? -> Oba są łatwe wystarczy przeczytać instrukcje Sromotnika lub zobaczyć film GhostSpectre na yt 🙂

Wsparcie i aktualizacje - Jak wygląda wsparcie ze strony twórców oraz dostępność aktualizacji? Ghost wydaje mody częściej, a nasz Mistrz powrócił do Nas, aby wydać nam moda 23h2. Ostatni jego mod przed tą 11 to Win 10 21h1 wydany 19 lipca 2021. Jeśli zainstalujesz jakiegokolwiek moda i zaktualizujesz go przez update to zawsze może coś się zrąmbać - tak uważam, lepiej siedzieć na aktualnym modzie i nie robić Microsoftowych Updatów itp

Posted
2 godziny temu, sasik007 napisał(a):

Chcialem pobrac i potestowac ghost spectre lecz mam pytanko bo pobrałem iso ale jest w jakims formacie wpe64 jak to rozpakowac?

Zwykłym pakerem np 7 zip

tylko hasło jest na youtube

Posted
On 7/6/2024 at 11:24 PM, damian5142 said:

"... Jeśli zainstalujesz jakiegokolwiek moda i zaktualizujesz go przez update to zawsze może coś się zrąmbać - tak uważam, lepiej siedzieć na aktualnym modzie i nie robić Microsoftowych Updatów itp..."

Dziękuje, za głos w tym temacie, zresztą każdy głos(nawet złośliwy) jest ważny.

Czytający sam, wyrobi sobie opinie.

Ja wiem z własnej praktyki, że takie fabryczne wydania jak "IoT Enterprise LTSC" 

zmieniają zasady gry.

Na takim wykastrowanym fabrycznie systemie

można się nawet poczuć w miare komfortowo,

czy nawet bezpiecznie(Banki itp). 😜

Jeżeli robię instalkę specjalnie dla jednego programu

to jest to bardzo przydatne.

Jeżeli chcę korzystać z nowinek technicznych, gier itp,

to tutaj jest miejsce dla Naszego wspaniałego Srom-otnika  i całej reszty.

Osobiście nie jestem fanem jakiś dziwnych ikonek,

czy artystycznych tapet itp.

Dla mnie idealny system to taki gdzie mogę "zakopać"

co niepotrzebne i aby nie powiększał się 3 krotnie w ciągu jednego miesiąca. 😆

To wpychanie "na siłę" wszystkiego, szpiegowanie, reklamowanie itp to chore sprawy!  🤮

Jakieś wymyślne "artystyczne" upiększania, po prostu mnie denerwują.

Przykładowo wygląd: Ghost Spectre, jest dla mnie przerostem formy nad treścią. 😆

Posted
55 minut temu, kwolo napisał(a):

Ja wiem z własnej praktyki, że takie fabryczne wydania jak "IoT Enterprise LTSC" 

zmieniają zasady gry.

Jeszcze bardziej zasady gry zmienia "Windows Enterprise G"

Cytat

Wersja G oznacza edycję rządową. ( G jak Government). Takie systemy zostały zrobione dla chińskiego rządu.

Enterprise G ma domyślnie stosowane zasady dotyczące niektórych produktów, takie jak wyłączony program antywirusowy Windows Defender i zmniejszona telemetria.

Można sobie takiego zrobić.

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Posted
21 godzin temu, pawelek1980 napisał(a):

Można jakiś link? 

Znajdziesz ten mod na stronie windows lite net i tam znajdziesz ten mod. Tam są różne mody. Tylko musiałbyś przewijać stronami aż znajdziesz bo tam jest dużo tego.

Posted
2 godziny temu, byrwa22 napisał(a):

Znajdziesz ten mod na stronie windows lite net i tam znajdziesz ten mod. Tam są różne mody. Tylko musiałbyś przewijać stronami aż znajdziesz bo tam jest dużo tego.

a można spolszczać jego systemy?

Posted

Nie chcę urazić Srom-otnika ale najlepsze są systemy FBConan, jedyny problem z nimi to taki że nie da się ich w pełni spolszczyć a już na pewno wersje "gamer" się nie da.

Posted
10 minut temu, kaktuss napisał(a):

Nie chcę urazić Srom-otnika ale najlepsze są systemy FBConan, jedyny problem z nimi to taki że nie da się ich w pełni spolszczyć a już na pewno wersje "gamer" się nie da.

Mylisz się, najlepsze Systemy modyfikowane są woj_ani217. Instalacja Systemu około 5 minut, telemetria usunięta w 100%, procesy zredukowane o 40%. Jest jeden problem, są to Systemy nieosiągalne, niektórym osobom nie podobał się ten modyfikator i dostał bana (usunięty z Winclub), a szkoda bo jego Systemy są idealne.

Posted
21 hours ago, Achon said:

Jeszcze bardziej zasady gry zmienia "Windows Enterprise G"

Można sobie takiego zrobić.

Nie jestem pewny co dokładnie masz na myśli ale:

i

Zrobić samemu, czy ściągać ten "zhakowany gotowiec"?

A nawet "samemu" używająć propozycji z [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] to,

czy nie wpadamy "z deszczu pod rynnę"? 😆

Posted
On 7/10/2024 at 12:32 PM, Kuba555 said:

Mylisz się, najlepsze Systemy modyfikowane są woj_ani217. Instalacja Systemu około 5 minut, telemetria usunięta w 100%, procesy zredukowane o 40%. Jest jeden problem, są to Systemy nieosiągalne, niektórym osobom nie podobał się ten modyfikator i dostał bana (usunięty z Winclub), a szkoda bo jego Systemy są idealne.

witam

- po "pierwsze primo" - wcale nie najlepsze tylko porównywalne co najwyżej z FBConan (Windows-X), Ghost Spectre, etc.

- po "drugie primo" - telemetria wcale nie usunięta w 100 %

- po "trzecie primo" - procesów zostawia praktycznie tyle samo co inni moderzy w11

Jedno tylko jest prawdziwe - modyfikacje robił dobre (nie najlepsze, nie najgorsze, po prostu dobre).

Ale jako człowiek miał chyba hopla na temat swojej "zajedwabitości" i każdą uwagę traktował jako atak na swoją osobę.

Oczekiwał czołobitności i płaszczenia się, żeby komuś udostępnić swoje mody.

Pozdrawiam

Posted

Nie ma czegoś takiego jak najlepsza modyfikacja, bo każdy użytkownik jest inny i każdy ma inne potrzeby wraz z posiadanym sprzętem. Pisanie że coś bezwzględnie jest najlepsze to czysta ignorancja. :) 

Posted
48 minut temu, VACek napisał(a):

Nie ma czegoś takiego jak najlepsza modyfikacja, bo każdy użytkownik jest inny i każdy ma inne potrzeby wraz z posiadanym sprzętem. Pisanie że coś bezwzględnie jest najlepsze to czysta ignorancja. :) 

Oczywiście że jest coś takiego jak "najlepsza modyfikacja" ale nie dla wszystkich a dla każdego z osobna w określonym czasie, nigdy nie będzie tak że z danej modyfikacji wszyscy będą zadowoleni i wszystko im będzie pasować. Ogólnie też można określić która modyfikacja jest "lepsza/gorsza" jeżeli modyfikacji X używa 40% użytkowników a modyfikacji Y używa 15% użytkowników to chyba jasne która jest najlepsza dla ogółu.

Posted
2 minuty temu, arcy napisał(a):

Ogólnie w przybliżeniu też można określić która modyfikacja jest "lepsza" lub "gorsza" jeżeli modyfikacji X używa 40% użytkowników a modyfikacji Y używa 15% użytkowników to chyba jasne która jest najlepsza dla ogółu.

I tak i nie :) 

Posted
11 minut temu, Masarz napisał(a):

Wstydzili byście się tak włazić w SROM od strony du*y. Czy nigdy nic nie widzieliście po za modami Sromotnika? Zresztą szkoda słów…

Jest wśród Was kilkoro kumatych temat Windowsa pod różnymi maściami a reszta tutaj to zgraja oszołomów, którzy po za grami nic nie widzieli.

Hahaha jak mnie śmieszy podejście takich ludzi :D 
Mega się cieszę że z wszelakiej maści modów wyrosłem lata temu :) Idąc drogą Czysty system + własna indywidualna optymalizacja przez co od lat zero problemów i wszystko działa jak należy. 

Posted
50 minut temu, Masarz napisał(a):

Wiem, że narażam sie na gniew prezesa, ale trudno. Lepiej pisac prawdę niż kłamać i wymyślać bzdury.

Oto co mam do powiedzenia odnośnie modów wychwalanych na stronie winclub.pl.

Dziwni jesteście ludzie (czyli cały winclub.pl)…

Skoro jesteśmy dziwni to i Ty jestes dziwny bo tu jestes

po drugie spytaj swojego guru za co wyleciał z forum przeciez tu byl, udostepnial swoje mody nie bylo problemu, ale zaczął stroic fochy , obrazać ludzi. a oni pamietają jak ich traktował

Podobno ma swoją strone z tego co slyszałem na zaproszenie i to nie jest dyskryminacja :D

a jak bedziesz wzgledem mnie leciał polityką to ja polece banikiem :P

@Kuba555 vel Jorgusek vel Jerzy68 widzę że znow powróciłeś i myslisz że nie wiem kim jestes bo masz nowy nick :D  ale styl pisania i nawyki takie same i to Cie gubi

Posted
Godzinę temu, VACek napisał(a):

Hahaha jak mnie śmieszy podejście takich ludzi :D 
Mega się cieszę że z wszelakiej maści modów wyrosłem lata temu :) Idąc drogą Czysty system + własna indywidualna optymalizacja przez co od lat zero problemów i wszystko działa jak należy. 

Ale przecie "Czysty system + własna indywidualna optymalizacja" to też modyfikacja tyle tylko że własna :D

Oczywiście zgadzam się że najlepsza jest opcja jaką podałeś ale do tego trzeba mieć trochę wiedzy i doświadczenia a większość użytkowników ledwo co potrafi zainstalować system a co dopiero własna optymalizacja dlatego instalują gotowce od osób trzecich.

Posted
14 minut temu, FillBAN napisał(a):

Ale przecie "Czysty system + własna indywidualna optymalizacja" to też modyfikacja tyle tylko że własna :D

Oczywiście zgadzam się że najlepsza jest opcja jaką podałeś ale do tego trzeba mieć trochę wiedzy i doświadczenia a większość użytkowników ledwo co potrafi zainstalować system a co dopiero własna optymalizacja dlatego instalują gotowce od osób trzecich.

Z tym że optymalizacja to proces odwracalny, a wszelkiego rodzaju mody mają więcej wycięte niż zoptymalizowane i później z czasem płacz bo czegoś nie ma, coś nie działa :) 

FillBAN likes this
Posted

Ten Wojan 217, to mówiąc szczerze zupełnie nieznana dla mnie osoba. Ciekawe jakie faktycznie są te jego mody.

Ale jeżeli On się zabunkrował w jakimś zamkniętym miejscu, to jak to można zweryfikować?

To trochę jak głoszenie wielkości na "Oddziale Zamkniętym" specjalistycznego szpitala. 🤣

Ale tak poważnie, to rywalizacja jest, jak najbardziej pożądana,

natomiast uciekanie w jakieś odosobnione miejsca to trochę słabe jest?

Żeby ustalić co jest lepsze, to należałoby dopuścić, do możliwości szerokiego testowania itp.

Posted

W sumie nie chciało mi się tego komentować ale że lubię wsadzić kij w mrowisko to cóż :D

Przeczytałem wszystkie posty z tego tematu i szczerze mówiąc nadal nie wiem na czym to porównanie ma polegać. Ktoś piszę coś o aktualizacji czy sposobie instalacji. Może mi coś umknęło ale sposób instalacji czy aktualizacji Windowsa jest ciągle taki sam niezależnie od tego co sobie tam zmienisz. Druga sprawa jest taka że tu jest brak jakichkolwiek dosadnych argumentów i faktów chyba że za takie można uznać "NO JAK MAM SYSTEM XYZ TO MI SIE URUCHAMIA 3 SEK SZYBCIEJ". Niby można ale czy jest na to jakiś dowód w postaci chociażby zmierzonego czasu bootowania samego systemu a są i do tego programy, nie licząc samych ustawień i konfiguracji jak chociaż porównanie bootowania Legacy do UEFI czy sam Fastboot. Same modyfikacje niczym wielkim się od siebie nie różnią tylko tym co ktoś sobie wyciął ale nie wyciął z systemu, więc albo możesz coś wrócic albo nie możesz. Na sam koniec najbardziej rozwala mnie gadanie o wydajności systemu. Powiedzcie mi jedno, jakim cudem chcecie osiągnąć lepszą albo gorszą wydajność tego samego systemu. Jasne może się na złomach różnić bo jest wywalone pół usług które siedzą w tle ale to nadal nie zmienia wyniku samej wydajności systemu a tylko odczuć. FPSów nie zwiększysz wywaleniem usługi spoolera czy czegokolwiek. Brak dostępu do modyfikacji ustawień kernela powoduje brak jakichkolwiek różnic bo nie możesz zmienić trybu zarządcy czy skonfigurować priorytetów czy samych opóźnień. 

A liczenie liczby procesów to już jest całkowita komedia której nawet nie chce mi się komentować bo robiłem to nie raz :D

Posted
13 minut temu, VACek napisał(a):

Z tym że optymalizacja to proces odwracalny, a wszelkiego rodzaju mody mają więcej wycięte niż zoptymalizowane i później z czasem płacz bo czegoś nie ma, coś nie działa :) 

„Z pustego i Salomon nie naleje” :)