PiotrN72 Posted April 22 Report Share Posted April 22 Obecnie korzystam z AOMEI Backupper pro Mam 3 kopie systemu - nowy - po 3 miesiącach - i obecnie po udanej Aktywacji Visi 2013 z pomocą konsultanta Microsoft (produkt już niewspierany) Aby uniknąć ewentualnych kłopotów z kolejną aktywacją, gdyby np. Padł dysk w moim PC co proponujecie AOMEI ma takie opcje KLONOWANIE DYSKU - to znam, już się w to bawiłem na innym starym laptopie, tyle że w programie Marcium Reflect i dedykowany od Samsunga gdy instalowałem ich dysk nie znam opcji KOPIA ZAPASOWA DYSKU - czy może ją powinienem wybrać, czy w przypadku zmiany dysku zadziała tak samo jak klon. Jesli ktoś ma jakieś doświadczenia proszę o porady. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stens Posted April 22 Report Share Posted April 22 4 minuty temu, PiotrN72 napisał(a): KOPIA ZAPASOWA DYSKU - czy może ją powinienem wybrać, czy w przypadku zmiany dysku zadziała tak samo jak klon. Ja robię tylko kopie, nawet z VHD na dysk fizyczny wchodzi. Robiłem kiedyś klona, to " mu nie wyszedł" LAGUNA likes this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PiotrN72 Posted April 22 Author Report Share Posted April 22 25 minut temu, stens napisał(a): Ja robię tylko kopie, nawet z VHD na dysk fizyczny wchodzi. Robiłem kiedyś klona, to " mu nie wyszedł" Też używałeś programu AOMEI czy jakiś inny? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zdzisiek24 Posted April 22 Report Share Posted April 22 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] brygada69 and LAGUNA like this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
LAGUNA Posted April 22 Report Share Posted April 22 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Godzinę temu, PiotrN72 napisał(a): Obecnie korzystam z AOMEI Backupper pro i pozostań sobie na nim stens likes this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stens Posted April 22 Report Share Posted April 22 3 godziny temu, PiotrN72 napisał(a): eż używałeś programu AOMEI czy jakiś inny? Tak AOMEI. LAGUNA likes this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nieobecny Posted April 22 Report Share Posted April 22 Zdecydowanie klon. Kopie są zawodne i ograniczone. Robisz klona, przekładasz dysk i sprawdzasz czy działa. Jeśli tak, to odkładasz na półkę. W sytuacjach ekstremalnych można klonować dalej i jeden z egzemplarzy modyfikować uruchamiając nawet w zupełnie innym komputerze albo podłączając jako drugi dysk i wydobywając z niego co potrzeba spod Windows, Linux, Win PE, bootCD itp. Robisz kopię i nigdy nie wiesz czy kiedyś zadziała, bo nawet jak przywrócisz testowo, to kiedyś ze względu na różne okoliczności może nie zadziałać i nie da się nic zmienić/poprawić/wydobyć. P1O likes this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PiotrN72 Posted April 25 Author Report Share Posted April 25 Jeszcze jedno pytanie. W programie AOMEI Partition Assistant jest opcja: Migracja OS do SSD lub HDD czy to jest to samo co KLONOWANIE tylko pod inną nazwą? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
LAGUNA Posted April 25 Report Share Posted April 25 Zobacz ile masz opowieści o klonowaniu. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] zdzisiek24 likes this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BartAcid Posted April 25 Report Share Posted April 25 @wiktorynek a jak ktoś nie ma nadmiaru dysków to jak ma klonować? A jak dysk też się uszkodzi, a jak ktoś nie sprawdził czy dysk jest ok i sobie rzucił na taki klona. Ja robię kopie,/backup bo mniemam, że o tym rozmawiamy. A jak muszę często robić zmiany to różnicówki lub przyrostowe i pełna co kilka wersji. Zostawiam co najmniej 2 pełne zawsze. P1O likes this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nieobecny Posted April 25 Report Share Posted April 25 3 godziny temu, BartAcid napisał(a): Zostawiam co najmniej 2 pełne zawsze. A ile miejsca zajmują te 2 pełne kopie? - mniemam, że podobnie jak 1 klon. Kto zabroni robić 2 i więcej klonów? ile dzisiaj kosztuje mały używany dysk SSD lub HDD? - grosze. Kopię przywrócisz tylko tym programem, którym robiłeś, a klona dowolnym. Z klonem można robić wszystko - to normalny skopiowany system na dysku razem z danymi. Każdy powinien korzystać z tej metody do której jest przekonany, umie ją wykonać i ma możliwości. BartAcid and LAGUNA like this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
warzywo9 Posted April 26 Report Share Posted April 26 Kopia tylko, dysk SSD 225 giga (AOMEI). 150 Giga średnio waży kopia, czasami mam jakąś wymagającą grę zainstalowana to trochę więcej. Różne systemy (w10, w11) Często przywracam z pena, testuje różne systemy po testach przywracam swój system (Aomei Boot Disk) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PiotrN72 Posted April 27 Author Report Share Posted April 27 Jeszcze podążę ten temat. Do tej pory moje klony były na potrzeby zmiany dysku na nowy. Ale zawsze był to taki sam dysk wielkościowo lub z mniejszego na większy. Ostatnia przesiadka na jednym z laptopów (SSD 250GB na SSD 1T) - Klonowałem narzędziem samsunga. Na tym dysku 1T zrobiłem 2 partycje. Systemową C i D obsługującą chmurę One Drive. Pliki Sytemowe typu Dokumenty, Muzyk, Pulpit itp - zmieniłem lokalizację też na dysk D. I TU PYTANIE Teraz chcę wykonać klon bezpieczeństwa (z uwagi na istotne programy oraz ewentualną szybą przesiadkę w przypadku awarii) ale dysk, na którym będę robił klon to pojemność 512GB Czy robiąc klon na 512GB tylko wybierając partycje systemową C będzie problem, że zagubione zostaną powiązania z ww. folderami systemowymi które są na partycji D? Może lepiej powrócić do ustawień oryginalnych i zrezygnować ogóle z partycji D? Z góry dziękuję za sugestie i porady. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BartAcid Posted May 11 Report Share Posted May 11 Różnie niektóre programy podchodzą do takich klonów. Niektóre potrafią sobie poradzić z różnymi pojemnościami dysków. Przy klonie na mniejszy, partycje są proporcjonalnie zmniejszane. I tu jest kłopot. Ilość danych na partycji musi się zmieścić na nowej pomniejszonej partycji. Jak program ma kłopot z klonem, to zrób to przez backup i po przywróceniu podepnij i odpal system z tego rezerwowego dysku czy wszystko działa prawidłowo. Tak będzie problem jeśli sklonujesz tylko C, w nowym systemie może wyskoczyć problem z profilem, lub po prostu trzeba będzie wykonać naprawę folderów użytkownika bo rejestr się sklonuje ze wskazaniem na nieistniejącą lokalizację. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TheRefuze Posted June 2 Report Share Posted June 2 Osobiście najpierw robie obraz dysku a potem go odtwarzam, używałem O&O Disk Image i robił robote Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wl2214616 Posted July 2 Report Share Posted July 2 Dorzucę kilka uwag z mojej praktyki (ponad 30 lat). 1. Tylko klonowanie ma sens i realną opcję powrotu do tego co mieliśmy. 2. Dzielenie dysku na partycje nie ma sensu. Systemowy ma być szybki i szybka wymiana na klona. 3. Reszta na drugim fizycznym dysku najlepiej talerzowym (z racji bezpieczeństwa) lub zewnętrznym jak nie ma innej opcji. 4.Niedawno znalazłem w sieci takie narzędzie do klonowania: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Jak do tej pory 100/100 z jakością kopii dysku. bbolek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts