Feberos Posted August 31, 2023 Report Posted August 31, 2023 Cześć, trzy tygodnie temu kupiłem nowy laptop. Vivobook Pro 15 OLED z Ryzen 5600H i RTX3050 (50W) 16GB RAM. Wymieniłem od razu dysk na 970evo 1TB kopiując wszystko za pomocą programu Acronis. Przy okazji zrobiłem kopię zapasową tak jak laptop wyjąłem z pudełka. I jakoś te dwa tygodnie minęły spokojnie, przyzwyczaiłem się do Win11 trochę ulepszając system różnymi skryptami (StartAllBack, BloatyNoisy), zainstalowałem potrzebne programy itd. Od dwóch/trzech dni jest dramat. Długie ładowanie systemu, dużo częstsze uruchamianie się wentylatorów nawet przy lekkim obciążeniu (YouTube, Netflix), aplikację czy gry wywala do pulpitu bez żadnego błędu lub w ogóle nie chcą się uruchomić. GTA V po kilku minutach gry zamyka się bez śladu (nawet Steam), Forza Horizon 5 w ogóle się nie uruchamia - identyczna sytuacja jak wyżej żadnych błędów. Adobe Premiere zamyka się podczas uruchamiania. Można by wymieniać. Sprawdziłem temperatury podczas gry i nie widzę nic nadzwyczajnego, ot 85° CPU / 75° GPU przy 40W (mogę uruchomić tryb wydajności wtedy karta pracuje w 50W). Sprawdziłem również dysk przez CrystalDiskInfo i Samsung Magician. Niby wszystko dobrze. Stres test AIDA64 również wyrzuca do pulpitu bez śladu. Został więc format i wrzuciłem od nowa cały obraz który zrobił Acronis. Sytuacja identyczna nic się nie zmieniło. Tryb Recovery również nie pomógł. Aktualizację sterowników czy BIOS również próbowałem zrobić ale najczęściej nie pozwalało zainstalować bo albo była już aktualna albo starsza wersja. Jak uważacie? Co może być problemem? Quote
Widzior Posted August 31, 2023 Report Posted August 31, 2023 Sprawdź na wszelki wypadek ram memtestem, ale coś czuję, że ten Asusik pójdzie na serwis Quote
Feberos Posted August 31, 2023 Author Report Posted August 31, 2023 Nie wiem czy o ten memtest chodziło czy o Windowsowy ale po dwóch próbach 0 błędów. Zauważyłem też, że gdy zaznaczę w AIDA64 stress test GPU to pokazuje po chwili taki błąd i dzieje się dokładnie to co opisałem czyli aplikacja się wyłącza i jest chwilowa zwiecha komputera, znika tapeta. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
Widzior Posted August 31, 2023 Report Posted August 31, 2023 Pamięć wirtualną masz włączoną? Tu sobie poczytaj, w każdym poradniku w sumie te same kroki polecają zrobić - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
Feberos Posted September 1, 2023 Author Report Posted September 1, 2023 Chodzi o plik stronicowania? Bo jeśli tak to w obu partycjach mam wybrane "Bez pliku stronicowania" ale nic tutaj nie zmieniałem. Czytam właśnie, że jest to potrzebne. Quote
Widzior Posted September 1, 2023 Report Posted September 1, 2023 10 godzin temu, Feberos napisał(a): w obu partycjach mam wybrane "Bez pliku stronicowania" ale nic tutaj nie zmieniałem No i wielki błąd. Choćbyś miał 128GB ram, to i tak trzeba dać chociaż 2-4GB pamięci wirtualnej, bo sporo aplikacji/gier bez tego się wysypie albo w ogóle nie włączy. Napromieniowany likes this Quote
LAGUNA Posted September 1, 2023 Report Posted September 1, 2023 A spróbuj sobie go sprawdzić przy pomocy Windows 11 Manager (to jest wersja 20-sto dniowa ale wystarczy) Quote
Feberos Posted September 1, 2023 Author Report Posted September 1, 2023 Ustawiłem ręcznie na 4096MB dla partycji C i wydaje się, że problem rozwiązany. Na szybko wrzuciłem pakiet Adobe i już nie wyrzuca do pulpitu. Quote
Adini1 Posted September 2, 2023 Report Posted September 2, 2023 Trzeba uważać na te wszystkie ulepszacze do systemów bo potrafia namieszać. Quote
Recommended Posts