burzaa4 Posted September 18, 2023 Report Posted September 18, 2023 Po postawieniu moda na laptopie z 4ram ddr3 ile czasu trwa u was start systemu od naciąnięcia "power" do zobaczenia pulpitu? U mnie na PC(kompie) 14sekund a na laptopie ze 45sek oba na win10. Zastanawiem się nad przejściem na win 11 ale jak ma to trawać dłużej to wolę tego nie robić. Odpowie ktoś? Quote
Franc Posted September 18, 2023 Report Posted September 18, 2023 Różnie bywa, szybkość uruchamiania systemu nie zawsze się przekłada na ogólną wydajność kompa - zależy od konfiguracji sprzętu, sterowników, zainstalowanych poprawek windowsa, zainstalowanych programów (autostart) itd. VACek likes this Quote
VACek Posted September 18, 2023 Report Posted September 18, 2023 Godzinę temu, burzaa4 napisał(a): Po postawieniu moda na laptopie z 4ram ddr3 ile czasu trwa u was start systemu od naciąnięcia "power" do zobaczenia pulpitu? U mnie na PC(kompie) 14sekund a na laptopie ze 45sek oba na win10. Zastanawiem się nad przejściem na win 11 ale jak ma to trawać dłużej to wolę tego nie robić. Odpowie ktoś? Podaj parametry PC jak i Laptopa Quote
BartAcid Posted September 19, 2023 Report Posted September 19, 2023 Ciesz sie że wstaje, a nie faka ci pokazuje za te 4GB ramu. Quote
LAGUNA Posted September 19, 2023 Report Posted September 19, 2023 Tak naprawdę to nie ma różnicy czy to mod czy czy nie mod. Czas uruchamiania nie zależy od moda. Quote
VACek Posted September 19, 2023 Report Posted September 19, 2023 Godzinę temu, LAGUNA napisał(a): Tak naprawdę to nie ma różnicy czy to mod czy czy nie mod. Czas uruchamiania nie zależy od moda. Nie zgodze się z tym Quote
LAGUNA Posted September 19, 2023 Report Posted September 19, 2023 20 minut temu, VACek napisał(a): Nie zgodze się z tym A ja Wacławie się z Tobą zgadzam Mam różne mody każdy się inaczej uruchamia( tylko mówię nie o jednodniowym systemie) przestałem na to zwracać uwagę. Tutaj fajna opowiastka o tym uruchamianiu. (oczywiście to nie dotyczy autora postu) [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
VACek Posted September 19, 2023 Report Posted September 19, 2023 5 minut temu, LAGUNA napisał(a): A ja Wacławie się z Tobą zgadzam Mam różne mody każdy się inaczej uruchamia( tylko mówię nie o jednodniowym systemie) przestałem na to zwracać uwagę. Tutaj fajna opowiastka o tym uruchamianiu. (oczywiście to nie dotyczy autora postu) [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Dobry mod może poprawić czas uruchamiania, ale i tak z czasem czy to mod czy czysty system to czas się lekko wydłuży. Ja rozumiem że "spuszczanie" się nad czasem uruchamiania miało by sens gdyby była to różnica 30-60minut, a nie 15-30sekund P.S Te piękne kiedy się wciskało Power Button w PC, szło się wysikać zrobić herbatę, a jak się wróciło na ekranie był napis "Zapraszamy" LAGUNA likes this Quote
LAGUNA Posted September 19, 2023 Report Posted September 19, 2023 5 minut temu, VACek napisał(a): Te piękne kiedy się wciskało Power Button w PC, szło się wysikać zrobić herbatę, a jak się wróciło na ekranie był napis "Zapraszamy" Czasami się zdążyło ze sklepu wrócić Quote
BartAcid Posted September 19, 2023 Report Posted September 19, 2023 Mod się może szybciej załadować bo ma mniej komponentów. Może tez i dłużej bo przez nieumiejętne wycięcie jednego drugie wstaje gorzej. A to co już user od siebie poodkłada to inna para kaloszy. starcraft2fan likes this Quote
burzaa4 Posted September 20, 2023 Author Report Posted September 20, 2023 W dniu 18.09.2023 o 23:42, VACek napisał(a): Podaj parametry PC jak i Laptopa Laptop [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] W dniu 18.09.2023 o 23:42, VACek napisał(a): Podaj parametry PC jak i Laptopa komputer [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] W zasadzie na laptopie równieć udało się zejść do niecałych 20sekund.Nie jest źle jednak pytanie pozostaje ile czasu się u was uruchamia win 11? Quote
VACek Posted September 20, 2023 Report Posted September 20, 2023 8 minut temu, burzaa4 napisał(a): Laptop [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] komputer [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] W zasadzie na laptopie równieć udało się zejść do niecałych 20sekund.Nie jest źle jednak pytanie pozostaje ile czasu się u was uruchamia win 11? Co do czasu uruchamiania poniżej 20sekund to bardzo dobry wynik. Kolejna kwestia, a nawet dwie kwestie, oba sprzęty by źle to nie wybrzmiało mają swoje lata, procesor w laptopie jest mega tragiczny i nic go nie uratuje mimo to dobry ssd i dołożenie ramu tak by było 2x4gb lub 2x8gb tchnie trochę życia w tego lapka tak by posłużył do przeglądania jako tako neta. Jak it w PC sobie w miare poradzi z 10 i w teorii niewspieraną 11 tak procesor w Laptopie będzie się dusił przy 10/11 ( z własnych doświadczeń) na laptopa polecam nic innego jak Windows 8.1 Quote
ampa Posted September 20, 2023 Report Posted September 20, 2023 Na moim nowym sprzęcie trwa to 20 sekund pomimo tego że nic nie doszło do autostartu a na pewno mam szybszy dysk bo się przesiadłem z SSD na KC 3000...pewnie winna płyta główna bo asrocki nie słyną z szybkiego startu, ewentualnie coś mam w biosie włączone...oczywiście żadne szybkie starty nie włączone bo to nie wiele zmienia a próbowałem. burzaa4 likes this Quote
VACek Posted September 20, 2023 Report Posted September 20, 2023 Godzinę temu, ampa napisał(a): Na moim nowym sprzęcie trwa to 20 sekund pomimo tego że nic nie doszło do autostartu a na pewno mam szybszy dysk bo się przesiadłem z SSD na KC 3000...pewnie winna płyta główna bo asrocki nie słyną z szybkiego startu, ewentualnie coś mam w biosie włączone...oczywiście żadne szybkie starty nie włączone bo to nie wiele zmienia a próbowałem. Wiadomo nie od dziś że system szybciej bootuje z dysku sata niż nvme Quote
burzaa4 Posted September 21, 2023 Author Report Posted September 21, 2023 19 godzin temu, ampa napisał(a): Na moim nowym sprzęcie trwa to 20 sekund pomimo tego że nic nie doszło do autostartu a na pewno mam szybszy dysk bo się przesiadłem z SSD na KC 3000...pewnie winna płyta główna bo asrocki nie słyną z szybkiego startu, ewentualnie coś mam w biosie włączone...oczywiście żadne szybkie starty nie włączone bo to nie wiele zmienia a próbowałem. Konkrenta odpowiedź bardzo dziękuję to chciałam wiedzieć. Quote
Recommended Posts