Skocz do zawartości

Duży spadek fps po minucie gry

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 18.11.2022 o 22:17, Malwinos napisał(a):

W moim sprzecie grając w cs go lub League of legends występuje duży spadek. w pierwszej minucie w lol mam 270 fps. potem spada do 100. w cs go mam 100 fps na niskich ustawieniach i 1024x768.

Wiedzmin 3 dziala na wysokie uber w 55 klatkach .

Konfig:  i5 4460 ,gtx 970 , ram ddr3 2x4gb 1x8gb . (obojetnie od konfigouracji ram ten sam problem )  zasilacz BeQuiet 500w . dysk ssd kupiony nowy oraz płyta głowna rowniez nowa . załaczę log z hw info .

Windows 10 po formacie i ze sterownikami

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Może już czas sprzedać grafę i kupić coś lepszego coś taniego 😛 może karta ci niedomaga.

Sterownik najnowszy?

Opublikowano
Teraz, Ryzenek napisał(a):

Może już czas sprzedać grafę i kupić coś lepszego coś taniego 😛 może karta ci niedomaga.

Sterownik najnowszy?

Tak. Karta gtx 970 to nie karta najwyzszych lotów. ale z cs go na najnizszych powinna dawac rade w 100 klatkach xD

Ryzenek lubi to
Opublikowano

Kiedyś się w to bawiłem na pc wnuka pozostało mi taki wpis od usera na forum UK może ci to pomoże. Tłumacz translator google.

Cytat

Wydajność komputera nagle spadła

Cześć wszystkim,

Kilka dni temu zacząłem mieć problemy z wydajnością, gdy kiedykolwiek próbowałem grać w gry na moim komputerze. Rodzaj gry tak naprawdę nie ma znaczenia, może to być gra typu triple A lub odpowiednik gry mobilnej i będę miał poważne problemy z próbą zagrania w nią. Mówię o ledwo przekraczaniu 30 FPS w najlepszym razie. Mam Surface Book (2015), którego używam od 4 lat. Poniżej wymienię specyfikacje:

Procesor Procesor Intel(R) Core(TM) i7-6600U @ 2,60 GHz 2,81 GHz

NVIDIA GeForce GTX 965M

Zainstalowana pamięć RAM 16,0 GB

Typ systemu 64-bitowy system operacyjny, procesor x64

Dziwne jest to, że w Battlefield 4, jeśli gram w trybie okienkowym, gra będzie działać dobrze przy ustawieniu wyświetlania 3000 X 2000. Ale jeśli rozciągnę to okno choć trochę, zaczynam dostrzegać spadek wydajności.

Próbowałem odinstalować sterowniki graficzne i DirectX. Zrobiłem pełny restart mojego komputera, w tym usunięcie wszystkich plików. Oczywiście próbowałem obniżyć ustawienia, powiedzmy, na przykład w Battlefield 4, ale widzę tylko minimalne polepszenia.

Zaczynam myśleć, że jest to problem sprzętowy, a nie problem z oprogramowaniem (może trwale uszkodziłem sprzęt w laptopie).

=========================================

Rozumiem, że masz spadek liczby klatek na sekundę w grach.

Wykonaj następujące kroki, te procedury mogą poprawić wydajność:

Krok 1

1. Naciśnij kombinacje klawiszy Windows + R i wpisz Msconfig, kliknij OK

2. Kliknij zakładkę Usługi, po włączeniu opcji Ukryj wszystkie usługi Microsoft, a następnie kliknij Wyłącz wszystkie.

3. Następnie kliknij uruchamianie systemu > Opcje zaawansowane > Włącz opcję „Liczba procesorów”, a tym samym ustaw największą dostępną ilość.

4. Kliknij kartę Uruchamianie programu, wyłącz wszystkie programy ręcznie; Po prostu kliknij każdy program, a następnie kliknij Wyłącz;

5. Zastosuj zmiany, zamknij Menedżera zadań i kliknij Wyjdź bez ponownego uruchamiania.

Krok 2

1. Naciśnij klawisze Windows + X i kliknij Windows PowerShell (administrator);

2. Wpisz lub skopiuj i wklej poniższe polecenia i naciśnij klawisz Enter po każdym z nich:

net stop dosvc [Enter]

REG ADD HKLM\SYSTEM\ControlSet001\Services\Ndu /v start /t REG_DWORD /d 4 /f [Enter]

REG ADD HKLM\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\DoSvc /v Start /t REG_DWORD /d 4 /f [Enter]

REG ADD HKLM\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\TimeBrokerSvc /V start /T REG_DWORD /D 4 /F [Enter]

REG ADD HKLM\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\SysMain /V start /T REG_DWORD /D 4 /F [Enter]

3. Zamknij Windows PowerShell i przejdź do poniższego kroku.

Krok 3

1. Naciśnij klawisze Windows + R, aby otworzyć menu Uruchom;

2. W menu Uruchom wpisz control sysdm.cpl i kliknij OK;

3. Kliknij zakładkę Zaawansowane, w temacie Wydajność kliknij Ustawienia;

4. Włącz opcję Dostosuj, aby uzyskać najlepszą wydajność i kliknij OK.

Krok 4

2. W menu Uruchom wpisz control sysdm.cpl i kliknij OK;

3. Kliknij zakładkę Zaawansowane, w temacie Wydajność kliknij Ustawienia;

4. Kliknij Zaawansowane > Pamięć wirtualna > Zmień;

5. Wyłącz opcję Automatycznie zarządzaj rozmiarem pliku stronicowania dla wszystkich dysków > włącz opcję Bez pliku stronicowania > OK.

Krok 5

2. W menu Uruchom wpisz CleanMgr i kliknij Ok;

2. Kliknij Wyczyść pliki systemowe;

3. Wybierz dysk, na którym zainstalowany jest system;

4. Włącz wszystkie opcje i kliknij Ok; (Uwaga: jeśli masz pliki lub programy w folderze pobierania i nie chcesz ich stracić, po prostu nie zaznaczaj opcji „Pobrane”).

5. Poczekaj na zakończenie i przejdź do kroku 6.

Krok 6

1. Kliknij Start i wpisz CMD;

2. Na liście wyników wyszukiwania kliknij prawym przyciskiem myszy Wiersz polecenia i kliknij Uruchom jako administrator;

3. W wierszu polecenia (Administrator) wpisz polecenie Dism /Online /Cleanup-image /RestoreHealth i naciśnij klawisz Enter;

4. Poczekaj na zakończenie weryfikacji i po jej zakończeniu wykonaj następne polecenie;

5. W wierszu polecenia wpisz następujące polecenie sfc /scannow i naciśnij Enter;

6. Po zakończeniu weryfikacji uruchom ponownie system i sprawdź zachowanie.

Opublikowano

Dziekuje Panu Wyżej :) sproboje wszystkie ustawienia . 
U was tez jest taki problem z mordowanymi systemami ze zawsze obraz wydaje się ostry jakiś rażący po oczach ? Czego nie ma w oryginalnych ISO 

Opublikowano
22 minutes ago, Malwinos said:

Dziekuje Panu Wyżej :) sproboje wszystkie ustawienia . 
U was tez jest taki problem z mordowanymi systemami ze zawsze obraz wydaje się ostry jakiś rażący po oczach ? Czego nie ma w oryginalnych ISO 

Nie, ISO nie ma nic do tego to raczej monitor, sterowniki lub sama karta.

Opublikowano
2 godziny temu, Napromieniowany napisał(a):

@Malwinos No niestety tak czasami bywa i jest trudno do zaobserwowania jaka opcja w systemie jest wadliwa. - Jednym modyfikacja działa bez problemów ale już u innego występuje problem w szczególności , że system jest robiony pod wydajność a czysty system działa zbalansowanie po prostu :) . Zawsze możesz sobie delikatnie go ustawić , zmniejszyć procesy , usunąć nie potrzebne aplikacje czy też powyłączać opcje w ustawieniach , które są zbędne jak sugestie i propozycje. 

Windows 11 mi się podoba ale bez tego TPM 2.0 moga byc rozne problemy :)

Opublikowano
On 11/20/2022 at 10:43 AM, Napromieniowany said:

Raczej opóźnienie (ping) nie ma nic wspólnego z ilością Kl./s bardziej jak już to VAR i SV duży ping (opóźnienie ms) powoduję , że czas reakcji czyli lag jest duży przez co serwer zanim odczyta ruch mija kilka sec (powyżej 1,000-5,000 można polatać po mapie).
Jeżeli tak (VAR i SV masz podwyższony)  to znaczyłoby , że musisz spróbować zmodyfikowany system , który nie ma w tle procesów i zbędnych programów które dodatkowo obciążają twój procesor i pamięć RAM umówmy się , że 8 GB to absolutne minimum do CS:GO zalecałbym 16 GB min.
Możesz sam optymalizować czysty system usuwając wszystkie zbędne aplikacje , wyłączenie aplikacji w tle , ustawienia wysoka wydajność , wyłączenia indeksowania plików na dyskach , zmniejszenie procesów w tle poprzez redukcje svchost itd.

No bez przesady kurde 16GB do CSGO?!?!
Mam przypomnieć że CSGO to gra na starym 32 bitowym silniku który nie potrafi sam z siebie ulokować więcej niż 3,25GB RAM domyślnie? :D

Jak czytam te dywagacje to aż nie wiem co zrobić, miałem identyczny komp jak autor tego posta tylko grafikę gorszą bo 750ti i nigdy problemu w csie nie miałem.
Wprwadzie na nowych mapach czy zmodowanych serwerach często było widać spadki do 110-120 fps ale bez przesady.
CSGO to starocie i ta i5 z 970 powinna bez zająknięcia leciec pod 200 FPS nawet na FHD :D

Opublikowano
18 godzin temu, TheStraight napisał(a):

No bez przesady kurde 16GB do CSGO?!?!
Mam przypomnieć że CSGO to gra na starym 32 bitowym silniku który nie potrafi sam z siebie ulokować więcej niż 3,25GB RAM domyślnie? :D

Jak czytam te dywagacje to aż nie wiem co zrobić, miałem identyczny komp jak autor tego posta tylko grafikę gorszą bo 750ti i nigdy problemu w csie nie miałem.
Wprwadzie na nowych mapach czy zmodowanych serwerach często było widać spadki do 110-120 fps ale bez przesady.
CSGO to starocie i ta i5 z 970 powinna bez zająknięcia leciec pod 200 FPS nawet na FHD :D

Racja . Tak czy tak u mnie nadal problem :) 

Opublikowano
22 minuty temu, Malwinos napisał(a):

Racja . Tak czy tak u mnie nadal problem :) 

zrobiłeś coś z temperaturami na grafice ?

choćby jakiś program do kontrolowania wiatraczka na niej  (polecam FanControl ) .

albo undervolt'a ?

albo zmiana pasty na nowa na GPU ?

poka fote jak wygląda u ciebie wnętrze obudowy

Opublikowano
47 minut temu, stanq napisał(a):

zrobiłeś coś z temperaturami na grafice ?

choćby jakiś program do kontrolowania wiatraczka na niej  (polecam FanControl ) .

albo undervolt'a ?

albo zmiana pasty na nowa na GPU ?

poka fote jak wygląda u ciebie wnętrze obudowy

Wszystkie temperatury są w porządku. 

grafika została wyczyszczona i zmienione termopady. Grafika w stresie ma 75 stopni. 

Opublikowano
21 godzin temu, Napromieniowany napisał(a):

Kiedy mowa o laptopie:
Aktualnie sam system Win10/11 czysty potrafi sporo wziąć (powiedzmy od 2 GB do 3 GB bez optymalizacji +- nasze programy ) do tego CS 3-5GB i robi się korek dodaj do tego laptop ze zintegrowanym układem graficznym i robi się Ciekawie lub singiel channel.

aż z ciekawości sobie pobrałem CS GO 

i tak : Ryzen 5  Vega 8 >>> integra >>> 8 gb ram do podziału dla systemu win 11 i grafiki = 256 fps max 

Opublikowano

Podsumowując:

System oraz sterowniki sprawdzone

Dysk twardy nowy

płyta główna nowa

karta graficzna pod innym komputerem działa.

zasilacz inny u mnie bez zmian.

na innych kosciach ram bez zmian

Temperatury są w porządku.

Opublikowano

jest ktoś kto zna sie na modyfikacji biosów kart graficznych ? Zrobiłby mi lekki undervolt i obniżył zegary zeby troszke karta miala lżej ?  albo powiedział jak? probowałem ale nie do konca ogarniam. Załączam plik

Druga sprawa. Karta po wgraniu biosu zgodnego z moja wersja karty graficznej wywala obraz przy instalacji sterownika. działa tylko na tym który wrzuciłem (zgrałem go za pomocą GPU-Z

Opublikowano
4 godziny temu, Malwinos napisał(a):

jest ktoś kto zna sie na modyfikacji biosów kart graficznych ? Zrobiłby mi lekki undervolt i obniżył zegary zeby troszke karta miala lżej ?  albo powiedział jak? probowałem ale nie do konca ogarniam. Załączam plik

Druga sprawa. Karta po wgraniu biosu zgodnego z moja wersja karty graficznej wywala obraz przy instalacji sterownika. działa tylko na tym który wrzuciłem (zgrałem go za pomocą GPU-Z

wejdz na [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] znajdz swoja i podaj linka ,  pare screenow z GPUz czy NVIDIA inspectora by sie przydało

---

rozumiem  ze nie masz odblokowanego dostepu do manipulowania napięciem na  normalnym bosie dlatego chcesz go modyfikować ?

Opublikowano

Nikt o zdrowych zmysłach nie będzie ci przerabiał biosu bez znajomości taktowań i napięć które działają na tej danej sztuce.
Sam sobie to zrób przez AfterBurner wtedy masz na wszystkim kontrole a w razie czego robisz reset i bez problemu wszystko wraca.

Opublikowano
5 godzin temu, Malwinos napisał(a):

jest ktoś kto zna sie na modyfikacji biosów kart graficznych ? Zrobiłby mi lekki undervolt i obniżył zegary zeby troszke karta miala lżej ?

A to już MSI Afterburner nie wystarcza do takich rzeczy? Sry jak już o tym było, ale nie czytałem tej epopei. Tu przykład jak to należy zrobić, oczywiście napięcie i MHz trzeba dobrać do swojej karty.

ukznyjm.png

Opublikowano

Sprawa wyglada tak. Karta się wywala przy instalacji sterowników po zainstalowaniu biosu z strony bios collection. (Oczywiście biosu dobranego do mojego modelu według gpu z. ) jedyny bios na jakim działa to ten który zgrałem z niej. Wyglada na to ze jest on już jakiś modyfikowany . Wydaje mi się ze nieudolnie.  Chciałbym dla pewności wgrać oryginalny bios ale wtedy karta się wywala 

Opublikowano
7 godzin temu, Malwinos napisał(a):

Sprawa wyglada tak. Karta się wywala przy instalacji sterowników po zainstalowaniu biosu z strony bios collection. (Oczywiście biosu dobranego do mojego modelu według gpu z. ) jedyny bios na jakim działa to ten który zgrałem z niej. Wyglada na to ze jest on już jakiś modyfikowany . Wydaje mi się ze nieudolnie.  Chciałbym dla pewności wgrać oryginalny bios ale wtedy karta się wywala 

podaj link do biosu z bios colection ew strone  twojej karty, sciagne sobie  oba i zobaczę jaka jest różnica miedzy nimi

daj te screeny z gpu-z i  Nvidiainspectora

..

nast sprawa: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] ponad 1300 stron dyskusji o tej lini kart graficznych