klajster Posted March 22, 2023 Report Share Posted March 22, 2023 Jaką wersje 10 polecacie na; Dell Studio 1555 4GB RAM Intel C2D T6400 ATI Radeon HD4570 SSD 120GB Obecnie siedzę na 7 lecz powoli rzucające wsparcie programy mi dają w kość, instalowałem 10 najnowszą niemodowaną lecz jest duży spadek wydajności co widać w minecrafcie w którego czasem na tym lapku gram. (tak o dziwo jest grywalny na 7) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TheStraight Posted March 22, 2023 Report Share Posted March 22, 2023 Zostań na 7ce. Ewentualnie widzę że masz Radeona to możesz spróbować linuxa o ile się nie boisz tam już sterowniki masz w Mesie do tego Minecraft o ile się nie mylę działał pod OpenGL i wydajność na pingwinie w wersji Java potrafi być taka sama jak nie czasami lepsza. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
klajster Posted March 22, 2023 Author Report Share Posted March 22, 2023 4 minuty temu, TheStraight napisał(a): Zostań na 7ce. Ewentualnie widzę że masz Radeona to możesz spróbować linuxa o ile się nie boisz tam już sterowniki masz w Mesie do tego Minecraft o ile się nie mylę działał pod OpenGL i wydajność na pingwinie w wersji Java potrafi być taka sama jak nie czasami lepsza. błagam tylko nie linux.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TheStraight Posted March 22, 2023 Report Share Posted March 22, 2023 8 hours ago, klajster said: błagam tylko nie linux.. To zmień sprzęt i nie narzekaj, sorry ale na sprzęcie z epoki flinstonów nie odpalisz nic współczesnego. Skoro działa ci tak jak obecnie to tak korzystaj. Nie wiem co złego jest w linuxie ale okej rozumiem że nie każdy potrafi go używać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
G77 Posted March 22, 2023 Report Share Posted March 22, 2023 9 minut temu, klajster napisał(a): błagam tylko nie linux.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Widzior Posted March 22, 2023 Report Share Posted March 22, 2023 21 minut temu, klajster napisał(a): Intel C2D T6400 Jak chcesz jeszcze trochę poużywać tego złomka, to chociaż zmień mu procesor. Z tego co widzę, to obsługuje on FSB 1066, więc możesz wsadzić np. T9600 albo P8800. Sam zmieniłem Pentiuma T4300 na P8800 w moim zabytku i jest zauważalna różnica. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Depsones Posted March 22, 2023 Report Share Posted March 22, 2023 Godzinę temu, klajster napisał(a): Jaką wersje 10 polecacie na; Dell Studio 1555 4GB RAM Intel C2D T6400 ATI Radeon HD4570 SSD 120GB Obecnie siedzę na 7 lecz powoli rzucające wsparcie programy mi dają w kość, instalowałem 10 najnowszą niemodowaną lecz jest duży spadek wydajności co widać w minecrafcie w którego czasem na tym lapku gram. (tak o dziwo jest grywalny na 7) Jak chcę zainstalować coś nowszego niż Windows 8.1, na takim sprzęcie to trzeba trochę czasu poświecić na jego optymalizacje, jak chcesz coś gotowego to możesz spróbować, jak będzie dla Ciebie zbyt okrojony to możesz przetestować Windows 8.1 x64 02.2023 PL z mojego tematu. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fat64 Posted March 22, 2023 Report Share Posted March 22, 2023 1 hour ago, klajster said: błagam tylko nie linux.. Ale dlaczego nie? Przecież nie będziesz napierniczał w zżerające systemowe zasoby gierki? (chyba ). A z systemem, który nie pochłania +- 2GB RAM w spoczynku będziesz mógł się pobawić. Kolego Klajster. Zainteresuj się którąś z wersji [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników], (XFCE) może [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]. Przyjazny interfejs, można wiele rzeczy wyklikać jak w windzie i co najważniejsze z Twoją konfiguracją sprzęt powinien świetnie działać ! Pozdro. G77 likes this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nieobecny Posted March 22, 2023 Report Share Posted March 22, 2023 2 godziny temu, klajster napisał(a): Jaką wersje 10 polecacie na; Dell Studio 1555 4GB RAM Intel C2D T6400 ATI Radeon HD4570 SSD 120GB Wymień tylko procesor i instaluj czysty Win 10 x64. Odinstaluj i wyłącz zbędne rzeczy i będzie dobrze. Musi być dobrze w sensie, że będzie działać. Szału nie będzie już nigdy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
klajster Posted March 23, 2023 Author Report Share Posted March 23, 2023 19 godzin temu, Widzior napisał(a): Jak chcesz jeszcze trochę poużywać tego złomka, to chociaż zmień mu procesor. Z tego co widzę, to obsługuje on FSB 1066, więc możesz wsadzić np. T9600 albo P8800. Sam zmieniłem Pentiuma T4300 na P8800 w moim zabytku i jest zauważalna różnica. Gdzie można takie stare proce kupić za rozsądne ceny? Bo laptop sam w sobie mi wystarcza, jedyne co mu potrzeba gdy zwalnia to zmiana pasty i śmiga. Ewentualnie posiadam w swoich zbiorach Pentiuma T4200 który według benchmarków jest ciut szybszy lecz niewiem czy opłaca mi się go wsadzać bo rozbieranie tego akurat laptopa jest problematyczne i czasochłonne żebym 10 razy procek zmieniał Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Widzior Posted March 23, 2023 Report Share Posted March 23, 2023 Tego Pentiuma sobie odpuść. Ja kupiłem P8800 na św. pamięci Shopee Za śmieszne pieniądze, ok. 24zł, przesyłka szła z Chin, więc to pewnie sprzedawca z Aliexpress. Ale wpierw się upewnij, jaki masz chipset i czy masz najnowszy bios. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nieobecny Posted March 23, 2023 Report Share Posted March 23, 2023 @klajster - żeby rozwiać wszystkie wątpliwości, że popełnimy jakiś błąd, to daj zrzut ekranu z zakładki Mainboard w programie CPU-z lub odczytaj tam model chipsetu i tu napisz. 5 godzin temu, klajster napisał(a): Ewentualnie posiadam w swoich zbiorach Pentiuma T4200 który według benchmarków jest ciut szybszy Nie wiem gdzie to sprawdzałeś, ale jest 5,5% wolniejszy, bo musi być wolniejszy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kebab Posted March 24, 2023 Report Share Posted March 24, 2023 21 godzin temu, Widzior napisał(a): Tego Pentiuma sobie odpuść. Ja kupiłem P8800 na św. pamięci Shopee Za śmieszne pieniądze, ok. 24zł, przesyłka szła z Chin, więc to pewnie sprzedawca z Aliexpress. Ale wpierw się upewnij, jaki masz chipset i czy masz najnowszy bios. z ciekawości sprawdziłem to nadal jest za około 30zł z wysyłką ten p8800, ewentualnie można pójść w [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] t9550 który z wysyłką wyjdzie też jakieś 33zł Edit: Ktoś już próbował zmieniać procka w tym modelu na elektrodzie, więc wyżej wymienione na pewno wchodzą [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Hells Angels likes this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nieobecny Posted March 24, 2023 Report Share Posted March 24, 2023 4 godziny temu, kebab napisał(a): Ktoś już próbował zmieniać procka w tym modelu na elektrodzie, więc wyżej wymienione na pewno wchodzą T e same laptopy miewają różne chipsety. Normalne i powszechne. Bez 100% ustalenia chipsetu nie ma co proponować w ciemno. Jeśli będzie GM45 lub PM45, to wtedy... tylko zacierać ręce. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts