Skocz do zawartości

Jaki Dysk SSD do PC

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Tak po krótce nie za bardzo się orientuje co jest lepsze a co gorsze, więc potrzebna czyjaś rada

Specyfikacja

CPU - i5 4670K

MOBO - MSI H97M-G43

SSD - HP SSD S700 256 GB

Mianowicie przyszła pora kupić SSDka na system + ewentualnie poboczny na dane, gry itd. Moje dwie propozycje jakie znalazłem , pewnie z doopy ale wy się lepiej znacie

1. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

2. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Jeśli chodzi o pozycję 1 to nie wiem czy ten dysk śmigać będzie na tym mobasie ... Na supporcie msi nic nie pisze o goodram'ie , ewentualnie co w zamian tych dwóch zawodników jest lepsze 

Opublikowano
2 minuty temu, Widzior napisał(a):

Nie bawiłbym się w dyski m.2 NVMe na tym zabytku, szczególnie na system, jak nie chcesz mieć problemów. Lepiej kup jakiś m.2 SATA.

Kumam ; ) . I tak zrobie

Opublikowano

Wg mnie nie ma sensu kupować nowego, masa ludzi na forum wyłapuje okazje na ostatki dobrych MLC i jakoś nikt się nie przejechał.

Bardzo dobry dysk MLC CV1 512GB (nie patrz na opis transferów, gość nie wie co pisze) - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

A tu nowszy brat, CV3, chyba już TLC (ale pewności nie ma, mało info w sieci) - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Opublikowano

Crucial MX500 1TB to bardzo dobry wybór. Lepszy jest tylko Samsung 860 EVO.

Można też iść w ekonomię i nie ma czego bać się w przypadku używanych SSD - przeżyją Twój komputer.

250-256GB:

Crucial MX200 MLC: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Samsung PM871b TLC - OEM-owa wersja 860 EVO: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Micron M600 MLC - OEM-owa wersja Crucial MX200: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

500-512GB:

Samsung 871b TLC - OEM-owa wersja 860 EVO: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

SanDisk X300s MLC: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Jak widać jest naprawdę tanio. Kupując od firmy kompletnie niczego nie ryzykujesz. Zawsze masz darmowy zwrot 14 dni bez podania przyczyny.

buba564 i LaptopIpc lubią to
Opublikowano
W dniu 17.01.2023 o 17:54, kp1971 napisał(a):

Na tej płycie nie pchaj się w NVME, bo to proszenie się kłopoty.

Niby dlaczego? Chodzi Ci o problem z przeniesieniem systemu na taki dysk?

W dniu 17.01.2023 o 16:02, gumish93 napisał(a):

Witam,

Tak po krótce nie za bardzo się orientuje co jest lepsze a co gorsze, więc potrzebna czyjaś rada

Specyfikacja

CPU - i5 4670K

MOBO - MSI H97M-G43

SSD - HP SSD S700 256 GB

Mianowicie przyszła pora kupić SSDka na system + ewentualnie poboczny na dane, gry itd. Moje dwie propozycje jakie znalazłem , pewnie z doopy ale wy się lepiej znacie

1. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

2. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Jeśli chodzi o pozycję 1 to nie wiem czy ten dysk śmigać będzie na tym mobasie ... Na supporcie msi nic nie pisze o goodram'ie , ewentualnie co w zamian tych dwóch zawodników jest lepsze 

GOODRAM to producent jak każdy, jak dysk pasuje fizycznie do płyty to będzie działać. Moja propozycja to, sam w kompie mam KINGSTON NV1 500GB i mogę go polecić to NV2 powinien być przynajmniej równie dobry.

Opublikowano
3 minuty temu, Widzior napisał(a):

Nie.  Widziałeś model płyty? Wiesz jak NVMe działa na chipsetach Z/H/97?

Tak, Faktycznie nie wykorzysta w pełni prędkości tego dysku co wysłałem ale i tak będzie szybciej niż na SATA a cena podobna.

Opublikowano
2 minuty temu, Hip3r napisał(a):

ale i tak będzie szybciej niż na SATA a cena podobna

Nie będzie szybciej, bo nie będzie działać wcale albo kulawo. Ludzie na ogół używali modowanych BIOSów do tych płyt, żeby to jakoś chodziło.