Jump to content

Pomoc przy zbudowaniu Mini PC

Recommended Posts

Posted
8 godzin temu, BartAcid napisał(a):

Znaczy to tyle,że we wtyczce są obsadzone wszystkie żyły i mogą przenieść do 600W dla grafiki. Nie ma to żadnego związku z mocą zasilacza. Bardziej zwracaj uwagę na to czy wybrana grafika ma wejście na kostkę 12pin czy po staremu 8pin lub 6pin w różnych konfiguracjach. I wtedy sprawdzaj czy twój zasilacz ma możliwość podpięcia do grafiki.

Wybrana powyżej przez ciebie grafika ma

Złącze zasilania
8 pin - 1 szt.

I takie coś musisz mieć na liście wtyczek w specyfikacji zasilacza. Nie mylić z 8pin EPS bo to jest do płyty głównej w razie czego.

Masakra, jakby nie było jednego standardu. A zasilacz według ciebie lepiej 650w czy 750w pod takie bebechy? Chyba będę potrzebował pomocy w znalezieniu takiego zasilacza przez, kogoś tutaj, myślałem że każdy ma, te same, wyjścia i po prostu dobieramy pod względem mocy / wymiarów do obudowy, a, tu jeszcze zgodność z grafiką musi być 🤣😭🤦‍♂️. Same klody pod nogi. Piszę coś takiego :

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Albo tutaj chyba też jest ze 8 pin na, dole [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Posted

Ten Thermaltake co specke wklepiłeś ma wszystko w ilościach wystarczających, i "stare" podpięcia do grafik (ty takowe potrzebujesz 6+2), i do najnowszych grafik ze złączem 12VHPER (12+4). Mocy też mu nie zabraknie nawet na nieco mocniejszą grafikę, jakieś jej OC i OC procka w razie czego.

Posted
14 godzin temu, BartAcid napisał(a):

Ten Thermaltake co specke wklepiłeś ma wszystko w ilościach wystarczających, i "stare" podpięcia do grafik (ty takowe potrzebujesz 6+2), i do najnowszych grafik ze złączem 12VHPER (12+4). Mocy też mu nie zabraknie nawet na nieco mocniejszą grafikę, jakieś jej OC i OC procka w razie czego.

Bez oc, grafiki raczej też bym nie zmieniał 4070 to już za, duża, kwota a jak widać po nicku też lata nie te już xD. A ten od asus rog też ma wszystko? Bo wezmę wtesy po prostu ten który byłby tańszy, chyba że, 650w wystarczy bo jak mówię zabawy w, oc nie będzie, jedynie uv będę próbował robić. A o rog pytam że względu na wersję Platinum a jest ta, sama cena, i chyba też ma, to wejście 8 pin jak widzę? 

Posted

Wygląda, że ma wszystko. 16-pin to to nowe 12+4 chyba. Pytanie czy te 8-pin 3 szt. są rozłączalne do 6+2 czy nie. Ale to wszystko wyczytasz na stronie producenta zapewne dokładniej. Ja tylko gdybam z tego opisu.

Jak patrze na stronkach po testach to 650W spokojnie ci do takiej platformy styknie.

Jak chcesz mieć ciszę w zwykłej pracy to szukaj zasilaczy z półpasywnym chłodzeniem w razie czego. Jeśli wentylator wystartuje od 20% to ponad 120W więc pulpit czy filmy nie powinny powodować włączenie wentylatora w razie czego. Ale też pytanie czy to warte dopłąty w razie czego.

Posted
5 godzin temu, BartAcid napisał(a):

Wygląda, że ma wszystko. 16-pin to to nowe 12+4 chyba. Pytanie czy te 8-pin 3 szt. są rozłączalne do 6+2 czy nie. Ale to wszystko wyczytasz na stronie producenta zapewne dokładniej. Ja tylko gdybam z tego opisu.

Jak patrze na stronkach po testach to 650W spokojnie ci do takiej platformy styknie.

Jak chcesz mieć ciszę w zwykłej pracy to szukaj zasilaczy z półpasywnym chłodzeniem w razie czego. Jeśli wentylator wystartuje od 20% to ponad 120W więc pulpit czy filmy nie powinny powodować włączenie wentylatora w razie czego. Ale też pytanie czy to warte dopłąty w razie czego.

650w to koszt 600zl , ma przycisk boot of ? sound off cos takiego ze wiatrak zasilacza sie nei wl jesli nei jest uzywany wiecej nzi 30/40 proc mocy. okej, dziekuje ci pieknei, to dodaje do koszyka 650w  od [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] czy gdybym mial problem z podpiciem kabli moge sie na pw odezwac o pomoc :) ?  pewnei za okolo miesiac max 1.5 bede isie bral za skladanie . jak jzu wsio ogarane z kasa.  foto tego 650w [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Posted

Masz instrukcje w pudełkach jaki kabel do czego jest. I w zasilaczu i w płycie głównej. Nie widzę na listach zakupowych dysku. Jeśli będzie na złączu m.2 to nie potrzeba żadnego kabla. Jak SATA to zasilanie sata.

Generalnie potrzebujesz na pewno 3 wiązki mieć, EPS 4+4 dla procesora, w narożniku płyty głównej (nie pomylić z 8pin PCI-EX, są inaczej kable masowe ułożone), ATX 24PIN do zasilenia całej płyty i tą PCI-EX 8pin dla grafiki. Jeśli nie potrzebujesz innych kabli, nie ma sensu ich podpinać do zasilacza. Zajmą miejsce tylko i będą zakłócały przepływ powietrza.

Posted
41 minut temu, BartAcid napisał(a):

Masz instrukcje w pudełkach jaki kabel do czego jest. I w zasilaczu i w płycie głównej. Nie widzę na listach zakupowych dysku. Jeśli będzie na złączu m.2 to nie potrzeba żadnego kabla. Jak SATA to zasilanie sata.

Generalnie potrzebujesz na pewno 3 wiązki mieć, EPS 4+4 dla procesora, w narożniku płyty głównej (nie pomylić z 8pin PCI-EX, są inaczej kable masowe ułożone), ATX 24PIN do zasilenia całej płyty i tą PCI-EX 8pin dla grafiki. Jeśli nie potrzebujesz innych kabli, nie ma sensu ich podpinać do zasilacza. Zajmą miejsce tylko i będą zakłócały przepływ powietrza.

Dyski mam dwa m2 więc ich nie muszę brać na, szczęście 

Posted
6 godzin temu, BartAcid napisał(a):

Dodatkowe pytanie, bo widzę że to norma, każda mała pyta ma 2 wejścia na wentylatory.... Pod cpu i drugie pod wentylatory. Rozumiem że jak będę miał 4 do podpięcia do tego jednego wejścia, to będę musiał użyć jakiegoś adaptera żeby je połączyć? ( czy pod złącze aio można także podpiąć?) 

Posted

Możesz spokojnie wpiąć do PUMP. Ale przy 4 wentylatorach i tak będziesz potrzebował jakiś rozgałęziacz. Dobrze jest w razie czego wytworzyć nadciśnienie w budzie. Czyli by wentylatory wdechowe dawały więcej powietrza do środka niż jest wyciągane. Przy podziale 2-2 do zrobienia. Jak będziesz miał3 wydechowe to już słabo.

Generalnie z nadciśnieniem nieco mniej kurzu  wpada do środka.

Posted
2 godziny temu, BartAcid napisał(a):

Możesz spokojnie wpiąć do PUMP. Ale przy 4 wentylatorach i tak będziesz potrzebował jakiś rozgałęziacz. Dobrze jest w razie czego wytworzyć nadciśnienie w budzie. Czyli by wentylatory wdechowe dawały więcej powietrza do środka niż jest wyciągane. Przy podziale 2-2 do zrobienia. Jak będziesz miał3 wydechowe to już słabo.

Generalnie z nadciśnieniem nieco mniej kurzu  wpada do środka.

No planuje dać jeden na, przód, tył i górę jeden. Bo tylko tak będzie miejsce, musiałbym dać małe chłodzenie na procesor żeby u góry było 2 

Posted
2 godziny temu, BartAcid napisał(a):

Na fabrycznych nastawach tak, Jak zrobisz UV to też. Jak OC proca czy grafy to bym raczej szedł w 650W.

OC nie będę robił, UV na pewno będę próbował. Ok dzięki za pomoc wszystkim, chyba już mam wszystkie odp. 

Posted

Słuchajcie... Złożyłem, owego, mini pc, ale, mam, teraz, pytanie do, was.. Za ile bym był w stanie go sprzedać? Gdzieś z tylu głowy mam swoją cenę ale chciałbym poznać wasza wycenę. Komp ma niecałe 2 lata ( początek listopada będzie równe 2 lata) w, obudowie deepcool ch160 +:

ROG STRIX B650E-I GAMING WIFI (AM5) 

16gb ram (2x8 gb) Kingston FURY DDR5 6000mt 

Ryzen 5 7600 

Arctic freezer 36 

4x wentylator arctic p12 max 

Zasilacz ToughPower SFX Gold 650W 

Rtx 4070 super

Gratis - 3 filtry przeciwkurzowe poza, oryginalnymi 

Dysku brak ponieważ oba są moje za free więc ich nie dodaje do zestawu 😛

Czemu myślę o sprzedaży? Uciąłem sobie palec wskazujący w prawej ręce... Jeśli nie będę w stanie się przestawić do gier to będę musiał się go pozbyć ( nie po to kupiłem i złożyłem mała bestie żebym na nim tylko net przeglądał)