Jump to content

Windows 7 AiO x64 PL uaktualniony 20. listopada 2023

manfredi

Recommended Posts

Windows 7 AiO x64 PL uaktualniony 20. listopada 2023

czyli polska wersja Windows 7 amd64, z SP1, poprawkami z 12 lat i oczywistymi udogodnieniami.

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Zainstalowane wszystkie aktualizacje, prócz telemetrycznych i innych utrapień. 

Dodatki:

Nie instalowałem żadnych dodatkowych sterowników.

Nie sprawdzałem jak działa poza wirtualną maszyną.

[==========================100.0%==========================]

Do pobierania polecam [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników], bardzo ułatwia życie przy pobieraniu z niekoniecznie najlepszych źródeł (w sensie captch, reklam, prędkości etc... nie zawartości).

Link do podstrony "czystych" instalatorów [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników], bezpośredni [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] wersja Javy nie ma większego znaczenia

JDownloader nie zawiera żadnego malware czy wirusów, to otwarto-źródłowe oprogramowanie, jedynie instalator z głównej strony jest bardzo nachalny z "promocjami". 

FILAGOL, JanKo66, mirr and 2 others like this

1 godzinę temu, Deszczu napisał(a):

Tylko GPT?

W wirtualnej maszynie uruchamia się bez UEFI. Nie chce mi się sprawdzać jaką tworzy tablicę partycji, ale o ile mi wiadomo BIOS uruchomi tylko z MBR, więc nie może być zawsze GPT.

Szkielet instalatora wziąłem z Windows Server 2016, ale to również nie powinno nic zmieniać. Jak dokładnie wygląda problem? Na pewno uruchamiasz instalację z biosu? Spróbuj może usunąć plik bootmgr.efi z głównego katalogu obrazu, żeby na pewno nie uruchomił się instalator uefi.

Jeśli tworzysz rozruchowy pendrive to upewnij się, że podstawowa partycja jest na tablicy MBR i w systemie plików NTFS.

4 minuty temu, razor1995 napisał(a):

Piszesz w temacie o Windows 7.

Wrzucając screen z Windows ME...

Wrzuciłem na USB system z tego tematu i dlatego tutaj piszę. Próbuję odświeżyć laptopa mojej mamy i po wymianie HDD na SSD wyświetla mi się właśnie coś takiego...

10 minut temu, emes94 napisał(a):

Wrzuciłem na USB system z tego tematu i dlatego tutaj piszę. Próbuję odświeżyć laptopa mojej mamy i po wymianie HDD na SSD wyświetla mi się właśnie coś takiego...

Sprawdź jaki masz System na USB i jaki instalujesz, z Twojego obrazka wynika, że instalujesz Windows Milenium. Instalacja Windowsa 7 wygląda całkiem inaczej.

32 minuty temu, emes94 napisał(a):

Na zdjęciu widać linię komend Windows 9x. Nie uruchomiłeś komputera z mojego obrazu. Pytanie - czy procesor obsługuje 64 bity? 

Przypominam także, że u mnie jest autounattend.xml, konfiguracja instalacji nienadzorowanej - i instalator bez pytania przyjmuje polski układ klawiatury.

W dniu 8.12.2023 o 22:56, Deszczu napisał(a):

Brakuje mi tylko przywracania systemu (na wszelki wypadek). Która/które usługi za to odpowiadają, żebym mógł tylko te włączyć spośród brakujących (wyłączonych)?

Otwórz wiersz poleceń cmd jako administrator i wydaj poniższe komendy:

Jeżeli nadal przywracanie systemu nie będzie dostępne zmień tryb uruchamiania na automatyczny (zamiast demand  użyj auto).

Kolejność konkretnych usług powinna być bez znaczenia, ale nie mam w tej chwili jak sprawdzić.

W dniu 10.12.2023 o 20:12, manfredi napisał(a):

Otwórz wiersz poleceń cmd jako administrator i wydaj poniższe komendy:

Jeżeli nadal przywracanie systemu nie będzie dostępne zmień tryb uruchamiania na automatyczny (zamiast demand  użyj auto).

Kolejność konkretnych usług powinna być bez znaczenia, ale nie mam w tej chwili jak sprawdzić.

Niestety kaplica 

edit:

Ustawiłem usługę -Usługa aparat kopii zapasowej na poziomie bloku na automatyczny i uruchomiłem ją. Kopia zapasowa się uruchamia (czy się zrobi to się zobaczy) ale zastosowałem się do powyższych rad.

Edited by Deszczu
znalezienie rozwiązania
manfredi likes this

2 godziny temu, Deszczu napisał(a):

Ustawiłem usługę -Usługa aparat kopii zapasowej na poziomie bloku na automatyczny i uruchomiłem ją. Kopia zapasowa się uruchamia (czy się zrobi to się zobaczy) ale zastosowałem się do powyższych rad.

Dzięki za info, umknęło mi. 

Uzupełniony skrypt:

Do pobrania z załącznika.

Nie sprawdzałem czy Windows 7 ma już fltmc. Jakby ktoś mógł z góry dzięki. Wystarczy wydać taką komendę w wierszu poleceń, może być sama nazwa programu, albo fltmc help jeśli ktoś jest ciekawy.

2 godziny temu, manfredi napisał(a):

Dzięki za info, umknęło mi. 

Uzupełniony skrypt:

Do pobrania z załącznika.

Nie sprawdzałem czy Windows 7 ma już fltmc. Jakby ktoś mógł z góry dzięki. Wystarczy wydać taką komendę w wierszu poleceń, może być sama nazwa programu, albo fltmc help jeśli ktoś jest ciekawy.

Hmm a takie pytanie mam czy to dobrze, że instaluję VC? Te Visual co do gier są. Instalowałem z AIO, więc instalowały się tylko te, których nie ma od razu po uruchomieniu systemu. W sensie, czy są potrzebne? Chcę mieć "full" system i ten sprawdza się dobrze, nie instaluję nic z WU i nie mam zamiaru (to nie Windows 11, żeby chcieć). No i pytanko czy skrypt z forum do wyłączania telemetrii nie popsuje jak go dam na Core?

W dniu 15.12.2023 o 17:06, Deszczu napisał(a):

Hmm a takie pytanie mam czy to dobrze, że instaluję VC? Te Visual co do gier są. Instalowałem z AIO, więc instalowały się tylko te, których nie ma od razu po uruchomieniu systemu. W sensie, czy są potrzebne? Chcę mieć "full" system i ten sprawdza się dobrze, nie instaluję nic z WU i nie mam zamiaru (to nie Windows 11, żeby chcieć). No i pytanko czy skrypt z forum do wyłączania telemetrii nie popsuje jak go dam na Core?

Instaluję wszystkie w moim obrazie, ale naturalnie nie zaszkodzi aktualizacja. Korzystaj najlepiej ze specjalnie spreparowanych repacków, takich jakie przygotowuje abbodi1406 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Nie wiem o jakim skrypcie piszesz, ale jw. w moim obrazie nie ma żadnej udokumentowanej telemetrii. Jeśli chcesz systemu, który nie sprzedaje Twoich danych, to istnieje parę otwartoźródłowych dystrybucji Linux, jak Debian lub Arch.

Dlaczego chciałbyś używać WU na W11 a na W7 nie? Bardzo prawdopodobnie telemetrii będzie tyle samo, tyle że W11 dostaje nowe funkcje, nowe możliwości, cały system się rozwija. Dla mnie Windows 7 ma tylko 2 zalety - wygląd i szybsze działanie. Pod każdym innym możliwym względzie aż trudno mi uwierzyć, że kiedyś to był szczyt funkcjonalności i "bajerów".

Godzinę temu, spodenki adidas napisał(a):

czy jest możliwa wersja tego systemu 32 bitowa i gdzie ten system można pobrać obraz iso

Nie ma sprawy. Jeśli bez faktury to po koleżeńsku zadowolę się symbolicznym tysiącem złotych.