Jump to content

FalkorOS 11 22H2 22631.2428 GOTOWY!

Recommended Posts

System bazuje na Windowsie 11 Home 22631.2428, został przygotowany i przetestowany na prawdziwym sprzęcie, nie testuje na wirtualkach.

MEGA AKTUALIZACJA - WYDANIE WERSJI STABILNEJ!

tworze ten system dla własnego użytku + plus udostępniam go dla chętnych, a dla mnie ważna jest stabilność i gotowość do pracy, a nie pare nowych dodatków które utrudnią mi przygotowanie go dla siebie.

WAŻNA UWAGA! PRZY INSTALACJI FALKOROS KOMPUTER DO SAMEGO PULPITU MUSI BYĆ ODŁĄCZONY OD INTERNETU!

DODATKOWO: W RUFUSIE PRZY TWORZENIU INSTALATORA ODZNACZAMY OPCJE USUWANIA OGRANICZEŃ RAMU, SECUREBOOTA I KONTA ONLINE! OBRAZ JEST PRZYGOTOWANY ŻEBY WSZYSTKO OMIJAĆ A RUFUS USZKADZA USTAWIENIA!

Zostało:
- Zintegrowany .Net Framework 3.5
- Zintegrowany 7-zip
- Sterowniki do WIFI/BT/LAN itd.

- Wsparcie klawiatury ekranej itd.

Wiekszość usług została po prostu wyłączona, z screenów zmieniło się to, że mamy przypisanie 7-Zipa do plików, oraz usunięte z paska Widgety oraz Teams(które tak nie działały)

Na start mamy wgrane VC++. DirectX, 7zip, Notepad++ i na pulpicie  internetowy instalator Chrome/Opera/OperaGX/Firefox, PatchMyPC i Winaero Tweaker

Znane mi blędy na teraz:

1 - Wymuszenie automatycznej zmiany na klasyczny wygląd PPM

3 - Po 1 uruchomieniu motyw zmienia się na czarny, lecz dolny pasek zostaje biały. Wystarczy uruchomić ponownie ;)

Rozmiar ISO Full - 1.69GB
Po instalacji:
Zajęte na dysku - 7GB
Zużycie Ramu w idle po 2 uruchomieniu: 1.2-1.4GB

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

11.png12.png

Przetestowałem system na:

MiniPC opartym na Celeronie 1037u, 4GB Ram - Śmiga, jest responsywny
Laptopie Techbite ZEN 3 N4020/4GB/128GB - Jak wyżej, śmiga aż miło

Laptopie HP Elitebook 2760p i5-2410m/8GB/30GB SSD - Coż, pokazał że nowe Celerony są wciąż słabsze od Starszej i5 - Lata aż miło
Płycie głównej Asrock A330ION - Do przejrzenia internetu się nada, ale mamy tutaj 2 Rdzeniowego Atoma N330, 4GB Ram i 60GB SSD. Nie ma szału, ale działa a na pewno lepiej niż zwykła Windows 10-tka. 

11 minut temu, stens napisał(a):

Sieć zainstalowana, ale nie może się połączyc gdy sprawdza aktualizację.

Jakie aktualizacje?
Jak masz podłaczony internet po kablu to na czas instalacji go odłącz! Ten Custom nie może mieć internetu do samego pulpitu!

6 minut temu, stens napisał(a):

Ni u mnie tylko u Ciebie, instaluje na VHD przez WinNTSetup.

Takiej metody nie używałem. Ja wstawiłem na Youtube nagranie z VirtualBoxa i tam działa.
Zrobiłem obrazy przez rufusa bez włączonych usuwac ograniczeń z obrazu i działa.

Dodatkowo - Np. VirtualBox chce dodać plik Unattended i to niszczy ustawienia przygotowania przeze mnie. Jeśli WinNTSetup robi coś podobnego albo instaluje system ala "Windows To Go"(czyli omijasz fizyczną instalacje jak np. w VirtualBox) to nie zadziała bo potrzebne są skrypty z obrazu ISO, a one w ten sposób się nie zainstalują.

To nie jest system stworzony na VM, próbuj ale może nic nie zadziałać. Przy użyciu Pendrive-a na każdym fizycznym sprzęcie działa normalnie.

Spojrzałem, ten WinNTSetup raczej nie nadaje się do OS-a zrobionego przeze mnie. Jeśli nie chcesz go instalować normalnie to odpuść bo będzie sypać błędami.

mbielak012 likes this

Na dwurdzeniowym intelu, z 4gb ram, dyskiem ssd podstawowe operacje na tym systemie (przeglądanie internetów, posłuchanie muzy, obejrzenie czegoś czy pakiety biurowe) działają w miarę responsywnie, aplikacje instalują się bez problemów (sprawdziłem: steam - bez gier, operę, vlc, eset is, pakiet office2007). Na mocniejszych sprzętach to musi chodzić jak burza. Ciekawe czy po dłuższym czasie użytkowania zachowa swoją stabilność, bo testuję go dopiero od kilku dni. Na chwilę obecną jest to świetny mod. Dobra robota @falkorikstv👍

falkorikstv likes this

23 godziny temu, boniek napisał(a):

Na dwurdzeniowym intelu, z 4gb ram, dyskiem ssd podstawowe operacje na tym systemie (przeglądanie internetów, posłuchanie muzy, obejrzenie czegoś czy pakiety biurowe) działają w miarę responsywnie, aplikacje instalują się bez problemów (sprawdziłem: steam - bez gier, operę, vlc, eset is, pakiet office2007). Na mocniejszych sprzętach to musi chodzić jak burza. Ciekawe czy po dłuższym czasie użytkowania zachowa swoją stabilność, bo testuję go dopiero od kilku dni. Na chwilę obecną jest to świetny mod. Dobra robota @falkorikstv👍

Dzięki za pozytywną recenzje! :D 

bunio1 likes this

Witaj. Rozumiem że to jest wersja 22h2 w wersji home premium i chciałbym zapytać czy jest może wgrany tam gpedit.msc czyli edytor zasad grupy, co jakie usługi usunięte, czy są jakieś optymalizację procesów, rejestru systemowego, telemetri nie ma? Można śmiało na nim instalować gry, sterowniki? 

W dniu 1.11.2023 o 21:44, Arkovianin napisał(a):

Właśnie pobieram, zobaczymy bo nie mam demona prędkości a zużycie ramu jest z opisu dla mnie zadowalające

Czekam na recenzje ;)

W dniu 2.11.2023 o 12:50, byrwa22 napisał(a):

Witaj. Rozumiem że to jest wersja 22h2 w wersji home premium i chciałbym zapytać czy jest może wgrany tam gpedit.msc czyli edytor zasad grupy, co jakie usługi usunięte, czy są jakieś optymalizację procesów, rejestru systemowego, telemetri nie ma? Można śmiało na nim instalować gry, sterowniki? 

Nie dogrywałem gpedit, możesz sobie go dograć.

System jest zoptymalizowany żeby nowe "laptopy" na celeronach działały na nim lepiej - niż na fabrycznej czystej 10-tkce.
Telemetria jest wyłaczona, używam laptopa Techbite Zin 3 z Celeronem N4020/4GB Ram i 512GB SSD - Sterowniki łapie mi wszystkie, z grami też sobie radzi. Ale nie jest to system strikte pod gry, ma wywaloną aplikacje xbox, sklep itd.
Jeśli chcesz na nim pograć w starsze tytuły czy jakieś gry indie to nadaje się idealnie.

W dniu 16.11.2023 o 13:40, jrj napisał(a):

Witam!

Pobrałem i podczas instalacji przy 80% wywala błąd 0xC0000005. 

Z tego co wiem, i podpowiada mi google - jest to problem sprzętowy. Ale spróbował bym innego pendrive-a, innego portu usb na początek i sprawdził ustawienia w biosie.