Jump to content

Duży spadek fps po minucie gry

Malwinos

Recommended Posts

3 godziny temu, dudus2072 napisał(a):

----

no a może Ty po prostu masz słabą prędkość łącza dlatego toteż takie skoki fps na grach multiplayer  bo wiesz w multi ping ma duże znaczenie a im większe opóźnienie  z Twojej strony tym mniejszy fps na ekranie tak to działa niestety w grach przez neta   :)

Raczej opóźnienie (ping) nie ma nic wspólnego z ilością Kl./s bardziej jak już to VAR i SV duży ping (opóźnienie ms) powoduję , że czas reakcji czyli lag jest duży przez co serwer zanim odczyta ruch mija kilka sec (powyżej 1,000-5,000 można polatać po mapie).
Jeżeli tak (VAR i SV masz podwyższony)  to znaczyłoby , że musisz spróbować zmodyfikowany system , który nie ma w tle procesów i zbędnych programów które dodatkowo obciążają twój procesor i pamięć RAM umówmy się , że 8 GB to absolutne minimum do CS:GO zalecałbym 16 GB min.
Możesz sam optymalizować czysty system usuwając wszystkie zbędne aplikacje , wyłączenie aplikacji w tle , ustawienia wysoka wydajność , wyłączenia indeksowania plików na dyskach , zmniejszenie procesów w tle poprzez redukcje svchost itd.

Windows 7 jest dobrym rozwiązaniem ale jest nie wspierany przez co dużo rzeczy może nie działać jak już to Win10 (Revision , BlueStar Phoenix 10 , Srotmonik 10) lub extreme mody ale one są mniej stabilne i może dużo rzeczy nie działać i być zwyczajnie problematyczna takie mody są już dla naprawdę słabych sprzętów czy laptopów.

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Jedynie kiedy mamy słaby PC/Laptop + dodatkowo słabą kartę sieciową to wtedy internet wpływa na wydajność (bardziej sprzęt niż sam słaby internet) bo procesor nie jest wstanie zapewnić wydajności i się dusi wiem co piszę bo mój brat ma HP 250 G8 z celeronem 2/2 i widziałem co się dzieje ty masz trochę lepszy bo pewnie masz 4/4 więc nie dużo ale jest lepiej.

Dlatego warto monitorować zużycie w menadżer zadań przy grach online bo może po prostu sam procesor się dusi i nie wyrabia + zapchana pamięć ram.

Posprawdzaj , potestuj może faktycznie to będzie twój główny problem.

Tutaj opisałem :

3 godziny temu, Malwinos napisał(a):

Ping pokazuje ze jest 35 . We wszystkich testach tez niby okej ping. Pakiety nie uciekają. Jak mogę zweryfikować jeszcze ? Używałem już win mtr 

To normalne ze zawsze po odpaleniu menedżera zadań przez kilka sekund zużycie procesora 100% a pozniej spada do 20 30?

ktory z systemów polecacie? Raczej 10  chyba żeby wssystko działało na 7 to tez nie przeszkadza 

27 minut temu, Malwinos napisał(a):

To normalne ze zawsze po odpaleniu menedżera zadań przez kilka sekund zużycie procesora 100% a pozniej spada do 20 30?

ktory z systemów polecacie? Raczej 10  chyba żeby wssystko działało na 7 to tez nie przeszkadza 

Tak kiedy procesor nie wyrabia , dyski , RAM to na początku gry musi wszystko się załadować mapa , tekstury , modele itd. itd. po ustabilizowaniu i załadowaniu wszystkiego wtedy wraca do normy.Mój kolega również ma to samo w CS:GO zawsze na początku 100% + ściny + mało FPS potem jest OK.

Teraz, Napromieniowany napisał(a):

Tak kiedy procesor nie wyrabia , dyski , RAM to na początku gry musi wszystko się załadować mapa , tekstury , modele itd. itd. po ustabilizowaniu i załadowaniu wszystkiego wtedy wraca do normy.Mój kolega również ma to samo w CS:GO zawsze na początku 100% + ściny + mało FPS potem jest OK.

Polecacie jakies systemy modowane? a moze czysty 8.1 lub 7 >?

14 minut temu, Malwinos napisał(a):

Polecacie jakies systemy modowane? a moze czysty 8.1 lub 7 >?

Windows 7 - Jest ciężko mi cokolwiek polecić na ten rok w szczególności , że nie korzystam już od dobry paru lat.

Natomiast Windows 10/11 na o wiele słabszym sprzęcie system Revision 11 i Phoenix BlueStars 11 sprawdzał się bardzo dobrze ale sądząc po płycie głównej sterowniki zapewne producent zakończył na Win7/8 czasami wydają pod Win10 niektórzy producenci.

Mogę Ci polecić Windows 11 ale pewnie sterowników nie będzie do płyty głównej więc musisz sprawdzić Win10 osobiście nie testowałem dlatego trudno mi powiedzieć jak zachowa się względem 11`stki ten :

lub tylko poszukać 10`tki 

To ich strona :

Ten system sprawdzałem na CPU Celeron 2/2 rdzenie/wątki 8 GB RAM , SSD i działał rewelacyjnie lub spróbować ten:

Tamte są w wersji angielski z możliwością dodania polskiego , ale pewnie nie będziesz potrafił dodać Polskiego.Ta modyfikacji chyba również siedzi (Win JG10)  aktualnie na laptopie brata tylko nie pamiętam , która wersja i czy dokładnie to ta modyfikacja.Na początek spróbuj wersje Lite jak będzie sprawdzać się jeżeli podobnie spróbuj wersje Extreme.

4 minuty temu, Malwinos napisał(a):

Ogolnie wypowiedzcie sie szczerze o uzywaniu modyfikowanych systemow na codzien? bezpieczne niebezpieczne? mozna ?

Jak najbardziej tak... niebezpieczne dla komputera jest jedynie osoba , która przy nim siedzi :) Sam korzystałem wiele lat z modyfikacji i nigdy nie zawiodły mnie.

24 minuty temu, Malwinos napisał(a):

Natomiast Windows 10/11 na o wiele słabszym sprzęcie system Revision 11

albo revision 10 bedzie ok? który z nich może być lepszy ? czy jednak Sromotnik?

Podpwiedz na który się zdecydowac :D

Jak umiesz pobrać i ustawić język polski > Revision
Jeżeli nie umiesz i nie chcesz się bawić > Win JG10 od Sromotnika wersja Lite

Ryzenek likes this

W dniu 18.11.2022 o 22:17, Malwinos napisał(a):

W moim sprzecie grając w cs go lub League of legends występuje duży spadek. w pierwszej minucie w lol mam 270 fps. potem spada do 100. w cs go mam 100 fps na niskich ustawieniach i 1024x768.

Wiedzmin 3 dziala na wysokie uber w 55 klatkach .

Konfig:  i5 4460 ,gtx 970 , ram ddr3 2x4gb 1x8gb . (obojetnie od konfigouracji ram ten sam problem )  zasilacz BeQuiet 500w . dysk ssd kupiony nowy oraz płyta głowna rowniez nowa . załaczę log z hw info .

Windows 10 po formacie i ze sterownikami

Może już czas sprzedać grafę i kupić coś lepszego coś taniego 😛 może karta ci niedomaga.

Sterownik najnowszy?

Kiedyś się w to bawiłem na pc wnuka pozostało mi taki wpis od usera na forum UK może ci to pomoże. Tłumacz translator google.

Cytat

Wydajność komputera nagle spadła

Cześć wszystkim,

Kilka dni temu zacząłem mieć problemy z wydajnością, gdy kiedykolwiek próbowałem grać w gry na moim komputerze. Rodzaj gry tak naprawdę nie ma znaczenia, może to być gra typu triple A lub odpowiednik gry mobilnej i będę miał poważne problemy z próbą zagrania w nią. Mówię o ledwo przekraczaniu 30 FPS w najlepszym razie. Mam Surface Book (2015), którego używam od 4 lat. Poniżej wymienię specyfikacje:

Procesor Procesor Intel(R) Core(TM) i7-6600U @ 2,60 GHz 2,81 GHz

NVIDIA GeForce GTX 965M

Zainstalowana pamięć RAM 16,0 GB

Typ systemu 64-bitowy system operacyjny, procesor x64

Dziwne jest to, że w Battlefield 4, jeśli gram w trybie okienkowym, gra będzie działać dobrze przy ustawieniu wyświetlania 3000 X 2000. Ale jeśli rozciągnę to okno choć trochę, zaczynam dostrzegać spadek wydajności.

Próbowałem odinstalować sterowniki graficzne i DirectX. Zrobiłem pełny restart mojego komputera, w tym usunięcie wszystkich plików. Oczywiście próbowałem obniżyć ustawienia, powiedzmy, na przykład w Battlefield 4, ale widzę tylko minimalne polepszenia.

Zaczynam myśleć, że jest to problem sprzętowy, a nie problem z oprogramowaniem (może trwale uszkodziłem sprzęt w laptopie).

=========================================

Rozumiem, że masz spadek liczby klatek na sekundę w grach.

Wykonaj następujące kroki, te procedury mogą poprawić wydajność:

Krok 1

1. Naciśnij kombinacje klawiszy Windows + R i wpisz Msconfig, kliknij OK

2. Kliknij zakładkę Usługi, po włączeniu opcji Ukryj wszystkie usługi Microsoft, a następnie kliknij Wyłącz wszystkie.

3. Następnie kliknij uruchamianie systemu > Opcje zaawansowane > Włącz opcję „Liczba procesorów”, a tym samym ustaw największą dostępną ilość.

4. Kliknij kartę Uruchamianie programu, wyłącz wszystkie programy ręcznie; Po prostu kliknij każdy program, a następnie kliknij Wyłącz;

5. Zastosuj zmiany, zamknij Menedżera zadań i kliknij Wyjdź bez ponownego uruchamiania.

Krok 2

1. Naciśnij klawisze Windows + X i kliknij Windows PowerShell (administrator);

2. Wpisz lub skopiuj i wklej poniższe polecenia i naciśnij klawisz Enter po każdym z nich:

net stop dosvc [Enter]

REG ADD HKLM\SYSTEM\ControlSet001\Services\Ndu /v start /t REG_DWORD /d 4 /f [Enter]

REG ADD HKLM\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\DoSvc /v Start /t REG_DWORD /d 4 /f [Enter]

REG ADD HKLM\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\TimeBrokerSvc /V start /T REG_DWORD /D 4 /F [Enter]

REG ADD HKLM\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\SysMain /V start /T REG_DWORD /D 4 /F [Enter]

3. Zamknij Windows PowerShell i przejdź do poniższego kroku.

Krok 3

1. Naciśnij klawisze Windows + R, aby otworzyć menu Uruchom;

2. W menu Uruchom wpisz control sysdm.cpl i kliknij OK;

3. Kliknij zakładkę Zaawansowane, w temacie Wydajność kliknij Ustawienia;

4. Włącz opcję Dostosuj, aby uzyskać najlepszą wydajność i kliknij OK.

Krok 4

2. W menu Uruchom wpisz control sysdm.cpl i kliknij OK;

3. Kliknij zakładkę Zaawansowane, w temacie Wydajność kliknij Ustawienia;

4. Kliknij Zaawansowane > Pamięć wirtualna > Zmień;

5. Wyłącz opcję Automatycznie zarządzaj rozmiarem pliku stronicowania dla wszystkich dysków > włącz opcję Bez pliku stronicowania > OK.

Krok 5

2. W menu Uruchom wpisz CleanMgr i kliknij Ok;

2. Kliknij Wyczyść pliki systemowe;

3. Wybierz dysk, na którym zainstalowany jest system;

4. Włącz wszystkie opcje i kliknij Ok; (Uwaga: jeśli masz pliki lub programy w folderze pobierania i nie chcesz ich stracić, po prostu nie zaznaczaj opcji „Pobrane”).

5. Poczekaj na zakończenie i przejdź do kroku 6.

Krok 6

1. Kliknij Start i wpisz CMD;

2. Na liście wyników wyszukiwania kliknij prawym przyciskiem myszy Wiersz polecenia i kliknij Uruchom jako administrator;

3. W wierszu polecenia (Administrator) wpisz polecenie Dism /Online /Cleanup-image /RestoreHealth i naciśnij klawisz Enter;

4. Poczekaj na zakończenie weryfikacji i po jej zakończeniu wykonaj następne polecenie;

5. W wierszu polecenia wpisz następujące polecenie sfc /scannow i naciśnij Enter;

6. Po zakończeniu weryfikacji uruchom ponownie system i sprawdź zachowanie.

22 minutes ago, Malwinos said:

Dziekuje Panu Wyżej :) sproboje wszystkie ustawienia . 
U was tez jest taki problem z mordowanymi systemami ze zawsze obraz wydaje się ostry jakiś rażący po oczach ? Czego nie ma w oryginalnych ISO 

Nie, ISO nie ma nic do tego to raczej monitor, sterowniki lub sama karta.

@Malwinos No niestety tak czasami bywa i jest trudno do zaobserwowania jaka opcja w systemie jest wadliwa. - Jednym modyfikacja działa bez problemów ale już u innego występuje problem w szczególności , że system jest robiony pod wydajność a czysty system działa zbalansowanie po prostu :) . Zawsze możesz sobie delikatnie go ustawić , zmniejszyć procesy , usunąć nie potrzebne aplikacje czy też powyłączać opcje w ustawieniach , które są zbędne jak sugestie i propozycje. 

2 godziny temu, Napromieniowany napisał(a):

@Malwinos No niestety tak czasami bywa i jest trudno do zaobserwowania jaka opcja w systemie jest wadliwa. - Jednym modyfikacja działa bez problemów ale już u innego występuje problem w szczególności , że system jest robiony pod wydajność a czysty system działa zbalansowanie po prostu :) . Zawsze możesz sobie delikatnie go ustawić , zmniejszyć procesy , usunąć nie potrzebne aplikacje czy też powyłączać opcje w ustawieniach , które są zbędne jak sugestie i propozycje. 

Windows 11 mi się podoba ale bez tego TPM 2.0 moga byc rozne problemy :)

Napromieniowany likes this

On 11/20/2022 at 10:43 AM, Napromieniowany said:

Raczej opóźnienie (ping) nie ma nic wspólnego z ilością Kl./s bardziej jak już to VAR i SV duży ping (opóźnienie ms) powoduję , że czas reakcji czyli lag jest duży przez co serwer zanim odczyta ruch mija kilka sec (powyżej 1,000-5,000 można polatać po mapie).
Jeżeli tak (VAR i SV masz podwyższony)  to znaczyłoby , że musisz spróbować zmodyfikowany system , który nie ma w tle procesów i zbędnych programów które dodatkowo obciążają twój procesor i pamięć RAM umówmy się , że 8 GB to absolutne minimum do CS:GO zalecałbym 16 GB min.
Możesz sam optymalizować czysty system usuwając wszystkie zbędne aplikacje , wyłączenie aplikacji w tle , ustawienia wysoka wydajność , wyłączenia indeksowania plików na dyskach , zmniejszenie procesów w tle poprzez redukcje svchost itd.

No bez przesady kurde 16GB do CSGO?!?!
Mam przypomnieć że CSGO to gra na starym 32 bitowym silniku który nie potrafi sam z siebie ulokować więcej niż 3,25GB RAM domyślnie? :D

Jak czytam te dywagacje to aż nie wiem co zrobić, miałem identyczny komp jak autor tego posta tylko grafikę gorszą bo 750ti i nigdy problemu w csie nie miałem.
Wprwadzie na nowych mapach czy zmodowanych serwerach często było widać spadki do 110-120 fps ale bez przesady.
CSGO to starocie i ta i5 z 970 powinna bez zająknięcia leciec pod 200 FPS nawet na FHD :D

23 godziny temu, TheStraight napisał(a):

Mam przypomnieć że CSGO to gra na starym 32 bitowym silniku który nie potrafi sam z siebie ulokować więcej niż 3,25GB RAM domyślnie? :D

Jak czytam te dywagacje to aż nie wiem co zrobić, miałem identyczny komp jak autor tego posta tylko grafikę gorszą bo 750ti i nigdy problemu w csie nie miałem.
Wprwadzie na nowych mapach czy zmodowanych serwerach często było widać spadki do 110-120 fps ale bez przesady.
CSGO to starocie i ta i5 z 970 powinna bez zająknięcia leciec pod 200 FPS nawet na FHD :D

Kiedy mowa o laptopie:
Aktualnie sam system Win10/11 czysty potrafi sporo wziąć (powiedzmy od 2 GB do 3 GB bez optymalizacji +- nasze programy ) do tego CS 3-5GB i robi się korek dodaj do tego laptop ze zintegrowanym układem graficznym i robi się Ciekawie lub singiel channel.

Wyjaśnienie i kiedy mowa o PC.
Fakt mogę się mylić bo już dawno dosyć to było i również tutaj dysponujemy stacjonarnym PC z oddzielnym GPU więc może faktycznie trochę się zapędziłem i coś mi się pomyliło ale prostując moją wypowiedź na dzisiejsze standardy 8 GB to absolutnie minimum i zaleca się pomału już 16 GB w zależności do jakich zastosowań potrzebuję się 8 GB i 16 GB RAM`u :)

Pozwolisz , że posiłkuję się na innym przykładem ? - Ponieważ nie mam CS:GO
Chciałbym trochę to przedstawić na innej grze trochę się mija z celem ale chcę jeszcze troszeczkę sprostować.
To jest "Grounded" gra , która nie jest jakoś specjalnie wymagająca i zaleca się te 4GB  RAM (+pewnie wliczając ustawienia)
Dodatkowo CS zmienia się i to jest faktem ale to również idzie w parze z wymaganiami. - Postaram się pobrać i zobaczyć jak to wygląda na dzisiaj bo kiedyś nawet menu było statyczne ... dziś graficzne z poruszającymi się elementami co na słabszych sprzętach jest odczuwalne.

ItZAWtB.png

Dobrze jednak masz rację u mnie na PC pobiera zaledwie 2GB ale widzę , że waha się przy wczytywaniu map i mieści się nawet z niemodyfikowanym systemie na styk i trochę pozostaję w moim przypadku.
System 3.5 GB 
CS:GO 1.8 GB

t9KvbJV.png

18 godzin temu, TheStraight napisał(a):

Racja . Tak czy tak u mnie nadal problem :) 

22 minuty temu, Malwinos napisał(a):

Racja . Tak czy tak u mnie nadal problem :) 

zrobiłeś coś z temperaturami na grafice ?

choćby jakiś program do kontrolowania wiatraczka na niej  (polecam FanControl ) .

albo undervolt'a ?

albo zmiana pasty na nowa na GPU ?

poka fote jak wygląda u ciebie wnętrze obudowy

47 minut temu, stanq napisał(a):

zrobiłeś coś z temperaturami na grafice ?

choćby jakiś program do kontrolowania wiatraczka na niej  (polecam FanControl ) .

albo undervolt'a ?

albo zmiana pasty na nowa na GPU ?

poka fote jak wygląda u ciebie wnętrze obudowy

Wszystkie temperatury są w porządku. 

grafika została wyczyszczona i zmienione termopady. Grafika w stresie ma 75 stopni.