Jump to content

Własny ONT w Netii? Żaden problem!

razor1995

Recommended Posts

Od jakiegoś czasu śledziłem tematy traktujące o podmianie comboroutera Netii na własny sprzęt. Po co? Głównie żeby pozbyć się wielkiego klocka, który i tak jest przełączony w tryb bridge, głównym routerem u mnie jest Cudy WR3000 na OpenWRT.

Comborouter jaki mam od Netii to Huawei HG8245Q2, o taki:

Ew4CI5y.png

Wątki na forach traktujące o podmianie takiego sprzętu na własny ONT informują w pierwszej kolejności, że musimy podmienić serial naszego ONT na serial comboroutera, inaczej się nie zautoryzuje na OLT i się nie połączymy. Podobno Netia weryfikuje sprzęt po numerze seryjnym właśnie. 

Niestety mój ONT, kupiony na Allegro Huawei HG8010H nie ma możliwości wpisania numeru seryjnego, ot opcja jest zablokowana - musiałbym wgrywać dump pamięci z innego ONT, do czego jest potrzebny programator, za dużo zabawy.

Jednak w tym wątku: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] wyczytałem, że w sumie autentykacja idzie tylko po PPPoE, więc w sumie po podłączeniu mojego ONT, powinno ruszyć bez podmiany seriala. Postanowiłem to sprawdzić i:

Mur9qMO.png

I działa plug&play :trollface: 

Zbanować raczej nie zbanują, na Trzepaku czytam, że ludzie na wkładkach i ONT Leoxa jadą już po 2 lata i sieć działa, wydaje mi się że dopóki nie zaczniemy robić burdelu w sieci, będzie dobrze :E 

Można też polecieć po bandzie i podmienić na ONT [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] - pozwala na wyciągnięcie pełnych 2Gb/s w Netii (przy sprzęcie operatora mamy ograniczenie przez gigabitowe porty xD ). Ewentualnie możemy skorzystać z wkładki: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] - tutaj już jeśli mamy te 2Gb/s lub chcemy mieć typowo jedno, wypasione urządzenie - w innych przypadkach przerost formy nad treścią w mojej ocenie. 

Ważne, by zwrócić uwagę jakie gniazdo mamy w obecnym routerze - zazwyczaj jest to SC/APC i taki ONT sobie dobieramy.

Przydatne linki:

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

W dniu 2.01.2024 o 12:34, razor1995 napisał(a):

Zbanować raczej nie zbanują, na Trzepaku czytam, że ludzie na wkładkach i ONT Leoxa jadą już po 2 lata i sieć działa, wydaje mi się że dopóki nie zaczniemy robić burdelu w sieci, będzie dobrze :E 

Update na 5.01:

ONT firmy Leox, które "udają" Huaweia, zaczęli banować.

Dziwnym trafem po tym jak o temacie zrobiło się głośno po filmie Rafała Bielawskiego xD

Mój Huawei jak na razie działa :trollface: 

starcraft2fan and green12 like this

Oo, to widzisz, jednym mówią że nie ma opcji, innym, że bez problemu.

Cóż, jeśli mi zbanują tego mojego, to się do nich odezwę, na razie działa.

Co ciekawe Leoxy ludziom poblokowali, a w moim Huaweiu... zablokowali mi dostęp do panelu ONT, czyli pobrał sobie config Netii :L 

Zasadniczo comborouter w birdge to dokładnie to samo co ONT, nawet pobór mocy podobny. Jedyna różnica w rozmiarze urządzenia, co w moim przypadku spowodowało kupno ONT - combo zajmuje za dużo miejsca na biurku, a i tak mam swój router Wi-Fi 6 :) 

Ja też z tego powodu bym chciał ONT bo dużo miejsca zajmuje A tak małe pudełeczko się zawiesi i będzie ok. Mi i tak za 5 miechów kończy się umowa więc wezmę jak będę brał nową umowę na net. :D

A trzeba ont samemu konfigurować  i czy od nowa ustawiać router swój?