Jump to content

Pomoc przy zbudowaniu Mini PC

Recommended Posts

Posted

Tak to znowu ja, hehe. Jako iż mój laptop zaczyna się sypac i to dosłownie ( odpada guma ze stopki, spacja nie skacze, strzałka wydaje dźwięki, ramka ekranu się łamie, klej matrycy się wylewa coraz bardziej...) w związku z czym zacząłem myśleć o zmianie pc. Cena lapopta dla mnie to 7 - 8 tys... Sory nie dam tyle za, to co chce mieć... Więc padło na mini pc. 1 myśl, zotac box magnus one, fajny wydajny mały, lecz w opiniach pojawia się jeden problem, piszczące cewki w zasilaczu i podobno jest dość głośny... Druga myśl, obczaić części i samemu zrobić mini pc. I tu mam lekki zonk. Znalezienie obudowy i zasilacza jak i chodzenia mnie przerosło... Co prawda wybrałem jakieś części typu procek, karta płyta ram, ale chłodzenie jest mi problemam jak i co rusz się okazuje że obudowa może być ciężka do wybrania, w związku z tym pisze do was, a nóż ktoś z was poosiada małego mocarza i pomoże w wyborze. Póki co mam takie rzeczy wybrane, wiem że zasilacz za, duży jest ale chciałem mniej więcej poznać cene jaka by wyszła. W linkach obudowy które chyba by były okej?

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Chciałbym obudowę nie większą niż 25 szeroka ( max te 30cm) wysoka max 30cm i długa ( czy tam głęboka) nie więcej jak 30 no może 35 cm ( chyba że się nie da inaczej to bym z bólem wziął 40cm biega o brak miejsca po prostu na coś dużego). 

Dyski mam więc ich nie dodaje 

Posted

Przy skladaniu kompa w malej obudowie sam musisz dokladnie pomierzyc i przeliczyc elementy skladowe ( nikt tego za Ciebie nie zarobi ). Ja niedawno skladalem kompa do obudowy Raijintek Metis Plus:[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]WBREW instrukcji producenta, wchodzi karta graficzna o dlugosci 22 cm, ale pod warunkim niezbyt duzego zasilacza. Wg. mnie zacznij od jak najmniejszego( wymiary ) zasilacza......czyli obudowa i zasilacz na poczatek:)

Posted
54 minuty temu, szary5757 napisał(a):

Przy skladaniu kompa w malej obudowie sam musisz dokladnie pomierzyc i przeliczyc elementy skladowe ( nikt tego za Ciebie nie zarobi ). Ja niedawno skladalem kompa do obudowy Raijintek Metis Plus:[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]WBREW instrukcji producenta, wchodzi karta graficzna o dlugosci 22 cm, ale pod warunkim niezbyt duzego zasilacza. Wg. mnie zacznij od jak najmniejszego( wymiary ) zasilacza......czyli obudowa i zasilacz na poczatek:)

Wien że niektóre mają podane czy będzie zasilacz sff czy jakoś tak, i właśnie to mi robi największy problem. I ubolewam nad tym bo laptop drogi a zwykle wymiary pc u mnie nei mają szans bytu po prostu. Micro pc to znów ograniczenie mocy na sam procek bez grafiki. 

Posted

HM.....excel przygotowany i zrób sobie jakies zalozenia ( w sklepie np. MORELE mozesz sobie " virtualnie poskladac"). Zasilacze ATX sa bardzo popularne i stosunkowo niezbyt drogie, ale nie wejda do kazdej obudowy Mini-ITX....( SFX I SFF sa drogie..i mniejsze gabarytowo)

Ja osobiscie cenie 2 firmy: SeaSonic i be quiet!- oczywiscie moze byc dowolna....ale zasilacz proponuje modularny lub pol-modularny ( dobrany pod katem mocy do podzespolow ). Do obudowy Raijintek Metis Plus pieknie wchodzi ATX, tylko cos wywialo obudowy- sa na AMAZON-ie. Ja sobie zlozylem kompa 3 lata temu, a Szwagrowi tak sie spodobala obudowa....ze poskladalismy nowy zestaw dla niego.

Posted
15 godzin temu, szary5757 napisał(a):

Tak przygladam sie specyfikacji....i do Jonsbo C6 Micro tez wejdzie zasilacz ATX np. be quiet! System Power 9 CM 700W

O co chodzi z, tym modularnym zasilaczem? I jaka moc do tej 3060 by starczyła? 

Posted
2 godziny temu, Adek890127 napisał(a):

O co chodzi z, tym modularnym zasilaczem?

Masz odpinane kable, czyli do małej budy się mocno przyda. Używasz tylko tych, których potrzebujesz.

2 godziny temu, Adek890127 napisał(a):

I jaka moc do tej 3060 by starczyła?

A nawet i markowy 450W wystarczy, ale z zapasem mocy optimum będzie 550W. Nie kupuj 700W, bo to nie ma sensu. Poza tym mocno radziłbym kupić RTX 4060, a nie starego 3060. Cena taka sama jak ten twój wybrany lipny Ventus, moc większa, a pobór prądu mniejszy. Jedynie VRAM 8 vs 12GB.

Posted

Najpierw wybierz obudowę która ci będzie pasować rozmiarami. Potem max dwie alternatywy.  Kolejny krok to ustalenie jaki rozmiar grafiki wchodzi, i jakie chłodzenie można dać. Razem z ewentualnym LC. Zasilacz i reszta pierdoł to jest pikuś znaleźć jeśli budżet mocno nie ogranicza.

Albo od razu postawić na małego gotowca i wtedy tylko zostaje dylemat jaki się będzie znaczek tęczował na boku.

Jak będziesz skakał po budach i częściach to tylko czas stracisz.

W dzisiejszych czasach niemal wszystko jest do dostania.

Jeszcze jak patrze to opisy sa bardzo fajne w tych jonsbo.

Z twoich propozycje jedna jest do NAS-a z kilkoma zatokami na dyski. A do kompa do giercowania jak dla mnie najlepsza jest ta ITX. Zresztą ładne zdjęcia pokazują wszystko.

Adek890127 likes this
Posted

Sztuka to zmiescic  sie w zalozonym budzecie i obudowie.

Ja proponuje najpierw obudowe pod zasilacz ATX i modularny ( pol-modularny) zasilacz (sprawdzalem kilka obudow i zdarzaja sie rozne kwiatki )

Karte dobrze radzi [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] RTX 4060 , tu zalezy od wersji karty MARKOWY zasilacz od 550W do 600W. Zamawiam wszystkie czesci i montuje ( nie przewidzisz wszystkiego np. w moim przypadku weszly: wieksza karta i wieksze chlodzenie CPU dopowiem - lubie skladowe elementy wg swoich upodoban ) MOZNA przyjac wariant bezpieczny i kierowac sie tylko instrukcja obudowy ( zamawiac elementy wg kryteriów producenta obudowy ), ewentualnie posluchac rady [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] i masz zaoszczedzony czas i nerwy....

Adek890127 likes this
Posted

Jak coś to się z chłodzeń wieżowych zdejmuje górne upiększacze i już się magicznie zaczynają mieścić w obudowach gdzie nie było o tym mowy. ;)

Niestety gabaryty czasem muszą trochę więcej kosztować. W razie czego trzeba odłożyć zakup czegoś na później.

Posted
7 godzin temu, Widzior napisał(a):

Masz odpinane kable, czyli do małej budy się mocno przyda. Używasz tylko tych, których potrzebujesz.

A nawet i markowy 450W wystarczy, ale z zapasem mocy optimum będzie 550W. Nie kupuj 700W, bo to nie ma sensu. Poza tym mocno radziłbym kupić RTX 4060, a nie starego 3060. Cena taka sama jak ten twój wybrany lipny Ventus, moc większa, a pobór prądu mniejszy. Jedynie VRAM 8 vs 12GB.

czemu lipny ? no pobor pradu widze na yt ze 3060 160w a 4060 110w..... nie wiem cyz te 8gn vram nei bedzie za malo ? fakt ze jest generator klatek, ale czy mimo wszstko ? 

i znalalzem jeszcze taka obudowe [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] zmaslo na yt sie o neij dobrze wypowiada , wymiary tez okej 

6 godzin temu, BartAcid napisał(a):

Najpierw wybierz obudowę która ci będzie pasować rozmiarami. Potem max dwie alternatywy.  Kolejny krok to ustalenie jaki rozmiar grafiki wchodzi, i jakie chłodzenie można dać. Razem z ewentualnym LC. Zasilacz i reszta pierdoł to jest pikuś znaleźć jeśli budżet mocno nie ogranicza.

Albo od razu postawić na małego gotowca i wtedy tylko zostaje dylemat jaki się będzie znaczek tęczował na boku.

Jak będziesz skakał po budach i częściach to tylko czas stracisz.

W dzisiejszych czasach niemal wszystko jest do dostania.

Jeszcze jak patrze to opisy sa bardzo fajne w tych jonsbo.

Z twoich propozycje jedna jest do NAS-a z kilkoma zatokami na dyski. A do kompa do giercowania jak dla mnie najlepsza jest ta ITX. Zresztą ładne zdjęcia pokazują wszystko.

kasowo chcialbym sie zatrzyamc w 4 tys, no gora max  maxow 4.5 tys bo musze do tego doliczyc monitor i klawe, ( monitor wiem jaki od dawna ), chlodzenie raczej standardowe , wentylatorki, 

Posted

Co do obudowy myślę, że, ta, coler master nr2ooP jest ok, nie, duża, różnica wymiarów a mogę dać zamaist szkła zwykły panel = więcej powietrza się dostanie. Nadal, da, się, je, kupić więc git. 

Teraz, zasilacz. Grałbym na, fullhd, 4k raczej mi zbędne bo i yak, jestem ślepy 😅

Posted

Jeśli chodzi o mini PC to możesz przejrzeć ofertę minisforum, oni mają ciekawe modele z dedykowaną kartą graficzną.
Tutaj cały komplet z kartą amd radeon 6600M, która nie jest dużo słabsza od desktopowej 3060 - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] 
Tutaj zaś trochę lepsza konstrukcja z lepszym cpu i gpu - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Jeżeli aż taka miniaturyzacja nie jest Ci potrzebna to możesz się rozejrzeć na intel nuc extreme 11 gen , ostatnio widziałem model z i7-11700b w okolicach 2,5k, do tego wystarczy dołożyć kartę graficzną i masz gotowy zestaw. 

Posted
23 godziny temu, TomOlej napisał(a):

Jeśli chodzi o mini PC to możesz przejrzeć ofertę minisforum, oni mają ciekawe modele z dedykowaną kartą graficzną.
Tutaj cały komplet z kartą amd radeon 6600M, która nie jest dużo słabsza od desktopowej 3060 - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] 
Tutaj zaś trochę lepsza konstrukcja z lepszym cpu i gpu - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Jeżeli aż taka miniaturyzacja nie jest Ci potrzebna to możesz się rozejrzeć na intel nuc extreme 11 gen , ostatnio widziałem model z i7-11700b w okolicach 2,5k, do tego wystarczy dołożyć kartę graficzną i masz gotowy zestaw. 

Niby też o tym myślałem zehy złapać coś z 780m ale jednak na tym nie zagram za, bardzo, wiedząc że nie będę grał w, gry to tak, ale niestety mam parę tytułów które za mną chodzą, a, blaszka tzw nie miałem od 6 lat, który u yak bym kupionym gotowcem. Nuc też za mną chodził, ale tam nie znalazłem nigdzie info ze owa kartę można wsadzić, a tylko info ze jest zintegrowana. 

W dniu 5.01.2024 o 21:03, BartAcid napisał(a):

JAk Jak by trzeba gdzieś przycinać to 100 na PSU myslę spokojnie do urwania.

Widziałem ich dużo ale nie kojarzę ani trochę tej firmy, prawdę mówiąc sto zł w tą, czy w tą a np by miała być cisza większą, czy bezpieczeństwo to lepiej dołożyć 

19 godzin temu, BartAcid napisał(a):

Takie coś mi się na YT pokazało. Zmaslo ma filmik o tej budzie i składaniu PC.

Tak oglądałem widziałem, zasilacz od chińczyka przyszedł uszkodzony, co do obudowy myślę że ta coler master nr2ooP jest ok, więc temat obudowy jest ok. 

Graficznie faktycznie ta 4060 jest lepiej pod względem poboru prądu kosztem vram ( na dobrą sprawę jest generator klatek a pobór mocy ciężko będzie zbic) 

Posted

Trochę odkopię temat ale trochę się zmieniło hehe. Pojawiła się obudowa deepcool ch160 pod mini itx o wiem że ją będę brał, do tego owa, 4060. Chłodzenie też, chyba Deepcool asasin 4 ( w recenzjach na yt było dodawane im do budy i się spisywało w grach). Więc to z głowy, dyski m2 mam, ram tez nie kłopot, kłopot to procesor... Ciągle mam dylemat czy brać Intel i5/i7 12400 ( wariant z grafiką mimo wszystko), czy coś z amd.? Tyle że w amd dużo ludzi mi odradza iść w am4 że względu na wejście am5 i iść w to ' przyszłościowo' ( płyta musi być wersja wifi i mieć 2x slot m2) Laptooa mam 6/7l. Takiego składaka raczej bym nie upgradedowal wcale ( raczej pogram z max 10l jeeczw i tyle bo już starość po prostu i brak czasu będzie większy). I teraz się zastanawiam bo jeśli amd, to na am4 jest ryzen 5700X3D a na am5 5800x3d - różnica niby nie wielka w wydajnością a cena to już różnica ( 5700X3D 999zl, 5800x3d 1500 w górę). Gry będę ogrywal głównie w jakości fhd, jestem ślepy i nie jestem w stanie zobaczyć różnicy w filmie między fhd a 2k.... Co byście polecili w kwesti procesora? 

Posted

Jak masz zamiar długa cieszyć się kompem to zdecydowanie i7 lub Ryzen. To czy AM4 czy AM5 bez różnicy w zasadzie skoro nie myślisz o upgrade. Bardziej bym się skupił na płycie by miała to co potrzebujesz. Intel niby wydajniejszy w grach, ale AMD dużo nie traci i bierze nieco mniej prądu i jest chłodniejsze, a co za tym cichsze.

Lepsza płyta da ci opcje UV zrobić więc wtedy można zbić temperatury, czy procki bez K u intela z tym będą działać nie wiadomo.

RAMY najszybsze optymalnie dostępne i o największej dostępnej finansowo pojemności.

Jak płyta będzie miała dodatkowy port PCI-Ex 1x zawsze możesz sobie kontroler dla SATA dorzucić jak by ci więcej miejsca na dane było potrzeba.

Posted
Godzinę temu, BartAcid napisał(a):

Jak masz zamiar długa cieszyć się kompem to zdecydowanie i7 lub Ryzen. To czy AM4 czy AM5 bez różnicy w zasadzie skoro nie myślisz o upgrade. Bardziej bym się skupił na płycie by miała to co potrzebujesz. Intel niby wydajniejszy w grach, ale AMD dużo nie traci i bierze nieco mniej prądu i jest chłodniejsze, a co za tym cichsze.

Lepsza płyta da ci opcje UV zrobić więc wtedy można zbić temperatury, czy procki bez K u intela z tym będą działać nie wiadomo.

RAMY najszybsze optymalnie dostępne i o największej dostępnej finansowo pojemności.

Jak płyta będzie miała dodatkowy port PCI-Ex 1x zawsze możesz sobie kontroler dla SATA dorzucić jak by ci więcej miejsca na dane było potrzeba.

Przecież ta gadka że Intel bierze więcej prądu to tylko gadanie. Stockowo masz modele które biorą tyle samo prądu a to że mają Boost domyślnie odpalony to inna sprawa a i to da się wyłączyć.
Zależy do czego potrzebuje jak chce renderować filmy czy coś co będzie używać akceleracji to tylko Intel z uwagi na możliwość użycia integry jako pomocy z użyciem QuickSync.

Posted
12 godzin temu, BartAcid napisał(a):

No właśnie patrzylem na porównanie i5 12400 vs ryzen 5700X3D vs 5700X3D i 5700 jest o 10c chłodniejszy niż nowsza wersja, ale prądowo bierze o około 20w więcej niż Intel który jest słabszy od owego ryzena co mnie zdziwiło 

10 godzin temu, TheStraight napisał(a):

Przecież ta gadka że Intel bierze więcej prądu to tylko gadanie. Stockowo masz modele które biorą tyle samo prądu a to że mają Boost domyślnie odpalony to inna sprawa a i to da się wyłączyć.
Zależy do czego potrzebuje jak chce renderować filmy czy coś co będzie używać akceleracji to tylko Intel z uwagi na możliwość użycia integry jako pomocy z użyciem QuickSync.

Od paru lat robiłem w vegas filmy pod yt, ale zaczęło brakować Czasu i chęci na owe filmy, więc zabawę w filmy powoli kończę, obróbka zdjęć też powoli siada ( sr*jfon zrobi ci foto bo po co płacić hajs że porządny portret). Czyli coś z ryzena. Teraz pytanie, czy do tego 5700X3D starczy chłodzenie deepcool assaisn 4? A może coś innego macie do polecenia? 

No i jaki sens iść w am5 jak będą nowe pod 4ke... 

Posted

CO do tego chłodzenia, włączyłem filmik z testu na YT i szału nie robi. I do tego taka cena. Szukałbym coś innego, a zaoszczędzone siano na więcej ramu lub lepszy proc. RAM najłatwiej wymienić na większe kości więc szedł bym w maksymalnego procka i grafikę.

Posted
54 minuty temu, BartAcid napisał(a):

CO do tego chłodzenia, włączyłem filmik z testu na YT i szału nie robi. I do tego taka cena. Szukałbym coś innego, a zaoszczędzone siano na więcej ramu lub lepszy proc. RAM najłatwiej wymienić na większe kości więc szedł bym w maksymalnego procka i grafikę.

Nie mam rozeznania w, składaniu pc ( miałem dwa gdzie oba, były kupione gotowoce - ostani około 7 lat temu). Załóżmy że, idę w ryzen 5700X3D, coś pod niego bym szukał. 

Posted

Ja na szybko obejrzałem ten filmik i na tym opieram ocenę koszty/wydajność.

W tym co piszesz wzięli to chłodzenie bo jest od producenta obudowy, a test/recenzja zapewne mogła być sponsorowana.

Wszystko zależy od zasobności portfela. Jak cię nie trzyma to rób jak ci się podoba. Jak jednak trochę trzyma, to bym się starał znaleźć rozwiązania które pozwolą na zakup istotnych i "trudno" wymienialnych elementów dofinansować.

Tak jak pisałem, RAM można łatwo wymienić na większy, grafika też jeszcze obskoczy. Ale procek i płyta raczej słabo więc tu bym zdecydowanie nie oszczędzał. Zasilacz też się kupuje na lata, ale tu akurat każdy ma swoje zdanie co do firm. Ja mam Corsaira (zaraz mu 10 lat stuknie i się gwara skończy) bo akurat mogłem sobie kiedyś pozwolić, ale wiele kompów zmontowałem które czasem serwisuję z SilentiumPC/Endorfy i bardzo dobrze się po latach spisują. Tak samo ich chłodzenia. Zresztą sam mam takowe na i7-8gen i jestem zadowolony.

Posted
W dniu 1.07.2024 o 17:43, BartAcid napisał(a):

Ja na szybko obejrzałem ten filmik i na tym opieram ocenę koszty/wydajność.

W tym co piszesz wzięli to chłodzenie bo jest od producenta obudowy, a test/recenzja zapewne mogła być sponsorowana.

Wszystko zależy od zasobności portfela. Jak cię nie trzyma to rób jak ci się podoba. Jak jednak trochę trzyma, to bym się starał znaleźć rozwiązania które pozwolą na zakup istotnych i "trudno" wymienialnych elementów dofinansować.

Tak jak pisałem, RAM można łatwo wymienić na większy, grafika też jeszcze obskoczy. Ale procek i płyta raczej słabo więc tu bym zdecydowanie nie oszczędzał. Zasilacz też się kupuje na lata, ale tu akurat każdy ma swoje zdanie co do firm. Ja mam Corsaira (zaraz mu 10 lat stuknie i się gwara skończy) bo akurat mogłem sobie kiedyś pozwolić, ale wiele kompów zmontowałem które czasem serwisuję z SilentiumPC/Endorfy i bardzo dobrze się po latach spisują. Tak samo ich chłodzenia. Zresztą sam mam takowe na i7-8gen i jestem zadowolony.

Mogę dać 6 tys chociaż chciałbym się w, 5 zmieścić ( muszę liczyć do tego kalwe i monitor). A, pytanie o ram, jaką, jesr szansa, że, np jakieś chłodzenie będzie za, bardzo zasłaniać na niego sloty? Bo nieraz, piszą, ich wysokość ( ramu) że np 3.5 cm z innym razem brak takiej info. W sunie u chłodzen procesorów nei trafiłem jeszcze na info ze, dany ram ma mieć tyle i tyle wysokości max. 

Posted

MOże być bardzo duża więc jak najbardziej trzeba to uwzględnić. Raczej jak nie wybierzesz przesadnie wysokich ramów z radiatorami nie powinno być problemów.

Posted

Dobra panowie, mam, wybrane rzeczy do pc, myślę że tylko zasilacz będzie, jakiś 650w ( chyba starczy na, co mi 750 xD?) i albo ta grafika slbo pójdę po kosztach i wezmę, 4060 za jakieś 1500zl. Według jakiegoś kalkulatora 600w chyba miało by starczyć więc bym wziął coś co ma, 700w. Ale na pewno te podzespoły, ewentualnie jakie inne chłodzenie procesora powietrzne? Max 16cm wysokości 

Posted
W dniu 19.07.2024 o 17:27, SirGon napisał(a):

@Adek890127 a jaka obudowa do tych podzespołów?

Deepcool ch160. 

Nowy problem... Wybrana płyta główna jest za, duża.. Ma, 24cm a, musi, być 17..🤦‍♂️. Znalazłem taką na, szczęście, chociaż już nie, taka, dokokszona ale trudno. Pytanie inne - o co chodzi z, tym zasilaniem grafiki po atx 3.0? Zasilacz ma, np 650w lub 750w, a na  kablach pcie do grafiki które mają iść? pisze ze 600w, bo jestem głupi w tym. Sory za taką, ilość pytań ale nigdy w życiu nie składałem sam pc i nie chce czegoś zawalić. 

Posted

Znaczy to tyle,że we wtyczce są obsadzone wszystkie żyły i mogą przenieść do 600W dla grafiki. Nie ma to żadnego związku z mocą zasilacza. Bardziej zwracaj uwagę na to czy wybrana grafika ma wejście na kostkę 12pin czy po staremu 8pin lub 6pin w różnych konfiguracjach. I wtedy sprawdzaj czy twój zasilacz ma możliwość podpięcia do grafiki.

Wybrana powyżej przez ciebie grafika ma

Złącze zasilania
8 pin - 1 szt.

I takie coś musisz mieć na liście wtyczek w specyfikacji zasilacza. Nie mylić z 8pin EPS bo to jest do płyty głównej w razie czego.