Jump to content

Jaki system zainstalować ?

Recommended Posts

Jutro przymierzam się do kupna dysku i chyba również dokupię ramu. Mam dwa szybie pytanie czy pojemność dysku wpływa również na prędkość jego działania czy tylko na wielkość miejsca na nim ? Jak myślicie ile mogę ramu dorzucić ddr3 do tego laptopa (ACER Aspire 5750 i3, 4gb ram). W menadżer zadań pokazuje użyte gniazda 1z4 i szybkość 1333 mhz współczynnik sodimm. Niby piszą ze max to 8 gb i ze są tylko 2 gniazda. Nie mógłbym wstawić tam 2x8gb ?

Krótka historyjka, kupiłem we wrześniu 2020r. nowy i jeden z najtańszych wówczas dysków SSD o pojemności 480GB Patriot Burst i do dzisiaj przerobione przez niego było minimum 40TB, kopiowanie>konwersja>pakowanie>usuwanie itd., startował ładował system już chyba w tysiącach razy i jego stan jest dalej bardzo dobry.

Można kupić używany dysk bo to zawsze jest trochę taniej ale to jest wtedy ryzyko bo może być i tak że będzie działał miesiąc-dwa i padnie a może i nie, na nowe dyski jest minimum dwa lata gwarancji. W zasadzie dużo zależy od szczęścia bo można kupić droższy dysk na lepszych "kościach" i szybko padnie a można też kupić tani dysk który będzie długo służył bez problemów. 

Ja polecam nowe dyski na dłuższej gwarancji, używane dyski polecają sami sprzedawcy takich dysków lub znajomi "naganiacze" sprzedawców a piszę to dla tego aby bliżej zrozumieć mechanizmy takiej reklamy. 

sebastian1992 likes this

6 godzin temu, wbak1102 napisał(a):

Nie kupuj starych dysków,wyłącznie nowy tak jak mówią stare to tylko wino.

2 godziny temu, Z3N3K napisał(a):

Ja polecam nowe dyski na dłuższej gwarancji, używane dyski polecają sami sprzedawcy takich dysków lub znajomi "naganiacze" sprzedawców a piszę to dla tego aby bliżej zrozumieć mechanizmy takiej reklamy.

Ale wy jesteście "mądrzy" inaczej, brak słów. Ja dyski MLC tylko kupuje, dla siebie i dla znajomych/rodziny, ani jednego jeszcze nie sprzedałem, ani jeden mi jeszcze nie padł i zapewne mnie przeżyją, ale co tam, w sumie lepiej dla mnie, że 99% ludzi to panikarze i ameby umysłowe, które zamiast na parametry dysku patrzą na gwarancję jak na zaczarowany ołówek. Wasza strata :22

3 godziny temu, sebastian1992 napisał(a):

czy pojemność dysku wpływa również na prędkość jego działania

Na ogół tak. Szczególnie przy HDD tak było. Przy nowych SSD, które ci "specjaliści" polecają - nie, bo w nich jest spory bufor pSLC, który ma maskować to, że te dyski to zwykłe ścierwo. Przy starych, dobrych dyskach MLC bez bufora też tak było (przy pojemnościach <500GB) - im mniejsza pojemność, tym wolniejszy transfer, szczególnie zapis.

3 godziny temu, sebastian1992 napisał(a):

Jak myślicie ile mogę ramu dorzucić ddr3 do tego laptopa

Wpierw to dobrze sprawdź, co masz i ile, choćby w CPU-Z, zakładka SPD. I o jakich ty 4ech gniazdach piszesz? Ciesz się, jak 2 będą. Nowe budżetowe lapy czasem nie mają wcale (ram lutowany) albo jedno gniazdo.

BartAcid and sebastian1992 like this

Próbować możesz zapakować 2x8 jak znajdziesz sodimm na kościach 256b. Może ruszy i będzie stabilne. Więcej niż 2 sloty na ram występują w zasadzie tylko w mobilnych stacjach roboczych. Poza ramem i ssd to weź tam zapodaj jakiś procek lepszy. Jaki? musisz ustalić jaki masz dokładnie mostek i wtedy coś dobrać. Tylko tak by dało radę chłodzenie z odprowadzaniem ciepła.

A wypociny Z3nka o tylko nowych dyskach i polecaniu przez klike sprzedawców pozostawię bez komentarza. Lipa, już nigdy nie kupię wymarzonej rzeczy. Przestali produkować 458 ;) A burts z 400TB i jak nowy to nieźle, bo ma TWB na 4215TB określone. Ciesz się z trafionej sztuki że jeszcze dycha przy takim oraniu.

sebastian1992 likes this

2 minuty temu, BartAcid napisał(a):

Próbować możesz zapakować 2x8 jak znajdziesz sodimm na kościach 256b. Może ruszy i będzie stabilne. Więcej niż 2 sloty na ram występują w zasadzie tylko w mobilnych stacjach roboczych. Poza ramem i ssd to weź tam zapodaj jakiś procek lepszy. Jaki? musisz ustalić jaki masz dokładnie mostek i wtedy coś dobrać. Tylko tak by dało radę chłodzenie z odprowadzaniem ciepła.

Bez problemu pójdzie 2x8gb ddr3 1600mhz, co do procka to i5 3210/3220/3230M, i7 3610qm, 3612qm, 3630qm, 3632qm.

4 sloty na ram bywały w lapkach Acera jak się nie myle. 

sebastian1992 likes this

Policzmy prawdopodobieństwo padnięcia używanego, dobrego MLC po 2ch latach i badziewiaka TLC po gwarancji. Wynik MLC - 0,01% szansy, badziewiak TLC - 50%. Do mnie matematyka przemawia bardziej :E

16 minut temu, VACek napisał(a):

Bez problemu pójdzie 2x8gb ddr3

Jak się montuje max obsługiwaną pojemność, to trzeba uważać, bo często jest tak, że działają tylko kości Dual Rank. Tak jak pisał @BartAcidchodzi o pojemność i szynę bitową każdego chipu na laminacie.

sebastian1992 likes this

Lepiej tańszy nowy na gwarancji który i tak zrobi robotę bez problemu niż używany MLC bez gwarancji.

To że SLC/MLC mają teoretycznie dłuższą żywotność od innych to i tak nie ma znaczenia dla przeciętnego użytkownika bo i jeden i drugi zrobi co trzeba a na końcu po kilku latach wyląduje gdzieś w kącie albo od razu na elektronicznym złomie jeszcze sprawny.

sebastian1992 likes this

16 minut temu, Z3N3K napisał(a):

to i tak nie ma znaczenia dla przeciętnego użytkownika

Jak nie ma jak ma. Ale widzę nie masz zielonego pojęcia o budowie i działaniu dysków półprzewodnikowych. Dobry MLC mogę zapisać do ostatniej komórki z identyczną prędkością, beż żadnego spowolnienia i duszenia się dysku. Spróbuj tak zrobić na TLC/QLC z buforem pSLC. Już nie mówiąc o tym, jak budżetowy SSD działa po kilku miesiącach użytkowania po sporym zapełnieniu. Bez secure erase / sanitize co jakiś czas, to zwykły HDD go miażdży.

sebastian1992 likes this

▲    I coś TY chłopie narobił ?   Cały świat mi się zawalił.

Co mnie podkusiło z tym SSD  na TLC?   Dałem się zwieść jak dziecko i zaufałem technologii.  

A tu proszę ... 0,01% v 50%,  zwykły HDD miażdży ???     :doh:

Ps. żeby nie było spamu ... od siebie dla autora polecam najświeższą 7-kę a jak się dozbroisz to może i dyszka zasmakuje.  :)

sebastian1992 and Z3N3K like this

Autorowi tematu na tego laptopa polecam W7 lub W8.1, ten drugi chyba pewniejszy pod gry :good3:

8 godzin temu, Widzior napisał(a):

Ale wy jesteście "mądrzy" inaczej, brak słów. Ja dyski MLC tylko kupuje, dla siebie i dla znajomych/rodziny, ani jednego jeszcze nie sprzedałem, ani jeden mi jeszcze nie padł i zapewne mnie przeżyją, ale co tam, w sumie lepiej dla mnie, że 99% ludzi to panikarze i ameby umysłowe, które zamiast na parametry dysku patrzą na gwarancję jak na zaczarowany ołówek. Wasza strata :22

Na ogół tak. Szczególnie przy HDD tak było. Przy nowych SSD, które ci "specjaliści" polecają - nie, bo w nich jest spory bufor pSLC, który ma maskować to, że te dyski to zwykłe ścierwo. Przy starych, dobrych dyskach MLC bez bufora też tak było (przy pojemnościach <500GB) - im mniejsza pojemność, tym wolniejszy transfer, szczególnie zapis.

7 godzin temu, Widzior napisał(a):

Policzmy prawdopodobieństwo padnięcia używanego, dobrego MLC po 2ch latach i badziewiaka TLC po gwarancji. Wynik MLC - 0,01% szansy, badziewiak TLC - 50%. Do mnie matematyka przemawia bardziej :E

4 godziny temu, Widzior napisał(a):

Jak nie ma jak ma. Ale widzę nie masz zielonego pojęcia o budowie i działaniu dysków półprzewodnikowych. Dobry MLC mogę zapisać do ostatniej komórki z identyczną prędkością, beż żadnego spowolnienia i duszenia się dysku. Spróbuj tak zrobić na TLC/QLC z buforem pSLC. Już nie mówiąc o tym, jak budżetowy SSD działa po kilku miesiącach użytkowania po sporym zapełnieniu. Bez secure erase / sanitize co jakiś czas, to zwykły HDD go miażdży.

Ja nie piszą że nowy TLC jest lepszy od nowego MLC bo tak nie jest, ja piszę o tym że lepiej nowy TLC na gwarancji niż stary używany MLC już bez gwarancji choć teoretycznie lepszy.

SLC (100 tysięcy cykli P/E)
MLC (10 tysięcy cykli P/E)
TLC (3 tysiące cykli P/E)
QLC (1 tysiąc cykli P/E)

A zielony w temacie jestem tak bardzo że aż panu napiszę. Tajemniczy panowie kupują sobie nowe dyski MLC na gwarancji, używają ich do końca tych gwarancji a potem te dyski upychają tz. jeleniom, następnie kupują sobie nowe zazwyczaj pojemniejsze już dyski i znowu jadą do końca gwarancji i tak w kółko i ciągle są w ramach gwarancji bezpieczni że jak im dysk padnie to siup oddają na gwarancję od taki myk panie @Widzior i @BartAcid. Dlatego czy to SLC/MLC/TLC/QLC to tylko nowy a nie używany, dodam że ów tajemniczy panowie mogą dać dla zachęty miesiąc lub dwa tz. gwarancji rozruchowej która zazwyczaj mieści się jeszcze w czasie oryginalnej dla bezpieczeństwa sprzedającego, kiedy nowy nabywca zwróci dysk z powodu usterki to ten pierwszy zdąży go jeszcze oddać bez kosztowo do wymiany w sklepie lub u producenta od cała filozofia, dlatego jest sporo takich sprzedawców i jeszcze więcej naganiaczy jeleni czytaj łosi.

@sebastian1992 Taki używany dysk mimo że może być na lepszej kości może paść Ci z dnia na dzień i zostaniesz z palcem w dopie bez gwarancji.

sebastian1992 likes this

Zdecyduje się na coś nowego niezbyt drogiego bo do 2 lat planuje kupić nowy sprzęt. Pomóżcie na co zwrócić uwagę. Teraz mam hitachi hts54755a9e384  hdd 500 gb 2,5" i prawdopodobnie z tego co znalazłem to sata 3 i 7mm tylko nie wiem właśnie co z tym rozmiarem, [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] . Czy takie coś pójdzie ? Ramu wezmę 4gb myślę, że i tak poczuje dużą różnice w porównaniu do tego co jest teraz. Dziękuje za dotychczasowa pomoc. 

Z3N3K likes this

1 godzinę temu, Z3N3K napisał(a):

Tajemniczy panowie kupują sobie nowe dyski MLC na gwarancji, używają ich do końca tych gwarancji a potem te dyski upychają tz. jeleniom, następnie kupują sobie nowe zazwyczaj pojemniejsze już dyski i znowu jadą do końca gwarancji i tak w kółko i ciągle są w ramach gwarancji bezpieczni że jak im dysk padnie to siup oddają na gwarancję od taki myk

Jakim trzeba być biedakiem, żeby tak robić i nie móc spać spokojnie, bo czasem mi dysk za 200zł padnie :22 No sry, ale tak jak piszesz to ludzie robią z samochodami, no ewentualnie drogimi laptopami, ale nie z dyskami. Poza tym już to widzę, jak sobie kupię nowy, większej pojemności dysk MLC. Weź zmień tabletki, bo bredzisz człowieku.

1 godzinę temu, Z3N3K napisał(a):

Taki używany dysk mimo że może być na lepszej kości może paść Ci z dnia na dzień i zostaniesz z palcem w dopie bez gwarancji.

Ani jeden dysk mi nie padł odąd się przesiadłem na dyski SSD, wszystkie nowe SSD na kościach TLC, QLC i PLC ratuje tylko i wyłącznie Kontroler i bufor bo inaczej te dyski padały by jak muchy, nie wspominając że tanie TLC po zapełnieniu mini bufora mają predkości rodem z HDD :L ale co ja tam wiem :D 

Widzior likes this

27 minut temu, sebastian1992 napisał(a):

Czy takie coś pójdzie ?

Bierz co najtaniej - Patriot, Adata, Goodram czy Silicon Power. To i tak jeden wuj.

4 minuty temu, VACek napisał(a):

Ani jeden dysk mi nie padł odąd się przesiadłem na dyski SSD

No popatrz, mi też nie, ale pewnie kłamiemy, bo kręcimy niezłe lody na używkach :22

tadziu123 likes this

10 godzin temu, Z3N3K napisał(a):

Krótka historyjka, kupiłem we wrześniu 2020r. nowy i jeden z najtańszych wówczas dysków SSD o pojemności 480GB Patriot Burst i do dzisiaj przerobione przez niego było minimum 400TB, kopiowanie>konwersja>pakowanie>usuwanie itd., startował ładował system już chyba w tysiącach razy i jego stan jest dalej bardzo dobry.

Chciałbym zobaczyć SMART tego dysku bo póki co to jedynie mityczna historia ze smokami :) 

3 minuty temu, Z3N3K napisał(a):

Jeszcze raz, tylko nowe dyski z gwarancją warto kupować nawet te słabsze.

Hahahaha czekam na tego smarta bo póki co bez niego to tylko ściemniasz :) 

6 minut temu, Z3N3K napisał(a):

Jeszcze raz, tylko nowe dyski z gwarancją warto kupować nawet te słabsze.

Tyle powiem... :22 :L :laie_67: I teraz to ja obstawiam, że ten nowy tajemniczy pan to przedstawiciel handlowy firmy Patriot.