panaho Posted July 17, 2023 Report Posted July 17, 2023 Witam. Czy da się w jakiś sposób usunąć pozycję "Obraz - mapa bitowa" z menu kontekstowego "Nowy" w eksploratorze windows? Wersja - Windows 11 Enterprise Wersja - 22H2 Kompilacja systemu operacyjnego - 22621.1992 Możliwości - Windows Feature Experience Pack 1000.22644.1000.0 Win niemodyfikowany, pobrany z microsoft.com Pozdrawiam. Quote
Widzior Posted July 17, 2023 Report Posted July 17, 2023 A google nie działa? [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] itd. Quote
panaho Posted July 17, 2023 Author Report Posted July 17, 2023 Ehhh... Powinienem napisać wcześniej, że odwiedziłem wiele podobnych stron. I polskich i zagranicznych i amerykańskich. Dzięki nim, kilku programom i edycji rejestru pozbyłem się długiej listy niepotrzebnych mi wpisów w menu Nowy. Nie potrafiłem tylko namierzyć i wywalić tej pozycji o której wspomniałem wyżej tj. "Obraz - mapa bitowa". Jeśli ktoś wie jak to zrobić to będę wdzięczny. Jeśli nie to... Trudno. Quote
seba007 Posted July 18, 2023 Report Posted July 18, 2023 Sprawdzałeś czy pod tą ścieżką masz podklucz o nazwie-"ShellNew" Jeśli tak to go usuń. ( Na screnie go nie ma bo ja nie mam w menu ppm tego wpisu który chcesz usunąć) Quote
LAGUNA Posted July 18, 2023 Report Posted July 18, 2023 Może jeszcze tak. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
razor1995 Posted July 18, 2023 Report Posted July 18, 2023 Wszystkie powyższe nie zadziałają na Windows 11. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Musiałbyś odinstalować Painta lub: Cytat To remove .txt and .bmp from Create>New Context Menu without removing notepad and paint components from windows. For Paint Open C:\Program Files\WindowsApps\Microsoft.Paint_11.2110.0.0_x64__8wekyb3d8bbwe\AppxManifest.xml For Notepad Open C:\Program Files\WindowsApps\Microsoft.WindowsNotepad_10.2103.7.0_x64__8wekyb3d8bbwe\AppxManifest.xml And remove the line starting with <uap:FileType uap4:ShellNewFileName= Quote
panaho Posted July 18, 2023 Author Report Posted July 18, 2023 Tak. Też tego nie napisałem. Zacząłem od deinstalacji Painta. No i oczywiście jest to jakieś rozwiązanie. Wątek który podlinkowałeś również czytałem ale edycja pliku AppxManifest.xml nie wiele zmieniała. Podmiana wyedytowanego pliku AppxManifest.xml w folderze WindowsApps (za pomocą bootowalnego linuxa) powoduje jedynie zamianę wpisu "Obraz - mapa bitowa" na "Bitmap image" Udało mi się jednak znaleźć rozwiązanie, które działa u mnie jak na razie. To jest całkowite usunięcie wartości z ciągu: "@{Microsoft.Paint_()... ()__8wekyb3d8bbwe? ms-resource://Microsoft.Paint/Resources/ShellNewDisplayName_Bmp}" Z pozycją TXT również to u mnie działa . Pozdrawiam. Panaho. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] LAGUNA and razor1995 like this Quote
sasik007 Posted November 20, 2024 Report Posted November 20, 2024 Hej nie bede juz zakładał nowego tematu , jest jakis sensowny programik do zarzadzania menu kontekstowym? własnie zeby np pousuwac kilka rzeczy chcialbym np usunac opcje wyodrebnij wszystko itp Quote
wislak00 Posted November 20, 2024 Report Posted November 20, 2024 40 minut temu, sasik007 napisał(a): Hej nie bede juz zakładał nowego tematu , jest jakis sensowny programik do zarzadzania menu kontekstowym? własnie zeby np pousuwac kilka rzeczy chcialbym np usunac opcje wyodrebnij wszystko itp Context menu manager ma dużo możliwości, ale akurat wyodrębij wszystkie nim nie usuniesz: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Wyodrębnij wszystkie możesz usunąć WinaeroTweaker [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Context Menu > Remove Default Entries i zaznaczasz jak na screenie [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
Recommended Posts