franekfranek Posted April 18, 2023 Report Share Posted April 18, 2023 cześć, jak najszybciej i bez pełnej aktualizacji poprzednich wersji zaktualizować licencje elektroniczne w BIOS z win10 do win11 ? Jako, że działam na modyfikowanych systemach, każda aktualizacja zażyczy sobie pobrania iluś GB danych. Pewnie najprościej byłoby pobrać ostatnią wersję: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] ale może jest jakiś inny sposób ? Komputery: Lenovo T440p i7-4700MQ i Dell 7470 i5-6300U.. oba nie spełniają w pełni minimalnych wymagań. Nie zależy mi na razie na w pełni prawidłowo działającym win11, a bardziej na licencjach. Działam jeszcze na win8 i jak znajdę odpowiednią modyfikację przejdę na win10. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
razor1995 Posted April 18, 2023 Report Share Posted April 18, 2023 15 minut temu, franekfranek napisał(a): zaktualizować licencje elektroniczne w BIOS z win10 do win11 ? Nie ma czegoś takiego jak aktualizacja licencji elektronicznej z Windows 10 na Windows 11. To są te same klucze - masz w BIOS/UEFI klucz Windows 8/8.1/10 - Windows 11 się aktywuje i będzie działać (przetestowane na Dellu 7240 z fabrycznym kluczem Windows 8 w BIOS). Masz w BIOS/UEFI klucz Windows 11? Windows 10 też się aktywuje i będzie działać (downgrade nie jest limitowany, często z tego korzystam). To nie czasy darmowego upgrade z Windows 7 do 10, gdzie trzeba było przejść przez ścieżkę aktualizacji, żeby sobie "zarezerwować" (zapisać na serwerze MS) klucz. LAGUNA and franekfranek like this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
franekfranek Posted April 18, 2023 Author Report Share Posted April 18, 2023 Dzięki Raror1995, oczywiście chodzi o klucze. Rozumiem, że zadzieje się to automatycznie jak przy migracji 7 do 10, pytanie czy w tej sytuacji do aktywacji win11 wystarczy modyfikowana wersja win11 np [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] aby była jedynie zgodna z wcześniejszymi pod kątem typu i języka ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
LAGUNA Posted April 18, 2023 Report Share Posted April 18, 2023 Pobierz sobie czysty obraz. franekfranek likes this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
razor1995 Posted April 18, 2023 Report Share Posted April 18, 2023 2 godziny temu, franekfranek napisał(a): pytanie czy w tej sytuacji do aktywacji win11 wystarczy modyfikowana wersja win11 np Każda, w edycji zgodnej z licencją - jeśli tylko "modder" nie nagrzebał w komponentach obsługujących aktywację. franekfranek likes this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
franekfranek Posted April 18, 2023 Author Report Share Posted April 18, 2023 Dzięki koledzy. Możecie sprawdzić jeśli ktoś nie ma limitu na transfer czy daje się pobrać cały plik: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] modyfikacja jest stara, ale i jedyna.. jak pisałem w innym temacie linki nie zawsze działały. Aktualnie coś się pobiera, ale szacowany czas 6h ! Czy żeby przygotować sobie taki obraz, dogrywając aktualizacje można użyć NTlite ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
razor1995 Posted April 18, 2023 Report Share Posted April 18, 2023 Z Google Drive u mnie pobiera. Reup: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] franekfranek and JanKo66 like this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
franekfranek Posted April 19, 2023 Author Report Share Posted April 19, 2023 Razor dzięki, poszło szybko, ale przed końcem pobierania... ostatnie MB zatrzymało się i przeglądarka zgłosiła błąd pobierania. Dopiero po chwili komunikat, że brak miejsca w folderze docelowym. Poczyściłem folder, jest już miejsce, ale pobieranie nie chce się w FF dokończyć. klikam pobierz ponownie, ale wyskakuje "pobranie nie powiodło się" Jest jakiś sposób żeby dokończyć pobieranie tych kilkunastu MB ? Nazwa pliku typowa dla takich historii: 11.Z-tHzxji.22h2.build.22621.317_15.editions_64-bit.pl.rar.part Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
iskier Posted April 19, 2023 Report Share Posted April 19, 2023 Możesz dokończyć programem WGET - pobierz stąd - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Tworzysz polecenie lub plik wsadowy BAT lub CMD z poleceniem [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Przed uruchomieniem ściągania zmieniasz nazwę niedokończonego pliku na taką jak ma być docelowo - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Link w poleceniu kopiujesz z mediafire - z pozostałych chyba się nie da. franekfranek likes this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
LAGUNA Posted April 19, 2023 Report Share Posted April 19, 2023 Nie lepiej sobie pobrać stąd : [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] tylko najpierw zwolnij miejsce na dysku.(jeśli jest taka potrzeba) franekfranek likes this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
razor1995 Posted April 19, 2023 Report Share Posted April 19, 2023 3 godziny temu, franekfranek napisał(a): ostatnie MB zatrzymało się i przeglądarka zgłosiła błąd pobierania. Nawala ci internet/przeglądarka. franekfranek likes this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
franekfranek Posted April 19, 2023 Author Report Share Posted April 19, 2023 dzięki Koledzy ! Iskier, WGET program początkowo otworzył się i pokazał niedokończone pobrania, ale po restarcie systemu pokazuje się na ułamek sekundy jakieś miniaturowe okienko i następnie znika. Chyba i tak nie ogarnę tego programu, a i ściąganie było nie z mediafire, tylko fastupload.io/ivdx4ayqDroNU45/file Laguna, ok, ale zależy mi na minimalnej wielkości obrazie z racji ograniczonego transferu. jak by nie było zrobiłem weryfikację dodatkowym narzędziem proponowanym przez windows "windowsinstalationassistant" i niestety potwierdziło się, że musi być włączony TPM 2.0 a procesor nie jest obługiwany. To jeśli chodzi o Lenovo. Pytanko czy pomimo nie spełnienia warunków systemy przepuszczą licencję ?? Poczyściłem tak, że z 4,5 Gb zrobiło się 23 GB Razor, przeglądarka chyba nie jest winna, ale powinna bezwzględnie laikowi podać jasną przyczynę w postaci braku miejsca. I to powinno nastąpić na początku pobierania, a nie na koniec.. komuś się nie pomyślało. Sprawdziłem to co się pobrało, ale niestety po rozpakowaniu nie działa. Pobiorę na nowo bo szkoda czasu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
LAGUNA Posted April 19, 2023 Report Share Posted April 19, 2023 ewentualnie sprawdz sobie według tego: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] lub zmiana przeglądarki 1 minutę temu, franekfranek napisał(a): Laguna, ok, ale zależy mi na minimalnej wielkości obrazie z racji ograniczonego transferu. jak by nie było zrobiłem weryfikację dodatkowym narzędziem proponowanym przez windows "windowsinstalationassistant" i niestety potwierdziło się, że musi być włączony TPM 2.0 a procesor nie jest obługiwany. aha rozumiem a tutaj by Ciebie interesował jakiś obrazek ten no TPM [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] franekfranek likes this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
razor1995 Posted April 19, 2023 Report Share Posted April 19, 2023 14 minut temu, franekfranek napisał(a): podać jasną przyczynę w postaci braku miejsca. I to powinno nastąpić na początku pobierania, a nie na koniec.. komuś się nie pomyślało. Musiałbyś używać pre-alokowania miejsca na pobrany plik. Niestety Firefox... tego nie obsługuje Podobno dodatek [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] na to pozwala. 14 minut temu, franekfranek napisał(a): Pytanko czy pomimo nie spełnienia warunków systemy przepuszczą licencję ?? Jeśli skorzystasz z obejścia, to tak - system się zainstaluje, skorzysta z klucza w BIOS. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] P.S. Powtórzę po raz 2137 - to, że instalujecie Windows 11 na "niewspieranym" sprzęcie nie interesuje Microsoftu, serio. Jest licencja? Jest aktywacja. Jest HWIDGEN? Jest licencja. Jest KMS? Kto da więcej Masz klucz w BIOS=masz aktywację i licencję. Ograniczenia są po to, by napędzić sprzedaż komputerów i po to by tacy zwykli użytkownicy nie skarżyli się, że po którejś kolejnej aktualizacji przestał im działać system, bo np. zainstalowali go na CPU nie wspierającym instrukcji, których Windows 11 kiedyś tam zacznie wymagać po aktualizacji. Takie sytuacje już były, choćby z Windows XP który w pewnym momencie zaczął wymagać SSE2, bo portowali m aktualizacje z Windows 7. franekfranek likes this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
LAGUNA Posted April 19, 2023 Report Share Posted April 19, 2023 9 minut temu, franekfranek napisał(a): Pytanko czy pomimo nie spełnienia warunków systemy przepuszczą licencję ?? Tak jesteś cały czas legalny razor1995 and franekfranek like this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
franekfranek Posted April 21, 2023 Author Report Share Posted April 21, 2023 Koledzy dzięki za pomoc ! Pozyskałem dodatkowy pakiet danych. Pobrałem win11, aktywacja w Lenovo dokonała się tuż po instalacji. Zamykamy temat. LAGUNA likes this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts