falkorikstv Posted October 6, 2023 Report Posted October 6, 2023 System bazuje na Windowsie 11 Home 22631.2428, został przygotowany i przetestowany na prawdziwym sprzęcie, nie testuje na wirtualkach. MEGA AKTUALIZACJA - WYDANIE WERSJI STABILNEJ! tworze ten system dla własnego użytku + plus udostępniam go dla chętnych, a dla mnie ważna jest stabilność i gotowość do pracy, a nie pare nowych dodatków które utrudnią mi przygotowanie go dla siebie. WAŻNA UWAGA! PRZY INSTALACJI FALKOROS KOMPUTER DO SAMEGO PULPITU MUSI BYĆ ODŁĄCZONY OD INTERNETU! DODATKOWO: W RUFUSIE PRZY TWORZENIU INSTALATORA ODZNACZAMY OPCJE USUWANIA OGRANICZEŃ RAMU, SECUREBOOTA I KONTA ONLINE! OBRAZ JEST PRZYGOTOWANY ŻEBY WSZYSTKO OMIJAĆ A RUFUS USZKADZA USTAWIENIA! Zostało: - Zintegrowany .Net Framework 3.5 - Zintegrowany 7-zip - Sterowniki do WIFI/BT/LAN itd. - Wsparcie klawiatury ekranej itd. Wiekszość usług została po prostu wyłączona, z screenów zmieniło się to, że mamy przypisanie 7-Zipa do plików, oraz usunięte z paska Widgety oraz Teams(które tak nie działały) Na start mamy wgrane VC++. DirectX, 7zip, Notepad++ i na pulpicie internetowy instalator Chrome/Opera/OperaGX/Firefox, PatchMyPC i Winaero Tweaker Znane mi blędy na teraz: 1 - Wymuszenie automatycznej zmiany na klasyczny wygląd PPM 3 - Po 1 uruchomieniu motyw zmienia się na czarny, lecz dolny pasek zostaje biały. Wystarczy uruchomić ponownie Rozmiar ISO Full - 1.69GB Po instalacji: Zajęte na dysku - 7GB Zużycie Ramu w idle po 2 uruchomieniu: 1.2-1.4GB [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Przetestowałem system na: MiniPC opartym na Celeronie 1037u, 4GB Ram - Śmiga, jest responsywny Laptopie Techbite ZEN 3 N4020/4GB/128GB - Jak wyżej, śmiga aż miło Laptopie HP Elitebook 2760p i5-2410m/8GB/30GB SSD - Coż, pokazał że nowe Celerony są wciąż słabsze od Starszej i5 - Lata aż miło Płycie głównej Asrock A330ION - Do przejrzenia internetu się nada, ale mamy tutaj 2 Rdzeniowego Atoma N330, 4GB Ram i 60GB SSD. Nie ma szału, ale działa a na pewno lepiej niż zwykła Windows 10-tka. swiniarobert69, thekubsoon, JanKo66 and 4 others like this Quote
stens Posted October 6, 2023 Report Posted October 6, 2023 Na początek problem z siecią nie łączy się i nie można go zainstalować. Quote
falkorikstv Posted October 6, 2023 Author Report Posted October 6, 2023 14 minut temu, stens napisał(a): Na początek problem z siecią nie łączy się i nie można go zainstalować. Właśnie zrobiłem premiere - na nagraniu łącze się z internetem więc dziwne Quote
stens Posted October 6, 2023 Report Posted October 6, 2023 Sieć zainstalowana, ale nie może się połączyc gdy sprawdza aktualizację. Quote
falkorikstv Posted October 6, 2023 Author Report Posted October 6, 2023 11 minut temu, stens napisał(a): Sieć zainstalowana, ale nie może się połączyc gdy sprawdza aktualizację. Jakie aktualizacje? Jak masz podłaczony internet po kablu to na czas instalacji go odłącz! Ten Custom nie może mieć internetu do samego pulpitu! Quote
stens Posted October 6, 2023 Report Posted October 6, 2023 No instalator po ustawieniu klawiatury sprawdza aktualizacje. Quote
falkorikstv Posted October 6, 2023 Author Report Posted October 6, 2023 Teraz, stens napisał(a): No instalator po ustawieniu klawiatury sprawdza aktualizacje. W FalkorOS nigdy nie wybierasz klawiatury, coś u ciebie jest nie tak. Quote
stens Posted October 6, 2023 Report Posted October 6, 2023 Ni u mnie tylko u Ciebie, instaluje na VHD przez WinNTSetup. Quote
falkorikstv Posted October 6, 2023 Author Report Posted October 6, 2023 6 minut temu, stens napisał(a): Ni u mnie tylko u Ciebie, instaluje na VHD przez WinNTSetup. Takiej metody nie używałem. Ja wstawiłem na Youtube nagranie z VirtualBoxa i tam działa. Zrobiłem obrazy przez rufusa bez włączonych usuwac ograniczeń z obrazu i działa. Dodatkowo - Np. VirtualBox chce dodać plik Unattended i to niszczy ustawienia przygotowania przeze mnie. Jeśli WinNTSetup robi coś podobnego albo instaluje system ala "Windows To Go"(czyli omijasz fizyczną instalacje jak np. w VirtualBox) to nie zadziała bo potrzebne są skrypty z obrazu ISO, a one w ten sposób się nie zainstalują. To nie jest system stworzony na VM, próbuj ale może nic nie zadziałać. Przy użyciu Pendrive-a na każdym fizycznym sprzęcie działa normalnie. Spojrzałem, ten WinNTSetup raczej nie nadaje się do OS-a zrobionego przeze mnie. Jeśli nie chcesz go instalować normalnie to odpuść bo będzie sypać błędami. Quote
falkorikstv Posted October 14, 2023 Author Report Posted October 14, 2023 Czekam na jakieś recenzje Quote
boniek Posted October 16, 2023 Report Posted October 16, 2023 Na dwurdzeniowym intelu, z 4gb ram, dyskiem ssd podstawowe operacje na tym systemie (przeglądanie internetów, posłuchanie muzy, obejrzenie czegoś czy pakiety biurowe) działają w miarę responsywnie, aplikacje instalują się bez problemów (sprawdziłem: steam - bez gier, operę, vlc, eset is, pakiet office2007). Na mocniejszych sprzętach to musi chodzić jak burza. Ciekawe czy po dłuższym czasie użytkowania zachowa swoją stabilność, bo testuję go dopiero od kilku dni. Na chwilę obecną jest to świetny mod. Dobra robota @falkorikstv falkorikstv likes this Quote
falkorikstv Posted October 17, 2023 Author Report Posted October 17, 2023 23 godziny temu, boniek napisał(a): Na dwurdzeniowym intelu, z 4gb ram, dyskiem ssd podstawowe operacje na tym systemie (przeglądanie internetów, posłuchanie muzy, obejrzenie czegoś czy pakiety biurowe) działają w miarę responsywnie, aplikacje instalują się bez problemów (sprawdziłem: steam - bez gier, operę, vlc, eset is, pakiet office2007). Na mocniejszych sprzętach to musi chodzić jak burza. Ciekawe czy po dłuższym czasie użytkowania zachowa swoją stabilność, bo testuję go dopiero od kilku dni. Na chwilę obecną jest to świetny mod. Dobra robota @falkorikstv Dzięki za pozytywną recenzje! bunio1 likes this Quote
falkorikstv Posted October 31, 2023 Author Report Posted October 31, 2023 WYDAŁEM WERSJE STABILNĄ, GOTOWĄ DO UŻYWANIA JanKo66 likes this Quote
Arkovianin Posted November 1, 2023 Report Posted November 1, 2023 Właśnie pobieram, zobaczymy bo nie mam demona prędkości a zużycie ramu jest z opisu dla mnie zadowalające Quote
byrwa22 Posted November 2, 2023 Report Posted November 2, 2023 Witaj. Rozumiem że to jest wersja 22h2 w wersji home premium i chciałbym zapytać czy jest może wgrany tam gpedit.msc czyli edytor zasad grupy, co jakie usługi usunięte, czy są jakieś optymalizację procesów, rejestru systemowego, telemetri nie ma? Można śmiało na nim instalować gry, sterowniki? Quote
jrj Posted November 16, 2023 Report Posted November 16, 2023 Witam! Pobrałem i podczas instalacji przy 80% wywala błąd 0xC0000005. Quote
falkorikstv Posted November 20, 2023 Author Report Posted November 20, 2023 W dniu 1.11.2023 o 21:44, Arkovianin napisał(a): Właśnie pobieram, zobaczymy bo nie mam demona prędkości a zużycie ramu jest z opisu dla mnie zadowalające Czekam na recenzje ;) W dniu 2.11.2023 o 12:50, byrwa22 napisał(a): Witaj. Rozumiem że to jest wersja 22h2 w wersji home premium i chciałbym zapytać czy jest może wgrany tam gpedit.msc czyli edytor zasad grupy, co jakie usługi usunięte, czy są jakieś optymalizację procesów, rejestru systemowego, telemetri nie ma? Można śmiało na nim instalować gry, sterowniki? Nie dogrywałem gpedit, możesz sobie go dograć. System jest zoptymalizowany żeby nowe "laptopy" na celeronach działały na nim lepiej - niż na fabrycznej czystej 10-tkce. Telemetria jest wyłaczona, używam laptopa Techbite Zin 3 z Celeronem N4020/4GB Ram i 512GB SSD - Sterowniki łapie mi wszystkie, z grami też sobie radzi. Ale nie jest to system strikte pod gry, ma wywaloną aplikacje xbox, sklep itd. Jeśli chcesz na nim pograć w starsze tytuły czy jakieś gry indie to nadaje się idealnie. W dniu 16.11.2023 o 13:40, jrj napisał(a): Witam! Pobrałem i podczas instalacji przy 80% wywala błąd 0xC0000005. Z tego co wiem, i podpowiada mi google - jest to problem sprzętowy. Ale spróbował bym innego pendrive-a, innego portu usb na początek i sprawdził ustawienia w biosie. Quote
jrj Posted November 21, 2023 Report Posted November 21, 2023 Dziękuję za odpowiedź. Po zmianie pendriva udało się zainstalować system. Bardzo dobry, szybki i stabilny mod. Na razie brak problemów w użytkowaniu. Quote
redbull89 Posted December 12, 2023 Report Posted December 12, 2023 @falkorikstv testowałem Twój system przez jakiś czas. Gdybyś zrobił system z zachowaniem sklepu i defendera to jak dla mnie mógłby to być jeden z najlepszych modów. Oczywiście jest kilka błędów ale rozumiem że nie jest to finalna wersja więc jest to zrozumiałe. Przypominam też o dodaniu wpisu do rejestru żeby pliki tekstowe otwierały się w notepad++ domyślnie oraz trzeba przestawić język na PL. To akurat takie drobnostki ale przy wersji finalnej trzeba auto dopiąć. PS: Jakby ktoś był zainteresowany to teoretycznie jest możliwość przywrócenia sklepu Microsoft. Poradziłem sobie z błędami którymi sypał na początku instalując pakiety zależności przez powershel ale niestety brak którejś z usług powoduje iż aplikacja nie łączy się z serwerem microsoft. Na razie brakuje mi czasu i cierpliwości żeby grzebać dalej. Quote
siudziu Posted December 21, 2023 Report Posted December 21, 2023 używam na lapkiu i7 4510U i 8GB ram i generalnie jest fajnie chodzi responsywnie ale mam problem z HF JBL BT520 ponieważ mimo że znajduje słuchawki nie wykrywa ich jako audi czy można to jakoś dodać lub poprawić ? 2 problem filmy na YT maja czesto mikro przyciecia nie wiem czy to kwestia wersji beta czy sprzetowej ale na tym standardowej 10 i 11 nie było tego problemu. Na lenovo mini i5 5gen i 8 GB ram chodzi spoko nie używam osobiście ale mama jest zadowolona Życze chęci do pracy na nowymi wersjami i dodawaniem wiekszej ilości opisów co zostało usunięte. Ogólnie kawał dobrej roboty, P.S. Czy można zrobić aktualizacje z wersji beta do stabilnej ? Quote
redbull89 Posted December 21, 2023 Report Posted December 21, 2023 Testowałem przez chwilę ten system - świetna robota ale obawiam się że problemy z audio po bt wynikają z usunięcia funkcji. Przy tak radykalnym cięciu przywrócenie funkcjonalności może być niemożliwe lub bardzo trudne. Sam autor zapowiada że to system testowy więc osobiście nie polecam takiego systemu do codziennego użytku pomimo że naprawdę doceniam to jak mocno udało się zejść z "wagi" przy zachowaniu większości funkcjonalności. Quote
siudziu Posted December 21, 2023 Report Posted December 21, 2023 domyslam sie że wynikają z usunięcia funkcji ale może autor napisze jak je przywrócić. W tym systemie brakuje mi tylko sklepu i tego nieszczęsnego BT i mam system dla siebie. Quote
falkorikstv Posted December 24, 2023 Author Report Posted December 24, 2023 W dniu 21.12.2023 o 21:41, siudziu napisał(a): domyslam sie że wynikają z usunięcia funkcji ale może autor napisze jak je przywrócić. W tym systemie brakuje mi tylko sklepu i tego nieszczęsnego BT i mam system dla siebie. Dzięki za opinie Tylko ja zawsze przypominam - system tworze dla siebie i daje go wam do używania jaki jest. Z bluetooth walczę zeby przywrócić, bo kupilem Lenovo Legion Go i myślę żeby to był mój daily system na nim. Problem może mi sprawić pozostawić funkcjonalną aplikacje xbox(albo jego podstawy by potrafilo go uruchomić w Forza) Co do sklepu - dla mnie zawsze był i będzie zbędny co niektórych może skreślać z jego użytkowania Quote
siudziu Posted December 25, 2023 Report Posted December 25, 2023 ze sklepem sobie poradziłem ale stwierdzam ,że jednak też jest mi zbędny czego nie mogę powiedzieć o BT więc licze na to, że znajdziesz jakieś rozwiązanie i będe wdzieczny za podpowiedź w jaki sposób przywrócić komunikacje BT. Pozdrawiam Quote
profilm34 Posted December 25, 2023 Report Posted December 25, 2023 Sysem bardzo wydajny pod photoshopem i adobe premiere..... ale gdy po tygodniu przyszło mi zacząć drukować to nie mam w zaden sposób zaistalować epsona i to 3 modeli..... musiałem nowy format robić .... drukarki zawsze muszą działać to święte dla 90% ludzi.... Quote
redbull89 Posted December 25, 2023 Report Posted December 25, 2023 8 godzin temu, siudziu napisał(a): ze sklepem sobie poradziłem ale stwierdzam ,że jednak też jest mi zbędny czego nie mogę powiedzieć o BT więc licze na to, że znajdziesz jakieś rozwiązanie i będe wdzieczny za podpowiedź w jaki sposób przywrócić komunikacje BT. Pozdrawiam W jaki sposób poradziłeś sobie ze sklepem? Próbowałem przewrócić poprzez instalację pakietu który dodaje sklep do Windows LGBT ale bez powodzenia :/. Sklep co prawda się zainstalował ale albo okno miga tylko na sekundę i aplikacja zamyka się albo throbbler kręci się w nieskończoność. @falkorikstv szkoda że nie planujesz większego projektu z wyborem wersji mniej okrojonej, bo czuję że byłoby to to czego szukam czasami korzystam z Aplikacji Xbox że względu na kilka tytułów w ramach Play Anywhere Quote
falkorikstv Posted February 4, 2024 Author Report Posted February 4, 2024 W dniu 25.12.2023 o 14:48, siudziu napisał(a): ze sklepem sobie poradziłem ale stwierdzam ,że jednak też jest mi zbędny czego nie mogę powiedzieć o BT więc licze na to, że znajdziesz jakieś rozwiązanie i będe wdzieczny za podpowiedź w jaki sposób przywrócić komunikacje BT. Pozdrawiam Ostatnio mam sporo na głowie ale jak znajdę czas to naprawię W dniu 25.12.2023 o 22:52, profilm34 napisał(a): Sysem bardzo wydajny pod photoshopem i adobe premiere..... ale gdy po tygodniu przyszło mi zacząć drukować to nie mam w zaden sposób zaistalować epsona i to 3 modeli..... musiałem nowy format robić .... drukarki zawsze muszą działać to święte dla 90% ludzi.... Dla mnie nie, cytując samego siebie: "tworze ten system dla własnego użytku + plus udostępniam go dla chętnych" To nie jest system do kompa za 5-10k, z grafiką RTX itd., tylko do np. taniego laptopa który słabo sobie radzi z czystym Windowsem 10. A osobiście drukarki ode mnie używają góra 2 osoby, a z osób które testują te systemy - 0. W dniu 25.12.2023 o 23:37, redbull89 napisał(a): W jaki sposób poradziłeś sobie ze sklepem? Próbowałem przewrócić poprzez instalację pakietu który dodaje sklep do Windows LGBT ale bez powodzenia :/. Sklep co prawda się zainstalował ale albo okno miga tylko na sekundę i aplikacja zamyka się albo throbbler kręci się w nieskończoność. @falkorikstv szkoda że nie planujesz większego projektu z wyborem wersji mniej okrojonej, bo czuję że byłoby to to czego szukam czasami korzystam z Aplikacji Xbox że względu na kilka tytułów w ramach Play Anywhere Nie planuje, mam Lenovo Legion Go i tam używam oficjalnego Windowsa 11 - bo co z tego że zystał bym 2-3 klatki skoro miałbym inne problemy na głowie. Na sprzęcie daily używam oficjalnych wersji, na słabszym używam okrojonych które mają śmigać a nie mieć wsparcie wszystkiego. Ale jeśli coś się zmieni - będę informował Quote
Killer85 Posted February 4, 2024 Report Posted February 4, 2024 Witajcie Testuję system od 9 dni Wszystko działa,gry też,nic się nie zacina,drukarka Ricoh SP 112 normalnie się zainstalowała STEAM+Battle.net-nie ma problemów Teraz uwagi: -pulpit ma jakieś problemy z odświeżaniem np.zapisanych plików tam nie widać po ściągnięciu -problemy z odtwarzaczami do filmów:jeśli dodamy filmy to wszystko jest ok.\dodajemy po kolej i na 2-3 filmie nie daje się dodać(upuścić nad odtwarzaczem),testowane na MPC-HC x64/VLC media player @falkorikstv Słyszałeś o takich problemach? Da się jakoś to naprawić? --- "To nie jest system do kompa za 5-10k, z grafiką RTX itd., tylko do np. taniego laptopa który słabo sobie radzi z czystym Windowsem 10." Eee tamm...mam RTX 4060Ti i używam takich systemów od lat aby nie mieć śmieci oraz aby komp nie zużywał zasobów na darmo Quote
falkorikstv Posted February 6, 2024 Author Report Posted February 6, 2024 W dniu 4.02.2024 o 11:24, Killer85 napisał(a): Witajcie Testuję system od 9 dni Wszystko działa,gry też,nic się nie zacina,drukarka Ricoh SP 112 normalnie się zainstalowała STEAM+Battle.net-nie ma problemów Teraz uwagi: -pulpit ma jakieś problemy z odświeżaniem np.zapisanych plików tam nie widać po ściągnięciu -problemy z odtwarzaczami do filmów:jeśli dodamy filmy to wszystko jest ok.\dodajemy po kolej i na 2-3 filmie nie daje się dodać(upuścić nad odtwarzaczem),testowane na MPC-HC x64/VLC media player @falkorikstv Słyszałeś o takich problemach? Da się jakoś to naprawić? --- "To nie jest system do kompa za 5-10k, z grafiką RTX itd., tylko do np. taniego laptopa który słabo sobie radzi z czystym Windowsem 10." Eee tamm...mam RTX 4060Ti i używam takich systemów od lat aby nie mieć śmieci oraz aby komp nie zużywał zasobów na darmo Niestety nie, sprawdze to z ikonami. Co do filmów - lece w 100% na streamingu więc nie pomogę. Quote
Recommended Posts