Skocz do zawartości

Problem z "Frozen" dyskiem HDD

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema, chciałem wyzerować dysk HDD użyłem Parted_Magic_2018.10.12 po odpaleniu dałem Erase Disk i niestety ale nie zauważyłem że wpisane jest hasło. Od tej pory dysk mam zamrożony po wejściu znów w Erase Disk pisze FROZEN i nic mi nie pomaga całkowite kasowanie .

Po uruchomieniu lapka muszę wpisać hasło by np: system wystartował lub jak chce wejść do bios cokolwiek muszę wpisać hasło. 

Opublikowano

Pewnie Ci chodzi o dysk SSD a to że ma stan FROZEN to jest normalne i to nie jest blokada zapisu. Hasło pewnie sobie ustawiłeś sam dlatego o nie woła. U mnie wygląda to tak.

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Opublikowano

Udało się jakoś hdparm usunąć blokadę frozen teraz jak daję sudo hdparm -I /dev/sdX pisze not enabled, not locked i not frozen ale mimo wszystko pod windows nie mogę wejść na dysk pod linuxem mogę.  Pod windows jak daje zarządzanie dyskami mam raw zamiast ntfs ??

Opublikowano

Robię według tego 

#wyłączenie dysku:
echo 1 | tee /sys/block/sda/device/delete

#ponowny skan - włączenie dysku:
echo "- - -" > /sys/class/scsi_host/host0/scan
(jeżeli nie pojawił się to spróbuj host0 na host1 lub host2 zamienić)

#sprawdź, czy nadal masz “frozen”:
hdparm -I /dev/sda

#jezeli nie spróbuj odblokować:
hdparm --user-master u --security-disable TWOJEHASŁO_OD_DYSKU /dev/sda

I w Erase Disk nie mam już frozen szybciej miałem lub było not frozen ale z * nie wiem co ta gwiazdka robiła ale wywalało błąd Erase error czy jakoś tak teraz 2,5h czekania tym razem w polu password usunąłem i pole zostawiłem puste.

Opublikowano

Siema @tom-asz

polecam: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

sam kilka razy zerowałem dyski HDD co do SSD nie jestem pewny czy jest to zalecane aby zerować SSD czy to nie jest na tej samej zasadzie co z defragmentacją SSD czyli ze nie warto tego robić gdyż skraca się jego żywotność

Pozdrawiam

Opublikowano

FILAGOL dzięki za link też szukałem MHDD ale każdy link jak pobieram to praktycznie pusty więc albo coś z systemem mam albo oni cos namieszali bo rufus wywala błąd jak chce utworzyć bootowalny pen. Jak masz MHDD i możesz to podeślij. 

Rozwiązanie problemu. Dla potomnych przy Erase Disk w pole Password usunąć to co tam pisze bo będziecie mieli problem jak ja :P

seba007 lubi to