markopa1111 Posted February 8 Report Share Posted February 8 Jak w temacie z konieczności muszę wymienić płytę główną na nową, różnica między płytami jest zasadniczo tylko w chipsecie stara H170 nowa Z390 i mało istotne detale, licencja jest przypisana do konta MS. Czytam na różnych forach, że konieczna jest czysta instalacja win 11, ale za bardzo nie chce mi się w to wierzyć, zrobiłem na wszelki wypadek obraz systemu. Czy powinienem w jakoś przygotować Windowsa 11 do emigracji na inną płytę , przed montażem płyty i jego uruchomienia. Słyszałem o programie który jest w win o nazwie sysprep, ale za bardzo nigdzie nie znalazłem jakiegoś sensownego tutka. czy możecie coś doradzić ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stens Posted February 8 Report Share Posted February 8 Key jest przypisany właśnie do płyty, jedyny ratunek to zalogować się na konto Microsoftu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zdzisiek24 Posted February 8 Report Share Posted February 8 Od źródełka: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
markopa1111 Posted February 8 Author Report Share Posted February 8 Akurat temat z kluczem mam ogarnięty, jest prawidłowo przypisany do konta MS. chodzi mi tylko o to czy i jak mam jeszcze przygotować windowsa do zmiany płyty , czy po prostu zrobić przekładkę, a winda się uruchomi. no ewentualnie czysta instalacja aktywacji windy i odzyskanie systemu z obrazu ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ewabem5 Posted February 8 Report Share Posted February 8 nie wiem jak to się zachowa, ale ... - przekładałem dysk z systemem z samsunga do innego modelu samsunga i system wstał i programy tez działały - aż byłem zdziwiony to były laptopy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
markopa1111 Posted February 8 Author Report Share Posted February 8 Myślę, że poza chipsetem nic się nie zmienia, płyta jest z tej samej firmy czyli od MSI reszta pozostaje tak jak było Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Widzior Posted February 8 Report Share Posted February 8 Skoro Win7 dawał sobie radę z takimi akcjami, to "cudowny" win11 sobie nie poradzi? Ewentualnie zrób kopię zapasową tego systemu i próbuj. Czasami zaleca się usunięcie z menedżera urządzeń sprzętów systemowych, które na nowej płycie nie będą dostępne, i taki system (oczywiście bez ponownego resetu) przekłada się na nową platformę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BartAcid Posted February 8 Report Share Posted February 8 Spokojnie rób podmiankę. System wstanie raczej bez kłopotu. Ja dla świętego spokoju pierwszy start na nowej płycie robiłem w awaryjnym i potem restart. Ale nie jest to wymagane. Jedyna lipa by była jak być miał odpalony RAID ale nic o tym nie piszesz więc luzik. Ściągnij sobie paczkę sterowników do nowej karty sieciowej jedynie (na starej płycie jest inna zapewne). Resztę potem dociągniesz. Na koniec wywalenie starych sterowników i po robocie. O nowym systemie to pitolenie. CO do licki to obczaj jak za pomocą konta się ją przepina do nowego kompa. Raz to musiałem tak robić i nie pamiętam. Ale trzeba wyczaić i odpiąć komputer od konta. Można tez tuż przed wyminą wymusić komendę do odpięcia licencji, coś tam SLC było. Łatwe do wygooglania. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
markopa1111 Posted February 8 Author Report Share Posted February 8 Zrobię na wszelki wypadek obraz systemu i przed zamianą wywalę stare sterowniki przynajmniej te główne od dźwięku, chipsetu i karty sieciowej i niestety będę musiał dezaktywować i odinstalować również Tradosa, ponieważ licencja też jest przypisana do płyty. co do licencji jest opcja na koncie MS usuń urządzenie, więc myślę to zrobić tuż przed samą wymianą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BartAcid Posted February 8 Report Share Posted February 8 O tak, to ta opcja. Możesz nie wywalać sterów teraz, możesz to zrobić później. Chipset zostaw, może ci pomóc się uruchomić w razie czego. Jak zostajesz przy MSI to i oprogramowania od MSI nie musisz wywalać. Backup przed większymi robotami to zawsze bardzo dobra opcja zabezpieczenia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nieobecny Posted February 8 Report Share Posted February 8 8 godzin temu, markopa1111 napisał(a): Czy powinienem w jakoś przygotować Windowsa 11 do emigracji na inną płytę Odinstaluj wszystkie urządzenia wraz ze sterownikami w menedżerze urządzeń i zamknij system. Przełóż dysk. Warunkiem powodzenia są takie same ustawienia biosu - najprawdopodobniej UEFI + GPT. Uruchom komputer, system wykryje wszystkie nowe urządzenia. Zainstaluj sterowniki. Nie powinno być żadnych problemów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
markopa1111 Posted February 9 Author Report Share Posted February 9 9 godzin temu, wiktorynek napisał(a): najprawdopodobniej UEFI + GPT. Zgadza się dokładnie tak jest Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nieobecny Posted February 9 Report Share Posted February 9 Czyli już dawno powinieneś być na nowym sprzęcie z zainstalowanymi nowymi sterownikami. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
markopa1111 Posted February 12 Author Report Share Posted February 12 Już po wymianie , wszystko poszło jak po masle windows się uruchomił sterowniki pobrane . Nic nie odinstalowywałem z systemu. Problem tylko z aktywacją poprzedni klucz który był Pro , mówi , że teraz to klucz home i nie może aktywować, trochę dziwne mimo, że wprowadzam klucz ręcznie to zgłasza , że jest powiązany z innym sprzętem, jak klika że była zmiana sprzętu to zgłasza że serwery nie działają i za bardzo nie wiem co dalej robić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BartAcid Posted February 12 Report Share Posted February 12 Zaloguj się do konta MS i tam na nowo powiąż licencje którą masz z nowym sprzętem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
markopa1111 Posted February 12 Author Report Share Posted February 12 19 minut temu, BartAcid napisał(a): Zaloguj się do konta MS i tam na nowo powiąż licencje którą masz z nowym sprzętem. Wszystko poszło ok , musiałem aktywować telefonicznie, ale spoko wszystkie instrukcje proste nic trudnego. Dzięki za wskazówki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nieobecny Posted February 12 Report Share Posted February 12 7 godzin temu, markopa1111 napisał(a): Nic nie odinstalowywałem z systemu. I teraz masz śmietnik w systemie i zbędne pliki w gratisie. Lenistwo. sabrex11 likes this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts